Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gittl

bierzmowanie warunkiem otrzymania śłubu kościelnego??

Polecane posty

Gość gittl

Czy tak rzeczywiście jest? tak sie zdarzylo, ze moj chlopak go nie ma - nie dlatego, ze nie chcial. Czy rzeczywiscie bierzmowanie jest KONIECZNYM warunkiem otrzymania slubu koscielnego? Bede wdzieczna za wypowiedzi osob orientujacych sie w temacie.

Gość w sumieto
tak..wymagane jest bierzmowanie..na bank:)

Gość gittl
No wlasnie zdaje sie ze nie... http://www.mateusz.pl/wdrodze/nr372/14-wdr.htm to jest link do artykulu, gdzie duchowny wypowiada sie na ten temat. Daw ostatnie akapity swiadcza o tym, ze bierzmowanie NIE JEST koniecznym warunkiem przystapienia do slubu koscielnego. Ale slyszalam tyle sprzecznych opinii na ten temat, ze chaialbym sie zapytac, jak to bylo u Was, czy jest moze ktos, kto otrzymal slub koscielny nie majac sakramentu bierzmoiwania

chyba jednak jest konieczne. to tak jak z chrztem i pierwszą komunią świętą- w pewnych etapach zycia przyjmujesz kolejne sakramenty. do pierwszej komunii tez nie mozesz przystąpić jesli nie byłaś chrzczona. Mój mąż musiał \"zrobić \" bierzmowanie przed slubem.

Gość lkjbv
Jest konieczne, kolega w czerwcu bierze slub i w styczniu mial bierzmowanie.

Gość A jak moje ...
śluby się zbliżały i pan narzeczony nie miał bierzmowania , poszedł do swojego proboszcza dal w łapę i zaświadczenie otrzymał ... Teraz tego żałuję ...

Gość gittl
dziekuje bardzo za Wasze wypowiedzi

Gość zawsze przecież
Twój narzeczony może stanąć do ślubu jako niekatolik i wtedy nie będzie żadnych problemów ;-)

Gość A ja myślę że
Dokładnie. Można brać ślub z osobą innej wiary, to można też z niebierzmowanym.

Jeśli jesteście z tej samej wiary to musi być bierzmowanie!

Gość znacie jakiegoś
księdza któremu "daje się w łapę" i on daje bierzmowanie bez żadnych ceregieli i szopek? no i czy ono rzeczywiście jest do ślubu potrzebne?

Faktycznie tak jest, że mozna brać ślub kościelny z osobą z innej wiary?

Gość oczywiscie a mozna tez
PODOBNO nawet jak sie jest katolikiem bez bierzmowania wziasc slub koscielny! bierzmowanie nie jest wcale potrzebne. ale ponoc to zalezy od ksiedza.

Gość no wiec jak to jest

Gość czy ktos zajrzal do linku
? tam jest wyrazna odpowiedz :O

nie mam bierzmowania...rok temu jak ksiądz był u mnie po kolędzie zapytałam go jak to jest z tym ślubem a on na to, że bierzmowanie nie jest konieczne aczkolwiek miło jak ktoś je ma...ale mysle, że wszystko zależy od księdza..Najwazniejszym sakramentem jest chyba chrzest i komunia...

Dokładnie, wszystko zależy od księdza. Jeden da, drugi nie da. Teoretycznie bierzmowanie powinno być, ale jak go ktoś nie ma - ślubu można udzielić. W mojej parafii cuda działa € lub ₤ - wtedy WSZYSTKO się da.

Gość ale po co sie bierzmowac
jak ktos nie czuje sie tak strasznie wierzacy? nie lepiej zrobic je jak sie do tego dojrzeje? przeciez kazdy dla swietego spokoju i papierka moze zrobic bierzmowanie, ale to przeciez nie o to chodzi. no ale moze w calej tej wierze katolickiej o to chodzi. aby by7lo wszystko tylko na pokaz mimo ze czlowiek nie czuje wewnetrznej potrzeby jakiegos sakramentu.