Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bliznaczka jedna

jak wytlumaczyc ciaze mnoga????

Polecane posty

Gość bliznaczka jedna

tak jakos mnie nurtuje pytanie: od kogo zalezy, ze kobieta zajdzie w ciaze blizniacza?? Od niej, czy od faceta??? Jak to jest genetycznie uwarunkowane? I czy moze sie zdarzyc ciaza blizniacza przez przypadek, a nie z uwarunkowania genetycznego???? Czy ktos mi tak naukowo wyjasni????

Gość eeeeeeeeeeeeeee
to zależy jaka ciąża mnoga

Gość trudno wyjasnic
u mnie w rodzinie nie było blizniąt ani u męza a jednak mamy blizniaki podobno te jednojajowe to czysty przypadek, nagle zaczynaja się dzielic:)

Gość eeeeeeeeeeeeeee
czyli czy jednojajowa, czy dwujajowa :)

Gość bliznaczka jedna
blizniacza, bo te wieksze to chyba tylko przez in vitro. chociaz nie wiem jak to jest:D

Gość bliznaczka jedna
zastanawiam sie, poniewaz moja babcia miala 2 razy blizniaki, a moj narzeczony jest z blizniakow, czyli mamy duze szanse?????? no na blizniaki oczywiscie:D

Gość resmedica
Przyjmuje się, że zapłodnienie, z którego rodzą się bliźnięta jednojajowe, jest dziełem czystego przypadku. Nie mają na to wpływu ani dziedziczność, ani czynniki wewnętrzne czy zewnętrzne. Ich liczba jest względnie stała i wynosi około 0,4% ogółu porodów. Według niektórych naukowców, na 80 porodów przypada jeden poród bliźniaczy. http://www.resmedica.pl/zdart4017.html

Gość Lamita33
Jakie kobiety mają większą szansę na urodzenie bliźniąt? które same są z bliźniąt, w których rodzinie występowały bliźnięta (zwiększona skłonność do powstawania ciąż bliźniaczych dwuzygotycznych jest prawdopodobnie dziedziczona przez kobiety, nawet jeśli nie odkryto jeszcze genu odpowiedzialnego za dziedziczenie tej skłonności. Występowanie bliźniąt w rodzinie ojca nie odgrywa tu żadnej roli.), które długo brały hormonalne tabletki antykoncepcyjne, które raz już urodziły bliźnięta, (choć osobiście znam tylko dwie rodziny, które po bliźniętach zdecydowały się na dziecko - i nie były to ciąże wielopłodowe) - podobno jednak występowanie spontanicznych ciąż bliźniaczych u kobiet, które urodziły już bliźnięta jest ok. 2 razy częstsze! które mają ponad 35 lat, które leczyły się na niepłodność - gonadotropina, stosowana w leczeniu niepłodności, wpływa na stymulację owulacji.