Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie w wyborze_

STUDIA W NIEMCZECH - latwiej niz w POLSCE?

Polecane posty

Gość pomozcie w wyborze_

co wybrac? studia germanistyczne w polsce czy stduai w niemczech? gdzi e jest latwiej? pomozcie

Jesli twoj jezyk jest na tyle dobry, zeby studiowac w Niemczech i masz na to pieniadze, to wyjezdzaj i sie nie zastanawiaj. NIe ma egzaminow wstepnych (najwyzej konkurs swiadectw), wiekszosc przedmiotow wybiera sie samemu, nie ma zaliczen, egzaminow po kazdym wykladzie lub ocen po cwiczeniach. Kazdy studiuje na swoja odpowedzialnosc- nikt za nikim nie chodzi i nie straszy wejsciowkami, kartkowkami itp. Jedyna trudnosc polega na tym, ze w ciagu studiow trzeba zdobyc odpowiednia liczbe ocen na okreslonych zajeciach- zdobywa sie je przez referaty, prace semestralne lub testy podsumowujace. Na koncu studiow nie ma typowej polskiej obrony (chociaz prace trzeba napisac, jesli germainistyka jest wiodacym przedmiotem), tylko kompleksowe egzaminy z wszystkich dziedzin: Na egzaminy koncowe sklada sie egzamin pisemny (wczesniej decyduje sie na dzial, z ktorego chce sie pisac i zakres- wiec nie trzeba sie uczyc wszystkiego) oraz egzamin ustny, ktory trwa godzine i w trakcie ktorego sprawdzana jest znajomosc literatury, jezykoznawstwa oraz dydaktyki (jesli sa to studia nauczycielskie). Wszystkie tematy egzaminacyjne sa wczesniej znane i wybierane samodzielnie przez studenta. Reasumujac- studia sa latwe, ale egzaminy konczace szarpia nerwy. Jak przebiegaja studia w Polsce, wiadomo- mnostwo egzaminow, zaliczen, powtorek, stresu.... W Niemczech tego nie ma. Jeszcze jedna sprawa- w Niemczech nie ma czegos takiego jak studiowanie jednego przedmiotu- w zaleznosci od dyplomu jaki sie chce zdobyc, wymaga sie 1 lub 2 przedmioty wiodace, ktore studiuje sie w pelnym wymiarze godzin, oraz przedmioty uzupelniajace. W moim przypadku bylo to tak: 2 przedmioty wiodace (germanistyka i historia) oraz przedmioty uzupelniajace z zakresu dydaktyki, psychologii, pedagogiki. Ale ja robilam studia nauczycielskie. Na magisterskich jest 1 przedmiot wiodacy i chyba 2 uzupelniajace. A wiec z tym tez trzeba sie liczyc!

Gość pomozcie w wyborze_
no wiesz,ale ty studiowalas na mgr a teraz mozna sie tylko na bachelor zapisac! mozesz mi cos na ten temat napisac? bo ma mgr to wiem ze nie ma stresu itd a bachelor to juz zupelnie cos innego bo 1 e lata trzeba sie uwinac ze wszystkim,o pracy nie wspome! odpis zpozds.r

Gość pomozcie w wyborze_
w 3lata mialam na mysli bede wdzieczna za wszelkoe info od ciebie i innych co wiedza o co chodzi

Ja nie studiowalam na magistra, tylko na dyplom nauczycielski (oplaca sie najbardziej, jesli chce sie zostac w Niemczech). Teraz sa studia dwuetapowe: bachelor i master. Mnie one nie obejmowaly, wiec moge napisac tylko tyle, ile slyszalam od \"dobrych ludzi\" ;) Wiem tyle, ze przedmioty zebrane sa w moduly, po ktorych zakonczeniu jest egzamin. Na zajeciach zbiera sie punkty- ilosc punktow w zaleznosci od trudnosci zajec. Nie wiem jak to dokladnie przebiega, ale na pewno nie jest to trudniejsze od dotychczasowego systemu. Studia sa tak ulozone, ze da sie je pokonac w te 3 lata. Moze ktos na forum studiuje w tym systemie i jest w stanie opowiedziec z doswiadczenia, jak to jest w praktyce?

ja mam Abschluss Bachelor. Zbiera sie punkty, u mnie jest tak ze w 2 semestry powinno sie zrobic Grundstudium, a potem jak to zaliczysz to Hauptstudium. Studiowalam w Polsce,dla mnie tu jest latwiej,co nie znaczy ,ze nie musisz sie uczyc.Ale dla mnie o tyle latwiej,ze nie trzeba sie przygotowywac na kazde zajecia, nie pytaja.Tyko od Ciebie zalezy czy uczysz sie po zajeciach czy nie, mozesz sie nawet nie uczyc,nikogo to nie obchodzi,tyle,ze potem nie zaliczysz. Aaa i tu jest o tyle lepiej,ze studiujac dziennie,moge normalnie pracowac. W Polsce musialam studiowac zaocznie, bo nie moglabym tak pogodzic studiow dziennych i pracy

Gość pomozcie w wyborze_
dziewczyny ciesze sie ze na was trafilam! dziekuje wam za pomoc. ja chce zaczac od tego roku,mam juz dsh i waham sie miedzy polska i niemcami oczywiscie chce i to bardzo w niemczech ale powiem wam jak to u mnie wyglada i dlaczego sie boje. ja mma mozliwosc mieszkania u niemieckiej rodziny i studiowania ale o 15 kazdego dnia musialabym pracowa tzn pilnowac ich dzieci. za to mam jedzenie mieszkania i weekendy wolne. i zastanawiam sie czy dam rade na studia od godz 8 do ok 14.30 czy to sie ua? wiem ze bachelor jest intensywny i nie wiem jak bym to pogodzila skoro praktyzcnie po polodniu nie mam juz czaus byc na uni:(:( boje sie tego ,ale chce studiowac w DE I to bardzo,boje sie w polsce bo wiem jak jest na NKJO ,trzeba pauken pauken do bolu i na nic nie ma czasu. chce isc na erziehungswissenschaften od WS 07/08 i w tym roku mozna juz tylko na bachelor isc.zdalam dsh na poziom 3 iwce niemiec mam opanowany :) i test daf tez zdalam dziewczyny czy po 3 latach bachelor mozna juz pracowac czy jest obowiazek robienia master-a? bardzo wam dziekuje za rady i pozdrawiam czekam na odp

zdawalas ten dsh w niemczech?? w jakim miescie chcesz studiowac?? ja jestem w hamburgu, tutaj dsh 3 to najgorsza ocena i z tym nie mozna studiowac,tylko z dsh 1, to jest najlepsza. ja tez uni i praca, jestem kolo 19 dopiero wolna,czasami zajecia sa do 20godziny,cos za cos.

Gość pomozcie w wyborze_
ja zdawalam w berlinie i tu bed estudiowac. zdalam na powyzej 82% i mialam dsh 3 a tu najgorszy byl wlasnie dsh 1 bo obejmuje ok 57 %.natomiast na studia wystarczy dsh2 on ma powyzej 67%. czyli w HH jest inaczej.ja sie tlyko zastanawiam czy na bachelor uda imi sie tak ulozyc plan zeby do 15 godziny sie wyrobic bo wtedy musze juz pracowac. jak myslicie skorzystac z tej szansy? dodam iz mma 23 lata i jeszcez nie studiowalam ainiw PL ani w DE a ty taka jedna 26 co studiujesz? robisz teraz master czy idziesz do pracy?w HH sa juz oplaty prawda? w berlinie jeszcze nie pozdrawiam

Jesli chcesz zaczac studia w listopadzie, juz musisz zbierac papiery i powoli skladac. Ja pamietam, ze moje skladalam na koncu czerwca. Nie wiem, do kiedy ostatecznie mozna. Na wszelki wypadek sie pospiesz. Musisz sie tez dowiedziec, czy wystarczy jak przetlumaczysz przysiegle mature, czy tez wymagaja uznania jej przez niemiecki urzad ADD (roznie moze byc- w zaleznosci od uniwersytetu). Druga sprawa- jak skladasz papiery, pod zadnym pozorem nie skladaj kolorowych odpisow, bo oni ci ich juz nie oddadza, tak jak do jest zwykle w Polsce! Dlatego pokopiuj sobie wszystko i daj do uwierzytelnienia w urzedzie miasta- w miescie w ktorym bedziesz studiowac (jak powiesz, ze to na studia, to bedzie za darmo). Trzecia sprawa- mam nadzieje, ze wiesz, ze w wiekszosci landow sa oplaty semsetralne? I to nie tanie. Mysle, ze czasowo sie wyrobisz- jesli przypilujesz. Tzn. zadnych przerw miedzy zajeciami, tylko faktycznie wypchany plan od 8:00 do 14:00. Bedzie to czasochlonne- ale przeciez nie musisz sie uczyc i przygotowywac na kazde zajecia- tylko na egzaminy i ew. referaty. Bachelor jest odpowiednikiem polskiego licencjata. Czyli zalezy gdzie chcesz pracowac i jakie sa wymagania- taki dyplom moze wystarczyc albo i nie.

Gość pomozcie w wyborze_
hi aga:) ja musze skladac przez uni assist a nie bezposrednio na uni. wiem ze sa oplaty tu w berlinie ok 220 ale jak bym tam zarobila to bym miala:);) z tego co wiem musze dostarczyc tylko matura przetlumaczona i dsh i ten antrag. nie wiem tylko ,boje sie czy mnie przyjma bo moja matura nie byla jakas super, srednia mialam 3.5 a w berlinie jest numerus clausus bo jest konkurencja. nie wiecie jak oni przeliczaha te oceny? bo na swiadectwie mialam 4 dopuszczajace ale tez piatki i czworki ,nie wiem juz i obawiam sie ze moze mnie nie przyjma :( jak to bylo u was? ps. czy jak przetlumacze mature u tlumacza przysieglego to musze jeszcze do ambasady a nia jechac? przeciez on ja juz uwierzytelni,jak myslicie? pozdrawiam

ja mialam polska srednia okolo 4,3 tu w niemczech przeliczyli mi na 2,4.wiem ze z moja srednia na twoj kierunek w hh bym sie nie dostala ja studiuje sozialoekonomie. ja studiuje i pracuje caly czas,tyle ze od tego semestru studiuje in teilzeit(nie na kazdym uni to jest),ale jakbym sie zawziela,to mogabym w normalnym systemie studiowac,ale swteirdzilam gdzie mi sie spieszy, pozwolenie na prace dostaniemy dopiero 2011 :D u nas na uni mozna na necie chyba nawet sprawdzic, jakie wymagania sredniej byly w poprzednim roku i czy mialabys szanse.u nas ten kierunek jest oblegany. odpowiadam na twoje pytanie: studiowalam tu i tu; studia w niemczech sa lepsze

No wlasnie o to chodzi z ta matura, ze u mnie trzeba bylo zlozyc tlumaczenie przysiegle (juz uwierzytelnione przez tlumacza- a wiec nie trzeba z tym jechac do ambasady) + wersja polska !!!! Bo zwykle oddaje sie oryginal i tlumaczenie, a nie tylko tlumaczenie. I wtedy ten polski oryginal trzeba skopiowac i dac do uwierzytelnienia w jakims urzedzie niemieckiem. Ale moze u ciebie jest inaczej??? Jest mozliwosc, ze oni ci te oceny policza z tlumaczenia- na podstawie nazewnictwa: czyli jak masz bdb to policza to jako 1 itd. Ale wlasnie niektore uniwersytety wymagaja, zeby takie swiadectwo dac do oceny i przeliczenia ocen na niemieckie do ADD, bo nasze systemy sie jednak roznia. Ja tak musialam robic. W ADD przeliczyli mi moje oceny na ich i wyciagneli niemiecka srednia. Dowiedz sie lepiej, czy tego nie wymagaja. Bo mi nic nie powiedziano na ten temat, a potem mialam gorzkie rozczarowanie.

ja musialam szybko zlozyc papiery wiec dalam kopie swoich swiadectw tzn odpisy, za duzo komplikacji,bo trzeba w ambasadzie uwierzytelnic i to potem kosztuje. Potem nie bylo problemu,bo poszlam i odebralam papiery,bo to prawda ze nie odsylaja i wlasciwie pisza ,zeby zadnych oryginalow nie wysylac

Gość pomozcie w wyborze_
taka jedna--to ty mialas taka dobra srednia i ci przeliczyli na 2.4 ??:(;:(:(:) no to ja nie mam w berlinie szans ,a tu jest na wszystko NC :(

acha sorry pomylilam sie!!jak bylam w niemczech to byly problemy-co oczywiste-z uwierzytenieniem polskiego swiadectwa,wtedy trzeba jechac do ambasady i to drogo kosztuje.Ale potem bylam w Polsce, we Wroclawiu i bez problemu uwierzytelnili 3 kopie i nic nie musialam placic bo to na studia.Wiec jak zalatwisz to w Polsce,to nie ma zadnych komplikacji

Taka jedna---> ja oddalam moj odpis swiadectwa maturalnego, a potem jak chcialam je odebrac, to kazali mi je zastapic uwierzytelniona kopia. A najlepsze bylo to, ze oni mi to swiadectwo zniszczyli! Po prostu oderwali mi zdjecie- wiec teraz moge sobie tym dupe wytrzec. Co do kosztow uwierzytelnienia- w miescie, w ktorym studiuje uwierzytelniaja na miejscu i jesli sie powie, ze to dla uniwesytetu, to jest to za darmo. Gdybym ja to wczesniej wiedziala....

Gość pomozcie w wyborze_
aga a co to jest ADD/ i nie wiesz gdzie mam sie zapytac o to jak oni licza ta srednia? w tym uni assist czy na uni? mam sie o to dowiedziec zanim mi mature przetlumacza? dzieki za odp

nie wiem jaki tam jest poziom,najlepiej w necie poszukaj tych statystyk czy masz w ogole szanse,nie mozesz na cos innego skladac??a potem wybrac to jako nebenfach.no ale na nic nie namawiam, ale tak po cichu sie zastanawiam czemu ci ludzie ida tak na ten twoj kierunek. moja kolezanka chciala studiowac w hh germanistyke, miala srednia 1,0 i sie nie dostaa tyle chetnych...a szczesgolnie na ten semestr zimowy

Gość pomozcie w wyborze_
dziewczyny czyli mam zlozyc talko kopie ale gdzie ja uwierzytelnic wpolsce? w jaim urzedzie ze to z adarmo zrobia? ja myslalam ze tylko mature zlozyc(tzn jej kopie)i tlumaczenie przez tlumacza przysieglego.i to snie starczy? jeszcze dodatkowo uwierzytelnic? tylko gdzie dokladnie?jutro wracam do berlina to juz pewnie dzis nic nie zalatwie:(

Gość pomozcie w wyborze_
w berlinie na wszystko jest NC bo tyle chetnych nie wiecie moze czy oni tez patrza na to czy ma sie juz dsh czy bedzie sie robilo w trakcie studiow? i jak sie ten egzamin zdalo?

Aga---> no u mnie nie bylo problemu,zeby oddali niezniszczone no wlasnie gdybym wiedziala ,ze w Polsce za darmo to robia i bezproblemowo...ale to zawsze sie zostawia cos na ostatnia chwile albo sie nie dowie i tak to jest wtedy...

Gość pomozcie w wyborze_
taka jedna--tylko wlasnie nie wiem na co skladac,tylko chemia i informa nie sa oblegane ,mnie tylko to wychowanie interesuja i nie wiem co robic

Mature i tak musisz dac do tlemaczenia- bez tego sie nie obejdzie. ADD jest to urzad, ktory zajmuje sie m.in. sprawami wyksztalcenia. I oni wlasnie oceniaja zagraniczne swiadectwa i dopasowuja zagraniczne oceny do niemieckich. Najlepiej zapytaj o to tam, gdzie skladasz papiery- oni powinni wiedziec, czego konkretnie wymagaja. Bo byc moze wcale nie trzeba sie zwracac do ADD? Byc moze sami ci ocenia to swiadectwo???

Gość pomozcie w wyborze_
aga ja musze wlasnie zaniesc moje dokumenty do uni assist ,oni sie zajmuja tym wszystkim a nie uni. nie wiem juz kto ma mi tych info udzielic, czyli aluchajcie bo juz sie pogubilam polska matura +jej tlumaczenie i jak juz to tlumaczenie mam to dokad sie udac ?

wiem ,ze u nas juz dsh nie mozna robic w trakcie studiow,albo masz od razu,albo do widzenia.moze w berlinie jeszcze sie to nie zmienilo.fajnie macie,ze nie macie w berlinie zadnych studiengebuehren:( mysle ze najwieksze znaczenie ma ta srednia ocen. tez mniej miejsc jest dla auslaender,ale jak jestesmy w uni to juz nas nie traktuja jako auslaender

Jak jedziesz do Berlina, to skopiuj sobie swiadectwo maturalne i idz je uwierzytelnic do urzedu miasta! Bo w moim przypadku wlasnie w Niemczech zrobili mi to za darmo, jak powiedzialam, ze to na potrzeby studiow!

Gość pomozcie w wyborze_
aga ale gdzie dokladnie w rathausie w jakim biurze? i na jakiej podstawie oni mi je uwierzytelnia?

hmm no ona zaraz sie zakreci z tym wszystkim ,bo ja juz powoli sie zakrecam:) nie wiem jak to gdzie indziej jest,ale tu w hh zaden urzad niemiecki nie chcial uwierzytelnic polskiego dokumentu!!bo to przeciez polski dokument!tylko dsh-kopie moglam uwierzytelnic! a mi mowili ,ze owszem w hh moge uwierzytelnic polski dokument,ale msuze do ambasady jechac i wtedy to bedzie co najmniej z 20euro kosztowalo,jak nie wiecej!

Gość pomozcie w wyborze_
aw polsce gdzie mam to zrobic?