Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vanili

Grzybica paznokci - jak ją pokonać.

Polecane posty

Gość drewelka
hello grzybiarze :))) no wiec ja juz lecze paluszki 4 tydzień i musze wam powiedzieć, ze coś się dzieje:) tabletki które biore ERFIN chyba byly dobrym strzalem pani doktor;) + maść MYCOSPOR ONYHOSET którą smaruję paluszki każdego wieczora i zawijam w plasterek, uprzednio moczę je w mydlinach, żeby były miekkie bo trzeba je troszke spilowac. Sluchajcie, u prawej stopy paznokiec mi juz 2 razy odpadl tzn w sumie przez przypadek go podwazylam a on odszedl(ale to nie bolalo) dobrzwe wymoczyłam no i tez mysle leki robią swoje;) i teraz jest krótki ale dalej chory, no i wlasciwie to jest to kawalek i czesc tego co siedzialo przez cały czas pod paznokciem :| mowie wam okropieństwo masakryczne ale tez niesamowite jak grzyb moze zniszczyc paluszki!!!!! :/ w lewej stopie, ucinam paznokcie jak tylko sie, piluje (tzn piluje oba generalnie;)) i powiem wam ze od samego dolu tak jakby zaczelo sie cos przezroczystego dziaaaaac aaaaa :D mam nadzieje ze to nie jest cos co moje oczy chcą widziec, tylko rzeczywiscie tak jest!!! :))) jeszcze dluga droga przede mną ale mysle ze poczatek w porządku:))) we wtorek za tydzien zarejestrowalam sie na wizyte u mojej dermatolozki no i zobaczymy co powie:) no i erfinu bedzie koniec wiec ciekawa jestem co ona powie jak zobaczy moje paluszki po miesiącu leczenia:)) a to dopiero początek i na pewno się nie poddam!!!!!! bye bye maszkarooooo!!!!!!!!!!!!!!!:D pozdrawiam was serdecznie wszystkich, walczcie i nie dajcie sie i powiem wam ze chyba trafilam na dobrego lekarza ;))))) drewelka:) P.S fakt, ze niestety jest sie mobilnym w tym sensie ze w butach to cholerstwo wlasnie sie mnozy;/ musze sobie sprawic jakies skórkowe zeby stópki mogly oddychac, to tez wazne prawda??ehhh no nic tak czy siak pozytyw!!!!!!!;))))))

Gość drewelka
czy ktoś tu jeszcze zagląda?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? :)

Gość drewelka
ojejjj ja bym na Twoim miejscu nie czekała!!!!!!!!! :/ idz do dermatologa jak najszybciej, on musi to zobaczyc to nie jest błahostka;/ pozdrowionka

Gość Tarika
najchętniej poszłabym już jutro ale jak się dowiedziałam w mojej przychodni nie ma dermatologa:/

Witam wszystkie osoby strudzone w walce z grzybicą. Często tu zaglądam, jakoś lepiej się czuję wśród was i zawsze znajdę coś co pomaga mi w walce z chorobą. Ja grzybka zauważyłam na początku kwietnia- w pierwszej chwili myślałam, że to uszkodzony paznokieć, spowodowany uszkodzeniem naskórka przy manicure. Jest to kciuk. Zaczęło się dziwnie: pojawił się poprzeczny biały pasek przy samym początku obłączka, z leciusieńkim uniesieniem- przypiłowałam to, ale nie zniknęło. Wraz z mijającymi tygodniami pojawił się drugi identyczny pasek i paznokieć przestał rosnąć. Jestem osobą, która w szczególności zwraca uwagę na paznokcie i nóg i rąk- skończyłam szkołę kosmetyczną- nie pracuje w zawodzie. Skończyłam ją by uzupełnić swoją wiedzę na temat urody, zdrowia i szacunku do swego ciała(odpowiednia dieta i stan ducha). Kilka lat nosiłam tipsy- robiłam sobie sama. Ściągnęłam pół roku temu. Paznokcie były słabe po ściągnięciu, jednakże odrosły mocne i zdrowe :) co z tego jak to cholerstwo się przypałętało. Możliwe, ze to z tego, że miałam stały kontakt w wodą i detergentami (praca, dom). Druga opcja- osłabienie, którą odczuwam od dłuższego czasu. Nie poszłam do lekarz- nie ufam im. Od dziecka zresztą. Zawsze leczyłam się sama nie niszcząc wątroby i flory bakteryjnej w moim brzuszku ;) Nie choruje. Jestem 16 lat wegetarianką... nie spożywam cukrów- moja dieta jest niemalże identyczna z dietą detoksu przeciwgrzybicznego... . Jako że pracuje za granicami kraju, w Anglii znalazłam lek "curanail". Lakier do paznokci niszczący grzyba. Postanowiłam jednak walczyć z tym octem, sokiem z cytryny, i olejkiem z drzewa herbacianego. U większości "zaaplikowanych" grzybkiem, te domowe sposoby dają rezultaty- nie będę więc napełniała kieszeni koncernom farmaceutycznym żerującym na biednych chorych ludziach!! Dbajcie o swoją wątrobę- najpierw spróbujcie działać "domowymi metodami", które podreperują nasz stan zdrowia nie siejąc spustoszenia tak jak sterta leków- bezskutecznych zresztą jak większość z was pisze. Będę czasem tu zaglądać i wspierać was. Siebie samą tym samym również. Pozdrawiam was gorąco- tu jest link, który powie wam jak walczyć z grzybem od wewnątrz za pomocą odpowiedniej diety- POLECAM gorąco- trzymajcie się- do napisania kochani :* http://www.pasozyty.info.pl/dieta-przeciwgrzybicza/

Gość mglomat
witam. biore aktualnie acifungin forte juz drugi tydzien. moje paznokcie zmienily kolor na bardzie zoltawy wrecz brazowy. czy ten lek tak dziala? Czy ktos mi moze powiedziec jak dlugo musze to brac zeby sie pozbyc tej pie......j grzybicy? prosze o pomoc..

Gość sara 46
Ten lek tak działa , paznokcie żółkną a nawet czernieją .Można zmywać ten kolor np. denaturatem i czekać cierpliwie aż odrosną nowe , zdrowe od 6 do 12 miesięcy. Zresztą można sobie poczytać są dwa duże topiki na ten temat.

Gość maria 13
syzyfowe leczenie

Gość ufuf
Agusia78 albo umarła, albo wyzdrowiała po tej papce z sody i wody utlenionej - dlatego nie udziela się już więcej

Gość Kasiakas
Ja wyleczyłam grzybicę doszczętnie! Jakiś czas temu miałam nawrót na paznokcie u stóp, stosowałam polfungicid a głównym jego składnikiem jest TIOSIARCZAN SODU- teraz tylko to stosuję w czystej postaci(40% roztwór sama sobie komponuję jako że pracuję w sanepidzie) i jest bezlitosny, stosuje płyn około 3 tygodni i zakażona 1/3 cześć paznokcia jest już biała:)

Gość od 3 miesiecy
od 3 miesiecy mam na palcu dużym niebiesko czarno siny wylew nie boli mnie nic , paznokiec rośnie a to stoi w miejscu stosowalam rivanol i nic , czy to kiedyś zejdzie :S nie wiem co to jest nie boli , nie zwieksza sie , nie przesuwa z rosnącym paznokciem, w lato łaziłam w upał w twardych glanach po bunkrach i stuknłęma nogą w beton i i od tamtej pory to dziadostwo sie trzyma

Gość _ulinek_
próżny trud

Gość coffe.latte
Czesc..dzis odebralam wyniki mykologiczne i wskazaly na dermatofity ( brak candidy)... Co jest zalecane przy dermofitach wystepujacych na duzych palcach u stop?? nie stac mnie na razie na dermatologa a wiem ze oni tylko cos przepisuja i na tym sie wizyta konczy-bez sensu... Czy jest jakis skuteczny srodek??czytalam o tabletkach doustnych i lakierach do paznokci przeciwgrzybicznych-nalezy stosowac to i to??czy jak?? Jak dezynfekowac obuwie i kiedy-po wyleczeniu grzyba czy w trajcue??nie chce go wyrzucac:(

Gość venge_
mnie jak to się mówi, dawno temu..spadła szafa na palec! paznokieć zszedł derm dał orungal, płyny...odrósł a teraz zostało zgrubienie i latem jest super, wystarczy, że założę jesienią całe buty, /po jednym dniu/zaraz robi się do połowy biały, tak jakby pod paznokciem była pustka, bo do skóry nie przylega tylko odstaje to nie wiem czy to grzyb? czy pamiątka po szafie?już taka zostanie?

Gość venge_
mnie jak to się mówi, dawno temu..spadła szafa na palec! paznokieć zszedł derm dał orungal, płyny...odrósł a teraz zostało zgrubienie i latem jest super, wystarczy, że założę jesienią całe buty, /po jednym dniu/zaraz robi się do połowy biały, tak jakby pod paznokciem była pustka, bo do skóry nie przylega tylko odstaje to nie wiem czy to grzyb? czy pamiątka po szafie?już taka zostanie?

Gość venge_
przez ponad pół roku stosowałam specjalną kurację Orungalem, lekarstwo to brane doustnie miało wytępić grzyba, jednak nic nie pomogło, mimo usilnych starań nadal duży paznokieć na nodze jest brzydki; dermatolog zapewniał że mi pomoże, dodatkowo stosowałam zasypkę przeciwgrzybiczą i maść Daktarin. Poddałam się bo nie wierzę, by cokolwiek mi mogło pomóc. W niektórych poradnikach piszą, że na grzybicę pomaga olejek z drzewa herbacianego (tea tree oil), który stosuje się również do leczenia zmian trądzikowych (ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze), jednak też nie widzę efektów może ocet? woda utleniona?

Gość venge_
używam olejku z drzewa herbacianego i Acifungin zobaczymy...

Gość olekuś
hejka witam wszystkich chorych i nie tylko :) lecze grzybka poznokci u nog 2 miesiące lekiem a dokładnie tabletkami zelefion i zaczeły mi wyskakiwać dziwne plamki czy ktoś brał to lekarstwo... czy ono wogóle działa bo jestem już załamana a poprawy nie widać :( pozdrawiam wszystkich

Gość noemi61
męczę się już dwa lata z grzybkiem i nie ma żadnych popraw zażywałam różne tabletki i teraz lekarz przepisał i plastry czy ktoś już je miał na czym to polega???

hejka, widzę że tu już wszyscy zdrowi :) no jedynie noemi61 dlatego mam pytanie do Ciebie jakie leki brałaś i jak bie ten grzybek u Ciebie obiawia? serdecznie pozdrawiam :)

Gość marianna pe*
no jak?

Gość marianna pe*
drewelka i co?

Gość na zagrzybione pazurki
Ja miałam problem z lleką zmianą grzybiczą pazokcia u stopy - zaczął się brzydko zażółcać od wewnętrznej strony, dookoła pojawiła się złuszczająca się skóra-fuj! Zanim się to świństwo nie pogorszyło poszlam do apteki bo cos leczniczego. Kupiłam żelowy lakier Oliprox, który miał zwalczać grzyba. I faktycznie-dwa razy dziennie smarowałam paznokcia cienką warstwą niewidocznego żelu i z dnia na dzień płytka powoli się rozjaśniała. PO dwóch tygodniach nie było śladu po brzydkim kolorze czy nieestetycznych pęknięciach.

Gość marianna pe*
eee nic ciekawego nie ma

Gość Utka*
Ja chyba nie mam grzybicy ale wkurza mnie,że jeden z moich paznokci u nogi jest bardziej żółty,drugi nie jest taki brzydki.Nie wiem co z tym robić.Latem wstydzę się chodzić w klapkach:(

Gość marianna pe*
leczyć bo to raczej grzybica

Gość marianna pe*
kup olejek z drzewa herbacianego albo coś w aptece ,maść na grz. i smaruj