Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie w wyborze_

STUDIA W NIEMCZECH - latwiej niz w POLSCE?

Polecane posty

w ambasadzie niemieckiej, ja to robilam we wroclawiu. jak ty nie mozesz to moze ktos moze to za ciebie zalatwic,masz jeszcze troche czasu,u nas dokumenty sie sklada do 15 lipca

Po kolei: 1. tlumaczenie przysiegle polskiej matury 2. skopiowanie polskiego oryginalu 3. idziesz do biura, w ktorym bedziesz skladac papiery i pytasz, wymagaja tez kopie polskiego oryginalu oraz czy oceny zostana przeliczone przez uni, czy tez musisz wyslac swiadectwo do ADD. 4. Jesli chca polska kopie swiadectwa, pytasz gdzie je mozna w Berlinie uwierzytelnic 5. Idziesz do urzedu uwierzytelnic swiadectwo- zaznaczasz, ze to dla uni 6. Jesli chca potwierdzenia od ADD, szukasz w internecie adresu berlinskiego (tudziez pytasz o to na uni), sciagasz sobie plik z danymi, ktorych ADD od ciebie potrzebuje, zeby ci wystawic srednia 7. Po skompletowaniu dokumentow wysylasz je poczta do ADD- po dwoch tygodniach przychodza spowrotem- niestety musisz zaplacic za prace biurokratow (ja musialam placic 60 euro). Jak masz juz wszystko- czyli polska kopie uwierzytelnionego swiadectwa + tlumaczenie + ew. niemiecka srednia od ADD- wtedy skladasz to z innymi papierami na uni. Ale zanim zaczniesz ten caly zachod- zapytaj, czy faktycznie musisz (ta sprawa z ADD i z uwierzytelnieniem polskiej kopii)

Gość pomozcie w wyborze_
a czy nie moge dac tego uwierzytelnic tego w ambasadzie polskiej w berlinie? bo w niemieckiej wpolsce nasze dokumenty uwiarzytelniaja? boze ale sie sparanoiczylam juz nic nie wiemm:(:(:

no ja nie chce nakrecic,sluchaj Agi,ja o wszystko robilam,ale teraz juz zaczynam watpic co i jak jak chcialam polskie dokumenty uwierzytelnic w ambasadzie polskiej w hh to musialabym duzo placic, w ambasadzie niemieckiej w polsce zrobili to za darmo. a z ta srednia nie wiem o czym piszesz ADD,tutaj jest taki urzad,w ktorym siedzi polka ,przynosisz swiadectwo i ona wystawia takie zaswiadczenie ze twoja matura jest anerkannt i przelicza Ci srednia

Gość pomozcie w wyborze_
aga dzieki z ate dokladnie info nie wiem juz jak to ma byc ,moze starczy tylko przetlumaczona matura bo na tym moim antragu pisze tak co mam dostarczyc: -antrag(juz go mam od uni assist) -abitur sprachnachweise lebenslauf einfache passkopie passfoto alle unterlagen sind in amtlich/offentlich beglaubigter kopie einzureichen eingereichte unterlagen werden nicht wieder herausgegeben

Gość pomozcie w wyborze_
ja wlasnie znalazlam juz taka polke w berlinie i ona ma mi przetlumaczyc przysiegle za 25 euro ale nie wiem kiedy ja mam ta moja mature uwierzytelnic! kurcze jutro wyjezdzam juz teraz nie zdaze nic zrobic :(

TakaJedna---> wlasnie o to chodzi co piszesz- najlepiej zapytac sie u zrodla, bo co land, to obyczaj. Na kazdym uniwersytecie jest inaczej, sa inne wymagania. Wiec zanim sie zacznie mieszac i latac po urzedach, trzeba sie zapytac, czy to w ogole jest potrzebne i ew. gdzie to wszystko zalatwiac. Na jednym uniwersytecie jakas babka przeliczy srednia \"na oko\", a na drugim kaze ci latac po innych urzedach- roznie bywa. Oczywiscie jesli jest mozliwosc darmowego tlumaczenia w ambasadzie w Polsce, to trzeba z tego skorzystac- o ile ma sie na to czas i okazje ku temu :)

Gość pomozcie w wyborze_
jeszcze tago nie napisalam ubersetzung des zeugnisses /abitur von einem vereidigten ubersetzer

spokojnie. masz jeszcze czas,dopiero kwiecien. dostalas pewnie odpisy od tego swiadectwa maturalnego,zostaw jedno u siebie.popros kogos jak bedzie w miescie gdzie jest ambasada,niech sprobuje to uwierzytelnic,jezeli sie nie uda,bedziesz musiala zrobic to w berlinie.wszystko jest do zalatwienia tez w berlinie,tyle ze to kosztuje.

Czyli z tego co piszesz rozumiem, ze wymagaja abitur + übersetzung? W tym wypadku musisz dolaczyc polska mature i dac do uwierzytelnienia (zapytaj na uni, gdzie najlepiej to zrobic). Piszezs jeszcze \"Sprachnachweise\"- pamietaj, zeby im nie dawac oryginalu i tak samo skopiowac i dac do uwierzytelnienia w jakims urzedzie niemieckim (dzial Beglaubigungen)- bo szkoa, zeby ci ten dokument u nich przepadl.

Gość pomozcie w wyborze_
czyli mam zostawic im oryginal mojej matury i oryginal tlumaczenia?a myslisz ez jak dam dsh do uwierzytelnienia to tez bedzie to kosztowalo? w ogole to bezsensu,ten dsh zdawalam na uni w niemczech i tam jest pieczatka uni a ja mam to jeszcze uwierzytelnic,jakis obled no nie?:(

Zadnych oryginalow im nie dawaj!- chyba ze chcesz sie z nimi rozstac na dobre...

Gość pomozcie w wyborze_
aga to dac odpis czy kopie oryginalu. boze dziewczyny nie mowcie ze stduaia tez sa tam takie zakrecone jak to zalatwianie papierow;(

Oryginalow oczywiscie nie trzeba uwierzytelniac. Ale zastanow sie, czy warto im je oddac i nigdy wiecej nie zobaczyc. Dlatego caly czas pisze, zeby porobic kopie kazdego oryginalu i dac do uwierzytelniania w odpowiednim biurze (nie na uni!). Swiadectwo DHS i tlumaczenie matury na pewno ci uwierzytelnia w Niemczech- powinni to zrobic za darmo dla uniwersytetu (zapytaj o adres w sekretariacie na uni, zebys trafila do \"ich\" uwierzytelniacza). Z polskim swiadectwem mozesz zaryzykowac- moze akurat tez ci uwierzytelnia? Mi sie akurat udalo. I wszystko bylo gratis.

za uwierzytelnienie dsh nic nie placilam.chodzi o to ,ze masz to zrobic,zeby nie oddac oryginalu!!jak oddasz to nie masz juz wiecej tego papieru i ci nie oddadza,a kiedys moze sie przydac i tak samo jest z polskimi dokumentami,robisz od nich kopie,ale wiadomo ze jak cos kopiujesz zawsze mozna cos zmienic i oni chca po prostu,zebys dala im skopiowane dokumenty,ale ktos musi potwierdzic,ze sa one zgodne z oryginalem,a takie cos moze ktos tylko powierdzic,jezeli ktos zna oba jezyki,czyli w tym przypadku jest to ambasada. w niemieckim zwyklym urzedzie tego z polskim dokumentem nie zrobia, bo to dokument w jezyku ktory oni nie znaja,a wiec nie moga potwierdzic zgodnosci,skoro nie wiedza co tam jest napisane!

Odpisu tez nie dawaj- bo tez go nie dostaniesz spowrotem- dawaj tylko uwierzytelnione kopie xero.

Wiesz- ta papierkowa sprawa tak naprawde nie jest taka skomplikowana- to tylko tak sie wydaje, jak sie nie wie, co dokladnie trzeba robic. Bo jedyne co musisz zrobic, to przetlumaczyc mature, pokopiowac wszystkie dokumenty na xero i dac do uwierzytelniania. I koniec :)

Gość pomozcie w wyborze_
dzieki wam dziewczyny oswiecilyscie mnie bo juz watpilam :( dzis juz nigdzie nie pokseruje,jak pojade do berlina to sobie porobie kopie matury i dsh dam jej zeby mi przetlumaczyla i pojde uwierzytelnic a potem zloze wszystko na uni assist :(i zobaczymy czy mnie przyjma,jak myslicie czy ze srednia polska 3.5 to ja mam wogole po co startowac> martwi mnie to bo jak sie nie uda to wyladuje w polsce na nkjo a tego nie chce:(

Gość pomozcie w wyborze_
ale jak ta tlumaczka mi przetlumaczy to juz nie musze dac uwiarzytelnic polskie matury prawda? bo jak juz bedzie po niem.to dam uwierzytelnic w rathausie?czy dobrze to zrozumialam?

Czy chcesz studiowac na uni Humboldta? Moze powinnas alternatywnie starac sie o inne kierunki studiow? Bo co mozna robic po pedagogice?

Sluchaj, daj mi linka do tego unwersytetu, ok? Druga sprawa- tlumaczenie nie jest uwierzytelnieniem oryginalu! Zrob jak ci napisalam- skseruj oryginal i tlumaczenie, i daj obydwa xera do uwierzytelniania. Juz nie kombinuj ;)

Gość pomozcie w wyborze_
chce studiowac na freie uni. humboldta i technische odpada a jak myslisz co najlepiej studiowac? ja jestem lepsza z humanistycznych wiec pomylka byloby pojscie na bwl np

no wlasnie komu po co pedagogika :O i nie wiem czemu tam takie oblezenie... w hh jest pare innych uniwersytetow,np na uni hamburg mozna tylko na jeden kierunek skladac,ale juz na inny uni mozesz kolejne papiery skladac.ja tak zrobilam i do 2 szkol sie dostalam,potem sobie tylko wybierzesz.

Gość pomozcie w wyborze_
www.fu-berlin.de to ten adres aga dzieki za pomoc ! kochana jestes! i ty taka jedna rez buziaki! zaraz musze leciec do kosciola bo jest msza za dziadka ale jak wroce to die znow zamelduje! jezu jutro juz wtacam do DE i troche przezywam!:) 3maj sie buzka pozdr,was papa:)

Gość pomozcie w wyborze_
sorry za wszystkie literowki ale sie bardzo spiesze i juz zmykam! do pozniej dziewczyny super jestescie ze mi to wszsytko piszecie i pomagacie jestem wam bardzo wdzieczna! dzieki buziaki i milego popoludnia papatki

To zalezy, czy zamierzasz po studiach wracac do Polski, czy tez chcesz zostac w Niemczech. Jesli bys chciala zostac w Niemczech, to polecam kierunki nauczycielskie (Lehramt)- bo praca nauczyciela jest bardzo dobrze platna i pewna. A jesli bys chciala potem pracowac w Polsce.... moze maja cos w stylu germanistyka, tlemaczenia? Bo nie wiem, gdzie chcialabys pracowac w przyszlosc- tzn. w jakim zawodzie.

no to zaraz ci cos powiem: 5 lat studiowalam historie w polsce,bo myslalam,ze raczej humanistka jestem i nie mam szans studiowac ekonomie,chociaz bardzo chcialam,bo wiadomo z tym lepsza przyszlosc.w polsce nie mialabym szans studiowac czegos z matematyka,bo nawet pewnie egzaminow wstepnych bym nie przeszla. tu zaryzykowalam i zlozylam papiery na ekonomie,dostalam miejsce,wzielam na poczatek przedmioty matematyczne,zeby zobaczyc czy w ogole dam rade czyli ksiegowosc i matme (poza tym historia i socjologia jeszcze),wyobraz sobie ,ze dobrze to zdalam i to za pierwszym razem!!tu sie inaczej studiuje, mi to sprawia przyjemnosc ,nie tak jak w polsce.studiujesz i nie wiadomo po co, wszyscy studiuja a dobrej pracy nie ma.tam material biora od poczatku i wszystko tlumacza,ja nadazylam,a na serio matma mnie strasznie przerazala!

na germanistyke to sie raczej nie dostanie, no i by musiala planowac powrot do polski,jak maja wybor wziac auslaendera po germanistyce czy niemca to chyba wiadomo kogo wezma... moi zdaniem studia ciezkie i nudne