nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 Przenosze wątek o diecie Doktora Michaela Montignaca. kiedys sie na niej odchudzłam i wyszło wysmienicie a ze mam do zrzucenia pare kg a nie lubie wydziwiac i głodowac wiec postanowilam znowu ja zastosowac bo tylko na niej schudłam a próbowałam wielu cudownych diet. Jestem studentka III roku kosmetologii a z zamiłowania interesuje sie dietetyka. wiec jesli ktos ma ochote sie przyłaczyc albo poczytac to ZAPRASZAM :))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 1. dzień zaczynamy od owocków DO 400GRAM- kto ma ochotę to tylko z rana - pół godziny po owocach - właściwe śniadanie - zaczynać od kawy - to zbrodnia dla organizmu zamula żołądek wyjatkiem sa owoce niefermentujace, jak truskawki, maliny, jezyny, ktore mozna jest do sniadania) 2.. śniadanie: chlebek (jemy tylko na śniadanie, ma to być chleb z pełnego przemiału, bez cukru, słodu, miodu i mąki pszennej, może być własnej produkcji z mąki 2000) z chudym białym serem, około 100 gram sera dziennie, z tuńczykiem , z dżemem z fruktozą, warzywami i jogurtem, może być jogobella light, kefirem - do 1,5% tłuszczu, do tego kawa zbożowa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 3…….. OBiady tlusczowe: -kurczak, indyk, sery zolte, sery plesniowe, rybki (wyjatek tunczyk w sosie wlasnym zaliczamy doBIAŁKA) gotowane na parze, smazone na oliwie (wylacznie oliwa z oliwek i tez w niewielkich ilosciach) -duszone / gotowane warzywa (np szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne) -surowe warzywa ZAWSZE -jak chce ci sie mozesz je nawet zjesc z makaronem sojowym (ale nie z ryzem, ziemniakami, kasza, itp) - smietana 18% (kwasna) - jajka (zawierajace i zoltko i bioalko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w salatce..... - kotlety mielone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 4……… Koacje weglowe: - makaron durum, brazowy ryz - warzywa surowe i gotowane - jogurt 0%, twarog - omleta (podobnie jak na sniadanie) - NIE WOLNO: slodkoich rzeczy - nawet jogurtow, owocow, fruktozy !! - tunczyk w sosie wlasnym - soja, soczewica, ciecierzyca, kasza peczak itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 Chejma ,mam do zrzucenia pare kg i mysle ze ta dieta jest super bo jak juz tu wspomniano to raczje sposob odzywiania na codzien niz jakas rygorystyczna dieta,jesli ktos równiez chce sie dołaczyc bedzie sueperk Czesc dziewczyny .zaczelam od dzis ,wlasnie smaze kurczaka na obiadek a do tego warzywka na parze . co do info na temat dietki to podesle wiecej ale najwazniejsze zasady macie juz wypisane co mozna jesc a co nie ale wkleje wiecej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 KILKA SŁÓW MIANEM WSTĘPU Doktor Michael Montignac stwierdził, że powodem tycia nie są zbyt kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. Ułożył więc tabelę produktów, w której określił tzw. indeks glikemiczny (IG). Jest on tym wyższy, im bardziej podniósł się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Podzielił również węglowodany na dobre (o niskim poziomie IG) i złe. Aby zastosować dietę Montignaca, trzeba wybierać produkty z niskim IG. Podstawa metody to taki dobór pokarmów, który nie powoduje nadmiernego wzrostu stężenia cukru we krwi , przy jednoczesnym zachowaniu równowagi w odżywianiu i normalnym spożywaniu węglowodanów. Metoda Montignac jest to właściwie sposób odżywiania na całe życie. Polega na ograniczeniu jedzenia wysoko przetworzonych węglowodanów (np. białego pieczywa, makaronu), które są szybko trawione, co sprawia, że zaraz po posiłku znów jesteś głodna. Należy unikać także tłuszczów nasyconych. Jedną z głównych zalet tej diety jest bezpieczeństwo jej stosowania i dobroczynny wpływ na zdrowie. Nie musisz liczyć kalorii ani odmierzać porcji. Jesz po prostu zalecane produkty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 Co zas sie tyczy przepisów to ja sama sobie wymyslam. 1 dzien sniadanko: 1 kromka zytniego pełnoziarnistego z muesli firmy MASTERMACHER + ser biały do 100 gram + dzem z fruktoza .MATERNE LIGHT obiadek: 150 gram filet z kurczaka (ocet winny,olej,sól przyprawy) +1/2 op.warzyw firmy FELCO (fit mix brokułowy) +szkl.soku warzywnego +łyzka oleju lnianego(POLECAM) bogaty w NNKT. kolacje planuje : 1/2 -1/3 op. flaków sojowych z POLGRUNTU +do 50 gram makaronu pełnoziarnistego FIT LUBELLA A potem chociaz to w sumie niedozwolone lecz nie zbrodnia zjem grapefruita czerwonego bo sprzyja chudnieciu ,przyspiesza przemiane materiii bogaty jest w witaminy W 90% to woda zawierająca cukier, kwasy organiczne i witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości E i P lub Ananasa który zwiera dużo witany C i bromelinę - enzym, który ułatwia trawienie białek i tłuszczy. Jest niskokaloryczny, 100 g świeżego owocu ma tylko 51 kcal, z puszki 87 kcal. lub jesli głód jest nie do zniesienia to kefir /jogurt z 2-3 łyzkami otrebów TYM ZE NIE NALEZY łACZYC GO Z TABLETKAMI ANTYKONCEPCYJNYMI tzn. bezposrednio przed czy po zarzywaniu tabl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nosami 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG) powodują wzrost zawartości cukru we krwi i trzustka produkuje zbędną ilość insuliny. Natomiast węglowodany o niskim indeksie glikemicznym powodują wolniejszy i mniejszy wzrost cukru i tym samym nie zostaje wytworzony nadmiar insuliny. Zasada główna metody opiera się zatem na tym, aby spożywać węglowodany o niskim IG, co nie spowoduje wzrostu poziomu cukru i wyprodukowania zbędnej insuliny i tym samym nie będzie ona magazynowała nadmiaru tłuszczu w naszym organizmie.Hyperinsulinemii (wysokiego poziomu insuliny) można uniknąć lub zapobiec spożywając węglowodany o niskim indeksie glikemicznym czyli takie, które nie za wysoko podniosą poziom cukru we krwi. Ważnym elementem teorii dr Montignac jest odrzucenie mitu kalorii, który od pół wieku kształtuje nawyki żywieniowe. Do tej pory powszechnie przyjmuje się, że otyłość jest spowodowana zbyt kaloryczną dietą. Autor wyjaśnia, że po zmniejszeniu ilości kalorii w pożywieniu człowiek przyzwyczaja się do tego, a ponowne ich zwiększenie powoduje odkładanie się nadmiaru - efekt jo-jo. Za przyczynę otyłości uznaje się nadmierne wydzielanie insuliny powodowane podażą \"złych\" węglowodanów, zwłaszcza z tłuszczami, czego kategorycznie zabrania, ponieważ przetwarzane są na glikogen, nadwyżka lipidów odkłada się. Tłuszcze zwierzęce nie są również odkładane, jeśli nie zjada się ich z węglowodanami. Są one doskonałym źródłem energii i w tym celu są wykorzystywane przez tkanki, natomiast nadmiar cukrów ulega przetworzeniu na tłuszcze i zmagazynowaniu. Dr Montignac dostrzega, że największe szkody w zdrowotności wywołuje zwiększające się spożycie cukru. W pierwszym etapie diety spada ilość zjadanych węglowodanów, co samo w sobie musi przynieść efekty. Michel Montignac twierdzi, że jego metoda jest niezwykle prosta, gdyż opiera się na odpowiednim doborze produktów spożywczych. Dlatego, można powiedzieć, że jest selektywna, jednak w przeciwieństwie do innych diet, w żadnym wypadku nie wymaga ograniczeń, co do ilości jedzenia, a już tym bardziej znienawidzonego przez wszystkich \"liczenia kalorii\". Metoda ta pozwala najeść się do syta i schudnąć. Najłatwiej chudną na niej osoby, których kłopoty z wagą związane są ze źle funkcjonującą trzustką. Osoby, które mają 2-3 kg nadwagi będą potrzebowały o wiele więcej czasu na schudnięcie, niż osoby z dużą nadwagą. Jednak nie jest to jedynie metoda odchudzania, ale w ogóle bardzo zdrowego żywienia polecanego zwłaszcza osobom, które mają problemy z wahaniami poziomu cukru we krwi. \"Skutkiem ubocznym\" tego sposoby żywienia jest chudnięcie, dobre zdrowie, brak napadów \"wilczego apetytu\" i \"smaka na słodycze\". Metoda ma na celu uspokojenie naszej trzustki, która odpowiedzialna jest za wydzielanie insuliny, której nadmiar we krwi powoduje magazynowanie tłuszczu w komórkach. Dieta ta zaspokaja w pełni potrzeby organizmu na białka, węglowodany i tłuszcze. Wyklucza jednak niezdrowy biały cukier, białą mąkę i wysokoprzetworzoną żywność. Starajmy się wykluczyć ze swojej diety produkty wysoko przetworzone, słodzone aspartamem, barwione sztucznie, nafaszerowane, dla lepszego smaku glutaminianem sodu, a dla lepszej trwałości różnego rodzaju konserwantami. To dieta dla każdego. Przynosi dobre rezultaty, pod warunkiem że nie robi się od niej odstępstw. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowe i szczuple kobietki Napisano Kwiecień 18, 2007 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3449237&start=60 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowe i szczuple kobietki Napisano Kwiecień 18, 2007 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3449237&start=60 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość milka_20 Napisano Kwiecień 18, 2007 prosze Cie powiedz mi jkjak jest na tych studaiach-wlasnie myslalam o tym kierunku -apisz wszystko czy jets ciezko zdac kolokifia i wogle co robicie ,czego sie uczycie -i czy po tych studiach umiesz juz wszystko i mozesz isc pracowac jako kosmetyczka???-co mozesz optruscz tego robic??/ -prosze o odp wyczrpujaca:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość no a jak jest z kawą Napisano Kwiecień 18, 2007 mozna pic ? i jaką? jestem uzalezniona od niej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do nosami Napisano Kwiecień 18, 2007 czy masz jakies przepisy na zupy i kolacje ? chodzi o proste łatwe bo nie mam czasu gotowac.A co jadać na sniadania ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mam takie pytanie Napisano Kwiecień 18, 2007 co zaliczamy do wegli a co do tłuszczow? np ser biały tlusty a ser biały chudy ? a tunczyk z puszki ? jak to odroznic ze cos jest tłuszczem a cos weglowodanowym posilkiem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość traktatak Napisano Kwiecień 18, 2007 czy ten topik już umarł ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość milka_20 Napisano Kwiecień 18, 2007 prosze o dop:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mineralkkka Napisano Kwiecień 18, 2007 kawe ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
protosska 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 Cześć :) http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3250026 na tym topiku wyczytałam o tym, nazwe to SPOSOBIE ODŻYWIANIA SIĘ aby móc schudnąć :) tak jak uzytkowniczka wyżej, chciałabym poprosić o jakiej łatwe w wykonaniu posiłki na śniadanie, obiad i kolacje... byłaby taka możliwość ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
protosska 0 Napisano Kwiecień 18, 2007 jak jemy śniadanie węglowedanowe to obiad musi być tłuszczowy ? Troche się w tym pogłubiłam czytając: http://www.montignac.com.pl/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=45 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mia320 Napisano Kwiecień 30, 2007 bzdury tutj niektóży o MM wypisują nie jemy wogóle ziemniako w,ananasa i wszystkich owocow pow.30 IG na gazecie.pl jest w dietach wątek MM zapraszam.Ja stosuje 2 m-ce schydlam 7 kg. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jagoda369 0 Napisano Grudzień 3, 2009 zalozylam niedawno wlasny topik dotyczacy diety Montignaca ale nikt sie nie wpisywal :( wiec podnosze ten topik moze ktos jednak tez jest na tej diecie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mela_34 Napisano Grudzień 3, 2009 Tak naprawde nie wierze w tego typu diety,a to dlatego ze one dla mnie nie istnieja,potem i tak wszystko wraca. Ja jem duzo warzyw ( gotuje je w philipiaku) i staram sie odrzucac tłuste potrawy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie do pojecia Napisano Grudzień 3, 2009 a ja uwazam, ze to najwieksza sciema stulecia, ta dieta montignaca. po pierwsze na tej diecie je sie srednio 1000-1200 kcal, przewaznie mnie z powodu zapychania sie warzywami. dla znacznej czesci ludzi jedzenie owocow przed sniadaniem jest nie do przyjecia, w tym i dla mnie bo nie rozumiem dlaczego mialabym sobie odmowic przyjemnosci zjedzenia pomaranczy po poludniu. skoro dieta ma tak malo kalorii to skad wiadomo czy chudne od mniejszej ilosci kalorii czy od specjalnego jedzenia? jest udowodnione empirycznie, ze mozna schudnac jedzac trzy regularne posilki dzien bez roznicy co to jest. na praktykach studenkich mieszkalam w hotelu i poniewaz praktyki owe byly bezplatne to staralam sie jesc tylko to co bylo w hotelu. hotel byl zagraniczny, sniadanie i obiad w tymze przybytku rozpusty, obiad w miejscu praktyk. i co? po 3 miesiacach zarcia roznych przysznosci na potege schudlam 14 kilo ! takze osobiscie nie polecam bo po pewnym czasie mozna oszalec od ilosci zasad na tej diecie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fruttis999 0 Napisano Grudzień 3, 2009 każdy ma swoje sposoby na to, żeby być szczupłym, jeść zdrowo i smacznie i nie przytyć diet jest wiele ale nie wszystkie niestety są tak samo skuteczne;/ W każdej diecie ważne jest by jeść regularnie. No i w razie potrzeby zaopatrzyć się dobre suplementy diety, które pomogą w odchudzaniu, jak np. te, które ma swojej ofercie CaliVita:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dobretempo pl Napisano Grudzień 31, 2014 Spożywając tylko nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego, można jeść do woli, nie trzeba się ograniczać, a i tak będziecie gubili zbędne kilogramy w sposób bezpieczny. Jakiekolwiek inne diety skończą się efektem jo-jo, powrotem do starych nawyków żywieniowych, a przy okazji wyniszczeniem organizmu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 1, 2015 u mnie owoce na czczo nie da rady zaraz zgaga by byla Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 1, 2015 dieta sb jest taka, jesz duzo i chudniesz nie głodzisz sie wogole Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 2, 2015 diata mm - jest ktos na niej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach