Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodamezatkka

Wczoraj uslyszalam Jest pani mloda mezatka a to jest wada dla naszej firmy

Polecane posty

każde zwolnienie to koszty przez 9 miesięcy może się tego uzbierać trzydniowe zwolnienie pracownika to dla mnie koszt , bo musze zapłacić a jego obowiązki ktoś musi wykonać pracodawca ogranicza ewentualne koszty do minimum i tyle Julito -jesteś po prostu ofiarą stereotypu i polityki prorodzinnej mogę Ci jedynie powiedzieć powodzenia :)

J ulita takie lojalki sa zabronione. \"a tak z ciekawosci \" - okreslilam to skrotowo i jak widze niezbyt precyzyjnie rzadzacy, ale jest chyba jasne, ze chodzi mi o obowiazujace przepisy prawne.

osoba wysoko wykwalifikowana nie bedzie zainteresowana praca na zlecenie oraz mizernym wynagrodzeniem .

Gość a tak z ciekawosci
Katarina, to skoro tak trudno znalesc fachowca, to pracodawcy powinni tak cenic specjaliste-kobiete, ze dla nich jej ciaza nie bedzie stanowic problemu. Jestes niekonsekwentna. mam wrazenie ze teoretyzujesz.

Gość J ulita
Ehhh kobietki... ale się czasów doczekałyśmy!! Niech rząd da naszym mężom zarobić po conajmniej 5000 netto to może część kobietek zostanie w domciu :)

\"a tak z ciekawosci\" - nie mam na mysli tylko tak malych firm. Ty widzisz tylko te narzucone obciazenia (ZUS), ale chyba nie masz pojecia na czym polega szukanie zastepstwa, szkolenie pracownika itp. Szczegolnie, gdy liczy sie czas. Dla wielu firm to zabojstwo (terminy, kontrahenci).

do a tak z ciekawości a dlaczego nawet duża firma ma ochoczo płacic zus za osobę nie pracującą ? to ,ze kogos stać na płacenie , nie oznacza chyba ,że ma jakis moralny obowiązek ? płacić za osobe która nie zdążyła wypracowac zysków dla firmy ......

\"a tak z ciekawosci\" - a moze ty teoretyzujesz? ;) Jak cenic kogos kto zniknie na 2 lata z firmy? Po co inwestowac w kogos, kto pojdzie najpierw na jedno a potem na nastepne zwolnienie? To oczywiscie czarny scenariusz, ale zdarza sie ;) pamietaj, ze sa dwie strony medalu.

Katarina - pracodawcy chocby mieli placic po 10 zl od pracownika na zus zawsze beda utyskiwac na obciazenia. niektorzy chcieliby zatrudniac za darmo i w ogole nic nie placic.

Gość co to za koszty
A jeśli ja pracowałam kilka lat, to z moich składek ubezpieczeniowych chyba sobie uzbierałam na swoje zwolnienie czy macierzyński. Nie mówię o osobach, które specjalnie zaraz po zatrudnieniu zachodzą w ciążę, ale o pracownikach na dłuższy czas. Po co opłacam składki? Chyba po to, że może kiedyś z nich skorzystam.

a wiec nalezy zaczac traktowac pracownika z szacunkiem i placic mu nalezycie za prace - ten z pewnoscia za 2 lata nie ucieknie.

Gość J ulita
Blokowanie etatów to nie fajna sprawa,ale np. politycy mają to gdzieś. Miało (ma?) to przecież miejsce w warszawskim ratuszu. Był temu poświęcony program Uwaga w tvn. Część popszła z Kaczorami do rządu ale posadkę zostawili w razie czego...I kto za nich płaci?? My!!

Gość a tak z ciekawosci
Drogie Panie, rozdzielmy sytuacje normalna, a wiec poprostu kobiete, ktora jest zatrudniona, po jakims tam czasie przychodzi na nia pora, zachodzi w ciaze i tyle. Od sytuacji z "naciagaczkami"? Bo naciagaczki to jest zupelnie osobny temat nadajacy sie pod KK (wyludzenie);) Dlaczego pracodawca ma ponosic koszty zwiazane z ciaza pracownicy? To proste. Pracodawcy funkcjonuja w otoczeniu spolecznym. Inwestujac w nowe pokolenie inwestuja w rynek, czyli dzialaja dla swojego dobra. Ponadto jezeli kobieta nie "naciaga", to idzie na zwolnienie powiedzmy 2 miesiace przed porodem, a tak to normalnie pracuje. potem ma pare miesiecy macierzynskiego i wraca do pracy. To naprawde nie jest jakis specjalny koszmar. Nie mowie naturalnie o malutkich firmach:)

Witam! Ja nie jestem mloda mezatka, bo juz osiem lat po slubie.Mam 34 lata i ciagle ten sam problem.Nie mozemy miec z mezem dzieci.Zawsze gdy pada pytanie o dzieci robi mi sie zle.Nie jestem wylewna i ciezko mi przed obca osoba sie uzewnetrzniac. Wiec konczy si na tym, ze juz w tym wieku, to napewno zaraz bede miala dzieci i koniec rozmowy.

Ja pracuje w naprawde duzej firmie z mocno rozbudowana ksiegowoscia (firma sklada sie z kilku spolek itd.). Ksiegowe sa scisle wyspecjalizowane i kazda odpowiada za swoja dzialke nie majac wiekszego pojecia o tym co robi kolezanka. Wystarczy, ze jedna pojdzie na zwolnienie lekarskie (nie mowiac o ciazy) i robi sie zator. Gdy ktoras zachodzi w ciaze i przyjmuja nowa (niewazne na jaka umowe), to i tak jest problem - kto ma ja wdrozyc :D

Gość co to za koszty
A co do cenienia pracownika - teraz mało która firma docenia pracę, a nawet mało która firma przestrzega prawa pracy. U mnie np. każą mi siedzieć osiem godzin w pokoju bez otwieranego okna (bo architekt tak sobie wymyślił, że żadne w kilku okien w pokoju się nie otwiera). Jak wysiedzieć latem w niewietrzonym pokoju, zwłaszcza w ciąży?

melaaa - no wlasnie , taka sytuacja moim zdaniem jest niedopuszczalna. tego typu pytania powinny byc surowo zabronione. to jest wylacznie twoja sprawa i zaden pracodawca nie ma prawa takich pytan zadawac.

Nie wiem jaki procent stanowia tzw. naciagaczki, ktore zachodza w ciaze natychmiast po zatrudnieniu po czym szybko ida na zwolnienie, ale chyba niemaly :O W kazdym badz razie robia pod gorke normalnym kobietom, ktore chca pracowac i zalozyc rodzine. I wielu pracodawcow, dzieki takim paniom, powaznie sie zastanowi nim zatrudni 26 letnia mezatke.

Gość a tak z ciekawosci
no i znowu mylenie tematow. tak samo jak pracownicy popelniaja roznego rodzaju wykroczenia, tak samo pracodawcy! czy to taki problem, zeby zlozyc odpowiednia informacje anonimowo do Inspekcji Pracy? do Katarina: wybacz, ale to oczywiste ze zle jest ulozona struktura organizacji! niedopuszczalne jest, aby nie bylo mozliwosci "zastepstwa" w przypadku choroby czy innego wypadku losowego. to jest nie problem ciazy, czy ustawodawstwa, ale zle zarzadzanej i zle zorganizowanej firmy!

Gość co to za koszty
Katarina Witt - po prostu w Twojej firmie jest zła organizacja pracy. jak może tylko jedna osoba umieć coś robić? Przecież zawsze się coś może stać i ktoś będzie musiał ja zastąpić.

\"co to za koszty\" - wielu pracodawcow woli zaplacic kare za szkodliwe warunki pracy, bo i tak bardziej im sie to oplaca niz ich zmiana :O Moze gdyby kontrole byly szczelniejsze a kary wyzsze... I tu wracamy wedlug mnie do punktu wyjscia - prawo jest wadliwe.

katarina - ja jestem ksiagowa i powiem jedno : w twojej firmie jest zle zorganizowana praca. pracownik, ktory nie ma pojecia o tym co robi kolezanka jest malo przydatny. szef /szefowa powinien robic okresowe rotacje na stanowiskach.

Gość a tak z ciekawosci
prosze tez wszystkie Panie, zeby po uslyszeniu pytania o zachodzenie w ciaze informowaly pracodawce ze zadanie tego pytanie jest niezgodne z prawem i odpowiednie zawiadomienie zostanie przez nie zlozone za posrednictwem radcy prawnego, a nastepnie opuszczaly rozmowe! przeciez wiadomo ze skoro jest o to pytanie, to i tak nie dostana tego stanowiska! a to napewno nauczy tego konkretnego palanta czy kretynke z rekrutacji zeby trzymala gebe na klodke.

Gość a tak z ciekawosci
Katarina prawo jest dobre, tylko jak urzedy powolane do kontroli przestrzegania moga skutecznie dzialac, skoro pracownicy narzekaja w internecie, ale NIE SKLADAJA ZAWIADOMIEN! skad kontrola ma wiedziec o wykroczeniu? wyrywkowe kontrole sa nieskuteczne!!! to jak z policja i przestepstwami i wykroczeniami. jak obywatele nie skladaja zawiadomien, to jak policja ma byc skuteczna?

Alez ja nie twierdze, ze organizacja ich pracy jest prawidlowa! Problem w tym, ze one maja tyle roboty, ze powoli sie nie mieszcza w pokojach, bo tyle osob jest potrzebnych :D nawet gdyby chcialy sie \"zastapic\", to zadna nie ma na to czasu :O I co robic w takim wypadku? Przeciez nie mozna zatrudniac w nieskonczonosc. Wystarczy jedna w ciazy i robi sie wesolo ;)

Gość a tak z ciekawosci
Katarina to jest problem pracodawcy, kogo to obchodzi? Zla jest organizacja i za male zatrudnienie, albo wydajnosc! wszystko ze soba jest powiazane... jedno zdanie: firma jest zle zarzadzana!

A propos - organizacja pewnie jest u nich nienajlepsza, ale problem w tym, ze skoro pracy maja tyle, ze i tak nie bylyby w stanie zastapic kolezanki na zwolnieniu, to i tak trzeba zatrudnic kogos na jej miejsce, prawda?

A poza tym, tak na marginesie, zatrudniaja same glupie siksy, ktore ledwo skonczyly studia (albo i nie) i nie maja zielonego pojecia o tej pracy ;) Wiec bardziej oplaca im sie szybkie zajscie w ciaze :D