Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justaaaaaaaaa

ile chrzestna powinna dac na wesele? ile wy dostaliscie??

Polecane posty

Gość w grecji raczej nie polecam
ludzie wam sie juz chyba do konca w glowach poprzewracalo. kazdy daje ile moze, a jak nie moze nie daje. co wy wesele robicie zeby zarobic? :O

Gość Chrzestna.
A co powiecie o pustych kopertach,byłam na weselu gdzie młodzi dostali aż dwie puste koperty,dośc duże wesele,czy to jest w porządku.a co do dawania pełnych to uważam,że trzeba młodym dać prezent lub pieniądze,oczywiście tyle na ile nas stać.Mamy wystarczająco dużo czasu,żeby się przygotować do tego wydatku.nie wyobrażam sobie ,żebym przyszła na wesele tylko z kwiatami,na ślub owszem.Nie zarabiam dużo i niedługo mam wesele chrześniaka,biorę pożyczkę i daję 1500 zł, .O weselu dowiedziałam się rok wcześniej .Miałam czas żeby się przygotować-ubiór+koperta.młodzi wiedzą dobrze że nigdy się nie zwróci,ale wkładają ogrom pracy i pieniędzy w przygotowanie przyjęcia a my powinniśmy to uszanować i starym zwyczajem wręczyć im kopertę lub prezent.

Gość ***Narzeczona ***
Jesli kogos stac minimum 1000 zl. Zwykly gosc od pary daje 400-500 zl Ja bylam z tata tylko w kosciele i nie wybieralismy sie na wesele (zeby nie bylo mielismy zaproszenie) i mimo wszystko chrzesnica mojego taty dostala 1000 zl.

Gość Gigaaar
na Podlasiu dają po 1000

Gość powiem szczerze że przed
ślubem myślałam ile kto da. wstyd mi się teraz przyznać, ale tak było, bo nierozsądnie zaplanowaliśmy wydatki i one sporo przerosły kwotę, którą planowaliśmy wydać. ale po weselu nie przeszkadzało mi kto co dał i ile. nawet byłam zaskoczona, że niektórzy dali tak dużo. byli chyba też tacy co nic nie dali albo ktoś w hotelu skubnął koperty. nawet nie wiem kto to mógł nie dać. mimo długów nie martwiłam się tym i nie było mi przykro. naprawdę cieszyłam się, że przyszli.

Gość powiem szczerze że przed
a odpowiadając konkretnie na pytanie, to od chrzestnych dostaliśmy po około 1000 zł. podaję kwotę w przybliżeniu, bo to były inne waluty.

Gość moja chrzestna powiedziała
że tym razem dostanę guzik z pentelką :D Bo już na dwa poprzednie śluby dostałam i już jej się znudziły moje rozwody :P

Gość maryna ze młyna
najbardziej wnerwia mnie gatka że trzeba dać tyle bo inni tak dają , jak inni dają 1000 to ja 950 na złość

Gość tysiaka trza dać

Gość chrzestna
w grudniu mam wesele chrześnicy, sama nie wiem ile powinnam dać, wszyscy uważają, że jak prowadzę firmę to ho, ho ... ale ile to " ho ho wynosi"?? :)

Gość u mnie 1500 daja srednio
ja dostalam 1000 zl + komplet sztucow i filizanek od mojej chrzestnej, od chrzestnego 1300 + prezent za ok 300 zl. Maz dostal 1500 zl od wdowy po chrzestnym ojcu a od chrzestnej matki - nic, zero. Nie przyszla, wymyslila kiepska wymowke , nawet sie nie pofatygowala zeby kartke wyslac czy chocby zadzwonic, pelna olewka i najgorsze ze nie wiemy dlaczego tak zrobila, mozemy sie tylko domyslac ze chciala dogryzc matce meza.

Gość kjhfgvcd
ja dostałam 2tys

Od chrzestnego minimum 1000zl. Tak jest przyjete- oczywiscie pomijajac sytuacje gdy kogos nie stac dac tyle, lub dla odmiany zarabia 10 tys miesiecznie, a daje tez 1 tys..

Gość My dostaliśmy
3000 od jednego chrzestnego, 1500 od drugiego chrzestnego, 600 od chrzestnej i 150 od drugiej chrzestnej. Nie ma reguły, daje się tyle ile się ma albo na ile ma się ochotę.

Gość to ja anonimowo
ja robie wesele 300km od mojego domu rodzinnego i bede rodzinie wdzieczna ze w ogole przyjada a nie ile mi dadza. z chrzestnym nie mam kontaktu. ostatni raz go widzialam na swojej komuni (mam 22lata). u chrzestnej sie nie przelewa ale jak da mi 50zl to bede szczesliwa ze w ogole przyjechala gdyz dawno jej nie widzialam a jest naprawde wspaniala osoba. mam gdzies ile kto da, chce tylko zeby wszyscy przyjechali i byli ze mna w tym pieknym dla mnie dniu

Gość chrzestna
dzięki za odpowiedzi, trochę mi się rozjaśniło :)

Gość waleryjana
Moja ciocia z wujkiem mieli wesele chrzesniaka. Chrzesniak jeszcze ujdzie, ale jego rodzice to nabzdyczone, plotkarskie hieny. Ciocia i wujek aktualnie dosć cienko przędą, ale jakby przyszli z małym prezentem, to by im potem dupy obrobiono. Więc powiedzieli, że mają jeszcze inne wesele, na które muszą iść, na tym drugim weselu powiedzieli to samo, chrzesniakowi dali 5 stówek z okazji slubu i sprawa załatwiona. Takie czasy nastały, gdzie gosciom wesele kojarzy sie rpzede wszystkim z wydatkiem i strachem przed obgadaniem wysokosci prezentu.

Gość Chrzestna
Tak chcialam sie zorientowac, ile daje chrzestna w Polsce na wesele chrzesniaka. Jade wlasnie na takie wesele i jestem chrzestna. Ja daje 400 euro w gotowce i kupilam automat do kawy za 390 euro wiec mysle, ze bedzie dobry prezent.Ten moj chrzesniak dal mojemu wnuczkowi na komunie 250 euro ( jest jego chrzestnym), wiec 1000 zl ( ok.250 euro) na wesele to byloby za malo. Ja mieszkam zagranica a chrzesniak w Polsce .Ale wiekszosc z dyskutujacych ma racje. Dac tyle ile sie uwaza za sluszne. Moja kolezanka wziela pozyczke na wesele chrzesnicy i bedzie ja splacala 2 lata wiec to glupota.

Gość agnieszka88ub
u mnie mama trzy lata te,u dała 2500 bo pierwszy raz dawała taki prezent . Zadziwił nas optymizm panny młodej i jej odziny jak zobaczyli kasę . A co się potem okazało pijany ojciec panny młodej powiedział , że mama dała najwięcej i nawet dwa razy więcej od chrzestnego . Mama nie żałowała ale wyszło , że chrześniaczka liczyła tylko na kasę od mamy a nie na jej obecność .............................

Gość gość
Ja i mąż nie daliśmy tak jak większość osób pieniędzy.Tylko pogadaliśmy z młodymi i wykupiliśmy im tygodniowy wyjazd na Cypr.

Gość gość
My od mojej chrzestnej dostaliśmy 1000zł a od chrzestnej męża dostaliśmy 900zł i zastawę obiadową

Gość gość
Tyle, na ile ją stać. nam chrzestni dawali 2-3 tys. więc 500 euro jest jak najbardziej ok.

Gość gość
do wczoraj Jejku to tylko pozazdrościć młodym takiego chrzestnego/chrzestnej bo wyjazd na Cypr dla dwóch osób to koszt 5-6 tys. Piękny prezent.

Gość gośćchrzestna
Dziękuję za podpowiedź ja dzisiaj idę na wesele chrześnicy i dam 1500 zł nie uważam że to jest dużo ale na tyle mnie stać ma 4 dzieci w wieku szkolnym i nie mogę pozwolić sobie na kredyt czy pożyczkę na tą okazję

Gość gość
chrzestny moj 1000zł chrzestny meza 2000zł chrzestna meza 2500zł

Gość gość
moja chrzestna ,mimo że ją było stać (ma restauracje i hotel)nie raczyła nawet pojawić się na moim weselu,przysłała tylko lakoniczny telegram

Gość gość
Moja chrzestna zapowiedziala ze nie przyjdzie,ma swoja firme i 4 dzieci od 18 do 22 lat,wszyscy sie ucza. Kazdy uwaza ich za bogaczy,jednak oni ledwo wiaza koniec z koncem.STWIERDZILA ze nie stac jej by dac 5 tys,za ich 10 os.rodzine,jednak dala sie przekonac ,dlugo ja prosilam ze nie zalezy mi na kasie tylko zeby oni byli,przyszli i dali 1000zl,badzo sie cieszylam z ich obecnosci

Gość gość
moi - 2000 , 800 męża - 1500, nie pamiętam