Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bubi

Whiskas i Kitekat- niezdrowe?

Polecane posty

Gość melbattttt
do Czarna IwI jakie kot ma wyniki krwi i moczu ?

czemu tylko 4 koty masz?! I gratuluje malej Natki brzuchowej :)

Gość eeeeeeeeeetam
A czy kot na wolności też je marchewkę, brokuły i ryż? :) Żartowałam. Pewnie, że chcielibyśmy dla naszych pupili jak najlepiej, ale.... Znam przypadki, gdzie pies , czy kot był karmiony bardzo zdrowo, a mimo wszysto ciężko chorował. I przypadki, gdzie koty były karmione wspomnianymi wyżej prawie pomyjami i dożywały 18u lat. I bądź tu mądry. Jedno jest pewne, jeśli chcemy nauczyć kota jeść warzywa, czy ryż, to zaczynajmy od niemowlaka, bo żaden znany mi kot dojrzały na takie menu nie dał się skusić. Moja regularnie zakłada w takich sytuacjach strajk głodowy. A swojej kotce zrobię badania krwi., a jakże. Jest szczupła, a po codziennym wyczesywaniu puchu zimowego, robi się , niczym modelka. Kot , czy pies NIE MOŻE SIĘ OBŻERAĆ, i tej zasady należy się trzymać przede wszystkim. Zwierzę nie może mieć na sobie grubej tkanki tłuszczu, bo tu dopiero wysiada wszystko. Moi ukochani weterynarze drą się za to na pseudo dobrych właścicieli.

Gość melbattttt
do Czarna IwI a myslisz ze ludzie którzy zajadaj sie MC donaldzie czy pizzie hut i im to smakuje jedza zdrowo i to jedzenie nie jest zle? moze pomysl raz jeszcze Nospa mam przeczucie na chłopaka bedzie kociarz to wiem napewno czwórke mam , mąż juz i tak twierdzi ze za duzo

eeetam, moje koty nie jedza ryzu to raz. Po drugie - jak wspominalam - jest to dieta modyfikowana na potrzeby ich chorob. Musi zawierac konkretne skladniki ktorych bez jarzyn nie ma jak wprowadzic. Zreszta na wolnosci koty jedza i trawe i mysie flaki napelnione trescia pokarmowa wiec zielsko tez nalezy do ich diety :) A krew zbadaj. lepiej na zimne dmuchac!

Gość melbattttt
eeeeeeeeeetam masz racje , i bije sie w piersi bo mam jednego tlusciocha w moim stadzie moja wetka tez mnie rąbie za niego

Gość melbattttt
nie strasz , raczej Filemon hihihihi

Gość sjajah
Konserwanty jak konserwanty i niska zawarość mięsa. Najgorsze w badziewnych karmach jest to, że są robione ze spleśniałego ziarna - ziarna, która nie nadaje się dla ludzi i powinno być niszczone. Niestety ono dla kotów się też nie nadaje, bo jest rakotwórcze. Czytałam o tym na liście dyskusyjne zwierzaki i była długa dyskusja na ten temat. Whsikas i inna badziewia są rakotwórcze - to jest udowodnione i gadanie mój kot je i nic mu nie jest to mniej więcej tak, jak moja babcia pali jak smok i jeszcze nie ma jakoś raka. Może nie ma i może mieć nie bedzie - bo ma dobre geny. Statystyki natomiast wskazują jasno na ilośc zachorowań na raka i palenie. Niestety tak samo jest z badziewnymi karmami. Osobiście znam co najmniej 3 koty karmione whiskasem i kitekatem, które zdechły na raka. Ponieważ nie chcę patrzec na ciepienie mojego ukochanego zwierzaka i czuć się winna moje koty jedzą karmy z wyższej półki kupowane w sklepach zoo.

Gość eeeeeeeeeetam
Koty, czy psy jedzą ostrą trawę, bo odszlamiają jelita-podobno. Szczerze, to nie znam przypadków kotów, które zmarły na raka, a psów , niestety, tak. I to psów rasowych. Mój piesek jest zwykłym kundelkiem, ma lat naście (przygarnęłam go juz jako psa dorosłego razem z kamienie na jego zębach), nawet wetka nie może określić jego wieku. Jest zdrowy, raz miał zapalenie krtani. I co najpiękniejsze, ciągle zachowuje się jak młody szczeniak, choć broda mu posiwiała. I też nie jest na karmach z wyższej półki. Jest też zaprzeczeniem tezy, że czekolada dla psów jest śmiercionośna. Za nią oddałby wszystko, niech no tylko usłyszy szeleszczenie wiadomego papierka. Kiedyś zechlał całą czekoladę, bo udało mu się dostać na stolik, innym razem ze dwadzieścia cukierków czekoladowych, odwijajac papierki. Ciasteczka, chałwa, o tak. Powinien się ciężko rozchorować po tych ekscesach, a nic mu nie było. Tryska humorem. Dostaje Geriadog i glukozaminę, bo jeden staw już nie taki. Zdarza się mu utykać. Kamień nazębny, niestety ma do tego tendencję, raz miał zabieg oczyszczający ( na "głupim jasiu"), staram się te zęby myć, ale i tak się pojawia. Capi mu z pyszczydła, mimo moich starań.Daję mu mleko, serki. Ale suczce colie mojej siostry, też capiło, mimo, że miała zęby okej i żywiona była wedle przykazań. Odeszła do psiego raju z powodu niewydolności nerek. Nie wiem, czy jest to wina pożywienia, czy tendencji, czy załapanych bakterii, ale martwię się, ze zgubi kiedyś wszystkie zęby ;)

mój kociak- pers nie tknie.. ani wiskasa ani kiyiketa.. :( nawet jak nie ma swojej ulubionej karmy to bedzie chodzil glodny.. :( je specjalna odtluszczona karme sucha... ktora kupic mozna tylko u weterynarza... przyzwyczaił sie i nic innego mu nie smakuje. nie wiem czy ktoś juz tutaj pisal, ale kotkom wbrew pozorom nie powinno sie dawac mleka... bo ma po nim rozwolnienie... (powaznie) mój pije tylko przegotowana wode.. i wszystko jest ok.

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjffffff
tez o tym slyszalam ze sa niezdrowe te tansze karmy,moja kicia je friskies,firmy piuryna czyli ta sama firma ktora produkuje te drogie,ale uwielbia "moje" jedzenie,jak jem kanapke z pasztetem to musze sie podzielic:)to samo z serem zołtym,uwielbia go:) jajka na twardo tez,ale zalecane nie wiecej niz 2w tygodniu,ser bialy z mlekiem jadla jak byla mala,teraz juz nie chce,w ogole bardzo wybrzydza,czasami jaki kupie szynke w sklepie to nie chce jej jesc,a jak mam taka "swojska" od znajmoych ze wsi to wsuwa az sie jej uszy trzesa:)))

z tego co wiem to kot nie powinien jesc takiego normalnego, ludzkiego jedzenia... bo to go bardzo otłuszcza.. :) tak mi powiedzial weterynarz... zreszta moj ma nadwage.. :) ale jak jem jogurt to nie moge sie powstrzymac zeby go nim nie nakarmic.. wiem, że to lubi..:):) najbardziej waniliowe.. :)

moj jest niejadek i wyglada za chudo,ale na sile mu nic nie wepchne wiec niech juz tak zostanie ze je tyle ile mu sie chce:) a inna sprawa,bo widze ze tutaj wiele milosniczek kotow a ja mam problem,moja kotka ma prawie 2 lata,pierwsza rojke miala jak skonczyla rok,pomialczala przez 3 dni i spokoj,natomiast okolo grudnia pojawila sie druga rojka i trwa z malymi przerwami do dzis:( czyli 3miesiace,to jest bardzo uciazliwe,wet powiedziala ze dopoki to trwa nie mozna robic zastrzyku czy zabiegu bo grozi to rakiem ale ja juz naprawde mam dosc tego ciaglego miauczenia:(na noc zamykam ja w lazience bo inaczej bym nie spala wcale w nocy:( od wczoraj byla cisza,ucieszylam sie ze pojde dzis na zabieg a tu od paru minut zaczelo sie:( a dodatkowo sika wszedzie i to mnie naprawde wkurza:("puszcza" takie male siki na lozko,na buty,na torebke:(

Gość zastanów się 2 razy
mam kota i moj kot uzaleznil sie od kitekat'a, whiskas'a sie nie tyka a przeczytalam ostatnio z ciekawosci sklad saszetki i bylam w szoku mniej niz 4% miesa w jednej saszetce....wiec reszta to jakies syfy

Gość zaslyszaneee
kiedys słyszłam ze oni to robia ze zdechlych psow i lisow.. i miela wszystko odrazu nawet z oczami.. :O

Gość tygrysbeni
Mozesz ja wysterylizować. Ja tak zrobiłam ze swja w czasie jej pierwszej rui. Zwiała mi na cztery doby, okazało sie w czasie operacji, ze była już zakocona. A z tym zastrzykiem anty, popytaj innych weterynarzy. Generalnie lepiej jest kotkę wysterylizować, mniejsze niebezpieczeństwo zachorowania na ropomacicze.

ile mniej wiecej kosztuje zabieg sterylizacji?

jjjjjjjj - skad jestes? Zabieg kosztuje roznei w roznych miastach. ZMien tez weterynarza - nie zstrzyk przerywajacy ruje (lub tabletki_ powoduja raka lecz taka permanentna ruja. Koniecznie powinnas isc do innego weta z ta kocica i powiedziec co i jak. Kotka dostanei zastrzyk a po dwoch tygodniach bedzie mozna ciac. Jesli masz pytania: zapraszam na forum: www.forum.zakoceni.pl

jestem z krakowa,na forum juz zagladam:)dzieki

tzn. doprecyzuje. Blokowanie kotki hormonami jest szalenei szkodliwe i wczesniej czy pozniej prowadzi do ropomacicza lub nowotworow. Jednak taka permanenta ruja musi zostac przerwana. Zastrzyk nei bedzie wiec taki strasznie zly poniewaz kocica zaraz pozniej i tak zostanie wykastrowana (wiec ryzyko ropomacicza czy nowotworow macicy bedzie zerowe :) )

jjj, ja tez jestem z Krakowa. Zaloguj sie na forum, pomoge Ci i z wetem i sterylka :)

bede pod loginem mikkka ale czekam jeszcze na maila rejestrujacego

niestety nie moge sie zalogowac:( juz sie zarejestrowalam,dostalam maila i nie da sie tam nic wpisac:(

no udalo sie:)