Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zygfrydka

jak dziecku powiedziec na swoje intymne narządy?

Polecane posty

Gość zygfrydka

Psychologowie mówią- nie kłamac i nie mówic ,że to jest ptaszek, czy siusiak czy cipcia czy cipuszka. Trzeba mówic prawdę czyli penis i srom. Ja rozumiem ,że mozna chłopczykowi mówic to jest penisek ale mozesz synku mówic na to ptaszek bedzie zabawniej, ale pamietaj ze to prawdziwa nazwa to penis. No ale jak dziewczynce powiedzieć? córeczko to co masz tu to nazwywa się srom, wargi sromowe ale jako mała dziewczynka mozesz na to mówic narazie psipsi, cipcia, kwoczka..... Kurcze nie wiem .....jak pani w przedszkolu zapyta ewe co cię boli tam? srom a jak zapyta o to samo asię- co ciebie boli tam? cipcia, a jak ola odpowie- boli mnie kwoczka..... jak wy mówicie dzieciom? jak jas powie ze go boli penis a adas powie ze tam nie ma penisa tylko jest członek, albo jak zenek powie ze tam jest ptaszek czy siusiak? kazdy ma cos innego? powinnismy normalnie mówic penis i srom.Tylkoze dla dziewczynki ten srom jakos twardo brzmi

Gość ujarany miś koala
jest sisiak i sisiajda :P i potem wynikają ciekawe dyskusję między dziećmi i ustalanie wersji, jak to nazwać: sisiajda, muszelka, cipcia czy pochwa - powiedz, jak uważasz, wśród dorosłych tez nie każdy mówi tak samo

Gość ujarany miś koala
poza tym, jak już mówisz "penis" to odpowiednikeim jest "vagina" a nie srom

Gość Przecież on na razie
uuuuuuuuuu, srom to ohydna nazwa. Fuj! Najładniej brzmi wagina, ale to w sumie tylko pochwa. Strasznie brzydko Polacy nazywają narządy rodne kobiet, bleee!

Gość zygfrydka
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBe%C5%84ski_uk%C5%82ad_p%C5%82ciowy wagina jest po łacinie a nie po polsku.Po polsku to jest srom.A penis jest po polsku

Gość kwiatek211
niechcialabym zeby ktoś moja czesc ciala nazywal sromem.. :O

Gość zygfrydka
a jakbys chciała aby nazywano? skoro to jest srom zewnetrzna częśc żeńskich narządów płciowych to tak jest.

Gość kwiatek211
nie podoba mi sie ta nazwa i tyle..

Gość zygfrydka
pochwa jest wewnętrzna częścią narządów płciowych kobiety a srom zewnetrzne.Nie mozna mówic na "to" pochwa bo na zewnątrz nie masz pochwy tylko srom(wargi zromowe, mniejsze i wieksze).No i to jest srom.

Gość eeee tam
kielich rozkoszy :classic_cool: Srom to tragedia jakaś.

Gość zygfrydka
u męzczyzn to jest penis, bądz człownek a u kobiet srom.Wiem bo i mi nie podoba się srom, ale jak jest srom sromem to nie poradzimy nic. Tylko dziecku nie wolno zmyslac i podac trzeba nazwę srom mimo iz brzmi mało fajnie.

Gość jokajoka
A po czesku to kundiczka czy jakoś tak. Ja sie więc z ewentualną córeczką wezmę do Czech :-D

Gość a ja powiem tak...
ja na penisa mojego chłopaka mowie stefanek i tak jest dobrze...a dzieci moga mowic siusiak, muszelka czy cos tam..w szkole sie dowiedza...beda bardziej rozumne ..

Gość zygfrydka
widzicie a psychologowie wołają by nie robic jajek z tych nazw, jaki stefanej?:) mamo a w szkole do nas chodzi Sefanek i ja mu powiedziałem ze mój tata ma tez staefanka między nogami:D a na ręke mówicie jacek a na głowe Teodorek? od dziecka starajcie sie normalnie mówic. penisek, czy wargi sromowe chociaz jak juz nie srom.ale nie żaden stefanek czy wacek, ani nie kwoczka czy cipka. Chociaz mój tata mi mówił psipsi jak byłam mała, a mój brat miał ptaszka. I do tej pory ma tego ptaszka jak sie okazuje, a ja mam cipę. A szkoda bo wolałabym aby mnie nauczyli poprawnej nazwy.No ale cóz. W dorosłym zyciu i tak własnie nazwyami to kwoczkami myszkami cipkami ptaszkami stefankami:D

Gość a ja powiem tak...
a co ci szkodzi stefanek mojego chłopaka? stefanek to stefanek.

Gość ujarany miś koala
Jak nie wiesz to nie mó - penis to jest po łacinie - jak wagina. Po polsku to jest prącie albo członek :-0

Gość ciężko zdumiona
prącie :-o Też koszmarna nazwa :-o

Gość salowa w psychiatryku
przeciez ci autorka wkleiła ze penis i członek i prącie to polska nazwa, a penis to tez z angielska jest.

Gość ujarany miś koala
coś Ty, fajna :D ja zawsze mówię prącie :classic_cool: zresztą, co za różnica ? cipcia, pochwa, srom, sisiajda, muszelka i tak nak swojego dziecka nauczysz poprawnej nazwy to w przedszkolu KAŻDE dziecko będzie nazywało inaczej swoje narządy intymne i w tym przypadku to, że Twoje akurat mówi srom nie oznacza, że nie będzie dyskusji czyja nazwa prawdziwsza. Ja miałam "pisię" i jakoś szczególnej traumy z tego tytułu nie zanotowałam :-0

Gość ujarany miś koala
Kobieto !!! penis to nazwa łacińska !!! http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85cie popatrz na obrazek po prawej - trzon prącia (corpus PENIS !!!) matko, myślenie nie boli :-0 nawet z wikipedii trzeba umieć korzystać :-0

Gość bywalec1
Jak mówisz o swoich narządach powiedz po prostu: to jest miejsce twojego urodzenia ;)

Gość ujarany miś koala
ondyna mordujesz mnie :D w tym przypadku raczej matczyzna :classic_cool:

Ja nie uwazam, zeby nazywanie tych miejsc \'po swojemu\' bylo bledem. Nasi rodzice nie mowili o tych miejscach \'pracie\' i \'srom\', dowiedzielismy sie z ksiazek, od kolegow itp., ze istnieja inne nazwy. Czy dzis jestesmy z tego powodu skrzywieni psychicznie?

nie wyobrazam sobie jak male dziecko moze mowic srom i penis!! takich pojec to najczesciej chyba lekarze uzywaja...cipcia i siusiak -> jestem za tym. srom? mnie az wstrzasa jak to słysze, nie brzmi to fajnie a na pewno nie w ustach dziecka

Gość saewe
srom sie mi kojarzy ze sraniem, a wagina z wazeliną, piczka to juz w ogole bo z pieczrką, pochwa z ta w ktora sie wklada miecz, muszelka z sedesem i w ogole Bozesztymoj jakie te polskie nazwy cipki sa tragedyjne! Albo oblesne albo smieszne... W ogole cipa chyba brzmi najłlepiej

Gość ujarany miś koala
psiutka :P

Gość saewe
ja jak bylam mala to mowilam na cipke pieróg. Nietrudno sie domyslic dlaczego;]

Gość ujarany miś koala
pieróg z serem :D