Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Saszłapa do momulatora

Jan Paweł 2 i obłuda.

Polecane posty

Gość Do ... jakia
Dziecko nie zabieraj glosu w sprawach o ktorych nie masz pojecia, jeszcze musisz duzo się nauczyc kochanie. A tak na marginesie, przestań wchodzic w tyłek mistrzowi ...

Gość jakia
tak jak powiedziałam...ta dyskusja jest kretyńska jak i ataki na moją osobę.Bronię człowieka, który nigdy nikomu z Was nie uczunił nic złego:) śmieszą mnie teksty typu ortografia czy jakieś podlizywanie się komuś. O czym Wy mówicie. A co mnie obchodzi jakiś mistrz? Paranoja jakaś. A jeśli chodzi o lata to żyłam w latach głębokiej komuny i wiem ile zrobił dla nas JPII. I nie zamierzam snuć wywodów.

Gość jakia
do jakia...to aby kogoś szanować muszę mieć odpowiedni wiek???? Ja uczyłam moje dzieci od najmłodszych lat, że szacunek należy się nawet kloszardowi.

Gość oooooooooooo
alineczka a Ty piszesz do jakia czy do Do...jakia? Mam nadzieję że do Do...jakia bo przecież to jest właśnie autor tego tematu! Na odległość śmierdzi prowokatorka pusta...phi

widze ze na kafeterii lepiej znają papieza niz ci ktorzy z nim przybywali na codzien :O jan pawel II i obluda - wyj jestescie chorzy! :( nazywacie go aktorem, zyl 85 lat, musialby grac cale zycie, oglądaliscie filmy o papiezu? czylaliscie jego biografie? w czym ten czlowiek zawinil? jako pierwszy opuscil mury watykanu, pomimo pretensji z gory ze nie zajmuje sie sprawami kosciola dalej chcial podążac za wiernymi, a na ten zarzut odpowiedzial tylko: jak to nie zajmuje sie sprawami kosciola? przeciez kosciol to wierni ! moze nie musimy wznosic mu pomnikow, ale skoro pomnik ma kosciuszko itd. to jan pawel II jak najbardziej na niego zasluzyl, byl największym polakiem swiata, skarbem narodowym, a wy jak zawsze plujecie jadem na czlowieka ktory wiadomo ze niue byl doskonaly ale w jednym sercu mial więcej milosci i prezebaczenia niz my razem wzięci

widze ze na kafeterii lepiej znają papieza niz ci ktorzy z nim przybywali na codzien :O jan pawel II i obluda - wyj jestescie chorzy! :( nazywacie go aktorem, zyl 85 lat, musialby grac cale zycie, oglądaliscie filmy o papiezu? czylaliscie jego biografie? w czym ten czlowiek zawinil? jako pierwszy opuscil mury watykanu, pomimo pretensji z gory ze nie zajmuje sie sprawami kosciola dalej chcial podążac za wiernymi, a na ten zarzut odpowiedzial tylko: jak to nie zajmuje sie sprawami kosciola? przeciez kosciol to wierni ! moze nie musimy wznosic mu pomnikow, ale skoro pomnik ma kosciuszko itd. to jan pawel II jak najbardziej na niego zasluzyl, byl największym polakiem swiata, skarbem narodowym, a wy jak zawsze plujecie jadem na czlowieka ktory wiadomo ze niue byl doskonaly ale w jednym sercu mial więcej milosci i prezebaczenia niz my razem wzięci

{ A Michnik to czlowiek wyksztalcony, ktory prawie przez cale swoje zycie walczył z komuną, siedział kilka lat w więzieniu, to wielki patriota ... } Jest liczna rzesz osób, którzy nie ufają Michnikowi. Ja do nich należę. Gazeta \"wybiórcza\" dużo mówi. { Stefan Michnik (ur. 28 września 1929 w Drohobyczu) - oskarżany o zbrodnie stalinowskie oficer Ludowego Wojska Polskiego, sędzia w Wojskowym Sądzie Rejonowym w Warszawie w latach 1951-1956, gdzie był przewodniczącym składów sędziowskich orzekających często karę śmierci na żołnierzach podziemia antykomunistycznego, wywodzących się z dawnych oddziałów AK, BCh i NSZ. Syn Heleny z d. Michnik. Jest bratem przyrodnim Adama Michnika. } http://www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm http://perso.orange.fr/m.ostrowski/eur06_.htm http://www.jerzyrobertnowak.com/ksiazki/czarny_leksykon.htm I jeszcze jeden cytat wkleje z podanych linków. { W maju 1995 roku doszło do otwartego, bezpośredniego starcia Adama Michnika z przedstawicielami śląskich górników. Michnik przybył wówczas, by zeznawać w obronie byłego szefa MSW - gen. Czesława Kiszczaka, oskarżonego o przyczynienie się do śmierci 9 górników z kopalni „Wujek\" i zranienie 25 górników z kopalni „Manifest Lipcowy\". Widząc Michnika przyjacielsko witającego się z Kiszczakiem, związkowcy śląskiej „Solidarności\" zapytali go jak może podawać rękę mordercy górników z „ Wujka\"? Górników, którzy strajkowali po to, by wypuszczono internowanych w stanie wojennym, takich jak Michnik. I dodali: Mamy prawo sądzić, że jest pan kupiony. }

--> Ka.. Nie. Całował się z Kwaśniewskim. Jak z najlepszym kumplem. Widziałaś to ?

Acha, nie chodzi o brata ale o to jak Adam usprawiedliwiał poczy nania brata.

{ Przypomnę tu, że Adam Michnik usprawiedliwiał wyroki wydawane przez swego brata (nigdzie nie podając jednak, że chodziło o wyroki śmierci) tym, że: Kiedy zapadały najgorsze wyroki, Stefan był dwudziesto paroletnim człowiekiem, który niewiele rozumiał z tego, co się działo. } Troche to dziwne mi się wydaje. :(

No i mamy kilka promieni światła na zacienionej dotąd historii Adama:) Podzczas gdy inni więźniowie byli na ścieżkach zdrowia Adam w najlepsze pisał książki. Papier i maszynę do pisania miał zapewnę zakamuflowane jak zegarek pewien oficer w pewnym amerykańskim filmie:) System penitencjarny od zawsze służył do uwiarygadniania tych co mają być wiarygodni:)

Gość a mi przeszkadza to
ze dyskryminowal kobiety, nie wprowadzil zmiany, ktora w obecnych czasach jest koniecznoscia i powinna byc naturalna dla takiego "dobrego czlowieka" -czyli nie zezwolil na kaplanstwo kobiet. Jego poglady byly jednoznaczne z tym, ze jedyna sluszna rola kobiet jest siedzenie w domu i rodzenie dzieci. Dla mnie to ksiazkowy pryklad dyskryminacji ze wzgledu na plec. Zawsze bede go glowni z tym kojarzyc.

Gość Do ...Myrevin
Nie uwazasz, że kazdy odpowiada za siebie? Co ma piernik do wiatraka? Moze jeszcze sięgniesz do dziadka i pradziadka Michnika ... Wiem jedno, ze jak ktos chce w kogos uderzyc to kamień zawsze się znajdzie i wiem , ze Michnik walczyl z komuną, siedzial w więzieniu za czasów komuny kilka lat i to jest fakt nie podlegajacy dyskusji. A to, że podaje rękę Kwaśniewskiemu, dlaczego nie ? Kazdy ma prawo miec swoje poglady, nie musze się z nimi zgadzać, co nie przeszkadza mi w tym zebym utrzymywala kontakt z tą osobą. Wiesz twoje argumenty to ............... chwyt ponizej pasa :(

a mi przeszkadza to ja tam się nie czułam dyskryminowana. A że nie mogę zostać kapłanką???? :D :D :D no wybacz, do szczęścia mi to niepotrzebne :D. Też mi argument o dyskryminacji :P :P :P

ja nie zgadzam sie z pogladami JPII na temat antykoncepcji, homoseksualizmu, kaplanstwo kobiet tez by mi nie przeszkadzalo, gdyby bylo. ale coz, kazdy ma poglady, jakie ma i niemozliwe, zeby sie wszyscy z wszystkimi zgadzali, nie widze powodow do bicia piany :)

--> Do ...Myrevin { Nie uwazasz, że kazdy odpowiada za siebie? } Usprawiedliwiał zbrodnie. Tak powinien odpowiadać za siebie. { Moze jeszcze sięgniesz do dziadka i pradziadka Michnika ...} Teraz to ty przesadzasz. Mnie chodzi wyłącznie o jego grzechy. { Michnik walczyl z komuną, siedzial w więzieniu za czasów komuny kilka lat i to jest fakt nie podlegajacy dyskusji } Jaruzelski tez był zesłańcem syberyjskim. Jednak ja nire odczuwam w stosunku do niego szacunku. Tak jak i do mojego immienika. { A to, że podaje rękę Kwaśniewskiemu, dlaczego nie ? } Nie przekecaj mojej wypowiedzi. Podac rękę oczywiście. Powtórzę bo może niedoczytałaś. On go przytulał i całował jak kumpla. Tu mas zzdjęcia tak sie witaja kumple. http://www.polonica.net/imag/zydy_kwas_michnik.jpg Tu mas z powitanie z Kiszczakiem. http://www.polonica.net/imag/michnik_kiszczak.jpg http://www.polonica.net/imag/magd09.jpg

Gość DO ...Myrevin
strony się nie otwieraja, ale wierze tobie na slowo:) Nie podniecaj się , no i co z tego, że witali się jak kumple ... moze sa kumplami (w co watpię), ale bardzo mozliwe, że lubią rozmawiać, dyskutować ... czy ty rozmawiasz tylko z ludźmi, ktorzy maja takie same poglądy jak ty, albo głosuja na właśnie taka sama partię ... Powiem tobie, że mój sąsiad był komunistą (niestety juz nie żyje) z krwi i kości, po prostu z przekonania, nie takim partyjniakiem jak miliony byłych członków PZPR za czasów PRL, partyjniaków, którzy patrzyli jak się wzbogacic, jak zrobic karierę... Wyobraź sobie, że nigdy nikt złego słowa nie powiedział o tym człowieku, patriota, niezwykle uczciwy, prawy, walczył w czasie I i II w. światowej, był w obozie koncentracyjnym ... nie bede pisać dziejów jego zycia, bo nie o to chodzi, ale powiem tobie , że był po prostu CZŁOWIEKIEM, ktory oddał ostatnia złotówkę jak trzeba było komus pomóc ... Do dzisiaj sąsiedzi o nim pamiętaja i każdy go mile wspomina bez względu na to czy ktos ma przekonania prawicowe czy troche kieruje sie na lewo :) Dlatego podaję ten przykład, że przekonania to nie wszystko...

Gość Fragmenty z Biblii
Z 1 listu do Tymoteusza: "Biskup, więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony" oraz " (...) w czasach ostatnich, niektórzy odpadną od wiary, skłaniając sie ku duchom zwodniczym i naukom demonów. Stanie się to przez takich, którzy obłudnie kłamią, maja własne sumienie napiętnowane. Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie..." (Bez komentarza)

To w końcu dlaczego Jan Paweł II był obłudny? Tylko dlatego, że ludzie stawiali i stawiają mu pomniki, czy macie w zanadrzu jakiś sensowny przykład?

Gość A czy ktoś
tutaj pisal, że JPII byl obłudny?

Gość hehehehehehehehehe
niezły ten ostatni wpis, patrząc na tytuł topiku:)

Gość hehehehehehehehehe
czemu ma ten wyrwany z kontekstu cytat służyć? Pewna bardzo znana sekta posługuje sie tym chwytem chodząc po domach i nawracając.

--> DO ...Myrevin Mnie się te zdjęcia wyświtlają i dziś. { Nie podniecaj się , no i co z tego, że witali się jak kumple ... moze sa kumplami } Tym gorzej a do podniecenia się mam jeszcze daleko. { Powiem tobie, że mój sąsiad był komunistą (niestety juz nie żyje) z krwi i kości, po prostu z przekonania, nie takim partyjniakiem jak miliony byłych członków PZPR za czasów PRL, partyjniaków, którzy patrzyli jak się wzbogacic, jak zrobic karierę... } W niejednej mafii czy gangu znajda się zapewne ludzie, \"o których nikt złego słowa nie powie. Nie zmienia to faktu że sama przynależność do takiej organizacji jest przyłożeniem(przyzwoleniem i pomocą) ręki do jej poczynań.

Krzykacze co opluwaja JPII ... nikt wam nie zabrania miec swojego zdania tylko jesli laska nauczcie sie formulowac wasze wypowiedzi w miare sensownie i w oparciu o fakty a nie jakies tam wydumane widzi mi sie ;/ zalosni jestescie. Najsmieszniejsze jest to ze wiekszosc z was nic innego nie potrafi tylko pokazywac paluchem bledy innych sami nic nie robicie zeby cokolwiek zmienic na lepsze ... jakie to szczescie ze po was zostanie tylko kupka prochu i nikt was pamietac nie bedzie ... ufff

Gość najlepsze że ktoś napisał
ze Papież dyskryminował kobiety, bo nie zezwolił na kapłaństwo kobiet. NIC nie wiecie o tej religii.

Gość ZakresPodstawowy
Papież to nie Bóg co to może zmieniać co mu się zechce. Jeżeli nawet nie zezwolił na kapłaństwo kobiet to nie dlatego, że nie chciał tylko nie mógł. Może gdyby żył 500 lat i miał kilka kadencji to wprowadził by wiele zmian na lepsze. Do zmian światopoglądowych należy przygotowywać latami. Wydaje mi się, że i tak zrobił wiele w kościele. Czasami działał wbrew dotychczasowym zasadom tylko po to aby pokazać ludziom jak bardzo ich szanuje. Nie miał czarodziejskiej pałeczki przy pomocy której mógłby spełniać życzenia świata. Zawsze znależli się tacy, którzy byli przeciwni i on niestety musiał umieć wyważyć miejsze zło.I to wychodziło mu dobrze. Nie mógł sprostać wymaganiom wszystkich ludzi ale starał się zadowolić wszystkich. Szanował każdego człowieka, nawet własnego zabójcę. Potrafił wybaczać. Kochał dzieci, młodzież i w ogóle wszystkich. Okazywał to na każdym kroku. Był tylko człowiekiem. Mógł więc popełniać błędy, miał prawo do tego jak my wszyscy w swej ułomności. Jedyne co możecie mu zarzucić to to czego nie zrobił a nie co zrobił. Bo robił wszystko aby nawet ci co go opluwają byli szczęśliwi. Czy Wy tak potraficie? Po wypowiedziach i panującej tu atmosferze raczej nie. Ktoś prosił o przykłady wielkości JPII. Takie przykłady każdy, który ma tego świadomość, nosi głęboko w sercu.Pomijając historyczne znaczenie. A jeśli Wy macie przykłady na obłudę to chętnie wysłucham. Jestem ciekawa co takiego zrobił Wam Papież? W jaki sposób Was skrzywdził, co? Myślę, że to musiało bardzo boleć skoro postanowiliście na forum o tym pisać. I zastanawiam się, idąc to kiem myślenia ,,jakia,, dlaczego nie podważacie wielkości innych tego świata, którym również stawiano pomniki?

Gość Ty Myrevin
a Ty zawsze nie na temat????? załóż topik i gadaj o sobie o kim chcesz. Tu o JPII