Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hedernova

Kobiety pomocy!temperatury w cyklu-dla poradni rodzinnej

Polecane posty

Gość hedernova

Witam kobietki! Jestem właśnie przed ślubem i musimy chodzić do poradni rodzinnej, a tam wiadomo metoda termiczno objawowa i tu mam problem :( Powiem szczerze, że próbowałam ale to nic dla mnie! Nie jestem na tyle zdyscyplinowana i tak bardzo roztrzepana a natury, że napewno i tak nie będę w zyciu stosować tej metody! I dlatego mam prośbę do was dziewczynki... jeśli któraś opisała by mi tu taki przykładowy cykl z temperaturami albo wkleiła link do takiego wykresu klasycznego nazwijmy to to BĘDĘ STRASZNIASTO WDZIĘCZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D Bardzo was proszę! :(

Gość w guglach pełno tego znajdzies
wpisz cykl miesiączkowy albo naturalne planowanie rodziny :)

Gość hedernova
oj kochana wiem wiem :D i już od 8.30 szperam w googlach ale tu jest zawsze bardzo ogolnie 2 kreski mniej 2 wiecej tylko od jakiej temparatury mam ta odejmowac i dlatego pisze do was - bo wiem ze tu zawsze jakies dobre duszyczki pomogą :P

to po krótce ci powiem o co chodzi każda kobieta ma jakąś podstawową temperaturę ciała, załóżmy 36,3 ;) mierzona rano, przed wstaniem, przed jakąkolwiek aktywnością fizyczną, bo to podwyższa temperaturę ciała, czyli rano, przed wstaniem, najlepiej w pochwie mierzysz tą temperaturę ;) w pierwszej fazie cyklu, czyli zaraz po miesiączce, temperatura jest właśnie ta podstawowa, jest to tak zwana niższej temp, potem dołącza Ci się owulacja, śluz płodny i dzień po owulacji temperatura ciała się podnosi ze względu na rosnący we krwi poziom progesteronu, czyli jak prze owulacją było w okolicach 36,3, to jeśli po owulacji masz co najmniej 36,5-36,6, znaczy że weszłaś w drugą fazę cyklu, czyli poowulacyjną, druga faza trwa co najmniej 14 dni, w dzień miesiączki lub dzień przed miesiączką temperatura znowu spada do topdstawowej, tej sprzed owulacji... jednak powiem Ci że trzeba by sie obserwować przez co najmniej 3 cykle, bo ta temperatura 36,3 to nie utrzymuje się jak od linijki, ten eykres faluje, temperatura może skoczyć jednego dnia żeby następnego znowu spaść, ale dla wprawniejszego oka wszystko jest jasne i - podstawową zaletą posiadania jako takego pojęcia na ten temat jest brak dylematu na temat "miałam okres czy mogę byc w ciąży" ;) jeśli masz jakies pytania pisz, jeszcze chwile jestem przy kompie

zbyt książkowy ;) w realu nie ma tak jasnych sytuacji :D

Gość hedernova
Kochana, a możesz mi zmienić na bardziej realny :P sorki, wiem że ..... no ten tego ale bardzo proszę! masz wkońcu większe doświadczenie ;):) 👄

o nie, w życiu :D

Gość hedernova
no trudno, ale dziekuję za porady :) może ktoś inny się zlituje :( myszko dziekuję za linka !👄

Gość hedernova
poproszę o pomoc :(

Gość hedernova
Myszko :) tak, tak już wszystko wiem - nie krzycz ! ;) bardzo dziekuję za pomoc!

Gość zaza11
jeśli piszesz że to nie dla ciebie to po cholere szukasz wykresow - chcesz zebysmy za ciebie odrobily prace domowa z katechezy???

Gość hedernova
proponuję naukę czytania ze zrozumieniem tekstu :) gdzie wyczytałaś że to nie dla mnie? napisałam, że dla mnie bo nie mam głowy do tego :) i tak! właśnie chciałam, żeby ktos mi pomógł w pracy domowej :) co w tym złego :)? chętne pomogły, takie jak ty zdane będą zawsze tylko na siebie!! miłego weekendu ;)

Gość hedernova
Kampari - 👄 bardzo Ci dziekuję za temperaturki :D A powiedz kiedy ślub ?

Gość kampari
2 czerwca :D A u ciebie? A i do tego powinnas dolaczyc jeszcze obserwacje sluzu ;)

Gość hedernova
no nie mogę! ja też! :D no wiem wiem, z tym śluzem będę musiała coś porzeżbić :P już stresik jest :D

Gość kampari
u mnie jak narazie stresiku brak. Ale znajac mnie bedzie on dopiero jak wejde do kosciola :D zasze mam stres na ostatnia chwile jak juz nie ma za bardzo odwrotu :D A skad jestes?

Gość dziewczynyyyyyyyyyy
mnie to naprawdę oburzyło, że jakiejś kobiecie z poradni mam takie wykresy robić więc na drugim spotkaniu powiedziałam że byłam chora i nie mierzyłam to kazała mi na trzecie spotkanie przyniesć, a na trzecie wcale nie poszliśmy i ksiąz się nie czepiał, że mamy dwa a nie trzy podpisy. Jestem już sześć lat po ślubie i inaczej teraz na to patrzę, uważam, że jest to nadmierne wkraczanie w moją intymność iżeby jakaś kobieta mnie miała uświadamiać jak 14- latkę, gdzie tak naprawde nie jedna z nas rozpoczęła współżycie i wiele o nim wie jak również o antykoncepcji. Powinni zkikwidować te krępujące spotkania, które i tak nic nie wnoszą.

Gość kampari
no coz widac mialas farta. U mnie babka zapisywala w swoim ,,kajeciku" nasza obecnosc i dopiero po 3 obecnosciach wypisala swiadecto ukonczenia. Musze przyznac ze niezle sie z moim TZ nawkurzalismy w tej poradni bo spotkania co tydzien byly przez 2 tygodnie pozniej umawialo sie indywidualnie z wykresem. Akurat ja z moim narzeczonym mamy prace rozjazdowa tak ze zawsze jakos nam bylo ciezko wspolnie trafic na te 2 spotkanie, ja juz mi pasowalo to mu nie. I tak w kółko :) A najgorsze ze jak sie zapytalam czy moge przyjsc sama bo narzeczonego nie bedzie w kraju to ta pani z poradni powiedziala ze stanowczo NIE. musimy przyjsc razem. I tak sie bawilismy z poradnia przez 3 miesiace az w oncu nam sie udalo i jestesmy po :D Ale fakt po cholere nas tego ucza to nie mam zielonego pojecia. Ja z natury jestem osoba bardzo rozczepana, czesto wyjezdzam i nie zawsze wstaje np.o 6 rano, tak ze jak dla mnie ta metoda nie jest za bardzo skuteczna ;)

Trzeba robić te wykresy? Ja nie chcę stosować metody naturalnej, to oznacza, że powinnam zrezygnować ze ślubu kościelnego?

Gość kampari
to zalezy od poradni. Sa poradnie gdzie trzeba i nie. U mnie akurat trzeba było. Jedyna możliwioscia aby nie zrobic jest powiedziec ze jest sie w ciazy ;) Jednak bez zaswiadczenia z poradni ślubu ksiadz nie da