Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moonia

Ilość snu 3 miesięcznego niemowlaka

Polecane posty

Hej dziewczyny!! Moja córcia ma 3 miesiące . W ciągu dnia jej przerwa między kolejnymi drzemkami wynosi ok 1,5 h. Drzemie 2-3 razy dziennie po ok.2h. Wydaje mi sie że to jak na takiego niemowlaka trochę dużo. Bardzo mało czasu poświęca na zabawę i poznawanie świata. Wieczorem za to mam z nią problem. Po południu budzi sie ok. 17 tej karmie ja i bawię się z nią chcąc ją przetrzymać do kolejnego karmienia ok. 19 i wieczornej kąpieli. Jest to zazwyczaj po 19 tej. Ale potem jest tragedia z zasnięciem. Wczoraj męczyła się do 22.30. Była bardzo zmęczona ale mimo wszystko nie mogła usnąć. Nie wiem już co mam począć. Jak to jest z waszymi dzieciaczkami? Pozdrawiam

yo bardzo dobrze ze tak dlugo i czesto ci spi.wszystko jest ok. a co do godz wieczornych to pamietaj o tym ze dziecko im bardziej jest przemeczone tym ma wieksze problemy z zasnieciem wiec nie radzilabym ci przemeczeac jej i powstrzymywac aby dluzej wytrzymalo i lepiej zasnelo bo to ma odwrotne skutki.

No właśnie tak myslałam że ona poprostu jest juz tak zmęczona że nie może zasnąć. Dzis spróbuję dac jej pospać po 17tej. Tylko ciekawe o której się obudzi??I co potem ze snem wieczornym...Zobacze jak to na nia zadziała a jak nie to trzeba bedzie jakos przystawic godziny karmienia.Zawsze słyszałam że dzieci po wieczornej kąpieli śpią jak kamień a moja dzidzia niestety nie. A kiedy karmić dziecko przed czy po kąpieli? Jak ją nakarmie po kąpieli to w czasie kąpieli drze się w niebo głosy

wszystko z czasem unormujesz.ja na twoim miejscu kladlabym ja po prostu wczesniej spac.o 18 bym ja kapala po kapieli jedzonko i akurat tak przed 19 lulu.a z czasem jak bedzie wieksza to i tak coraz pozniej bedzie ci chodzila spac bo dluzej bedzie wytrzymywac.chyba ze mozesz ja klasc jeszcze o 17 pospi z 2 godz .nakarmisz ja przed kapila zeby sie nie darla i miala radosc z tej kapieli pozniej pobawi sie i akurat okolo 21 jesc i lulu. sama musisz dojsc do tego.

Gość asia j 26
moje dziecko ma 10 tyg. i przesypia mi całą noc , problem jest w dzień bo zdarza sie ze nie spi wcale, czasem tylko 15 min. a czasem 3 godz. dziennie wydaje mi sie ze za mało .

czytajac zaklinaczke... nie wolno dopóscic do przemęczenia dziecka im bardziej zmęczone tym trudniej zasypia i nalezy pozwolic dziecku na krótka drezmkę miedzy 17-18 wtedy dziecko wypoczete wbrew oozorom lepiej zasypia, niech mała spi ile chce ale nie przetrzymuj jej w takim wieku niewiele dzieci wytrzymnuje 2 godziny mój ma 5 miesiecy i dopiero teraz czasami udaje sie miec przerwy 2 godzinne, czasami nawet po godzninie kwięka i zasypia powodzenia

Moja mając 3 miesiace też tak spała, spokojnie. Teraz ma 5 i przesypia w dzień ok 4-5 godzin. Całą noc do tego. PRzerwy między snem ma do 2 godzin. Ciesz się że mała śpi.

Gość niunia10092
moja wiki ma 3i pól miesiąca. śpi dość często w dzień ale to są kilku minutowe drzemki. w noce natomiast przesypia całą kiedy dostanie w porę jeść czy to normalne?

Gość ajvalajn
Mam 3 miesięczna córke. Wnocy budzi sie co 3 godz na nocne karmienie- nie ukrywam ze chciałabym zeby przerwa była troche dłuzsza... Ale problem jest inny - w dzień spi na spacerze ok 2 godz tak miedzy 11-13 pozniej ma dzemke o 15 ok 40min, zawsze kompałam ja o19- teraz robie to o 18- bo niewytrzymywała i zauważyłam ze chciałaby aby ten czas jeszcze ukrócic- mała niewytrzymuje do 18- jest rozdrazniona,płacze, nie ma satysfakcji z kompieli, zamiastrelaksu jest wielkie napięcie..co robic?????????

Dać pospać po 16 jeszcze chwilke, np ok. 17. i jak się obudzi to kapiel jedzenie i spanie już nocne. Bedzie wypoczęta i z pewnością się zrelaksuje w kapieli.

Gość moja mala
moje szczescie ma 6 tygodni i w ciagu dnia jje co 3 godziny, jej dzien wyglada od kilku dni bardzo podobnie do poprzedniego czyli... kapiel jest okolo20.00-20.30 najada sie o 21.00 idzie spac, spi az do 2 wtedy najada sie i spi do 5.30, najad sie i idzie spac, budzi sie okolo 7.00 i wtedy gaworzy do okolo 8.30....najada sie i idzie spac, spi do 11.30 najada sie i ma 30 minutowa przerwe... zaraz po tym zasypia budzi sie jak pora na jedzenie po trzech godzinach od ostatniego jedzenie (2.30), najada sie i idzie spowrotem spac, budzi sie o 5.30, najada sie i ma okolo 45 do godziny przery, potem idzie na drzemke kapiel jedzenie i spanie.... oczywiscie czasem godziny sie zmieniaja czasem obudzi sie po 3 godzinach na poranne karmienie czasem po 4..... czasem jak jest zaspana i nie dojje o tej 2 to obudzi sie za dwie godzinki... ale dzien wyglada mniejwiecej tak samo.... pozatym ciesz sie ze mala chce i spac, im wiecej spi tym szybciej roscie, a za jakis czas bedzie miala duuuzo czasu na zabawe itd.... powozenia

Gość ajvalajn
Do Agulinia: probowałam też takiego rozwiązania już wczesniej..- jednak mała nie chce spac wcześniej- i tu jest pies pogrzebany...nie mozna jej dogodzic:))) tak zle i tak niedobrze....

Gość agula0007
Hej dziewczyny moj synek spi w dzien kilka razy ale jego sen nie trwa dlugo maly spi po kilkanascie minut czasem 20min a nie raz 30 i sie budzi a przerwy miedzy jego drezmkami wynosza do 2h czy to jest normalne??

Gość nasza mala tez ma 3 miesiace
budzi sie tak kolo 6-6.30 gada sobie, smieje sie jakies 1.5godz i potem jeszcze zasypia na 1-1.5godz, potem znowu nie spi jakies 2 godz, idziemy napacer i na spacerze spi 2-3 godz, czasami nawet 4 ale to rzadkosc. Ze spaceru wracamy kolo 15-16 no i juz od tej pory mala nie chce spac, czasami ma z pol godz drzemki, ale przewaznie juz nie zasypia.Kapiel o 19-19.30 i miedzy 20-21 zasypia juz na noc. Budzi sie przed 1 a potem kolo 3 na karmienie. i tu zaczyna sie problem, bo wczesniej spala juz do tej 6, a teraz od jakichs 2 tyg nad ranem budzi sie co chwile, tak od 4 budzi sie co 40min-godxine, nie chce jesc, wystarczy ze ja przytule i zasypia i spi znowu niecala godzine i tak juz do rana. Juz nie wiem co zrobic, wydaje mi sie wtedy jakas wystraszona, bo jak budzi sie na jedzenie to jest spokojna, pokwękuje tylko, zje i zasypia, a nad ranem budzi sie z krzykiem i dopiero jak sie ja przytuli to sie uspokaja

Gość nasza mała tez ma 3 miesiace
moze ktos tez mial taki problem i cos poradzi? No i nie wiem tez jak ją oduczyc usypiania przy piersi. Przed spacerem zasypia sama w wózku, w nocy tez najje sie i puszcza piers, odkładam ja do łóżeczka i zasypia sama, ale przed drzemką w dzień i spaniem na noc nie ma mowy zeby sama zasnęłą, wieczorem dopiero jak już jest tak na pół we śnie (jeszcze nie do konca spi, ale juz przysypia) to dopiero da sie odłożyc. Ale czasami musze kilka razy ją brac spowrotem i przystawiac do piersi bo inaczej sie nie uspokoi.

moja spała w wieku 3 miesiecy 2 razy dziennie. rano od 9-11 i po południu od 15-16 na noc zasypiała o 19 stej i spała do 6.30-7.00 bez żadnych pobudek :)

Gość nasza mała tez ma 3 miesiace
meaaa to zazdroszcze, ja od 3 miesiecy nie przespalam ani jednej nocy bez conajmniej 2 pobudek, a ostatnie 2 tyg to spie 1-2 godziny do pierwszej pobudki (jesli nic nie robie w domu i sie w miare wczesniej poloze to nawet i 3 czasami :)) i potem 2-3 godziny do drugiego karmienia i potem to juz koniec, bo nie zdaze zasnac a ona znowu sie budzi z krzykiem

Gość nasza mała też ma 3miesiące
podnoszę, może dzisiaj ktoś coś doradzi :)

Mój synek ma 4,5 miesiąca. Od dwóch miesięcy przesypia całe noce - od 21 do 9. Starszy syn (10-letni) w tym samym wieku zaczął tak spać. Moim zdaniem kluczem do sukcesu jest samodzielne zasypianie dziecka w swoim łóżeczku. Obu synów uczyłam tego pod koniec drugiego miesiąca życia. Szybko załapali i od tego momentu zaczęli przesypiać całe noce bez pobudek. Dodam, że mój maluch w ciągu dnia śpi jeszcze około 4 godzin :)

Gość anko2009
witam!! chciala bym sie podzielic swoimi watpliwosciami. mam 3 miesieczna coreczke, ktora od okolo 2 tygodni ma problemy ze spaniem w ciagu dnia. Owszem zasypia przy karmieniu ale jak ja odkladam do lozeczka momentalnie sie budzi. Noc natomiast przesypia dobrze bo budzi sie nad ranem raz na godzine lub 2 i potem spi do 12. dodam ze ostatnie karmienie to oklo godz. 23-24. w ciagu dni od 12 nie moze zasnac. co robic???boje sie ze mala sie przemecza w ciagu dnia, chociaz nie jest zbyt marudna. czy to normane? czekam na rady

Gość mlodzi14
Nie popadajcie w jakies paranoje, dzieci w tym wieku śpią tyle ile im potrzeba, kompletnie nie zastanawiam sie czy moja mala śpi dużo czy mało. Jak skończyła 1,5 miesiąca to zasypia 21/22 i budzi się 7/8 rano z uśmiechem na twarzy. W dzień śpi kiedy jej się zachce i na siłe jej nie usypiam ani nie budze. Małą śpi w swoim łóżeczku ale czasem spała tez w naszym łóżku - zazwyczaj nad ranem bierzemy ją do siebie:)Od początku nie trzymalam sie wskazan szpitalnych karmić i budzic co 3 godziny - bezsenes. Powtarzam dziecko samo wie najlepiej czego potrzebuje. A jak robi sie cos na sile i probuje sie je uczyc kiedy i ile to nie dziwie sie ze potem sa problemy.

Gość Emidx
Witajcie, nasza córka m 3 m-e i 2 tygodnie, w dzień śpi 2,3 razy....nie raz są to dłuższe drzemki max 2 godz, nieraz krótsze 30-40 minut...Kąpiemy ją między 19-20, jest karmiona buteleczką i śpi do 6-6:30... Rano jak się naje to usypia ok 8 i spi różnie bo nieraz nawet 3 godziny potraf przespać a nieraz obudzi się po godzinie, troszkę pobryka i znowu na godzinkę zaśnie...Jak jest karmiona po 10 to potem tez zasypia , budzi się pobawimy się nakarmię ją i znowu zasypia...Ostatnio jest zmęczona i zdarza się że zasypia 18-18:30 i wtedy widzimy , że śpi już cięzkim snem, więc albo n ie budzimy jej już i karmie tylko ok 20-21 lub jak jest taka potrzeba wybudzamy na kąpiel (jeśli poprzedniego dnia nie była kąpana), wykąpiemy maluszka nakarmimy i szybko zasypia i śpi do rana...

Gość hega
Mój synek śpi bardzo mało w dzień - czasem 1,5h i ze dwie drzemki po pół h; czasem 2x po 2h; wieczorem od 18 zaczyna być juz rozdrazniony, w kąpieli jest pogodny, ale po wyjęciu z wody zaczyna się sajgon - tak się drze jakby go ze skóry łupili, chyba zaczniemy go kąpac wcześniej

Gość MamusiaNaStoDwa
Ja też miałam problem ze spaniem mojego Filipka. W ciągu dnia nie sypiał prawie wcale i ciągle płakał a ja głupia(!) myślałam, że to z głodu choć był karmiony butlą... Więc to raczej on miał problem ze mną;) Już nie wiedziałam co robić, więc sięgnęłam po lekturę 'Język niemowląt' Tracy Hogg. Od razu przeszłam do rozdziału na temat snu. I tam jak byk napisane jest, że niemowlę musi mieć co najmniej trzy drzemki w dzień! Zastosowałam się do rad i nie to dziecko. Płacz został prawie wyeliminowany i nawet jak kąpiel jest o 20.00 to pozwalam mu spać do 19.30. Potem mycie, obowiązkowo masażyk, jeść (o porcję więcej niż w dzień), chwilka lulania i od 21 do 6 rano nie ma dziecka;) a dziś skończył 3m.

Gość Anita21
Witam mój maluch spi w ciagu dnia po 20-30 min i przesypia cala noc podobno z upływem czasu dzieci śpią coraz mniej.POZDRAWIAM

Gość agnessylwia
moj synus jak mial 3 miesiace to spal 3 razy dziennie po godzinie, max 1,5h a w nocy od 10 do 12 h bez pobudi :)

Gość gość
To jest normalne takie małe dzieci przeważnie śpią i jedzą ale niedługo się to zmieni nie martw się :) że zatęsknisz za jej snem :)

Moja ma prawie 4 miesiące i do niedawna też tak pięknie spała, jak córeczka autorki:O A teraz... 2-3 15minutowe drzemki w ciągu dnia i tyle, widzę po niej, że zmęczona, że śpiąca, ale nie może zasnąć i się męczy tak cały dzień, a ja razem z nią:( Zauważyłam że im więcej śpi w ciągu dnia, tym mniej jest nieznośna, bo jak jest zmęczona, to masakra:O nie wspominając o tym, że ja nic w domu zrobić nie mogę:(

Gość gośka_g
Mój smyk ma 2,5 miesiąca. Do niedawna nie chciał w ogóle spać w dzień chociaż był zmęczony. Spał po 15 - 20 minut i zaraz wstawał. Któregoś dnia zasnął na brzuszku, gdy chciałam żeby poćwiczył podnoszenie główki. Od tej pory śpi 3 razy dziennie po 2-3 godziny. Oczywiście na brzuszku! W dodatku sam domaga się spania o stałych godzinach. Na pleckach i na boczku drzemie tylko po 15-20 min. A jak chcę żeby poćwiczył mięśnie szyi to kładę go na brzuszku na macie edukacyjnej. Wtedy robi piękne "foczki".

Gość Tinaka
Drogie mamy, Niedawno sama prezsukiwalam posty i szukalam rozwiazania. Moja corcia spala w ciagu dnia 2 razy po 40 minut, sen poprzedzalo dlugie marudzenie.Nic nie moglam zrobic! Szukalam informacji w ksiazkach, preszukiwalam internet i sama wypracowalam dobie sposob na sen...Corka urodzila sie zima, bylo ciagle pochmurno i duzo sypiala.Gdy przyszedl okres wiosny ozywila sie, spala mniej, myslalam, ze tego snu juz tyle nie potrzebuje.Zauwazylam, ze wieczorem gdy zachodzilo slonko i robilo sie ciemniej nie bylo problemu ze snem. Zaczelam w cigu dnia przyslaniac okna i bingo trafilam. Teraz, gdy tylko zauwaze sennosc dziecka(marudzenie,ziewanie, pocieranie oczek,metny wzrok) zabieram mala do lozeczka, wlaczam plyte z kolysankami i mam czas wolny.Przebudza sie, gdy wypadnie smoczek i gdy jest wypoczeta. Co do nocnego karmienia... Czesto jest tak, ze przebudzenie nie jest oznaka glodu, tylko potrzeba bliskosci.W takiej sytuacji biore mala na rece, daje smoka i po minucie zasypia.A gdy widze, ze to glod, daje cyca i spimy razem do 7.Karmienie odbywa sie tylko raz w ciagu nocy. Pozdrawiam i zycze duzo snu i wypoczetych dni!