Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joasia 0000009

czy warto wrzeszczeć na faceta?

Polecane posty

Gość joasia 0000009

Mam cudowny kontakt z mamą, która jest moim najlepszym przyjacielem. Jakiś czas temu zamieszkałam z moim facetem. Różnica między domem rodzinnym a tym teraz, jest taka, że tam ciągle było czysto, a tu jest wiele rzeczy niezrobionych, bo mój facet ciągle to odkłada na potem. Dochodząc do sedna - miałam zawsze siebie za lenia i bałaganiarę, ale w domu czułam ogromny szacunek dla mamy, która, gdy ja odpowiadałam "zaraz", potrafiła wrzasnąć na mnie "NATYCHMIAST mają być pomyte naczynia!" i ja szłam i to robiłam. Po zamieszkaniu z facetem ja zamieniłam się w taką mamę. Przypominam mu o wszystkim, a on ciągle mówi "zaraz". Może źle robię, ale wtedy mówię naburmuszona "ok", albo się obrażałam, albo wyrzucałam swoje żale. A może warto na niego wrzasnąć? "MASZ W TEJ CHWILI UMYĆ TE NACZYNIA!", "NATYCHMIAST MASZ WYPROWADZIĆ PSA!". Warto krzyczeć?

Gość **** **** ****
sprawdzałam metode wrzasków...nie skuteczna tak samo jak fochy, a bardziej niebezpieczna, bo zawiera więcej agresji...no i w końcu związek to partnerstwo a nie mamusiowanie i ząden facet nie pozwoli żeby kobita na niego się darła...stanowczo fatalny pomysł

Gość joasia 0000009
Ale w domu jakoś ten system działał. Gdy nie chciało mi się czegoś robić, a mama wrzasnęła to potulnie to robiłam i do głowy mi nie przyszło żeby się stawiać. Potem już nie musiała krzyczeć, bo nie chciałam słuchać wrzasków - mówiła spokojnie że powinnam coś zrobić, więc robiłam. Jak wyrobić w facecie taki szacunek jakim ja darzyłam mamę?

Gość **** **** ****
partner-partnerka to zupełnie inny układ niż matka-dziecko sorry ale jak by na mnie partner się tak wydarł, bo odpowiedzialam "zaraz" to zebrałby w twarz i został wystawiony za drzwi. generalnie wcale nie uważam, ze metoda wychowawcza twojej mamy była dobra mimo ze skuteczna genaralnie "zaraz" to problem wielu kobiet i faktycznie bardzo trudny do rozwiązania...zresztą ja wiem ze wrzaski nie pomagają, bo sama wrzeszczałam jak frustracja z powodu "zaraz" urosła u mnie do gigantycznych rozmiarów

Gość **** **** ****
a i u mnie wrzaski były ostatecznością...zaraz po tem się rozwiodłam

Gość joasia 0000009
Więc jaki jest dobry sposób na faceta typu "zaraz"?

Gość acdsca
zrozumieć że od partnera nie wymaga się posłuszeństwa i on ma prawo do "zaraz" a nawet do "nie chce mi się", ty też masz do tego prawo, już nie jesteś w domu ze swoją mamą hmm... może po prostu nie dojrzałaś do relacji partnerskiej, a wciąż potrzebujesz relacji dziecko-rodzic

Traktuj wspólne mieszkanie jako test na wspólne przyszłe życie. Już zbierasz doświadczenia, już widzisz co nie wychodzi i ZARAZ :D dowiesz się co w ogóle nie wyjdzie... Nim Twoja irytacja osiągnie masę krytyczną pogadaj z nieszczęsnym bałaganiarzem (sam jestem bałaganiarzem ale już umiem się postarać :classic_cool:) niech chociaż wie na czym Ci zależy. Natomiast w kwestii krzyku, Pani bardzo dobrze Ci poradziła. Twoje przekonanie, że Ty słuchałaś więc i On posłucha jest nie tylko naiwne i konfliktogenne ale i niebezpieczne dla Obrazu Twojego Mężczyzny w Twoich własnych oczach. Jeśli nawet będzie słuchał z lęku przed krzykiem, to prędzej czy później pomyślisz: co to za facet, baba na niego krzyczy a on podkula ogon. Znacznie uprościłem ale tak to bywa...

Gość **** **** ****
nie mnie odpowiadać na pytanie o sposób, bo ja nie znalazłam (rozwiodlam się) kiedyś tu na forum jedna kobietak opowidalo, ze pomgało zostawianie niezrobionej tej rzeczy co miał z robić, akcje typu kładzenie brudnych skarpet na monitorze i tego typu...poszukaj w wyszukiwarce moze znajdziesz...całe topiki o leniwych-zaraz były

... i to pytanie \"jaki jest sposób na...\" nie ma uniwersalnych \"sposobów\" i w ogóle nie ma tzw \"sposobów\" trzeba się dogadać a do tego niezbędna jest dobra wola obu stron i mnóstwo cierpliwości i wyrozumiałości tej strony, która chce coś uzyskać od partnera/partnerki

Gość morfea
Po pierwsze krzyczeć na faceta nie warto. Oni tego nienawidzą, choć mogą tego nie okazać. w momencie kiedy na faceta się krzyczy on wkłada takie niewidzialne korki w uszy i nie dociera i tak nic do niego. Poza tym krzycząca kobieta kojarzy im sie niekiedyb z matką, a facet nie chce uprawiać seksu z matką (więc ostrożnie, bo to może Cię bardzo zmienić w jego oczach i osłabic jego uczucie). Jesli o nie chodzi, to miałam podobnie. Szybko zauważyłam, że mieszkając sama z facetem muszę przejąć pewne obowiązki, które niegdyś w domu rodzinnym należały do mojej mamy i mi były nieco obce. Jednakże znalazłam sposób na faceta, z którym uzgodniłam pewne zasady. chociażby to on zawsze wyrzuca śmieci (ja sie do nich nie dotykam choćby nie wiem co-on wie że w końcu to grozi niesamowitym smrodem z kosza). Jak jestem zmęczona to zmywa, ale przeważnie ja to robie. On myje okna i odkurza podłogę oraza sprząta po sobie. Czasem grzecznie zwracam mu uwagę i prosze o to by po sobie posprzątał. Działa. cała reszta, jak pranie, gotowanie, scieranie kurzy itp. robię ja. I wiesz, podobne kobiety które lubią w domu sprzątać rzadziej miewaja nadwagę. pozdrawiam!!

Gość AsiaNiebieska
Denerwuje mnie, kiedy znowu slyszę, że coś powinnam zrobić, bo przecież sama to wiem. A tak slysząc kolejną taką uwagę denerwuję się, bo czuję się pouczana jak dziecko. Zgadzam się, że partner(-ka) ma prawo odmówić albo zrobić coś zaraz- czyli troche później. Szanujmy się i swoją wolność podejmowania decyzji. Lubię myśleć sama i nie potrzebuje wyręczania. :)