Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie w wyborze_

STUDIA W NIEMCZECH - latwiej niz w POLSCE?

Polecane posty

No tak- na germanistyke tez jest jest mnostwo chetnych. Studia jak studia- wszystkie sa nudne :p Wspolczuje ci, ze musisz pisac prace- znam ten potworny bol :o Ale pociesz sie, ze ja za to musze sie uczyc na wtorkowy egzamin- i zamiast sie uczyc siedze jak glupia na kafe i marnuje cenny czas :D 🖐️

Gość pomozcie w wyborze_
drogie kolezanki! mam nadzieje ze mialyscie wczoraj fajny wieczor adzis dobry dzien! ja juz sie pakuje bo za pare godz wyjezdzam do berlina. mam nadzieje sie ze odezwiecie tu. buzka i pozdrawiam

Gość pomozcie w wyborze_
ok zaraz pedze na autobus,dzieki powiedzcie mi cos,strescilam wam jak wyglada moja sytuacja tzn ze moglabym studiowac na tego bachelor od pon.do piatku ale tlykoq godzinach od rana do ok 14.30 .czy mam skorzystac ztej szansy i sprobowac ? uda sie to? co wy byscie zrobily na moim miejscu? pozdrawiam! :-) 🌼

Gość zagubiona.
Hey dziewczyny widze ze tutaj naprawde wiecie co w trawie piszczy i chcviałam sie wam poradzić. Za rok po maturze mam zamiar wyjechac na studia do Niemiec. Albo do Berlina albo do Hamburga. Obecnie jestem w liceum na profilu socjalnym , ale strasznie mnie to nudzi więc nie chce tego potem kontunuować. Czy orientujecie si.e może czy jest duzo chętnych na dziennikarstwo i czy trudno sie dostać? Jakies szczegolne wymagania? W sumie to nie wiem co bym mogła inego studiowac , jestem raczej humanistką , ciężko ze scisłymi co byscie mi doradziły. Zaznaczam ze na germanistyke nie chce , ale chce zostać na stałe w Niemczech. POzdrawiam Was cieplutko.

pomozcie w wyborze--->oczywiscie, ze powinnas skorzystac z szansy- kto nie probuje, nic nie zyskuje. Na pewno ci sie uda, jak sie przylozysz! Zycze cie wiele szczescia i powodzenia! zagubiona----> na studia w Niemczech z reguly nie ma egzaminow- jesli jest wystarczajaco duzo miejsc, to biora wszystkich chetnych. Jesli nie, to biora wg ocen. Tylko ze akurat w Berlinie jest mnostwo chetnych, wiec na pewno jest NC- przy dobrym swiadectwie nie powinnas sie martwic. NIe ma szczegolnych wymagan- trzeba miec tylko mature i certyfikat znajomosci j. niemieckiego na poziomie Oberstufe. No i oczywiscie musisz miec srodki do utrzymania sie w Niemczech i oplacenia opat za studia.

Gość zagubiona.
Dziękuję za pomoc. Zobaczymy jak to będzie. W 3 klasie bedę zakuwać jak szalona by miec jak najlepsze świadectwo jak i maturę. Zalezy mi strasznie na studiach w DE a o pieniadze sie nie martwie.

Gość zagubiona.
Ale bede chyba musiala podejsc do rozszerzonej matury ze wszystkich przedmiotów co? Z podstawowa pewnie male szanse beda.

Nie mam pojecia, jak to jest z ta matura. Mysle, ze obojetnie. Oni i tak wyciagna ci srednia ze wszystkich przedmiotow, a certyfikat z niemieckiego musisz robic poza szkola.

Gość zagubiona.
Hmmm kurczę ja tez nie wiem ale chyba będę zdawać rozszerzona tak na wszelki wypadek ( z nimieckiego to napewno chce z reszty to się jeszcze zastanowie) Z ocenami u mnie tak roznie bywa ale jak sie wezme do nauki to nie bedzie tak zle. Chciałabym się dostać na humboldta ale pewnie nie dam rady , tak jak mowie zasstanawiam sie jeszcze nad Hamburgiem. Jeszcze mam czas musze to wszystko przemyslec dobrze. pozdrawiam.

Gość zagubiona.
taka jedna-------> tak fajnie w Hamburgu?