Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inninis

Co myslicie o szczepionce na raka szyjki macicy?

Polecane posty

Gość inninis

Tak sie wlasnie zastanawiam bo w zasadzie jestem bardzo uprzedzona do wszelkiego typu szczepionek ale chcialam zapytac was o opinie. Moze slyszalysci o skutkach ubocznych i wogole cos wiecej na ten temat, jaka jest cena, czy wy sie szczepicie?

Gość 100 procebtowym
skutkiem ubocznym jest cena :o tzreba miec 3 serje z tego,co sie orientuje i kazda po 500 zl. dzieki bardzo.Na pewno to nas zahceci do szczepienie sie

Dlatego jestesmy jednym z nielicznych miejsc w Europie, gdzie to jest jeszcze jedna z głównych przyczyn zgonów wśród kobiet.

Gość inninis
cholera nie spodziewalam sie ze taka jest cena a w sumie to nowosc i nie wiadomo czy rzeczywiscie takla skuteczna

Po pierwsze - cena jest dosc wysoka. Po drugie - niewiele kobiet sie zakwalifikuje do tej szczepionki (poza dziewicami, a i to pewnie nie wszystkimi). Trzeba bedzie miec idealny wynik na hpv.

Gość AsiaNiebieska
Uważam tą szczepionkę z bardzo potrzebną, ale myślę, że lepiej jest regularnie chodzić do dobrego ginekologa z dobrze wyposażonym gabinetem. Każda zmiana zauważona odpowiednio szybko da się jakoś wyleczyć. Ale zanim dostanie się wyniki, można się też nieźle nadenerwować i pożyć w strachu. Już raz coś takiego przeżywałam z moim mężem.

500 zł za jedną? Aż tak wysoka cena? jestem w szoku

Gość czego
co to jest hpv

Gość hpv to wirus
brodawczaka ludzkiego

Gość 100 procebtowym
no ja tez bylamw szoku, zwlaszcza ,ze namawiaja w mediach do tej szczepionki. Przeciez ta najbidniejsza kobieta, w ogole nie ma szans na te szcepionke, co niekjtorzy pewnie sie zapozyczaa reszta.. coz. ze swoich ,ale to znikoma rszta

dziewczyny powtarzam - niewiele kobiet sie zakwalifikuje do tej szczepionki!! A o hpv poczytajcie, wystarczy wrzucic w google.

Gość 100 procebtowym
to ,ze nie wszystkie sie kwalifikuja to tez wiem, musi to byc ponoc dziewica i do ok 20 lat, a nawet i mniej,

Ponoc niektore dziewice tez maja hpv (choc nie wiem jak to mozliwe...). Niestety niedziewice to maja male szanse. Oczywiscie o tym reklama milczy :O

Aaa czytalam kiedys wywiad z jakims lekarzem i on powiedzial, ze to powinny byc 14-latki szczepione (dziewice rzecz jasna ;) ) Problem w tym, ze szczepionka prawdopodobnie dziala tylko przez kilka lat wiec trzeba by to powtarzac... Dal do zrozumienia, ze to niestety taki cud nie jest :O Ogolnie rzecz biorac to chyba niewiele kobiet na tym skorzysta :(

Byłam w programie testującym szczepionkę, zanim weszła do użycia i ciekawi mnie, czy dostałam placebo czy \"prawdziwą\", niedługo się dowiem.

UWażam, że jest potrzebna. Jednak minusem jest to, że ona jest dla dziewic!!!!! Więc masa kobiet zostanie wykluczona. Poza tym słyszałam w TV jak wypowiadał się jakiś lekarz, że ona działa tylko na parę szczepów, które wywołują tego raka, a jeśli się jest nosicielem innych, to nawet i ta szczepionka nie pomoże. Chyba ważniejsze jest regularne robienie cytologii.

Gość karkołomnakobieta
Cena jest wysoka, ale pomyślcie, że daje zabezpieczenie na całe życie. Szczepi się dziewczynki ok 10 r.ż. Przeciętnie kobieta żyje ok 78 lat. Czyli 1000 zł rozłożone na 68 lat to naprawdę groszowa sprawa.

To niestety takie cudowne nie jest. Mexi ma racje piszac, ze dziala tylko na kilka szczepow. Niestety nie jest tak jak pisze karkołomnakobieta - w tym wywiadzie lekarz powiedzial jasno, ze ona NIE DZIALA NA CALE ZYCIE!!

podobno działa ok. 5 lat :) więc to jest 1,5 tys. co 5 lat. 300 zł/rok, 25 zł/mies.

Dostałam 3 dawki leku, na 100% nie byłam dziewicą, miałam ponad 20 lat, jedyny warunek do uczestnictwa w badaniu to był chyba wiek i brak ciąży do końca uczestnictwa w programie...