Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vanili

Grzybica paznokci - jak ją pokonać.

Polecane posty

Gość joanew
paznokiec zszedl mi juz ponad tydzien temu. Paluch zrobil sie czarny.A zwaszcza to miejsce po paznokciu. Cos na ksztalt strupa. Dzis juz palec jast raczej siny, ale cigle paskuny i parszywie boli. Puchnie mi pol stopy. Ciekawe jak dlugo to potrwa. Mam na mysli opuchlizne i rwacy bol. W koncu to nie zeby i wyrwac sie nie da a rwie podobnie. Biore silne leki przeciwbolowe na bazie ketonalu i na noc tetrazepam a i tak zyc sie z dziadostwem nie daje. Juz nie pamietam kiedy spalam normalnie i kiedy moje stopy lezaly pod kolderka w jakiejs bardziej fizjologicznej pozycji. Czasem mam serdecznie dosyc. Jakies obuwie na stopach mialam ostatnio 12 czerwca, potem to tylko jeden kapec, choc i to rzadko bo mam nadwrazliwa skore na obu stopach. czuje si ejuz zmeczona, zmaltretowana i chcialabym wiedziec ile jeszcze czasu mgr cierpiec w ten sposob. Jak dlugo u Was utrzymywal sie bol po takich cudownych doznaniach? A moze mam do tego stanu calkiem przywyknac bo tak mi juz zostanie? pozdrawiam i czekam na pomocna odpowiedz

Gość upsssss
a byłaś u lekarza? zebyś jeszcze jakiegoś zakażęnia nie dostała może mocz w jakimś odkażajacym, riwanolu...albo czymś współczuję!!!

Gość ponny
joanew powinnas niezwłocznie udać sie do lekarza. Od półtora miesiąca masz zakażenie, które się rozszerza. Środki przeciwbólowe to nie jest leczenie! Na początku mogło pomoc moczenie palca w gorącej wodzie z szarym mydłem lub innych odkażających środkach. Teraz musisz koniecznie iść natychmiast do lekarz choćby na pogotowie. Nie zwlekaj, to jest bardzo niebezpieczne!

Gość upssss
iiiiii....

Gość HeY...
W lipcu minął rok jak leczę grzybicę i dzisiaj lekarz przepisał mi 7- me opakowanie trioxalu, polfilin i lakier loceryl to już jest dobijanie trupa chodzi o grzyba bo ja mam się całkiem dobrze, biegam już w sandałkach. Nareszcie nie muszę chować nóg w adidasach. Wszystkim życzę siły w walce z tym dziadostwem. :-)

Gość hej plisss
napis cos wiecej o swoim leczeniu, jak przebiegalo i w jakim stopniu mialas zaatakowane paznokcie ?????

Gość HeY...
Ja leczyłam już kiedyś grzybicę i przez moje zaniedbanie nie dokończyłam leczenia ale rok temu poszłam do innego lekarza i zaczęłam od początku. Najpierw trzy pulsy trioxalu i polfilin (lek krążeniowy aby lekarstwo dotarło do paznokcia), i lakier batrafen. Potem 2 pulsy Trioxalu i polfilin. następnie Flumycon znowu Trioxal i cały czas polfilin W maju kazał mi wyrzucić wszystkie buty. Teraz 1 op. Trioxalu , polfilin i lakier Loceryl.

Gość HeY...
Tylko moje paznokcie nie były całe zaatakowane i były żółte ale nic nie odstawało ani się nie kruszyło tylko żółte zgrubienie na 1/3,lub 1/2 cz. paznokcia

Gość rnagda
Ja leczę grzybicę paznokci stóp od ok. miesiąca. Dermatolog przepisał mi tylko lakier Pirolam i krem Hascofungin, a na obrzęk i ból palców oxycort, niewiele to pomaga. Wiem, że grzybica zaatakowała macierz paznokcia i powinien ponadto przepisać mi lek doustny np. Orungal. Czy ktoś może odstąpić ten leku? Chciałabym się też podzielić sposobem na zlikwidowanie bólu i obrzęku palców a więc stosuję dwa razy dziennie maść Tribiotic i robię opatrunki z maści ichtiolowej. Pozdrawiam. Magda

Gość grabarka
wydaje mi sie, że to drożdżyca...leczenie na jakies 8 m-cy...daj sobie spokój z orungalem, wydasz kasę i dojdziesz do wniosku, że nic nie dał...smaruj...za jakis czas spróbuj olejkiem herbacianym

Gość kosmetolog...
..ciekawe, czy ktoś wyleczył? nie zaglądacie...

Gość kosmetolog...
czy któraś stosowała tę papkę z wody utl. pomogła?

Gość rao
każdemu pomaga coś innego.. ważne ,żeby stosować i długo, nawet kilka miesięcy

Stale szoruję stopy, myje nogi i capia mi nogi okropnie. Smaruje Clotrimazolum , troche pomaga ale to chyba jest grzyybica...

Gość rao
Dziewczyny nie poddajcie się! jest tyle tanich medykamentów w aptekach za niewielkie pieniądze, tylko wytrwale stosować! i powinno pomóc ja tam jestem szczęśliwą posiadaczką fench na nóżkach...ale też stosuję na grzybicę, zwłaszcza latem, bo na basenach , w hotelach- cuda grzyba są... cierpliwości życzę..

Gość kosmetolog...
Olejek z drzewa herbacianego stosuje się wyłącznie zewnętrznie. W przypadku grzybicy międzypalcowej i grzybicy paznokci nałożyć 1-2 krople czystego olejku na skórę i paznokcie. Można stosować dwa, trzy razy dziennie. Inny sposób to moczenie stóp w letniej wodzie z dodatkiem 15-20 kropli olejku. Warto też zrobić kąpiel z dodatkiem olejku . W tym celu do wanny napełnionej ciepłą wodą, dodajemy 30-35 kropli olejku. Tea Tree Oil - olejek z drzewa herbacianego, 10 ml

Gość kosmetolog...
Olejek z drzewa herbacianego - niszczy grzybicę i bakterie, działa na trądzik Olejek z drzewa herbacianego nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym, z którego wyrabia się herbatę. We wschodniej Australii rośnie: Melaleuca Alternifolia, popularnie nazywana Tea Tree (drzewem herbacianym). Pierwsze naukowe wyniki badań nad składem oraz terapeutycznym zastosowaniem Tea Tree Oil opublikowano w latach 30 w Australian Journal of Dentistry i w British Medical Journal. Dowodziły one – co podaje Melaleuca Polska - że olejek ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze, a jednocześnie znacznie przyśpiesza gojenie ran. Wyniki tych badań zostały ostatnio potwierdzone w licznych światowych ośrodkach naukowych. Dobrej jakości olejek herbaciany zawiera 40% terpinen-4-olu, składnika o właściwościach leczniczych. Właściwości olejku są bardzo dobrze widoczne przy leczeniu skaleczeń, zadrapań, ukąszeń. Olejek zwalcza także grzyba Trichopyton powodującgo grzybicę międzypalcową oraz niektóre grzybice paznokci. Może także niszczyć rzęsistka pochwowego oraz inne, które powodują zakażenia pochwy. Olejek herbaciany pomaga leczyć trądzik. Żel zawierający 5% tego olejku leczy trądzik równie skutecznie jak młyn do mycia twarzy z dodatkiem 5% nadtlenku benzolowego. Olejek z drzewa herbacianego może także chronić przed grzybem wywołującym łupież.

Gość senia
polecam słońce i słoną wodę! morską , oczywiście..

Gość drewelka
hej dzieki dzieki bede walczyc i zdawac relacje jak idzie ;) pozdrooo

Gość akuda
Zanim przepisze sie leki nalezy zrobic badanie z antybiogramem czy antymykogramem, aby wiedziec co siedzi w paznokciach i na cjakie leki to jest wrazliwe. Leki przepisywane w ciemno, na oko to loteria i leczenie metoda kolejnych prob i kolejnych bledow.

Gość upssss
racja

Gość joanew
witam, u mnie niestety nie byla to grzybica tylko zespol stopy cukrzycowej. Jestem juz trzeci miesiac po amputacji palucha. Sama radosc. Jeszcze sie nie zagoilo do konca. Uwazajcie zeby tak jak ja nie pomylic jedej choroby z druga. Niestety objawy sa bardzo podobne i nawet lekarze czasem maja problem z wlasciwa diagnoza. Dermatolozka dwa lata mi" leczyla grzybice" bezskutecznie. Nie polaczyla objawow z cukrzyca. Kosztowalo mnie to leczenie majatek a skonczylo sie jak napisalam. Pozdrawiam serdecznie.

Gość upssss
Szczerze współczuję, to się wycierpiałaś..i stresy...a jak sobie radzisz teraz? psychicznie... życzę zdrowia.❤️

Gość nalciaaaaaaaaaa
kiedy nalezy zdezynfekowac buty itp.(mam formaline ), po zakonczeniu brania lekow czy pod koniec brania? zapomnialam spytac lekarza

Gość upssss
mnie poleciła zdezynfekować jak dostałam drugi puls orungalu

Gość ponny
do JOANEW Dobrze, ze zyjesz i stracilas tylko palec a nie cala stope. Lekarka nieodpowiedzialna, ale Ty sama troche zbyt dlugo zwlekalas z pojsciem do lekarza po skaleczeniu sie cazkami w maju. Inna sprawa, ze w cukrzycy nerwy obwodowe inaczej reaguja. Znam faceta, ktory jako 20 latek stracil paluch u stopy w wypadku (stal na nabrzezu, gdy statek dobijal do brzegu). Nikt tego nie zauwazal, gdy chodzil w butach, dopiero na plazy ... Przystojny, swietnie plywa. Trzymaj sie i pilnuj poziomu cukru, bo w Twoim przypadku to jest najwazniejsze. Zaluje, ze dopiero w lipcu zagladnelam na kafeterie, ale na poczatku czerwca wyladowalam w szpitalu. Twoje posty z czerwca i lipca mnie przerazily. Moze powinnam wyslac Ci wiadomosc na skrzynke. Prawde mowiac po szpitalu jeszcze dotad nie doszlam do siebie (operacja, narkoza, antybiotyki itp). Pozdrawiam Cie serdecznie. Bedzie dobrze. ponny

Gość faflik
witam wszystkich porazonych tym paskudztwem. Sama mam ten problem od dluzszego czasu. Stosowalam wszystko co mozliwe, czyli wszystkie leki dostepne w aptekach. Bylam u dermatologa, zrobili badania, przepisali leki. Zjadlam. Potem proby watrobowe..... wystraszylam sie. Czego sie pozbede, grzyba, czy watroby. Pani Doktor poszla na urlop a inna Pani Doktor zrobila mine i przepisala pedzlowanie i lakierowanie. Kolejne fiasko. Kolejne tortury i swedzenia. Wyczytalam w internecie ...kit pszczeli... Palce napuchly jak serdelki.Prawie dalam za wygrana, ale gdzies w jakiejs starej ksiazce wyczytalam ze czosnek jest tez wrogiem grzybów. Postanowilam sprobowac, coz pozostalo innego. Kupilam paczuszke granulowanego, przyszlam do domu, spilowalam wierzch paznokci, ile sie dalo, poodsuwalam skorki, powydlubywalam spod paznokcia ile tylko bylo mozna i "poupychalam" tam czosnek. po niedlugim czasie przestalo swedziec HURA!!. Jak tak, to postanowilam raz w tygodniu dawac grzybkom porcyjke, a codziennie, wychodzac do pracy -pokarm w mniejszej ilosci, Teraz po pol roku .... cudownie!!!! paznokcie sa prawie zdrowe !!!!! Pisze prawie, bo mozna dopatrzec sie sladow choroby, ale planuje w lecie kupic sobie wreszcie butki bez palcow. Jest jednak pewien powazny mankament. Nozki smierdza czosnkiem. A na noc?..... Mysle ze lepiej aplikowac grzybkom papu przez dzien, bo przeciez caly dzien stwarzamy im dogodne warunki rozwoju, zamykajac je w butach. Pozdrawiam i zycze wszystkim skutecznej walki i ZWYCIESTWA