Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna...........mamcia

dzieci niejadki

Polecane posty

Gość kasja72
Dzięki za dobre rady. Tylko może Twoja córa jest bardziej rozumna od mojego syna , bo on ma prawie 2-latka i jeszcze wogole nie mówi i troche trudno jest się z nim porozumieć!!!.Także jak mu daje jakies zakazy to nic z tego sobie nie robi, ale będę próbować, narazie to on nawet sam nie chce jeśc tylko musze go karmić.Wiem że muszę uzbroic się w cierpliwośc!!;-). a jak tam Twoja córa zjadła cos dzisiaj ????pozdrawiam

Gość kasja72
a je twoje dziecko zwykłe mleko??

czesc dziewczyny moja corka dzisiaj czuje sie lepiej. Do kasi72 powiem ci ze jezeli bedziesz powtarzac do swojego dziecka to wkoncu zrozumie ja swojej corce jezeli cos mowie to powtarzam to 2 lub3 razy wzoruje sie na niej gdyz jak cos chce to tez domnie nie powie raz tylko pare razy w ten sposob dzieci robia zebysmy je zrozumieli ja swojej corce tlumaczylam przez 3 miesiace ze musi zrobic siku do nocnika i kupe az kturegos pieknego dnia powiedziala ze chce siku na nocnik do takich malych dzieci trzeba mowic caly czas wiem ze to moze frustrowac i nie zawsze mamy sile ale no coz taki juz nasz los. pozdrawiam wszystkich :)

jezeli chodzi o pytanie o mleko to tak je mleko zwykle ale staram sie jej rozciejczac mleko z woda przegotowana bo podejrzewam ze ma skaze bialkowa ale przy jej roznych schorzenniach skory ciezko cos wywnioskowac a lekarz powiedzial ze testy na alergie dopiero jak skonczy 3 latka wiec tak wegetuje

czesc dziewczyny bylam z mala u lekarza zapalenie gornych drog oddechowych oprocz tego skierowanie na badania alergiczne i skierowanie znowu do kliniki gastroenterologi dzieciecej i w maju na wyciecie migdalow nie mam juz sily a jak tam wasze pociechy pozdrawiam

Gość kar79
ja jestem mama 3,5 letniego Kuby i temat niejadkow nie jest mi obcy. Moje dziecko karmilam piersia 13 miesiecy. W tym czasie podawalam jakies zupki, gotowe dania ze sloiczka itd. Nie podawalam mu mleka innego niz swoje, kaszek nie lubil. Nie zna picia z butelki. Troche zaluje, ze nie probowalam podawac mu w pierwszym roku kosztowac wiecej smakow. Teraz wyglada to o wiele lepiej, bo je w miare normalnie. Ale ciagle musze go prosic, zeby sprobowal. Ma swoje dania, ktore lubi, a reszty woli nie probowac.

Jeżeli chodzi o wage mojego \" niejadka\" to waży 25 kg. a ma 11 lat - wygląda jak szkielet oczywiście nie mieści się w żadnym centylu ....ale przestałam już walczyć , mam mądrego pediatrę który stwierdził ze niektóre dzieci \" tak mają\" . Mój syn jest ZDROWY choruje może raz w roku , anemii nigdy nie miał po prost zawsze był niejadkiem. Karmiłam go długo piersia (2,5 roku) do 6 miesiąca tylko piersia i moze to był błąd bo niedawno znajoma dietetyczka ze szpitala dzieciecego powiedziała mi że ok. 4 miesiąca dojrzewają kubki smakowe u dziecka i czesto dzieci karmione tylko piersią nie lubią pewnych rzeczy. Mój syn lubi może z 3 zupy i z 10 innych rzeczy . Teraz mam córke która ma 4 miesiące pomimo że karmię piersią daję jej też już jabłko , zupki .....zobaczymy może będzie lepiej na razie je wszystko co jej dam . Pozdrawiam mamusie niejadków wiem ze to duży problem głównie dla mam bo człowiek się stresuje że robi coś nie tak ale to nieprawda niektóre dzieci są zdrowe i po prostu tak mają - mó Piotruś bardzo dobrze się uczy , nie choruje , trenuje piłkę nożną 3 razy w tygodniu po 2 godziny a ja przestałam się przejmować że wygląda jak szkielet.

Gość kasja72
Cześć dziewczyny!! U mnie juz troche lepiej wraca do zdrowia i nawet apetyt mu zaczyna wracać, ale mleka teraz wogóle już nie chce jeść i chyba nie będę go zmuszać. Próbuje mu wprowadzać coraz więcej nowych smaków, ostatnio ketchup mu zasmakował;)i wszystko je z nim!!. Blue nic sie nie martw córa napewno wyrosnie z tych wszystkich chorób!!ja jak byłam mała to non stop chorowałam na zapalenie oskrzeli, mama ze mna miała przerąbane!!naprawde a do tego byłam też strasznym niejadkiem i jakoś z wszystkiego wyrosłam teraz wogóle nie choruje!!no prawie;-))). Grunt to optymiznm!!! Pozdrawiam wszystkich.

Gość kar79
rita101 Ja tez zauwazylam taka zaleznosc miedzy karmieniem piersia a niejedzeniem. Dlatego z kolejnym dzieckiem mam zamiar robic to, co ty ze swoja coreczka.

czesc dziewczyny wczoraj mnie nie bylo bo komputer mi sie zepsul ale juz jestesm dzieki za powiew optymizmu. Chcialam zapytac sie czy moze cos wiecie o AZS bo podejrzewaja to u mojej corki pozdrawiam

Gość kasja72
Hej dziewczyny!! Co u Was ciekawego??Jak tam pociechy jedzą coś??u mnie nawet ok, mały nabiera apetytu;-). Blue z tego co wiem to AZS to jest atopowe zapalenie skóry, wywołane przez różne alergeny, ja na Twoim miejscu nie dawałabym zwykłego mleka twojej córeczce bo byc może to przez to ma.Zresztą przyczny może być mase nawet zwykły kurz może byc przyczyną, ale jak zrobisz jej te testy to bedziesz dokładnie wiedzieć na co jest uczulona. pozdrawiam wszystkie mamuski.;-))

dzieki za rade kasja 72 :) Moja corka zaczyna powoli jesc odkad odstawila nocna kasze moze nie bedzie tak zle a tak wszystko dobrze mimo ze jest chora mysle ze do poniedzialku bedzie zdrowa pozdrawiam wszystkie mamuski

Gość /lączenie tematów/
Temat: niejadki inaczej 22:26 demiluna moaj mała ma prawie trzy latka i ciągłe problemy z jedzeniem,a mimo to waży 15 kilo i mierzy93 cm. Ostatnie badania krwi i moczu robiłyśmy 8 miesięcy temu ale wszystkie wyniki mieściły się w normach, ma bardzo dużo energii jest bardzo silna szybko się uczy itd, ale martwi mnie jej ubogi jadłospis, jada naprawde w malutkich ilościach nie podjada słodyczy o owocach nie chce słysześ wypija 2 butelki kakao(1 rano i jedna wieczorem)czasme kromeczke chlebka ale tylko z nutella ewentualnie z dżemem a najlepeij suchego, czasem zdarzy się serek na obiad przy dobrym apetycie zje jednego naleśnika z dżemem albo paluszek rybny i kawałwczek ziemniaczka.Pozatym co wymieniłam do jej jadłospisu można jeszcze wliczyc omlet, frytki, placki ziemniaczane racuszki i suche płatki kukuydziane i to by było na tylo o czym innym nie ma nawet mowy, żadnych owoców(z wyjątkiem jabłka raz w tygodniu)zup nie przyjmuje, klusek makaronów i ryżu również, obawiam się ze taki ubogi jałospis może się kiedyś odbic na jej zdrowiu, czy ktoś tak miał ze swoim maluchem?? 22:32 anita27 jest juz topik dzieci niejadki..... poszukaj. 22:35 Sara13 Mój prawie trzyletni syn też je tylko wybrane produkty ale jedt jedno co musi zjeść codziennie, a mianowicie zupa. Jak nie zje jej przed południem to dosatanie ją przed obiadem. Probem za to stanowi podanie mu czegoś nowego. odkąd skończył 1,5 roku nie chce spróbowac niczego czego nie znał wcześniej, a że jest alergikiem więc do tego wieku jego dieta była raczej uboga 22:40 demiluna anita 27 tematy o dzieciach niejadkach są a owszem ale zazwyczaj dotyczą dzieci które nie jedzą i słabo przybierają na wadze u mnie jak widzisz sytuacja jest troche inna sara13 problem właśnie w tym że nie chce niczego innego czy nowego skosztowac, podejrzewam ze jak by kilka rzeczy skosztowała to może by polubiła, ała zupy kiedyś jadła ale od roku nie tknie kiedyś udało mi się ją namówi dowania to zaraz zwróciła 22:52 Sara13 muszę znaleźć jakiś sposób na wprowadzanie nowych produkótw bo jak mały pójdzie do rpzedskzola to nikt nie będzie się tam z nim patyczkował. A on jak do tej pory uważa tylko: kaszki błyskawiczne typu Neste i zupki słoiczkowe (serio, ma 3 lata a najchętniej jadłby Gerbery) i suchy chleb 22:56 demiluna ja czasami przemycam coś w ulubionych potrawach a nieczęsto to się udaje to potem mówie jej że zjadła np szyneczkę to powie że było dobre ale potem i tak nie tknie, nie pomaga towarzystwo innych dzieci (kuzyn w podobnym wieku), które zajadają wszystko co na talerz ma nałożone

czesc dziewczyny widze ze nasze grono sie powiekszylopozdrawiam wszystkie mamuski. Znikam ide obiadek gotowac dla mojego niejadka dzisiaj serwuje kotleciki mielone z marczewka piure zimnieczane z pietruszka i surowke z kapusty kiszonej a co wy dzisiaj serwujecie ?? pozdrawiam :)

Gość /lączenie tematów/
Temat: Synek nie chce jesc- 15:37 *aAa* Czesc dziewczyny moj synek trzy dni temu skonczyl 3 miesiace Do tej pory wszystko bylo super Ladnie jadl spal i przybieral na wadze Karmie tylko piersia Tydzien temu bylismy u lekarza (szczepienie) Okazalo sie ze przez ostatnie 6 tyg przytyl tylko pol kg Za tydzien mamy sie zglosic do kontroli Faktycznie jadl mniej przez ostatni miesiac ale wszystko bylo dobrze wiec sie nie martwilam Od tyg maly je jeszcze mniej Ssie piers przez gora 5 minut co 2 ,3 godz w nocy budzi sie co godz i tez ledwo possie Caly czas grymasi Mam wrazenie ze piersi mu nie odpowiadaja Probowalam wprowadzic mleko NAN wyglada na to ze mu nie smakuje bo wszystko wypluwa i wogole naciaga go na wymioty Zmienialam tez smoczki bo myslalam ze moze one nie odpowiadaja W nastepnym tyg idziemy do kontroli Jetsem pewna ze nic nie przybral na wadze Czy wasze dzieci tez mialy takie kryzysy?? Moze macie jakies rady?? Znowu wierze w anioly Mam jednego w domu

Gość kirke****____
AGA swietnie cię rozumiem! też miałam takie kryzysyi to nie raz ! ale przystawiałam jak tylko mały chciał nieraz waga stała w miejscu nieraz podskoczyła a nieraz spadała ale moja pediatra oceniała ,ze jest ok wiem tylko ,że dziecko do roku powinno potroić swoją wagę urodzeniowa a może ty cos jesz takiego co mogłoby wpływać na apetyt dziecka ? -dodam ,że mój mały to wczesniak ...bałam się podwójnie :)

Wynikało by z tych obliczeń,że dziecko z waga 3500g powinno wazyć 10,5kg! To duzo. Moja starsza córka wazyła 12kg na bilansie 2-latka. Moja młodsza na pewno nie osiągnie 10,5kg na swoje 1 urodziny. Przeciez nie każde dziecko jest takie samo.Tak jak kazdy dorosły.Jeden jest grubszy,a drugi szczuplejszy. Tylko to nasze społeczeństwo wywiera presję-jeść,karmic,napychac. Oby dziecko było coraz grubsze,pulchniejsze. Ja już tego nie popieram.

Gość domi26
Witam.Moj 19mc synek jest niejadkiem i wazy tylko 10 kg. Wszystkie dzieci w jego wieku ktore znam sa wyzsze i ogulnie wieksze. Czy znacie cos przez co synek by przybrał na wadze. Czy przes to ze nie je bedzie zawsze mniejszy i drobniejszy.

Moja starsza córka(ma teraz 3,5roku) też była w tym wieku niejadkiem.Teraz zjada pieknie co się jej podsunie. Pewnie,ze ma dni,kiedy nie je prawie wcale.Ale ja uwazam,że i dorosły niekiedy nie ma ochoty na jedzenie-więc dlaczego dziecko miałoby być inne?Przeciez to też człowiek. Twoj synek ma teraz wiele ciekawych rzeczy do poznania.Tak więc jedzenie pewnie go nudzi.Jak pozna więcej smaków-to może polubi jedzenie i wtedy i Twoj stosunek do jego apetytu się zmieni.:)

czesc dziewczyny uwazam ze dzieci maja lepsze dni i gorsze w jedzeniu moja corka tez malo je wazy 12 kg i ma prawie 3 latka pediatra juz panikuje ale ja mam przeczucie ze jest wszystko dobrze w ksiazeczce mi przy kazdej kontroli wpisuje brak oczekiwanego rozwoju fizycznego moja corka tez jest mala chudziutka same kosci i skora mam tylko nadzieje ze wkoncu zacznie jesc pozdrawiam

Czy Wy też macie takie dni, że chciałybyście olać to wszystko i dać sobie spokój z kombinowaniem, co by zrobić do jedzenia swoim dzieciom?:-( Może to tylko ja jestem taka wyrodna matka. :-(

Wiesz Zielna, że ja też tak samo czasami myślę. U niektórych dzieciaki jedzą wszystko, a tu człowiek kombinuje, wychodzi ze skóry, żeby dogodzić. Efekty i tak są znikome. Czasami też mam tego dosyć

wiem dziewczyny jak sie czujecie choc moja robi postepy w jedzeniu ostatnio ma napady na gofry i tak gofry na sniadanie na obiad i kolacje dodam ze sama sobie je przygotowuje pod moim nadzorem oczywiscie udaje jej sie nawet jajko wbic bez skorupek jestem z tego dumna ale juz mam dosc tez tylko wstanie i juz gofry i tak do nocy oki zmykam obiad gotowac pozdrawiam wszystkich

Gość MamaWikusi
sprawdzam

Gość MamaWikusi
Cześć kochane mamy niejadków! nawet nie wiecie jak sie ciesze że jest taki topik, wspierajmy się rzem i wymieniajmy radami. Moja Wikusia ma 13 mies i waży 8100 , urodziła sie z waga 2930 więc ok ale do pół roku męczyłam się z nią niemiłosiernie bo nie lubiła mleka, wciskalam na siłę jak spała, no okropność, wiem co czujecie mamy maluchów, niespane noce, przeliczanie ile Wika wypiłam ,po prostu ryczałam w poduche, miała lekka anemię , przybierała malutko ale na długosc było ok więc była klasycznym szczupakiem, teraz tez jest szczupła ale jak przyszły zupki to mogę jej więcej dac do jedzenia i naprawde je pięknie. Mleka dalej nie lubi włąsciwie odkąd skończyła 5 ies nie daje jej mleka tylko kaszki - same stałe pokarmy na mleku, kaszke je rano, czasem na wieczór, danonka, jakiś budyń na bebilonie, deserek to wcisne jej lub nie ale zupki je z 250 ml no i często je dwa obiady dziennie. Tylko ja mam taki problem że WIkusia ma apetyt mówi ciągle mniam mniam ale malutko rośnie. Bardzo sie tym martwie, poradźcie prosze, mój maz jak byłw jej wieku to wazył tyle samo więc może to geny. Ma refluks dróg moczowych II stopnia i bierzemy Urotrim profilaktycznie na noc, podobno ta wada w 90% zanika do 2 roku, mocz jest ok, żadnych zakazeń, więc już sama nie wiem. Czytałam że któraś z Was robiła badania na obecnosć glutenu. jak je sie robi? Dodam że własnie zmieniam pediatrę bo moja mi nic nie pomagła, gorzej wpędziła w takie nerwy, dół, okropnośc, ciągle tylko smęci że za mało przybiera, no więc się zapytałam czy mam jej wlewać uszami , a teraz mówie że ona ładnie je to mnie w ogóle nie słucha, TRagiczna jest mam przez nią tylko depresję.

czesc dziewczyny moja znowu chora teraz ma zastrzyki a nadodatek zarazila mnie i mojego wiec lezymy w 3 w lozku pozdrawiam

Gość kar79
A moj synek mnie ostatnio zaskoczyl, bo z braku czasu zrobilam sobie na obiad ryz (reszte jego obiadu) z bulka tarta na maselku (miala byc na pierogi, ale je tak rozmrozilam, ze nie dalo sie ich juz ugotowac) i to posypalam cukrem. Usiadl ze mna przy stole i zapytal co jem i ze on tez chce i bardzo mu zasmakowalo. Ale bylam szczesliwa, sama odeszlam od stolu z pustym zoladkiem. Ostatnio ciagle jadlby chlebek z maslem i do tego ogorka surowego albo czerwona papryke. Tak wiec wierze, ze przeszedl mu czas niejedzenia. Kiedys kupilam mu nawet Peritol, bo niby zwieksza apetyt ale przeczytalam ulotke i nigdy go jemu nie podalam. Ale moja kolezanka (mama niejadka) bardzo go zachwalala.

czesc moja dostala pierwszy zastrzyk ale mam taka fajna pielegniarke ze dala jej znieczulenie mala troszke poplakala i mowi ze nie boli zobaczymy pozniej jak przestanie dzialac dzisiaj nic nie zjadla koszmar ale chora jest. do kar79 sprobuj dac swojemu synkowi jak moze makaron z serem bialym i bulka tarta podsmarzana i cokrem moja lubi takie cos jesc pozdrawiam

To niedobrze że chorujecie. A jakie zastrzyki ma Twoja malutka? W sumie zastrzyk jest lepszy niż antybiotyk w płynie. Nie rozstraja żołądka. A co do Peritolu to mój mały miał i to. Ale po nim bardzo żle się czuł. Trzeba się jednak liczyć z tym, że dopóki podajesz mu ten lek to wszystko jest oki. Skończysz podawanie i wszystko wraca po staremu. A wiecznie nie będziesz go karmić takimi środkami, bo nie są one za ciekawe.