Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gura panna

Jesteście zadowolone z przyjmowanych po mężach nazwisk?

Polecane posty

Gość Gura panna

Moje jest Gura więc jestem zadowolona bo po męzu będe miała (...) - wska

Gość Płaska deska
Miałam zakończenie swoije ICZ, a wychodze za Płaskiego i będe pani Płaska(ale płaska wcale nie jestem). Czy jestem zadowolona? Niekoniecznie.

Gdybym nie była zadowolona tobym nie przyjeła, przecież nazwiska swojego męża nie poznaję po slubie :O

Gość Bebatka
Ja też jestem zadowolona, moje panieńskie nazwisko nigdy mi się nie podobało a w dodatku mimo tego, że nosiłam je przez dwadzieścia klilka lat to tak naprawdę nie byłam z nim jakoś związana, bo właściwie to nie znałam mojego ojca ( nazwisko to jedna z tych nielicznych rzeczy jakie mi dał mnie i mojej mamie) ani jego rodziny. Teraz też mam nazwisko konćzące się na .....ska, podoba mi się, tylko wszyscy je ciągle przekręcają.

Gość ja jestem luzikiem
ja ze swojego nie byłam i z jego tez specjalnie nie jestem to tak jakby z Krowa wejśc na Drzewo.

Gość Móha będę mieć
niestety koszmar.

moje panieniskie było 4 literowe o po męzu też odziedziczyłam 4 literowe

Gość zwyczaj zwyczajem...
Nie ma obowiązku przyjmowania nazwiska męża...

Gość Mam podwójne nazwisko
Lubiłam swoje :) ale męża też mi się podobało.

Gość a cztoty
A ja mam swoje ładne końcówka - wska. Mój przyszły ma niezbyt ładne pięcioliterowe. Na pewno nie przyjmę jego nazwiska, nie tyle że nie podoba mi się, ale dlatego że uważam że to chory zwyczaj! Nie widzę żadnego sensu przyjmowania nazwiska po mężu.Jeżeli ponad dwadzieścia lat nosiłam swoje nazwisko to czemu mam zmieniać na inne? Może mężczyźni powinni zmieniać po ślubie nazwiska?

Gość moze dlatego
ze dziwnie sie beda kiedys czuly Twoje dzieci?

Gość a cztoty
A dzieci mogą nasić nazwisko mojego mężą. Nieprawdaż?

Gość a cztoty
A czego dzieci mają się niby dziwnie czuć? Bo mama ma inne nazwisko? Przecież najważniejsze że będą wiedziały kimjest ich mama!

Gość Rozrabiara
Tez nie chcialam przyjac po slubie nazwiska meza wiec poszlismy na kompromis i mam dwuczlonowe-Jagodzinska-Depka

Gość a cztoty
Ja też będę niestety musiała iś na kompromis :-( i b ędę miała dwuczłonowe.Zaproponowałam mojemu facetowi żeby przyjął po mnie, ale sie niezgodził!

Gość a cztoty
Rozrabiara a jak ludzie do ciebie mówią, używaja dwóch członów? czy może jednego, którego?

Gość Rozrabiara
Moj sie zgodzil bez problemu.Poki co jeszcze nie mamy dzieci ale nie wiem jak to bedzie kiedy sie pojawia,czy beda nosily dwuczlonowe nazwisko moje czy tylko meza?

Gość Rozrabiara
Wszyscy znajomi ktorzy znali mnie jeszcze przed slubem i tak mowia do mnie Jaga(od nazwiska panienskiego)ale kiedy sie przedstawiam komus oficjalnie to podaje Jagodzinska-Depka

Gość ooo/
ja mam krótkie i na jedną z początkowych liter alfabetu, a wcześniej było odwrotnie . Teraz jestem zadowolona. Gdyby mi się nie podobało(są takie nazwiska) to zostałabym przy panieńskim. Znajomy miał "głupie" nazwisko i przyjął żony, dzieci tez.

Gość to jakie dzieci beda nosic
nazwisko, ustala sie przy slubie, rownie dobrze maz moze przyjac nazwisko zony, albo podwojne, dzieci beda miec nazwisko ojca matki lub podwojne, to wszystko ustala sie dowolnie z tego co wiem, choc oczywiscie przewaznie wygrywa tradycja:) mysle ze jednak chcialabym zostawic sobie swoje nazwisko bo jestem do niego przywiazana.

Jestem średnio zadowolona z nazwiska przyszłego męża. Przede wszystkim zawsze przeszkadzało mi, że moje nazwisko jest długie, a mój narzeczony też ma długie nazwisko.:( Podobają mi się krótkie nazwiska, coś w stylu: Stuhr. Miałam kiepskie nazwisko przed ślubem i będę miała kiepskie nazwisko po ślubie- bez różnicy.

Gość a cztoty
Ale mój się nie zgodził przyjęć po mnie! NIestety :-(

hehe ja przejde z końca alfabetu wmiare na początek. Miałam na Z a będe miec na G...

Można wcale nie mieć dzieci i potem nie będzie większego problemu z ustalaniem nazwisk.:P

Gość kijankapijanka
a ja "ska"po pierwszym mężu zamieniam na coś innego w chwili, kiedy wyjdę za mąż za drugiego:)

Rozrabiara - z tego co się orientuje to dziecko nie może odiedziczyć podwójnego nazwiska. Popatrz tak: jakby mała dziewczynka miała dwu-członowe to po swoim ślubie miałaby mieć trójczłonowe- niemożliwe. a czyje nazwisko dziecko będzie nosić to ustalacie już w akcie małżeńskim w dniu ślubu - to wiem na bank ;)

Gość a cztoty
Możę! Ja mam kolegę KAWALERA który ma odwójne nazwisko

Gość a cztoty
*podwójne

jak tak to zwracam honor ;) ale nazwisko dzieci napewno ustala sie już w akcie małżeństwa