Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temperaturka

kto sie zna na NPR?

Polecane posty

Gość temperaturka

poniewaz ostatnio zaliczylam wizyte w poradni rodzinnej z okazji tego ze za pol roku wychodze za maz postanowilam chociaz sprobowac sprawdzic w praktyce czy ta metoda NPR dziala.... no i nie wiem czy sie bac czy smiac czy co ale tempka wychodzi mi ciagle wysoka!!! zaczelam mierzyc jak skonczyla sie miesiaczka i jak narazie ona jakos odbiega oid tych prawidlowych wykresow - mialam najpierw 3,7 potem 3,8 potem znow 3,7 dzisiaj jest 11 dzien cyklu a ja mialam 3,6... sluzu nie ma - jest sucho... czy temperatura nie powinna byc nizsza???

Gość wpisz w google imasz
wszystko nawet będa ci sami mierzyc

Gość jak i kiedy mierzysz
? to ważne, może robisz coś co zawyża temperaturę, na przykład najpierw wstajesz i idziesz siku ;)

Gość temperaturka
nieee mierze rano o godzinie 6.30 od razu po zadzwonieniu budzika!

Gość temperaturka
i jak mam poznac ktory dzien bedzie pierwszym dniem plodnym?

rozumiem że obserwujesz cykl pierwszy raz na razie nie wiesz jaką masz podstawową temperaturę ciała temperatura mierzona jest w pochwie jeszcze przed wstaniem z łóżka? pytam żeby sie upewnić, że wszystko robisz tak jak trzeba ;) ważnym wskazaniem będzie dla Ciebie śluz, który pojawia się przed owulacją, jak nie mierzyłaś temp to widziałaś taki śluz? być może temp podstawowa jest u Ciebie właśnie taka, a po owulacji skoczy na przykład do 37- 37,1 (bo rozumiem że wartości podawane przez Ciebie to 36,7 i 36,8) poczekaj cierpliwie trzeba co najmniej trzech takich cykli żeby nauczyć się coś z nich wyczytywać, ja wiem kiedy co, nie mogę brac tabletek antykoncepcyjnych, więc musiałam się nauczyć swojego ciała ;)

Gość temperaturka
dzieki za odp ;) tak mierze rano przed wstaniem z lozka i troche mnie uspokoilas ze moze faktycznie mam wyzsza podstawowa temke niz "ksiazkowa" sluz rozrozniam, tak mi sie wydaje przynajmniej bo pigulek nie biore, zabezpieczamy sie tylko gumeczkami a dzieci narazie nie chcemy wiec obserwowalam do tej pory sluz zeby wiedziec kiedy bardziej uwazac :D to jest moja pierwsza obserwacja tmeperatury wiec zgodnie z rada pomierze jescze troche i zobacze co bedzie dalej

no dokładnie, poczekaj spokojnie, jeśli skok temperatury zgra się z obecnością śluzu, znaczy że była owulacja, nie wiem dokładnie ile dni przed to juz płodne, chyba 6, ale ponieważ nie da się dokładnie przewidzieć dnia owulacji, w pierwszej fazie tez polegam na gumkach ;) dopiero po minimum czterech dniach wyższej temperatury pozwalam na całkowity luz ;)

Gość poznasz NPR
spokojnie-wszystkiego się nauczysz: temperaturę mierz najlepiej o tej samej godzinie, przed wstaniem z łóżka-zdzwoni budzik , bierzesz termometr i od razu mierzysz; tym samym termometrem w ustach lub pochwie; wejdź sobie na str http://www.nmpr.bfe.pl/ i tam zaloguj się, program pomoże policzyć dni płodne i nie płodne.

Gość poznasz NPR
aha jeszcze jedno, dobrze jest badać śluz i wpisywać do tego wykresu

dziewczyny a jak to jest z temp.po zapłodnieniu??? słyszałam ze w 6-10dniu od owulacji przy udanym zapłodnieniu

jak to jest z temp. po zaplodnieniu-słyszałam ze wystepuje skok 6-10 dniu po owulacji......wiecie cos na ten temat???

Gość temperaturka
dzięki wszystkim tak wlaśnie robię ;)

Enid ale o co dokładnie pytasz? po zapłodnieniu różnica jest taka, że wyższa poowulacyjna temperatura utrzymuje się dłużej niż 18 dni (bez zapłodnienia jest tak około 14 dni) i nie następuje jej spadek, co wiąże się z tym, że nie dostaje się następnej miesiączki ponieważ nie spada poziom progesteronu

ach juz wiadomo o co pytałaś ;) o tym nie słyszałam, ale nie sądzę, żeby tak było, bo to gra hormonalna przecież, po owulacji produkowane jest ciałko żółte w miejscu pękniętego pęcherzyka a ono produkuje progesteron, a wzrost poziomu progesteronu powoduje wzrost temperatury ciała, więc nie sądzę, żeby po zapłodnieniu temperatura skakała dopiero po 6-10 dniach

podobno przy zagniezdzaniu zarodka nastepuje skok temperatury///zastanawiam sie czy jest to skok w gore czy w dol/.

w momencie zaplodnienia komorka dzieli sie w jajowodzie po czym zostaje wypchnieta do macicy ( w postaci kulki -wpada tam jak rodzynek w ciasto) po ok.6-7 dniach od momentu spotkania komorki z plemnikiem. Czytalam gdzies,ze podczas zagnioezdzania sie tego ów zarodka w macicy nastepuje skok temperatury---zastanawiam sie w ktora strone...czy juz rozumiesz?

zawsze skok temperatury następuje po owulacji, być może przy zagnieżdżeniu mogłoby byc możliwe, że temperaura jeszcze wzrośnie o kolejne kreski, ponieważ organizm może na zagnieżdżenie zareagować jak na stan zapalny, ale nie wiem czy jest to stan trwały czy tylko przejściowe podwyższenie temparatury jeszcze bardziej, nie wiem czy tak może być, na razie gdybam ;)

rozumiem :) pamietam, że moja znajoma nie wiedząc jeszcze że jest w ciąży czuła się jakby miała początki grypy, byc może temperatura po zapłodnieniu u niej była większa niż zwykle ta poowulacyjna, wyczuje się przecież stan podgorączkowy

Gość temperaturka
jak i kiedy mierzysz -----> a mogę zapytac z ciekawości dlaczego nei mozesz brac tabsów??

ze względów zdrowotnych, mam schorzenie wykluczające możliwość stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej, bo mogłaby pogorszyć sytuację, chodzi o gruczolaka przysadki mózgowej :) sytuacja jest opanowana, ale tabletki antykoncepcyjne odpadają bo mogłyby spowodować rozrost lub nawrót choroby

Endi, pytałas o skok tempki w czasie implantacji. Ja czytałam, że owszem niektóre kobiety zaobserwowały wzrost temp 6-8 dni po owulacji o jakieś 1-2 kreski. Nie jest to jednak zjawisko powszechne. Nie wiem dokładnie dlaczego tempka rośnie, ale myślę, że może po implantacji zaczyna być uwalniany hcg, który też wpływa na temp. ciała. A w ciązy temperatura utrzymuje sie podwyższona nawet do 12 tygodnia. Temperaturka, dziewczyny dały ci dobre rady. Ja mierzę by wiedzieć kiedy mogę zajść w ciażę, bo czekam na dzidizia juz bardzo długo.