Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

Brak widzenia obuocznego

Polecane posty

Gość

Do osób które nie mają widzenia obuocznego,napiszcie mi proszę w jaki sposób widzicie.Z góry dziękuję z odpowiedzi:)

no ja widze na jedno oko na drugie tylko jeden rzad liter jak u okulisty obraz jest zreszta rozmazany na tym oku i planuje zabieg w krakowie juz bylam na badaniach jesli chcesz cos wiecej wiedziec to napisz pozdrawiam!!!!!

jak chcesz to moj nr gg 10439104 to ci napisze jak to jest ze mna ,ciesze sie ze jast ktos kto ma podobny problem a chetnie o tym porozmawiam

skoro cie nie ma to napisze widzi sie tak jakby oby dwoma oczami a tak naprawde jednym tym lepszym , niedowidzenie koniecznie przez zaslanianie sie leczy i najlepiej od do 12 roku zycia pozniej jest za pozno bo w tym czasie rozwija sie wzrok, a badania robilam w intermedice tyle badan za tak nie wiele zaledwie 100zl , teraz czekam co dalej z okiem bo ja mam ponad +6 na tym jednym a na drugim 0, takze to ich pierwszy taki przypadek a co wiecej jak bylam mala to z pewnoscia mialam jeszcze wieksza wade bo plusy sie cofaja czyli pewnie widzialam jeszcze gorzej, a u dziecka to trzeba zrobic wlasnie takie dokladne za moich czasow nie bylo jeszcze takich kompleksowych badan jak teraz dlatego zostalam zaniedbana w sumie wina rodzicow jak i tych okulistow co mnie badali, bo coz dziecko samo nie wie ze nie widzi na jedno mysli ze to tak powinno byc , a ja to myslalam ze lepiej jak troszke oszukam bo takto przepisza mi okulary a jakies 10 lat- 15 lat do tylu to byl obciach chodzic w okularach a na dodatek te oprawki wstretne !!!teraz napewno bym inaczej postapila niestey teraz jest za pozno!!!jesli masz jakies pytania napisz chetnie odpisze!!!

Gość Maksik
Witam, Mam podobny problem, co Koko69 oraz Łodzianka, a więc do rzeczy, brak widzenia obuocznego, lewe oko +2, prawe +2,5. W moim przypadku pozbawia mnie to możliwości pracy na wysokości.. Miałibym pytanie czy jest możliwość leczenia operacyjnego, braku widzenia obuocznego?? Jeżeli tak to proszę o informację gdzie i jak to przebiega jest to dla mnie bardzo ważne. Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Max

Gość brak widzenia
obuocznego jest nieuleczalny. widzenie obuoczne ksztaltuje sie do ok. 6 roku zycia potem to juz nic sie nie da zrobic. ja mam niedowidzenie na jedno oko i wskutek tego zeza- gdy patrze na jakis punkt w oddaleniu i chce go dobrze zobaczyc slabsze oko ucieka mi do srodka. moge zrobic operacje na miesniach oka aby usunac zeza ale to i tak nie przywroci mi widzenia obuocznego wiec nie wiadomo czy efekt operacji bedzie trwaly. przy niedowidzeniu zez czesto powraca. niedowidzenie rowniez jest nieuleczalne zadna operacja zaden laser nic nie pomoze. o wzrok trzeba zadbac juz we wczesnym dziecinstwie jesli zauwazy sie ze cos jest nie tak ze wzrokiem

Gość okularki
Moje dziecko ma 7 lat i jest krótkowidzem jednoocznym.Wada duża naj prawdopodobnie wrodzona wykryta przez przypadek .Lekarz powiedział ,że jest późno ,ale spróbujemy oko uratować.mamy szkła korygujące. Jesteśmy od 13 tygodni na likwidowaniu niedowidzenia jednego oka . Zasłaniamy systematycznie przez 10 do 12 godzin i jest ewidentna poprawa.Lekarz twierdzi ,że to leczenie na długie lata. Ale ja i tak się cieszę ,że to zauważyłam i oko drgnęło.Czy ktoś ma podobny przypadek ,chciałby podzielic się informacjami.Jak długo potrwa to likwidowanie niedowidzenia i czy oko jest w stanie nauczyć się patrzeć własnymi siłami bo do tej pory było słabsze od sprawnego.

Gość +ja
Moze i ja cos dodam, otoz mam wade w prawym oku - nosze + 1,75 a lewe - 0,75 w prawym oku nie wykształciło sie do konca widzenie tzn. gdy zamykam lewe oko to w zasadzie prawym widze niewiele, nie widze tego co mam posrodku , jakby naprzeciw oka, a widze to , co po bokach, niewyraznie, ale jednak.Nosze okulary i nie ma mozliwosci skoryowania tej wady laserem, pozdrawiam:)

Gość slepy
Ja mam brak sterowidzenia a wzrok mam ok , i nie mialem tez nigdy zadnej wady ani zeza ktore by mogly coś popsuć .... tego dnia kiedy odpadlem z badań do pracy na wysokosciach siedzialem prawie caly dzień z kolegami co to badanie przeszli i doszlismy do jednego wniosku ... nie jesteśmy sobie w stanie nic wytłumaczyć ani dostrzec zadnej roznicy w postrzeganiu świata z jednym wyjątkiem wyczucia odległosci od przedmiotu poruszającgo sie od nas lub do nas mi to idzie o wiele mniej intuicyjnie i musze sie na tym koncentrować a oni to mają niejako z automatu (szczegulnie przydatne przy wyprzedzaniu autem ).. ocena wielkosci przedmiotu w ruchu i w bezruchu nie jest zabuzona w takim wypadku

Gość niedowidzenie
Moja córka ma 3 lata,zostało wykryte u niej niedowidzenie jednego oka+6,drugie oczko+2-podobno w tym wieku to jeszcze norma? Lekarze twierdzą,że jest duża szansa na skorygowanie wady,czy jest ktoś kto zna przypadek całkowitej poprawy.

Gość ziggzy
od urodzenia calkowicie nie widze na prawe oko. Lekarze nie potrafia dokladnie powiedziec dlaczego, jedna z diagnoz brzmiala "przypadek podobny do syndromu Axenfelda" Jak to jest widziec na jedno oko? dla mnie jest to normalne, nie mam wielkich problemow z ocena odleglosmi, z utrzymeniem rownowagi. moj kat widzenia jest o jakies 40 procent mniejszy niz u zdrowych ludzi, przez co musze sie ciagle obrazac :) Nawet jesli zakryjecie jedno oko to mimo wszystko to nie jest to, w jaki sposob ja widze. po zamknieciu jednego oka widzicie ciemnosc (czarno). ja natomiast nie widze nic (tak jak Wy nie widzicie np. co jest za Waszymi plecami ) mnie natomiast bardzo ciekawi jak to jest widziec na oba oka, niestety nigdy sie o tym nie przekonam.

Cześć! Ja mam zeza naprzemiennego, spowodowanym przez brak widzenia obuocznego. Mam 15 lat, miałem niedawno badanie oczu, a poszedłem do nowego lekarza z myślą, że mi pomoże i jako pierwszy kazał mi się tym jakoś zająć. Tylko, że każe mi jeździć do Poznania, a ja mieszkam w Warszawie. Znacie jakiegoś dobrego lekarza, który zajmuje się tym w Warszawie? Ewentualnie w okolicach. Bardzo proszę o pomoc.

Chciałbym jeszcze dodać, że widzę doskonale, mam minimalną wadę, taką samą w jednym i drugim oku.

To znaczy nie do końca doskonale, chodziło mi w sensie, że mam minimalną wadę, ale zeza i brak widzenia obuocznego mam.

Gość Tomapop
Witam Mam 26 lat i jakiś czas temu zdałem prawojazdy kat. C niestety według przepisów żeby pracować w tym zawodzie trzeba przejść psychotesty, w psychtestach jest urządzenie które sprawdza widzenie obuoczne (ustawienie 3 pręcików w równej lini) Niestety na tym teście oblałem :/, potem udałem sie do okulisty, zbadano mi dokładnie wzrok i okazało się że mam zeza ukrytego, pani okulistka powiedziała że dlatego nie mam widzenia obuocznego i nawet jeśli zleci mi okulary korekcyjne to jest bardzo niewielka szansa na to abym widział obuocznie, żanego niedowidzenia i innych wad u mnie nie stwierdzono. Od 2 dni noszę okulary i powiem wam szczerze że jestem pod wielkim wrażeniem bo widocznie z dzieciństwa widzenie obuoczne mi sie zachowało, świat teraz wygląda całkiem inaczej, bardziej trójwymiarowo, aż chce się patrzeć na wszystko :) widzenie obuoczne to jest naprawde wspaniały dar i ludzie którzy zawsze widzieli obuocznie tego nie dostrzegają, dzisiaj byłem ponownie na psychotestach i pręciki ustawiłem 4 razy w granicach normy a piąty ostatni raz idealnie. Pamietam że już w dzieciństwie wykryto u mnie tego zeza i od 2 roku zycia nosiłem okulary, niestety mając 7 lat gdy poszedłem do pierwszej klasy okulary poszły w kąt ponieważ za tamtych czasów okulary były traktowane jak proteza. Opinia wiekszości okulistów które czytałem w necie jest bardzo błędna ponieważ piszą że w wieku powyżej 14 lat widzenia obuocznego sie nie leczy bo to nie przynosi żadnych skutków. Być może że widzenie obuoczne uratowało mi noszenie w dzieciństwie okularów i zachowało się do dziś, pewnie jeszcze ono nie funkcjonuje w 100% jak u ludzi zdrowych ale efekt w okularach jest dla mnie naprawdę zaskakujący i z dnia na dzień wydaje mi się że ta głebia 3D jest przezemnie coraz lepiej postrzegana. Dużym plusem jaki zauwarzyłem to teraz łatwiej jest mi określić odległość jednej rzeczy o drugiej poprostu wyraźnie widać która jest bliżej a która dalej, wcześniej niby też to było widoczne ale jednak przy widzeniu obuocznym jest to owiele łatwiejsze :D Więc teraz apel do wszystkich co mają małe dzieci, warto zaobserwować jak dziecko postrzega różne przedmioty i warto sie udać na kontrole do okulisty co jakiś czas żeby się upewnić czy dziecko ma dobry wzrok, i lepiej nie odkładać tego na później bo widzenie obuoczne to naprawdę wspaniały dar Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Gość Zielone Jabłuszko18
ziggzy, mam pytanko do Ciebie ucieka ci to oko, np jak patrzysz w dal? Bo ja mam identycznie ja ty tylko, że nie widzę od urodzenia na lew oko i co ciekawe, też nikt nie umie powiedzieć jaka jest tego przyczyna. Wiem o co ci chodzi z tym zamykaniem oka, jak zamkniesz oko to widziesz ciemność a jak ja \"patrze\" tym którym nie widzę to to jest tak jakby tego oka nie było wcale, takie uczucie jakbym chciała zobaczyć świat np polikiem albo czołem:D. Też mi się marzy żeby zobaczyć świat obojgiem oczu, ale niestety nigdy sie to nie stanie. W sumie dla mnie to jest normalne, ale właśnie martwi mnie kiedy np patrze w dal to to oko mi ucieka. Zastanawiam się czy w moim przypadku będzie możliwa operacja, żeby oczy chodziły równo.

Gość ziggzy
@ Zielone Jabłuszko18 tak, mam dokladnie ten sam problem i wydaje mi sie, ze mamy identyczne schorzenie :) mysle ze pozostaje nam tylko czuc sie wyjatkowo, bo niestety nie ma co liczyc na normalne widzenie szczegoly wyslalam Ci mailem :)

Gość jednooczny
Ja lubie porownywac swoje widzenie okiem niedowidzacym do patrzenia "kątem oka" u normalnych ludzi. Niby wiesz, że tam coś tam jest, zauważasz kolory, ruch, etc. ale nie jesteś w stanie właściwie nic konkretnego zrobić patrząc jedynie tym okiem. nie ma szans na przeczytanie czegokolwiek, prowadzenie samochodu, poznawanie twarzy ludzi z daleka, etc. Największy problem z niedowidzeniem jest taki, że osoba jednooczna właściwie nie wie jak wygląda świat w trzech wymiarach. Poza tym dobre oko sie bardziej meczy i nie można wykonywać wielu zawodów (kierowca zawodowy, pilot, żołnierz, sportowiec, praca na wysokościach, okulista, chirurg, technik elektryk, fryzjer, niewskazane jest też ślęczenie przed komputerem czyli np. informatyk, projektant CAD, grafik komputerowy, etc.). Ja niestety z tego powodu bardzo cierpię, bo moja pasje to motoryzacja i... informatyka :/ Dlatego radzę wszystkim rodzicom, żeby nie bagatelizowali zeza i niedowidzenia u swoich pociech. Ja sam nienawidziłem jako dziecka zasłaniania zdrowego oka, a teraz wiem, że gdybym tylko mógł cofnąć czas to chodził bym z zalepionym okiem ile trzeba, żeby tylko mieć dobry wzrok...

Gość Martynka87
w moim pryzpadku obojetnie jakie szkło mi zalozy okulista i tak nei widze lepiej. pierwsze 2 rzadki przeczytam i na tym koniec. jak zamykam prawe oko i probuje cos przeczytac w trakcie dnia musze to rpzysunac jakies 5 cm do oka. teraz pracuje wiecej przy komputerze i zaczelam powaznie martwic sie o swoj wzrok. wade wykryto w weiku 8 lat i juz bylo za pózno, okulary mi nie pomagaly lepiej widziecbo i tak patrze prawym wiec nei nosiłam. na ostanim badaniu kobieta powiedziala mi ze mzoe bedzie mozliwa operacja ale z tego co czytam nei ma szans, poczekam do kolejnej wizyty. pozostaje mi tylko chronic sokole, prawe oko bez zadnej wady :)

Gość Dolek
Witam Ja też mam ten sam problem z oczami. Najgorzej że nic się z tym podobno nie da zrobić. Od małego chodziłem do okulisty z tym i swego czasu usłyszałem wersje, że po 21 roku życia można to zoperować. Teraz okulista mówi że nic nie możne zrobić. Najgorzej że z tą wadą trudno o dobrą prace. Mimo że mam prawo jazdy kat C i CE, nigdzie nie mogę znależć pracy ponieważ lekarz nie chce podpisać papierka. Studiuje budownictwo, nie wiem może też nie będę mógł pracować na budowie. Osobiście nie czuję się kaleką, jeżdżę na motocyklu, latam paralotnią i w niczym mi ta wada nie przeszkadza. Jakby ktoś chciał o tym pogadać to podaje mój gg 12627787. Pozdrawiam

Gość jednooczna
witam! Ja również jestem jednooczna (jak to okreslila okulistka), czyli brak u mnie widzenia obuocznego. Zdaje sie, ze tak mam od urodzenia. Miałam zeza, w wieku 6 lat przeszlam operacje na lewe oko (bo to ono "zwiewało"), ktora podobno byla tylko zabiegiem kosmetycznym i "ustawila" oko prosto. Nosiłam okulary odkad pamietam tzn od jakiegos 3 czy 4 r.ż. Idac do liceum przestalam je nosic bo okulistka stweirdzila, ze skoro dobrze sobie radze bez nich i widze w miare dobrze to nie musze ich nosic na stałe a tylko do czytania, ogladania tv etc. W czasach liceum pogłebiła mi sie lekko krótkowzroczność, ktora pojawiła sie w jakies 3 lata wczesniej. (-0,75 i - 0,5). Teraz ma 20 lat i wiecie czego sie boje?... Jakis czas temu ogladaja aktulane fotografie, na ktorych sie znajdowalam zaczelam sie bacznie przygladac moim oczom... zauwazylam, ze prawe oko na wielu zdjeciach ucieka do srodka.... A przeciez prawe oko bylo kiedys w porzadku, to na lewe mialam operacje! Boje sie, ze ten zez na prawe oko moze teraz sie poglebiac!!! Czy to mozliwe?... Skad tak nagle... :(

Gość Dolek
A może ktoś z was wie czy np w Anglii lub Francji, lekarze medycyny pracy "dają pozwolenie" do pracy w zawodach tj; kierowca samochodów ciężarowych, operator ładowarki, walca drogowego, wózka widłowego, itp. Jak ktoś się z was w tej sprawie orientuje to proszę o wiadomość, mój gg12627787

Gość Nero12
Mam 17 lat i dowiedzialem sie doslownie 2-3 dni temu ze nie mam widzenia obuocznego. Gram od prawie 2 lat w kosza. Mam trudnosci np. z lapaniem przedmiotow w locie (np. nie potrafie lapac silnych podan - swoja droga juz mam pomysl jak ominac ten problem i nauczyc sie wyhamowywac pilke jedna dlonia a druga od razu potem opanowywac) czy gra w pingponga (tu juz kompletne zero :P). Jeden z zawodow jaki mi pasuje to programista itp. Jesli sie cos chce to mozna. Jak nie masz motywacji i determinacji to i bedac w pelni zdrowym nic nie osiagniesz. Poirytowany jedynie jestem faktem ze jak sie nie staralem lapac pilke/cokolwiek innego to efekty pracy byly mizerne, teraz wiem ze trzeba po prostu szukac innych metod wykonywania tych pozornie prostych czynnosci. pozdro i wiary w siebie ;)

Gość rhdh_1
jak to dowiedziales sie kilka dni temu? :D sam tego wczesniej nie zauwazyles? np. zakrywajac jedno oko mam taki sam problem, jesli chodzi o lapanie przedmiotow, albo gdy mam wcelowac palcem w jakis konkretny punkt "Jesli sie cos chce to mozna" < zgadza sie, przed swietami za pierwszym razem zdalam prawko, chociaz slyszalam wieeele opinii na temat ze brak widzenia obuocznego znacznie utrudni mi jazde. pozdr ^_-

Gość daewwo
Czesc wszystkim.hm widze ze nie tylko ja mam taki problem.Ja tez niewidze w 3d i sie tym nie przejmuje no szkoda tylko ze jak bede w kinie \"imax\" to mnie raczej nie ruszy hehe.Rownierz niemoge pracowac na wysokosciach . nosilem rowerki 0 i +5 .teraz nie nosze bo juz mi to nic nieda a co do zabiegu zezika to prada jest taka ze w pozniejszym wieku jest to nie wskazane bo mozesz widziec podwujnie , a pozniej by to usunac jest potrzebny kolejny zabiek bardziej ryzykowny bo zezik moze byc juz wiekszy .pozdrawiam widzacych troszke inaczej .a i sa plusy niemusisz przesowac glowy na boki by widziec obraz zaslaniety przez jakis przedmiot .papap.

Gość Pati222
Też mam ten problem a mianowicie brak obuocznego widzenia. Największy problem jest ze znalezieniem pracy, w niezle płatnych zawodach. Chciałam zrobić prawo jazdy kat C+E niestety lekarz nie wydał pozytywnego zaświadczenia lekarskiego. Obecnie pracuje jako prostytutka, bardzo dobrze zarabiam i nie przeszkadza przy wykonywaniu tego zawodu brak obuocznego widzenia.

Gość stokrota3
haha pati ale mnie rozbawilaś ----- obecnie "pracujesz" jako prostytutka! To jest praca? To jest zwyczajne łajdaczenie się a nie praca. To nie jest powód do dumy. W tym "zawodzie" faktycznie nie jest potrzebne obuoczne widzenie, ba powiem więcej wcale widzenie nie jest potrzebne. Ja bym się porzygała jakbym miała patrzeć na takich kolesi. Na ciebie zresztą też...

Gość zit
mam brak widzenia obuocznego .mam pytanie czy moge byc zolnierzem zawodowym albo pracowac w policji????????

Gość drahh
@Zit nie, pozostaje Ci tylko taki zawod, jak ma kolezanka Pati222 :D:D To zalezy, czy Cie przyjma - mnie na AWF przyjeli, ale tylko dlatego ze nie widze od urodzenia (na 1 oko) i nie mam klopotow z koordynacja. Jesli jednak nie widzisz, gdyz jest to spowodowane jakas choroba albo tez w jakis sposob utrudnia Ci to sposob poruszania to radze Ci sie przejsc do lekarza medycyny pracy i po prostu zapytac ;

Gość ElMapet
W więku 3 lat miałem poważny wypadek, w którym uszkodziłem sobie prawe oko. Uszkodzona siatkówka. Oko jest mniejsze o połowe od lewego, widze jak przez wielką mgłe. Do tego mam zeza na nim, jest skierowane mocno w strone nosa. Obecnie mam 21 lat. Przyzwyczaiłem się do takiego widzenia. Na lewe widze dobrze chodź czasmi rozmazują mi twarze z odległości. Chicałbym mięć jakąś operację która przywróci mi wzrok, lub zlikwiduję zeza, tak aby miałbym normalną pare oczu. Niestety ale mój wygląd odstrasza dziewczyny. O ile słyszałem to szplital w Krakowie robi takie operacje, tylko nie wiem czy czy uda się jakoś pokryć koszty, bo zapewne będą wysokie.