Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaczkowa

gorączka?????????

Polecane posty

Moja mała miała dziś szczepienie. Zaczęła troszkę gorączkować. Ma po odjęciu przepisowych 5 kreseczek 37,9 C. Powinnam podać czopek? Ciemiączko pulsuje. Pierwszy raz się to zdarza i szczerze mówiąc nie wiem co zrobić :(

Gość doradzam
TO JA JUZ ZGLUPIALAM z tego co ja wiem to 37,4 to nie jest goraczka u dziecka-nalezy zbijac od 38,5 chociaz ja zbijalam nizsza niz 38,5-moze ktos jeszcze napisze

Pić musisz podawać i tak. A zbijanie temperatury, też słyszałam, że od 38,5.

Gość doradzam
ja bym podala po co ma sie dziecko meczyc bo i tak nie zbije ponizej wlasciwej temp eferalgan 80 np

Qurcze ale mała spi sobie najlepsze, to moze za pół godxzinki-godzinkę ją przystwię do cycka?? Bo ja karmię piersią, nie dopajam ani nie dokarmiam odżywkami.

Kiedy termometr wskazuje temperaturę w granicach 37,5–38 °C – możemy mówić o stanie podgorączkowym. ale gdy przekracza 38 st. C, trzeba zacząć ją obniżać. A ile Twoje dziecko ma miesięcy?Bo im młodsze dziecko tym wcześniej p[owinno zbijać się gorączke.

Niestety, na tym między innymi polega bycie mamą, że jak byś nie postąpiła, to zawsze i tak masz wątpliwości, czy dobrze robisz ;)

bonka ja z moim dzieckiem ide w piatek na szczepienie-na dodtaek pierwzse i az mi sie goraco zrobilam gdy uslyszalam o tym przyadku. wiem ze moga wystapic niekiedy rozne objawy po szcepieniu ale myslalam ze to sporadyczne wypadki. zycze zdrowia niuni. trzymaj sie.

Lidka ma 3 miesiące. Miala już jedno szczepienie, ale takich cyrków nie było :( Na razie będę obserwować. i mierzyc temp. Dzięki laski, mam nadzieję, że spadnie samo jak maleńka sobie pospi :)

Chyba spada, bez odejmownaia 5 kresek ma 37,6 to jak odejmę to ma 37,1. A było 38,3 bez odejmownania. Jak śpi latwiej jest mierzyc temp.

Misiaczkowa - SPOKOJNIE, nic się nie dzieje - temperaturę dziecku należy obniżać od 38,5!!! A jeśli śpi to go absolutnie nie budz! Jak się obudzi to przystaw do piersi, w ogóle jak najczęściej przystawiaj do piersi - aby się napiła. Jeśli w nocy się nie budzi, to możesz przez sen przystawić - jeśli będize chciała to się napije. Przy łóżeczku powieś namoczone pieluchy, aby powietrze nie bylo suche i małej się będize lepiej oddychac i nie bedzie sobie dróg oddechowych wysuszać. A jeśli jutro nadal będize gorączkować - czyli mieć ponad 38stopni to bardzo skutecznie działa kąpiel ochładzająca - czyli woda o dwa stopnie niższa niż temperatura ciała - po takiej kąpieli temperatura spada, a dziecko się znacznie lepiej czuje, dopiero jeśli to nie pomoże to podaj lek.

No pewnie,że minie:) To najczęstsza reakcja dzieci na szczepienie! Przy następnym szczepieniu zgłoś lekarzowi,ze taka byla reakcja. Jeśli karmisz piersią to nie musisz dopajać ani wodą ani niczym innym, po prostu częściej przystawiaj do piersi choć na chwilkę - bo pierwsze mleko jest najbardziej płynne i naprawdę wystarcza, by maluch się napił:) Spokojnie obserwuj malutką i nie mierz jej gorączki co 5 sekund tylko co 2-3godziny, chyba,że coś innego Cię zaniepokoi. A co do odwodnienia to z samej gorączki nie tak łatwo dziecko odwodnić - co innego gdyby doszla biegunka lub wymioty.

Raz jeszcze dziękuję Doris :) Po prostupierszy raz tak zareagowala i się zmartwilam. Lekarce powiem, zresztą zawsze się pyta. Ufff kamień z serca :)

I jak Lideczka się czuje dzisiaj? Nadal gorączkuje? Mam nadzieję, że pomimo nerwów, które w takiej sytuacji są rzeczą normalną noc minęła Wam w miarę spokojnie?