Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lenka-marlenka

Poród przy rodzinie .

Polecane posty

Gość Lenka-marlenka

Mam pytanie zainspirowane opowiescią kolezanki mieszkającej na stałe w Holandii i tym co znalazłam w necie .Otóż czy spotkałyście się z sytuacją że któraś rodziła nie (tylko) z mężem ale siostrą (siostrami) , dziećmi(córki), czy kimś jeszcze z rodziny .??? . Trochę mnie ruszyły filmy gdzie kobieta rodzi przy 5-7 letnich dzieciach .Moja koleżanka rodząc w domu miała poza męzem przy sobie siostrę i córkę -już wprawdzie nastoletnią . Co sądzicie o tej formie rodzinnego porodu?!

aż tak luzacka nie jestem, mąż mi wystarczył:P a tak serio, to poród przy dzieciach nie mieści mi się w głowie, w ogóle to przecież nie teatr, po co robić przedstawienie dla rodziny,wkurzałby mnie tłok, z mężem jest intymnie i ok;)

Gość dziczek22
W Holandii... No tak.... Ja uważam, że im więcej ludzi tym większe ryzyko, że coś się może stać.. jakieś zakażenie.. przecież to o wiele więcej bakterii itp. Poza tym..... przydałaby się na świecie kolejna wojna.. bo to jak przewraca się ludziom w głowach to przechodzi nasze ludzkie pojęcie a może i nie tylko ludzkie... Może zacznijmy chodzić nago po ulicach i wszystko róbmy na forum... O... może uprawiajmy sex przy dzieciach?

Ja rodziłam przy mężu i przy siostrze, która jest lekarzem, bardzo mi pomogła jej obecność - wiedzialam,że osoba mająca poród za sobą o wiele lepiej zrozumie moje potrzeby i lepiej bedzie umiala mi pomoc:) Bałam się,że mąż sam spanikuje, a siostra bez wzgledu na wszystko bedzie przy mnie. Zabawiali mnie rozmową jak skurcze byly jeszcze do zniesienia i szybciej mi mijal czas, a potem pomagali jak mogli i wspierali z calych sil - cieszę się,że oboje byli obecni. Oczywiście nie traktowalam porodu jak teatr - myslalam głownie o sobie i swoich potrzebach, a oni nie przyszli tam z myślą o widowisku tylko wspólnym przeżyciu tego najwazniejszego i pewnie jednego z najtrudniejszych dla mnie dni.

Ja mieszkam w na stale w Holandii i wprawdzie nigdy o tym nie slyszlam, ale wiem jedno, ze to tylko wybor osoby rodzacej. Osobiscie w zyciu bym sie nie zgodzila rodzic przy dzieciach. Pozatym w Polsce tez tak jest. Jedna kobieta urodzila swoje 7 dziecko przy wszytskich dzieciach i meze. To moze byl bardziej patologiczny przyklad, ale moja kolezanka w Polsce kilka tygodni temu byla przy porodzie swojej szwagierki. Pozdrawiam

Gość fridaaaa
Kiedyś widziałam program w telewizji o porodach w domu. W domu byli wszyscy domownicy tzn mam tama i starsze dzieci no i oczywiscie lekarz i połozna. W zasadzie nie ma nic zlego w udziale innych czlonków rodziny w porodzie, jesli wszyscy tego chcą.

Gość vkvvvvh
Holandia... Podejrzewam że tam, zaraz po takim porodzie, jest też możliwe od razu, na tym samym łóżku, rodzinnie uśpić babcię. Wcześniej w szkole dzieci już przygotują dla niej trumnę.

Gość
zawołaj tez sasiadów by asystowali KONIECZNIE!!!!!!!!!!! :D:D:D

Gość fridaaaa
A poza tym do takiego porodu trzeba sie przygotować. W krajach europy zach ( a i u nas juz czesto tez ) rodzice nie ukrywają szczelnie swojego ciała przez dziećmi. I nikogo nie dziwi, że widzą ojca lub matkę nago.

Gość fridaaaa
SĄSIEDZI BANKOWO :-) :-) :-)

no moja córeczka widuje mnie nago i jest ok, ale jak ja płaczę, albo sobie pojęczę jak mnie coś boli to ona od razu wyje, więc w czasie porodu wyłybyśmy obie:D :D :D (to w ramach żartu)

tylko jak widac twoja coreczka ma dopiro roczek wiec nic jej nie zaszkodzi jak cie pooglada nago :O

Gość alealeale
a jak by miała trochę więcej to zaszkodziłoby jej ??????? :-)

Gość alealeale
mój starszy syn ma 10 lat a mlodszy 3 latka i jakos kikt u nas wdomu nie wstydzi sie swojego ciała. Jak jedziemy na wakacje na plażach jest mnostwo opalających sie topless i całkiem nago i nikt nie robi z tego sensacji.

Gość alealeale
a przecież DAWID też jest nagi .. :-) :-) :-) i sklepienie w kaplicy syksynskiej tez jakby takie mało "ubrane" :-)

Gość
nie wstydzisz sie alealeale? a czemu wstydzisz sie pisac pod czrnym nickiem?:D:D:D

Gość alealeale
bo nie mam innego :-) ...ale sobie zaraz "zaczernie" :-)

Gość vkvvvvh
po co epatować dzieci nagością czy scenami porodu, operacji? to dużo na dziecięcą wrażliwość pewne sprawy zawsze były nazywane "intymnymi" a które i dlaczego, to nie jest przypadkiem, taka nasza natura żeby wstydzić się nagości, czynności fizjologicznych i innych jeśli niszczy się wrodzone, naturalne zachowania, prowadzi to do przykrych konsekwencji: niewstydliwe dzieci mogą na przykład nie odczuwać naturalnej sfery intymnego bezpieczeństwa i być bardziej narażone na wykorzystanie seksualne, dzieci obserwujące poród a niedojrzałe by rozumieć co się dzieje mogą mieć uraz do fizjologii ja bym nie eksperymentowała w taki sposób

My się też raczej nie wstydzimy nagości i nie piszczę zażenowana jak mi syn wtargnie do łazienki:D Ale za taki poród to ja bym podziękowała :o

Gość gledicia
Ja mialam porod rodzinny mimo woli .Otóż związałam się z chlopakiem z zacnej lekarskiej rodziny -dla ktorej był to mezalians . Rodziłam dosć dawno, gdy nie można bylo wybierać szpitala . Drugi ewntualny był kiepski a ja kierowalam się dobrem dziecka ,poza tym byłam młoda i potulna trafiłam,,,, więc tam gdzie pracowała cala jego rodzinka . Przy porodzie mialam ciocię lubego-neoantolog,akurat z niej byl pożytek,teściową -pediatrę z dziecinnego nie z porodówki, ale ona chciala dopatrzeć "owoc grzechu", w końcu też i jego siostrę przyszła w ramach praktyk była w studium medycznym . Poza tym jak to w dawnych czasach. Co chwilę też ktoś zaglądał na porodówkę , też jakieś jego pociotki , znajomi-np panna stażyska szykowana wcześniej jak potem się dowiedzialam na żonę mojego -oczywi ście przez rodzinkę .Ta na szczęście sobie szybko poszła . I tak to było,na szczęście po 14 godzinach urodziłam zdrową pociechę .

Gość współczuję
Ci gledicia, nadzieja w tym, że może później było lepiej...

Gość gledicia
Z dzieckiem ok. Poza tym tak sobie .

Gość 67yu
odświerzam piszcie

Gość ufliczek
ja nawet nie chcę męża przy porodzie, dla mnie ( I TO MOJA OPINIA) to upokażający moment, i obrzydliwy widok, a juz rodzinkę ściągać na horror? nie nie nie

Ja też rodziłam przy mężu i siostrze i żałuje że mama nie mogła być, to takie fajne przeżycie...jak ktoś ci kibicuje a potem płacze ze wzruszenia...polecam z rodziną!!!

Ale dodaje że to musi byc dobrowolna chęć gości...

Ja za pierwszym razem rodziłam z mężem i mamą położną. Obydwie z mamunią doszłyśmy do wniosku,ze to pierwszy i ostatni raz:) Lekarz żartował,że za chwilę to babcia urodzi;) Mało tego babcia cały czas strofowała położną i lekarza-udzielała im instrukcji. Kiedy miałam już synka na brzuch-babcia ze trzy razy liczyła mu paluszki i oglądała usta -czy nie ma zajęczej wargi . To było dramatyczne przeżycie;) Przy kolejnych dwóch porodach asystowała mi ...ale myślami. I to było najlepsze rozwiązanie:) A z dziecmi to jakiś absurdalny pomysł...nawet takiej myśli nie dopuszczam. Wystarczającym przezyciem dla nich jest ujrzenie noworodka-i mamy karmiacej piersia \"przybysza\"z innej planety:) L

Gość FAJNE

Gość jklklkk
pewna położna opowiadała jak rodziła jedna kobieta i przyleciały wszystkie koleżanki z pracy (wszystkie wraz z rodząca pracowały w tym szpitalu) ale wkońcu je wyproszono, bo to nie był czas na kawe;)