Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

IKSIK80

CUKRZYCA CIAZOWA RAZ JESZCZE

Polecane posty

Czesc dziewczyny. Jestem w 28 tyg ciazy i wlasnie wrocilam ze szpitala, stwierdzono u mnie cukrzyce ciazowa. Mialam po 50 g glukozy po 1 h cukier na poziomie 145, po 75 g glukozy - 1 h 162, po 2 h - 180. Cukier na czczo mam w normie, stosując diete rowniez. Tylko po glukozie i czyms slodkim wzrasta (z godziny na godzine). Strasznie sie martwie. Boje sie ewent.chorob lub wad rozwojowych u dziecka. Bylam w 14 i 22 tyg ciazy na bardzo profesjonalnym usg i wszystko bylo w porzadku (zadnych wad rozwojowych itp). Czy myslicie ze teraz kiedy wykryto u mnie cukrzyce moze sie cos zmienic?? Czy zagrozeniem jest tylko duza masa urodzeniowa plodu ? Wybieram sie do poradni diabetologicznej, ale mam wrazenie ze lekarze tylko pociaszaja... :(

Gość
wszystko bedzie dobrze spij spokojnie ciebie pocieszali a mnie straszyli

Gość domi26wroc
Bedzie dobrze! Ja tez sie stresowalam, niepoczebnie. Przed porodem nawet lezałam w szpitalu gdzie byly wiele kobiet z cukrzyca. Rodziły i z bobaskami było wszystko ok.

IKSIK80 ja mialam podwyzszony cukier i gin stwierdzil u mnie cukrzyce ciazowa I stopnia (czyli do leczenia dieta a nie insulina). Teraz bardzo przestrzegam diety zaleconej przez dietetyczki. NIc slodkiego, nic tlustego, zadnych sokow i bardzo uwazam z owocami. Jesli bedziesz przestrzegala diety i bedziesz kontrolowala glukometrem cukier to wszystko bedzie ok. Uszy do gory :)

Gość reksio 125
Ja również miałam cukrzycę ciążową, musiałam być od 5 miesiąca ciąży na diecie. Niedawno urodziłam dziecko i jest wszystko w porządku. Dziecko jest zdrowe, ja również mam dobre wyniki, więc nie martw się, przestrzegaj diety a wszystko będzie ok.

a ja mam cukrzycę niedawno wykrytą i ciąże planuje będe pod scisłą kontrolą specjalistów moja diabetyczka zapewnia mnie ze wszystko bedzie ok,mam cukrzycę 1typu a ją leczy się insuliną,nie wiem jak jest z cukrzyca ciązową może dieta tylko wtedy wystarczy,jak narazie wyniki mam coraz lepsze,jak wrócę z urlopu to zgłaszamy się wraz z męzem do poradni specjalistycznej i tam juz nami się zajmą,obawy mam przeogromne,ale chęć posiadania kolejnego maluszka jest tak ogromna że te obawy maleją:) wierzę że wszystko bedzie dobrze

Gość klara 82
diabetykiem jest osoba chora na cukrzycę, lekarz jest diabetologiem!

Gość klara 82
pigułę...hmmm ktoś kto choruje na cukrzycę powinien znac podstawowe pojęcia.

Gość /lączenie tematów/
Forum - strona główna » forum Ciąża, poród, macierzyństwo i wychowanie dzieci Temat: cukrzyca ciązowa 12:07 fiolka5 Hej dziewczyny. Miałyście może cukrzyce w ciąży? Co trzeba robić i czy ma to jakieś poważniejsze skutki zwłaszcza dla dziecka 12:37 000 moja koleżanka miała ,musiała mierzyć sobie poziom cukru i w razie potrzeby zastrzyk z insulinki,dziecko ma super zdrowe a jej cukrzyca po porodzie minęła 13:02 fiolka5 super to pocieszające 13:48 mritta28 no właśnie mnie też ten temat dotyczy.Miałam po obciązeniu glukozą za wysoki cukier i teraz musze go powtórzyć. Boję się żeby to zaniedbanie nie miało konsekwencji dla dziecka.Czy w ogóle w ciązy wszystkie robicie lub robiłyście test na obciążenie glukozą? 13:56 ED1 tak,teraz wszystkie kobiety w ciazy maja zalecany test na obciążenie glukoza, 16:14 kangurek na pierwszym wyszło mi że mam cukrzyce-wynik musiałam poprawić za miesiąc.W tym czasie byłam na diecie tzn zero cukrów i co nie zdowe.Dużo warzyw,jogrtów.Po miesiącu wyszło lepiej.Napewno będzie dieta w kazdym razie kocham moich chłopaków - Adama i Kacperka 14:52 fiolka5 czy może to zaszkodzić dzidziusiowi? 14:57 Asienkahmm (asienkahmm@wp.pl) moze to zagrozic dziecku, ale równiez dziecko rodzi sie bardzo duzo, zawsze ponad 4kg. ja np. o mało bym miala cukrzyce, a i tak urodzilam dziecko zz wagą 4850. 14:58 flądra http://polki.wp.pl/kat,1676,wid,5305792,wiadom osc.html?ticaid=1e97 ja miałam cukrzycę ciężarnych. Kilka razy dziennie musiałam mierzyć poziom cukru oraz trzymać dietę. Mała urodziła się zdrowa. pozdrawiam http://b1.lilypie.com/JY6yp1 15:00 flądra ...i ważyła 3480 - a więc nie zawsze dzieci mają ponad 4kg. http://b1.lilypie.com/JY6yp1 15:03 Asienkahmm (asienkahmm@wp.pl) no rzeczywiscie nie zawsze dzieci ważą po 4 kg, ale przewaznie. w wiekszosci przypadków tak wlasnie jest. 10:40 wyniki ja w ogóle nie wiedziałam że takie badania się wykonuje w ciąży a lekarz dał mi skierowanie na glukoze na czczo...teraz mam zdrowe dziecko mimo że obrzerałam się słodyczami. Pozdrawiam 05:36 iwka chicago jak wygladala wasza dieta? czego poza slodyczami trzeba unikac? ja jestem w 7 miesiacu i mam cukrzyce ciazowa, 07:58 kangurek mi gin powiedzial żeby wykluczyc słodycze,soki (jak najbardziej i jak najszybciej) .Powiedzial że jak będe głodna to bym wpylała twaróg (oj ciezko było,aż mi zbrzydł) że to mi tylko momoże itd. Ja chodż miałam cukrzyce to moje dziecko nie urodziło się takie duże 3090 ,a w szpitalu waga jeszcze spadła czyli wyszlo niecale 2800 przy wypisie do domu ,dodam że miał 52 cm.Wiec wcale to nie ejst regóła że dizecko urodzi się duże. Cukrzyca to dosc poważna sprawa,może zagrażać dziecku,może urodzić się chore-tak mi lekarz mówił kocham moich chłopaków - Adama i Kacperka 23:24 upuuup napiszcie cos wiecej na temat tego co trzeba natychmiast odstawic... czy trzeba isc do szpitala ? 23:34 kkaarriinnkkkaaa mi lekarz kazal odstawic slodycze i soki ale przeciez we wszystkim jest cukier i ja nie wiem co to robic nawet jak jem jogurt to ma cukier to co powinnam go nie jesc? ja jem wszystko tak jak jadlam tylko nie slodze herbaty nie jem slodyczy i sokow mam nadzieje ze to wystarczy jestem w 7 miesiacu mam nadziejej ze moja dzidzia bedzie zdrowa, napiszcie co jecie zeby zastapic slodycze bo ja je uwielbiam zjadam duzo owocow 09:34 nulika ja rowniez prosze o porade ,bo przy ostatniej próbie cukier wyszedl mi 206 a do lekarza mam wizyte dopiero za tydzien 22:43 gabi26 jedzcie duzo grejfrutow to naprawde pomaga 10:37 ewelinaewelina1 witam!!Dzieci mamus z cukrzyca ciażowa nie rodza sie duże dlatego że sa grubiutkie.To wyglada mnw.tak.Trzustka mamy cukrzycowej jest niezdolna do wytwarzania odpowiedniej ilości insuliny,dlatego tez te insuline wytwarza trzustka dziecka , ale wytwarza ja dla dwojga bo dla siebie i mamy.Wiec takie dzieci rodza sie z takimi duzymi brzuszkami,powtarzam nie dlatego ze sa grubaski ,tylko maja przerosnieta trzustke.Czesto konieczne jest wtedy operacyjne leczenie.Czasem dzieci mam cukrzycowych rodza sie niewidome.Ale to dotyczy mam które mają cieżki przebieg cukrzycy gdzie trzeba stosowac insuline dożylnie,a taka cukrzyca jest nieleczona.Często cukrzyca ma dość łagodny przebieg i wystarczy tylko dietka.Jak u ciebie potwierdza cukrzyce dostaniesz skierowanie do poradni w której zajmuja sie mamai z cukrzyca ciażową.I tam poinstruuja cie co trzeba jeść.Ztego co wiem należy wykluczyć na stałe białe pieczywo-tylko razowce,nabiał bo wbrew pozorom tam jest pełno cukru-i dziwie sie lekarzowi który kazał jesc twaróg,zero soków,owoców no i oczywiscie słodyczy. 20:14 iwka chicago to wlasciwie nic nie mozna jesc z tego co piszesz ewelina nawet owocow to juz jakis wymysl owoce mozna jesc bez ograniczen

Gość /lączenie tematów/
Temat: Cukrzyca ciazowa-lekarz wczoraj u mnie stwierdzil i kazal sie nie martwic 17:54 witajcie w naszej bajce Teraz czytam w internecie i jestem w szoku,chyba musze zmienic lekarza! Milayscie moze takie cos?

Gość mama dwójki
najważniejsze stosować się do zaleceń specjalistów, moja ciotka była pod stałą opieka takowych, musiała się kłuć do końca ciąży insuliną ale bobo urodziło się zdrowiutkie.. natomiast znajomej lekarz mimo wysokich wyników na obciażenie glukozą zbagatelizował to i nie leczyła się, w 9 miesiącu urodziła martwą córeczkę....... więc słuchaj pilnie co lekarz mówi, a jeśli w niego wątpisz to skonsultuj z innym.......

ja mam cukrzycę ciężarnych i to wcale tak strasznie nie wygląda. myśle też że co lekarz to inna terapia. ja mogę jeść owoce, pić soki ( ale tylko te bez DODATKU cukru ) nabiał też moge jeść. muszę tylko przestrzegać pory poszczególnych posiłków ( 7 na dobę) i nie podjadac pomiedzy posiłkami. poza tym mam ustaloną ( odpowiednio do mojej wagi i wzrostu sprzed ciąży i do tygodnia cięży) ilość Wymienników Węglowodanowych (WW)/dobę i mam to rozpisane na poszczególne posiłki. do tego dochodzi jeszcze kontrola glikemii 4xdobę. z grubsza to byłoby tyle :) ps. a o tej przerosniętej trzustce u dziecka, leczeniu tego chirurgicznie nigdy nie słyszałam. tak samo insuliny nie podaje się dożylnie chyba że odbywa się to w warunkach szpitalnych ( przy okazji hospitalizacji, operacji itp.) pozdrawiam

Podnoszę temat, bo jestem nim zainteresowana. Dziewczyny, czy jest jeszcze jakaś która boryka się teraz z tym problemem. Ja jestem po teście obciążenia glukozą 75g po godzinie cukier 179 po 2 godzinach też 179. Dzisiaj po śniadaniu cukier miałam 144 niby niewiele ponad normę. Dzisiaj i jutro mam robić pomiar glukozy i w poniedziałek do ginekologa, jeszcze nic nie jest powiedziane do końca. Ale jak czytam normy innych dziewczyn to raczej sprawa jest jasna. Martwię się, te skutki uboczne, do tego ta nieszczęsna dieta, całą ciąże żyłam owocami, co teraz. Ehhh Poza tym te wyrzuty sumienia, że przezemnie może być coś maleństwu, czasami nieodparta pokusa na zjedzenie czegoś (mimo, że nie jem), ale i tak jest mi źle. Ehhh czy jest tu jeszcze jakaś mama z tym problemem. Źle sie czuje z tym sama

ja mialam cukrzyce ciezarnych wiec jakbys miala jakies pytania to chetnie pomoge w miare mozliwosci... temat u mnie swiezy bo urodzilam 15 dni temu...

Kurcze ja mam tysiące pytań i niestety nie jestem w stanie wybrac najważniejszych. Ogólnie czuję sie z tym samotnie i podle. Ehhh. Co czytam w internecie to różne opinie, nie wiem w którym tygodniu wykryli to u ciebie? I jakie miałaś wyniki. Wogóle to jak ci sie udało wytrzymać ten czas, boże ja czuję się wyrodną matką bo boję sie, ze nie dam rady. Z silną wolą zawsze było u mnie ciężko, szczególnie do jedzenia :(.

u mnie wykryli w 24 tygodniu... po obciazeniu 50g mialam wynik 200 wiec 75 juz nawet nie musialam robic... nie martw sie w wiekszosci przypadkow wystarczy dieta i jest ok... powiem ci ze ja raz na jakis czas tez pozwalalam sobie na jakis grzeszek (np. zamiast obiadu 2 kawalki ciasta) bo jak juz tak strasznie cisnie to nikt nie wytrzyma a tu chodzi o to ze dzidzi szkodzi podwyzszony poziom cukru ktory sie utrzymuje dluzszy czas a nie jednorazowy sporadyczny przypadek (tylko ze to naprawde sporadycznie)... o tym ze cukier nalezy mierzyc na czczo oraz po godzinie od kazdego glownego posilku pewnie wiesz... no i o tym ze powinnas jesc 6 posilkow dziennie (dla mnie bylo to niewykonalne) i ogolnie o diecie ze powinnas sie dziennie zmiescic w 21 jednostkach chlebowych...

Heh, wizytę w poradni cukrzycowej mam jeszcze przed sobą. Wogóle to tak jak pisze jutro mam robić całodobowy profil, co 3 godziny mam mierzyc cukier i w poniedziałek do mojego ginekologa. Także na temat tych wymienników węglowodanowych to jeszcze nic nie wiem, nie wiem nawet czego powinnam nie jeść. Narazie wykluczyłam cukier, do kawy, herbaty zastąpiłam go fruktozą w niewielkich ilościach. Zrezygnowałam z białego pieczywa i białej mąki. Z tłustych ciężkich potraw, z tłustego mięsa, z wieprzowiny itd. Obciążenie robiłam 75g, nawet nie miałam zaleconej 50, tylko lekarz od razu kazał 75 zrobić. A było to w niedziele, przez ten tydzień miałam nie jeść większości rzeczy, no i z dzisaj na jutro te pomiary. No i poniedziałek ginekolog. Dla mnie 6 posiłków dziennie to tez raczej mało wykonalne :(. Jeszcze do tego komunia przede mną, wyjazd gdzie mam pełne wyżywienie, nie mam pojęcia co mogę czego nie :(

Także cukrzyca jeszcze nie jest zdiagnozowana, ale podejrzenia, na pewno niska tolerancja glukozy, co też zakończy się dietą. Ehhh wogóle, w necie niewiele na ten temat jest, te normy na każdej stronie są inne itd.

A poza tym to kurczę nie zapytałam się a jak maleństwo? Całe i zdrowe? A ty jak się czujesz? Poza tym gratuluję narodzin, mi jeszcze trochę zostało :) jestem w 27 tygodniu.

moja corca cala i zdrowa... alergiczka tylko ale to nie z powodu cukrzycy tylko dlatego ze cala rodzina to i ona... w zasadzie to wlasnie to co wykluczylas to nie wolno no i jeszcze owoce wyklucz... jablka w zasadzie wolno tylko bo malo cukru maja... trzeba tez ograniczyc nabial i gotowana marchewke... w zasadzie bez ograniczen mozesz jesc chude miesa i wedliny i salate i ogorki mozna tez bez ograniczen...

pociesz sie tym ze napewno nie przenosisz ciazy bo jak do terminu nie urodzisz to ci beda wywolywac... docenisz to pod koniec kiedy juz sie nie bedziesz mogla doczekac porodu... ja jakies 2 tyg przed porodem juz mialam dosc i chcialam juz urodzic i jak sobie pomysle ze moglabym jeszcze ze 2 tyg po terminie rodzic to chyba bym zwariowala

Właśnie najgorsze są te owoce, bo ich najwięcej jadłam od początku ciąży. Nie jestem mięsożercą, więc nabiał w postaci chudy ser biały, kefiry, jogurty naturalne jem. Marchewki gotowanej nie znoszę :D Chyba, że w zupie itd. Ale co do tych owoców to czytałam, że nie powinno sie tych o wysokim indeksie glikemicznym i nawet ostatnio słuchałam w radiu audycji dla cukrzyków i mówili to samo. Chodziło głównie o winogrona, suszone owoce itd. Ale, że można grejfruty, pomarańcze, wiśnie, porzeczki, czerśnie truskawki, jabłka. O tych owooach to też różnie mówią. To gratuluję zdrowej córci :). Kurczę, ja już sie nie mogę doczekąć :).

Mi i tak lekarz powiedział, że pewnie urodze wcześniej. Byle nie za wcześnie :). Miałaś cc, czy córcia normalnej wielkości sie urodziła?

no nie wiem czy normalnej... my z mezem nie jestesmy ulomki wiec dzieci tez mamy spore... corcia wazyla 4020g i mierzyla 57cm... syn bez cukrzycy byl niewiele mniejszy... rodzilam silami natury obydwoje ale obydwa porody wywolywane oksytocyna i przebiciem pecherza plodowego... no wlasnie chcialam ci napisac o tym indeksie glikemicznym zebys tabe poszukala na google i to co ma niskie ig to mozna a to co wysokie to nie mozna... jesli chodzi o owoce to ig tez zalezy od tego jak sa dojrzale... im bardziej dojrzale tym ig wyzsze...

Okokoko, ja jestem w 33 tc i cukrzyce tez stwierdzili mi niedawno. Nie martw sie na zapas. Dobrze dobrana dieta - w poradni ci powiedza co i jak, sprawi, ze cukier bedziesz miala w normie. A i owoce bedziesz jadla :) Ja praktycznie jem wszystko ( 6 razy dziennie) tylko obliczam sobie te jednostki, i jeszcze mi sie nie zdarzylo przekroczyc norme w 2h po posilku ( ma byc ponizej 120) .

ja tez mialam urodzic wczesniej... pol ciazy przelezalam... krazek mialam zakladany... w 37 tygodniu zdjety i juz niby mialam rodzic... final taki ze przechodzilam ze zgladzona szyjka i rozwarciem na 3 palce 3 tygodnie a porod i tak trzeba bylo wywolac...

okokokoko, a co do owocow, to najgorszy dla nas jest banan i owoce suszone. A jako przekaske mozna spokojnie jablko, pomarancza, czy szklanke truskawek i powinno byc dobrze :) No winogrona - 1 jednostka to 15 kuleczek, ale tak samo maja czeresnie np. :)

Heh dzięki dziewczyny. pewnie co do tych jednostek, to się wszystkiego dowiem. Co do IG to na różnych stronach jest inny. Niestety trudno się w tym połapać. Surfitka jak to jesz praktycznie wszystko. Właśnie coś mi też kobieta mówiła, że jak sobie ustawie dobrze to mogę jeść praktycznie wszystko. teraz to ja jestem jak dziecko we mgle. Nic nie wiem. A najgorsze, że czuję się z tym sama. Ale dobrze, że już wiem, że jest ktoś oprócz mnie :).