Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iza24.

swiadek obcokrajowiec ?znacie jakies przypadki ?

Polecane posty

Gość iza24.

mam pytanie czy nie wiecie moze jak to wyglada gdy swiadek nie jest z polski tzn ma dowod np niemiecki ? czy przed slubem sie to jakos sprawdza nie wiem moze spisuje jak to wyglada ?

Swiadek musi sie podpisac na protokole i okazać dowód tożsamości, ale z tego co sie orientowałam w mojej parafii to nie ma to kompletnie znaczenia czy jest Polakiem czy nie.

Wydaje mi sie ze to nie ma zadnego znaczenia czy swiadek ma paszport polski czy niemiecki czy to dowod....

nie ma to żadnego znaczenia ani w USC ani w kościele.

Gość jak to nie ma
jak to nie ma? MA! Moze w USC nie, ale w kosciele jak najbardzije. Swiadek MUSI byc wyznania katolickiego ;) to piwerwsza zasada. Czasem nie pozwalaja swiadczyc ani byc chcestnymi ludziom, ktorzy maja tylko slub cywilny. Trzeba od kurii pozwolenie brac. Takie czasy-chcieliscie konkordat to macie.

Gość kamelia04.08.2007
mój narzeczony - obcokrajowiec bedzie swiadkiem na slubie konkordatowym, nieznajomość polskiego nie bedzie przeszkoda, tak przynajmniej powiedział ksiądz. Jesli chodzi o slub cywilny, to jesli swiadek nie zna języka polskiego to bedzie potrzeby tłumacz przysięgły. pozdr

Na moim slubie koscielnym tez swiadkiem byl obcokrajowiec- musial tylko miec ze soba dokument tozsamosci i przed msza podpisac jakies papiery w kancelarii. Na slubie cywilnym urzednik sie upewnil, ze swiadek rozumie jezyk- jesli nie, to konieczny jest tlumacz.