Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodamezatkka

Wczoraj uslyszalam Jest pani mloda mezatka a to jest wada dla naszej firmy

Polecane posty

Gość co to za koszty
Niklta - jedynym kosztem jest płacenie za pierwszy miesiąc zwolnienia i za ewentualne szkolenie zastępcy. Za kolejne miesiące zwolnienia płaci ZUS, więc z tej zaoszczędzonej puli płaci się zastępcy. Zdaję sobie jednak sprawę, że i te koszty (jedna pensja plus szkolenie) dla małej firmy to dużo.

Gość co to za koszty
Tak, zwolnienie chorobowe mogłoby od początku być płatne przez ZUS (ale to tez z naszych składek - tzn. właściwie ze składek tej osoby na zwolnieniu, przecież każdy sam na siebie płaci).

Nikt normalny nawet pracodawca 2000 w błoto nie chce wyrzucić bo to mimo wszystko jego miesięczny dochód a firma to nie fundacja charytatywna

Gość co to za koszty
ale zwolnienia chorobowe się zdarzały i zdarzać się będą nadal (nie tylko kobietom w ciąży), więc problem będzie nadal i nic na to nie poradzimy.

i dochodzą jeszcze zwolnienia jak dziecko choruje taka kobieta to skarbonka bez dna jak mówi mój mąż

Gość co to za koszty
No, płatne opiekuńcze na dziecko to chyba tylko dwa dni w roku?

Póki jest takie prawo, a nie inne, pracodawcy beda się bali, że młoda mężatka zajdzie w ciążę. Chociaz to trochę śmieszne, bo przecież i panna może zajść w ciążę i zostać w dodatku samotną matką. Ale... są i uczciwe kobiety, które nie zamierzają wymigiwać się od pracy i z pokaźnym juz brzuszkiem idą do pracy, są też takie, które szybciutko idą na zwolnienie. W pracy mamy taką panienkę, która obecnie jest na L-4, tyle, że jak jeszcze przychodziła do pracy, to papieroski paliła. A moja obecna szefowa też spytała na rozmowie, jakie mam plany dotyczące macierzyństwa. Nie obraziłam się, wyjaśniłam, że najpierw musze trochę popracować, a po roku, dwóch pomysleć o dziecku, bo tak też jest. A jak kiedyś bedę w ciąży, to nie zamierzam sie wymigiwać lewym zwolnieniem, bo to nie w moim stylu, chociaż wszystko może się zdarzyć, jakieś zagrożenie. I mnie zatrudniła, mimo, że przecież nie ma gwarancji, że tak bedzie w istocie. Mam wrażenie, że spodobało jej się moje rzeczowe podejście i chyba patrzyło mi uczciwie z oczu.

rozwiązanie jest tylko jedno - trzeba załozyć własny biznes. ja myślałam o sklepie z fajnymi ubraniami. co swojw to swoje, nikt Cię nie wyrzuci z Twojej pracy, poza tym myśle że można pogodzić role matki i szefowej. tylko skąd wziąć kasę na rozpoczęcie???

Gość fifula
Tak praktycznie na każdej rozmowie mnie o to pytają...szkoda bo uważam,że nie jest to istotne pytanie. Jak pracodawca boi się o ciąże pracownicy to po co zatrudniać kobietę???Niestać= bać się= niezatrudniać. Wg mnie powazna firma nie pozwoli sobie na takie pytanie. Ja osobiście z lekką ironią odpowiadam na to pytanie np.że na razie nie planuje ale chyba zacznę mówić czy ma to jakieś znaczenie??? Dla mnie takie pytanie to istna dyskriminacja!Jak ktoś nie widzi,że ma doświadczenie, wiele cech potrzebnych na stanowisko a jest dla niego ważne,że jestem młodą mężatką to nie jest to moja firma marzeń :) Szkoda.że pracodawcy tak myślą, bo często sami wpadaja w błędne koło, bo tak naprawdę tracą dobrych potencjalnych pracowników... Sama osobiście mam nadzieje,że się takie podejście zmieni , nie będzie głupich pytań, większe pensje i lepsze warunki pracy - i wszytkim Wam dziewczyny tego życzę;))))))

Gość wspolczucia