Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰

Brak widzenia obuocznego

Polecane posty

Go艣膰 cxgvt
http://www.okolaser.com.pl/ ale naprawd臋 zastan贸w si臋 czy warto wydawa膰 na to tyle kasy. zaimponuj ludziom czym艣 innym ni偶 wygl膮dem :) ale w sumie to polecam pani膮 Dr. Horody艅sk膮, za zlikwidowanie zeza na niewidz膮cym oku zap艂aci艂am chyba 3800z艂

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 piottrek
Elo wszystkim.Mam 26 lat a t膮 wad臋 wzroku (brak widzenia obuocznego)mam od urodzenia (s艂abo widz臋 na prawe oko +5 diobtri) a okulary nosze od dzieci艅stwa.Problem jest taki 偶e trudno jest mi znale藕膰 prac臋.Co znajd臋 jak膮艣 prac臋 to wysy艂aj膮 mnie do lekarza(okulisty) w celu zrobienia odpowiednich bada艅 kt贸re potwierdz膮 偶e ta wada wzroku kt贸r膮 mam pozwala mi na pracowanie w tym zawodzie o kt贸ry si臋 ubiegam.Mam zrobiony kurs na w贸zki wid艂owe i prawko kat.C ale co z tego jak 偶eby pracowa膰 jako w贸zkowy lub zawodowy kierowca musz臋 przej艣膰 jeszcze psychotesty (a w nich te nieszcz臋sne przesuwanie "patyczk贸w")kt贸rych nie mog臋 poprawnie ustawi膰.Przed zrobieniem prawka na kat.C czy te偶 uprawnie艅 na w贸zki nie wiedzia艂em 偶e ta wada wzroku eliminuje mnie z pracy w tych zawodach i nie tylko tych (w sumie wyda艂em jakie艣 3000 ty艣.z艂.na uprawnienia z kt贸rych i tak nie b臋d臋 m贸g艂 korzysta膰)Jednym s艂owem jestem totalnie za艂amany. Pyta艂em si臋 u kilku okulist贸w czy mo偶na t膮 wad臋 wzroku jako艣 skorygowa膰,jedni m贸wili 偶e ju偶 si臋 nic nie da zrobi膰 drudzy 偶e da si臋 ale wzrok minimalnie si臋 polepszy a jeszcze inni m贸wili 偶e da si臋 t膮 wad臋 ca艂kowicie wyleczy膰 i nie wiadomo komu tu wierzy膰 jedno w czym si臋 nie mylili to w tym 偶e taka operacja jest bardzo droga w granicach 2500 do 4000 ty艣.z艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dolek
Mam ten sam problem co Piotrek. W艂a艣nie nie wiadomo kt贸remu okuli艣cie wierzy膰. A z praca to totalna pora偶ka. Dyskwalifikacja do pracy w dobrze p艂atnych zawodach. Przez to musz臋 pracowa膰 ca艂y czas na czarno. S艂ysza艂em 偶e s膮 pa艅stwa w Europie 偶e nie ma czegos takiego jak choroba zawodowa. Ciekawe tylko gdzie??? Je艣li kto艣 wie to prosz臋 o odpowied偶

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miliju
a nie mo偶ecie np. nie powiedzie膰 pracodawcy o waszej wadzie? :> Macie pewnie przyznany lekki stopie艅 upo艣ledzenia, wi臋c plac贸wka w kt贸rej si臋 o to ubiegali艣cie jest zobowi膮zana do pomocy znalezienia Wam pracy. Tak mi powiedziano Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miliju
a na czym dok艂adnie polega to przesuwanie patyczk贸w??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tomisz25
Czesc wszystkim.Z przykroscia stwierdzam ze mam podobna wade wzroku, mam 29 lat i nie widze na lewe oko chyba od urodzenia , okulary nosze od 2 roku zycia w wieku 9-11lat mialem operacje oka lewego majaca na celu zlikwidowanie zeza w 100% udana ale na oko nadal nie widze, w dziecinstwie mialem zaslaniane oko prawe co nie dalo zadnego efektu.U okulisty badajac oczy lewym okiem nie widze nawet tablicy (widze ale nic pozatym) Do mometu przeczytania tego tematu bylem przekonany na 80% ze to jest uleczalne.A moze jednak sa jakiesi sposoby albo profesjonalne badania, prywatne kliniki ? Dajcie jakies namiary bo nie poddam sie bez walki i bez profesjionalnych badan.Co do tej wady wzroku to raz tylko bylem szczesliwy ze ja mam, na komisji wojskowej dostalem wielkie E :) A schody zaczely sie juz przy pierwszych badaniach wysokosciowych do pracy i prawojazdy.Piszcie co wiecie ja tez poszperam.Przeciez technika leczenia oczu postepuje z dnia na dzien.

Udost臋pnij ten post

Poolecam Wam dr Piotra Kirrilovskiego z Jeleniej G贸ry. Naprawia b艂臋dy lekarzy kt贸rzy skaszanili ludziom wzrok. Pracuje w Klinice Okulistycznej w Jeleniej G贸rze ale tez przyjmuje prywatnie ul. Podg贸rze 17. Spr贸bujcie znalezc w wyszukiwarce w googlach, polecam tego lekarza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ziggzy
wiesz, my艣l臋 偶e je艣li technika p贸jdzie tak daleko, to pierwszym, kt贸ry si臋 o tym przekona b臋dzie Stevie Wonder czy kto艣 taki. Ja r贸wnie偶 nie widz臋 od urodzenia na jedno oko, operacja na zeza nie powiod艂a si臋 jednak ju偶 za pierwszym razem. Mog臋 zapyta膰, gdzie robi艂e艣 t臋 operacje? chocia偶 z tego co piszesz wynika, 偶e jednak co艣 widzisz tym lewym okiem, bo ja to nie widz臋 nic, kompletnie nic. By艂am raz na konsultacji u dr. Szflika, co prawda m贸wi艂 o moim przypadku, i stwierdzi艂 偶e na dzie艅 dzisiejszy nie ma szans na odzyskanie wzroku. Polecam wizyt臋 u niego, zrobiono mi mas臋 bada艅, dzi臋ki kt贸rym wiem dok艂adniej co mi jest. wi臋cej nie napisze bo jutro matura :p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tomisz25
Witam .Co do mojej operacji to robiono mi ja w Olsztynie bylo to z 18 lat temu.Zeza naprawili a o tym ze nie widze na jedno oko nic nie wspominali dali mi tylko okulary +1.5 na obydwa oczy a nie jestem pewien jakie byly przed operacja ale chyba mocniejsze nie pametam teraz i tyle bylo z leczenia.Dodam jeszcze ze mam nadzwrocznosc oka prawego a lewe to moze z 10% widze tego co powinienem widziec i zadne szkla mi nie pomogly.Pod koniec maja wybieram sie na badania do jakiegos dobrego okulisty zeby stwierdzil czy jest jakas szansa na odzyskanie wzroku :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 osito_dulce
Witam wszystkich. Mam podobny problem. Brak widzenia stereometrycznego. Kiedys w Polsce mialem badania, po ktorych mowili mi straszne rzezczy (wada wzroku!, niedowidzenie oka lewego - konieczne okulary, brak widzenia obuocznego). Wyjechalem kilka lat temu za granice i tam robilem badania dla kolejnych pracodawcow w Anglii i Hiszpanii. W Anglii stwierdzono po dosc dokladnych badaniach, ze mam tz leniwe oko i potrzebuje ono duzo wiecej czasu na dostrojenie sie a w momencie zmeczenia jeszcze wiecej. Noszenie okularow w tym momencie dla mnie jest niepotrzebne i nie wskazane. Dodam jeszcze ze pracowalem wowczas jako kierowca. W Hiszpanii stwierdzili ze mam bardzo dobry wzrok. Teraz bedac w Polsce postanowilem zrobic sobie wyzsza kategorie prawa jazdy. Poszedlem do tutejszego lekarza zapytac jak on to widzi. Nie owijalem w bawelne lecz opowiedzialem cala historie, pan doktor mnie przebadal i stwierdzil ze generalnie sa ludzie ktorzy nie widza stereometrii w wiekszym lub mniejszym stopniu, ale ja jestem gigantem jakiego jeszcze nie widzial. (w dziecinstwie mialem 3 operacje oczu na zeza) To przykre dowiadywac sie o takich rzeczach. Zastanawiam sie nad kilkoma kwestiami; czy ktos w Was probowal szkiel z "sferami" moze sa juz szkla kontaktowe z czyms takim? mysle tu o osobach z astygmatyzmem ( nie okragla galeczka oczna). Z innej strony patrzac na problem, to zastanawiam sie, jaka faktycznie jest roznica miedzy nami, dwuocznymi w pelni a tymi co moga isc do kina 3d. Potrafie zlapac lecace w moja stone przedmioty. Potrafie oceniac odleglosci (niestety kazdym okiem z osobna- nie idzie mi wspolpraca oczu w tej kwesji). Jednak o ile sie nie myle to u wielu gatunkow w swiecie wystepuje cos podobnego i nie zabijaja sie o drzewa czy inne zwierzaki i tez nie slyszalem by sie ptaki zdezyly w locie czego o ludziach z widzeniem obuocznym powiedziec nie mozna. Wiem ze duzo jest mozliwe np. dzieki tz. cwiczeniom oczu potrafie dostosowac ostrosc wzroku od - 2 do + 3. Bardzo prosilbym byscie sie podzielili swoja wiedza na temat mechanizmow powstawania tej wady wzroku, ewentualnie adresy specjalistow w tej dziedzinie. pozdrawiam Widzacy palsko

Udost臋pnij ten post

Witam. Jestem osob膮 jednooczn膮 nie widz臋 na lewe oko i mam pytanie czy kto艣 z os贸b o takiej samej wadzie jak ja robi艂 w 2009 roku lub robi prawojazdy kat. B i czy dosta艂 zgod臋 od lekarza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ziggzy
Ja robi艂am w 2008, lekarz co prawda nie bada艂 mi wzroku i gdybym nie powiedzia艂a 偶e nie widz臋 na jedno oko to by nie zauwa偶y艂. Ale powiedzia艂am i oczywi艣cie da艂 mi za艣wiadczenie, 偶e mog臋 zrobi膰 prawko ale tymczasowe - na 5 lat. Po tym czasie zrobi mi kolejne badanie wzroku ( 偶eby zobaczy膰 czy zdrowe oko nadal dobrze 'dzia艂a' ) i wtedy ju偶 dostane takie bezterminowo wa偶ne :) tzn. nie b臋d臋 musia艂a zn贸w przyst膮pi膰 do egzaminu czy ucz臋szcza膰 na kurs, po prostu wyrobi臋 nowe. Niestety jednooczni nie mog膮 robi膰 prawka na kat. A...

Udost臋pnij ten post

Witam serdecznie:) Dwa tygodnie temu by艂am w klinice we Wroc艂awiu i okaza艂o si臋, o czym nie wiedzia艂am przez 22 lata, 偶e mam wrodzon膮 jednowzroczno艣膰. No c贸偶 - tak musi by膰 - z tego co widz臋, to jest nas du偶o...jedynie co mi daje do my艣lenie, to pani Doktor powiedzia艂a mi, 偶e za ka偶dym razem jak co艣 b臋d臋 chcia艂a zrobi膰 to 偶ebym pomy艣la艂a...wymieni艂a takie czynno艣ci jak r膮banie drzewa, przybijanie gwo藕dzia...czy to ma jaki艣 zwi膮zek ze wzrokiem? czy wysi艂ek mo偶e pogorszy膰 widzenie zdrowego oka? Dzi臋ki za odp. Pozdrawiam gor膮co:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ... Zalamana ...
Witam wszystkich! Te偶 mam taki problem, tzn. na prawe oko widz臋 bardzo dobrze, wr臋cz idealnie i z bliska i z daleka, niestety na lewe oko bardzo s艂abo, wszystko rozmazane. W zwi膮zku z tym to lewe oczko troszk臋 zezuje i ucieka do 艣rodka, bo praktycznie patrz臋 tylko tym prawym. Okulary nosz臋 od ma艂ego, pami臋tam, 偶e te偶 mia艂am zas艂aniane zdrowe oko, ale to nic nie da艂o. Mam 22 lata i ju偶 do艣膰 tych szkie艂. Jaki艣 czas temu zacz臋艂am si臋 zastanawia膰 nad soczewkami. By艂am u okulisty, ale niestety pani doktor powiedzia艂a, 偶e okulary jakby skupiaj膮 oko w pewnym punkcie dzi臋ki czemu nie zezuje, natomiast przy soczewkach oko rusza si臋 swobodnie i dalej b臋dzie ucieka艂o. Oczywi艣cie to nie wygl膮da 艂adnie, wi臋c dalej nosz臋 okulary. P贸藕niej zacz臋艂am zbiera膰 pieni膮偶ki na jaki艣 zabieg. Uzbiera艂am ju偶 naprawd臋 spor膮 sumk臋 i... za艂ama艂am si臋 teraz jak przeczyta艂am to forum. Nie wiedzia艂am, 偶e jestem ju偶 na straconej pozycji. Tyle s艂ysza艂am o tych laserowych zabiegach, 偶e mo偶na wyleczy膰 prawie ka偶d膮 wad臋 wzroku. By艂am przekonana, 偶e moj膮 te偶... To takie niesprawiedliwe... Naprawd臋 nic nie mo偶na zrobi膰...???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 matisa
Ja te偶 pytam o nadzieje najlepiej potwierdzona do艣waidczeniem. Moja c贸rka ma 11 lat Dwukrotnie operowana z powodu zeza zbie偶nego, jest do艣膰 dobrze ,, kosmetycznie" , ale niedowdzenie , kt贸re wytworzy艂o si臋 juz w pierszym roku zycia utrzymuje si臋 i obecnie wynosi 02 czyli z odleg艂o艣ci 5 m czyta drugi rz膮dek. Stsowali艣my przez te wszyskie lata obturacje oka prawego/ wiem , 偶e za ma艂o konsekwentnie/ oraz 膰wiczenia pleoptyczne. Teraz stajemy przed decyzja . Fachowcy maja zdania podzielone. Jedni twierdza , 偶e rehabilitacja juz nie pomo偶e i trzeba s i臋 z tym pogodz膰. Ale inni m贸wi膮-intensywna obturacja oka prawego 膰wiczenia pleoptyczne w cyklach dwutygodniowych co miesi膮c oraz naswietlanie eutyskopem / dziecko nie ma centralnej fiksacji/. Oczywi艣cie pozostaje w tej sytuacji nauczanie indywidualne. Czy kto艣 z was leczy艂 takie du偶e niedowidzenie w takim p贸藕nym wiekiem i czy si臋 uda艂o . Z g贸ry dzi臋kuje za odpowied藕

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 omega26-27
Mam 30 lat, od dziecka mam zeza i nie widz臋 na te oko, mo偶e nie do ko艅ca ale s艂abo, lekarze za bardzo si臋 nie znaj膮( mieszkam w ma艂ym mie艣cie) i uwa偶aj膮, ze to wada wrodzona, kt贸rej nie mo偶na ju偶 usun膮膰. Mam problem z prac膮 bo gdzie si臋 nie wybior臋 to wsz臋dzie potrzebny jest dobry wzrok, widzenie przestrzenne,(s艂u偶by mundurowe, egzaminator prawa jazdy, itp.). Nie wiem co mam pocz膮膰. Mo偶e orientujecie si臋 gdzie mog艂abym zbada膰 wzrok i gdzie powiedzieliby mi prawd臋! Mieszkam w kuj-pom. w艂oc艂awek, Czy po operacji zeza jest mo偶liwe widzenie obuoczne? Bo zabieg kosmetyczny nie jest taki wa偶ny(bo nie wida膰 go a偶 tak bardzo)ale te widzenie! Czy w zwyk艂ym np. Vision Express (tam gdzie sprzedaj膮 okulary) mogliby co艣 wi臋cej powiedzie膰 o tym co jest uszkodzone i czy mo偶na to leczy膰(operowa膰).Pom贸偶cie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mylson
Niestety brak widzenia obuocznego da si臋 wyleczy膰 tylko w dzieci艅stwie. Heh ja te偶 niedawno dowiedzia艂em si臋, 偶e mimo 3 operacji na oczy (zez) nie mam widzenia obuocznego. Szkoda 偶e nie wiedzia艂em wcze艣niej bo przez ca艂e 偶ycie ludzie si臋 ze mnie 艣miali, 偶e np. mam problemy z ocen膮 odleg艂o艣ci, nie potrafi臋 z艂apa膰 pi艂ki tak sprawnie jak inni. Mas臋 przykro艣ci mia艂em z tego powodu w 偶yciu. Mo偶e jakbym co poniekt贸rym wyt艂umaczy艂, 偶e to wina wady wzroku i nic nie mog臋 na to poradzi膰 to mia艂bym przyjemniejsze 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mylson
Dodam jeszcze, 偶e ostatnio mocno nad tym ubolewam z innego powodu. Technologia 3d wkracza do kin, gier, telewizji a dla osoby bez widzenia obuocznego jest to tak przydatne jak 艣lepemu kredki. Efekt jest niezauwa偶alny. Do tego na tych cholernych filmach w 3d obraz bez okular贸w jest rozmazany. Mam nadziej臋 偶e za pare lat bede mial jeszcze na co isc do kina.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zezowate nieszczescie
co do pytania, czy mozna wyleczyc brak obuocznego widzenia u starszych(pow 8 lat)niestety... NIE!!!.jesli mozg nie wyrobi sobie takiej umiejetnosci w dziecinstwie to pozniej mozemy wyleczyc zeza a i tak nie zobaczymy tej upragnionej glebi bo nasz mozg poprostu nie zna takiego pojecia. Mozna sie pokusic o operacje lub zabieg(polecam zabieg)co tylko da nam efekt kosmetyczy a formatu 3d nie przywroci.dlaczego zabieg?polega on na wstrzyknieciu preparatu ktory zmusi slabszy miesien oka do pracy co zlikwiduje uciekanie oka do srodka lub na zewnatrz.efekt osiagniemy po 3 m-cach a zabieg trzeba powtorzyc po ok 2 latach..koszt jednego zastrzyku ok 600z艂 a moze juz wiecej..(wykonuje specjalista w krakowie)roznica miedzy zabiegiem a operacja jest taka ze w razie pojawienia sie efektu podwojnego widzenia to po zastrzyku samo przechodzi a po operacji trzeba znowu operowac . koszt operacji jest duzo wyzszy.. mam niedowidzenie oka lewego no i co za tym idzie brak obuocznego widzenia.mam 30 lat i juz przerabialem wiele.. prawo jazdy-nieprzyzawalem sie do wady wzroku i mam beterminowo uprawnienia na wozki juz sie nie dalo nieprzyznawac ale psychotesty o dziwo zdalem:)gorzej wygladaja badania wstepne do pracy bo lekarze okulisci nieraz sie nie znaja na tej wadzie..od lat jezdze na wozku widlowym a ostatnio na badaniach "madra" okulistka mnie wysmiala co ze mnie za operator bez obuocznego widzenia a powiem wam ze mam do tego smykalke i lepiej jezdze niz chlopaki w 3d i tak samo za kierownica samochodu.. na szczescie lekarz medycyny pracy byl bardziej obeznany..Ale powiem jedno,co bedzie jak trafie wkoncu na lekarza med pracy ktory mi nie wyda pozytywnego zaswiadczenia? a przecierz trzeba isc tam gdzie kieruje pracodawca... wiec nic nie pozostaje jak liczyc na lud szczescia a jak sie da to pomoc losowi:) a w kinie nie trzeba zakladac tych dziwnych okularow no bo wiadomo,brak programu do ogladania obrazu w 3d ktory trzeba zainstalowac przed ukonczeniem 6latek a jak ktos nie zdazyl to na nic mu technologia 21 wieku hehe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nikotynamid
Witam Powiedzcie mi, prosz臋, jak to jest "nie widzie膰 g艂臋bi"? Jak to mo偶e si臋 objawia膰 w 偶yciu codziennym? Z tym stwierdzeniem spotka艂am si臋 w gabinecie okulistki, kt贸ra poinformowa艂a mnie, 偶e mam brak widzenia obuocznego. Jednocze艣nie wprawi艂am j膮 nieco w zdziwienie, poniewa偶 mam 艣wietny wzrok [tablice okulistyczne czytam bez zaj膮kni臋cia od g贸ry do samego do艂u zar贸wno jednym i drugim okiem], tak偶e tzw konwergencj臋 mam tak膮, jak osoba widz膮ca prawid艂owo. Gdy swoje pytanie zada艂am okulistce, us艂ysza艂am w odpowiedzi, 偶e mog臋 nieprawid艂owo ocenia膰 odleg艂o艣膰 od danego przedmiotu. Jak to si臋 objawia? Nie wiem. Specjalnie wykona艂am "test" swojej oceny odleg艂o艣ci - skorzysta艂am z tego, 偶e chodnik rozkopany by艂 do po艂owy w ten spos贸b, 偶e od kraw臋偶nika dzieli艂 mnie do艣膰 szeroki do艂ek. Postanowi艂am, 偶e wskocz臋 na ten wysoki kraw臋偶nik. Przeskoczy艂am do艂ek raz, drugi i trzeci i za ka偶dym razem l膮dowa艂am na kraw臋偶niku, ani razu si臋 nie potykaj膮c. Kiedy rzucam co艣 do celu te偶 nie jest 藕le, prawdopodobie艅stwo trafienia identycznie takie samo, jak os贸b "zdrowych". Wi臋c jak to jest z tym obuocznym widzeniem, kt贸rego oczywi艣cie nie mam [zosta艂am zbadana specjalnym urz膮dzeniem]. Czy z takim stopniem tej wady mog臋 korzysta膰 z mikroskopu stereoskopowego? Kto艣 si臋 orientuje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 r臋baj艂o
ja te偶 niestety jestem "cyklopem" z prac膮 problem bo wszedzie chc膮 偶eby samochodem je藕dzi膰 ja mam prawko ale 藕le oceniam dystans kedys go艣膰 ucieka艂 mi spod maski no i da艂em sobie spok贸j pami臋tam to przera偶enie na jego twarzy.Tak wi臋c nie je藕d偶e autem a to mnie mocno ogranicza w oczach pracodwc贸w.No ale kto艣 tu w po艣cie wyzej przesadzi艂 偶eby przybijac gwo藕dzi czy co艣.Ja operuje siekier膮 nawet 2,5kg bez problemu nigdy w noge nie posz艂a to niech lekarze ju偶 z nas nie robia takich strasznych inwalid贸w.Mi od dziecka te oczy si臋 strasznie m臋cz膮 i bol膮 i zawsze nie moge wykona膰 u okulisty tet贸w typu:z艂ap muche za skrzyd艂a czy takie wiewi贸rki kt贸ra g艂ebiej ,kwadraty w lunecie nie widze 3D i liczby ukryte w kolorowych polach.Ja tych test贸w nie jestem w stanie przej艣膰.Do tej pory chodzi艂em z koleg膮 na badania i on mi m贸wi艂 co tam jest na tych tablicach i po nim wchodzi艂em.Podobno na to mozna jakies papiery wyrobi膰 i ma si臋 r贸zne ulgi.Pozdrovka od cyklopa nie pekajcie jest nas wielu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mam za膰m臋 wrodzon膮
na jednym oku a wi臋c nie widz臋 na nie, nawet najwi臋kszych liter u okulisty ludzie z 3d nie rozumiej膮 jednego - jak si臋 czlowiek urodzi z 2d i tak ca艂e 偶ycie patrzy to nie ma problemu jakie pojawiaj膮 si臋 u ludzi co stracili widoczno艣膰 3d w 偶yciu doros艂ym je偶d偶臋 autem od prawie 30 lat i 偶adnej kolizji, tfu tfu, rysuj臋 rysunki techniczne w autocadzie i s膮 dobre, pracuj臋 z grafik膮 komputerow膮 dla reklamy i zarabiam tym na 偶ycie, nie narzekam. ale zawsze krzywo wieszam obraz na 艣cianie :) U Gierkowej w Katowicach us艂ysza艂am, 偶e akby nawet teraz usun膮膰 t臋 za膰m臋 to mog臋 sobie tylko pogorszy膰, bo moje oko nie jest nauczone widzie膰, wi臋c operacja kompletnie nic nie da na strzelnicy strzelam mierz膮c lewym okiem b臋d膮c pawor臋czna i mam niez艂e wyniki :) Mo偶na 偶y膰 z widzeniem jednoocznym, nie mam okular贸w, oko jest nieznacznie mniejsze, prawie nie wida膰 r贸偶nicy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wycinanki
Witam W艂a艣nie dowiedzia艂em si臋 偶e nie widz臋 3D, wysz艂o po tym jak zrobi艂em sobie kurs na koparko-艂adowark臋 i nie pszeszed艂em bada艅 lekarskich do pracy. W艣ciek艂em si臋 strasznie. Pani doktor na kursie nie zrobi艂a badania na widzeie stereoskopowe i mam teraz za艣wiadczenie za 1800 PLN, kt贸re mog臋 powiesi膰 sobie na 艣cianie, bo do pracy mnie nigdzie nie przyjm膮. Na codzie艅 jerzdz臋 samochodem i nie mam z tym problem贸w. Z prac膮 bedzie problem, okulista wykre艣li艂 mi mo偶liwo艣膰 pracy na wysoko艣ciach i pracy przy maszynach w ruchu i jako kierowca. Mam zamiar teraz domaga膰 si臋 zwrotu poniesinych koszt贸w, cho膰 takei ma艂e zado艣uczynienie.

Udost臋pnij ten post

Kiedy bylam mala mialam bardzo duza wade wzroku. Z wiekiem w wiekszosci przeszlo (aktualnie wada to +1.75 dioptrii, czyli niezbyt przeszkadzajaca), ale brak widzenia dwuocznego zostal. Co ciekawe, okulistka potwietrdzila to dopiero kiedy mialam 16 lat, jako ze wczesniej nie wiedzialam ze widze inaczej niz inni ludzie, no i przy zaslonieciu jednego z oczu drugi dziala prawidlowo, jedynie mozg nie zestawia obrazow jak powinien, wiec ciezko to wykryc. Nie mam tez zeza. Jak to czuc na codzien? - przy dobrym swietle, lub w dzien, lub na wzorzystej powierzchni dajacej punkty odniesienia, nie ma problemow z ocena odlglosci do przedmiotow (stad brak problemow u przedmowcy ze wskoczeniem na kraweznik, czy z rzuceniem do celu). Glowa 'dorabia' sobie 3d tak jak dorabiamy sobie widzac plaskie zdjecie i odruchowo wiemy ze mniejszey obiekt jest dalej; - duzy problem z ocena odglosci pojai sie natomiast przy gladkim tle lub braku punktow odniesienia. Przyklady? - widac z odlglosci swiatla dwoch jadacych kolo siebie samochodow w nocy lub we mgle nie okresle ktory przybliza sie a ktory oddala, lub ktory przybliza sie szybciej; - jestem w stanie grac w siatkowke w sali z pregowanym sufitem, jednak kiedy pilka leci z gory na tle niebieskiego nieba - nie umiem ocenic jak daleko jest, przez co moje odbicie jest niedokladne (nie tak ze nie odbije wcale, jak bedzie blisko to widze ze jest przede mna, ale jednak odbicie jest chybione o kawalek sekundy); - mam problem ze zlapaniem obiektu rzuconego znienacka, prawdopodobnie mialabym problem z baseballem, tenisem, squashem, chyba ze wyrobilabym 'odruchy' (kwestia praktyki i wiesz ze pilka rzucana tak i stamtad powinna byc odbita WTEDY); - kiedy jestem zmeczona zdarza mi sie przewrocic kubek siegajac po niego, myslec ze wklesly element na gladkiej powierzchni jest wypukly (np ze dziurka na srubke jest przyciskiem), myslec ze szklana tafla (sciana, drzwi, okno) jest blizej. Wtedy musze wyciagnac reke i sprawdzic jak daleko dokladnie jest; - ubijam sie o meble czasem, myslac ze cos jest delikatnie dalej/blizej; - wydaje mi sie ze gorzej rozpoznaje przez to twarze. Ale moze tylko mi sie wydaje :-) Co zabawne, bylam w kinie 3D i widzialam wiecej trojwymiaru niz w zyciu. Wydaje mis ie ze dwukolorowe szkla jakos 'zmuszaja' moja glowa do minimalnego zauazania trojwymiaru. Ale lepiej nie bedzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nartow
Mam 33 lata i cale zycie slyszalem, ze nie mozna zoperowac mojego zeza rozbieznego bo bedzie mi sie dwoilo. Tym zezem odstraszylem swoja dziewczyne. Nienawidzilem swojej twarzy. w koncu trafilem na lekarza ktory wykonuje proby dwojenia po to zeby miec pewnosc co do efektu operacji. Przed zabiegiem dr. Horodynska wykonala probe dwojenia, po ktorej zapewnila mnie ze nie bedzie mi sie dwoilo. Zabieg wykonala bezblednie. Zycie mi sie zmienilo i niech te madrale nie gadaja, ze trzeba sie czuc lepiej od wewnatrz a wyglad nie ma znaczenia. Ma znaczenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aloj81
Yesican - pi臋knie napisane, troch臋 zachcia艂o mi si臋 nawet 偶y膰... Cz艂owiek walczy z tymi przeciwno艣ciami o kt贸rych piszesz - chce grac w siatk贸wk臋, chce z艂apa膰 dobrze klucze... Ale dowiaduj膮c si臋 o braku obuocznego widzenia w wieku powy偶ej 20 lat jest ci臋偶ko, powala to na ziemi臋 i nic tego tak naprawd臋 nie odwr贸ci... Bynajmniej u mnie, plany, marzenia, prys艂y jak ba艅ka w jednej sekundzie. Tylko jest jeszcze jedna zasadnicza kwestia - okuli艣ci bior膮 tyle kasy za leczenie, a nie lecz膮 dobrze, nie stawiaj膮 diagnoz. Bywa艂em u kilku okulist贸w w 偶yciu, jednak 偶aden nie u艣wiadomi艂 mi tego, czego dowiedzia艂em si臋 jako stary ch艂op, zawsze tylko okulary... A tak niewiele by艂o potrzeba - u艣wiadomi膰 m艂odemu cz艂owiekowi czego nie b臋dzie m贸g艂 w 偶yciu robi膰 etc.... Pozdrawiam, walczcie ludzie, walczcie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dziwad艂o zezad艂o
Kurde tak czytam bo ja te偶 sie dowiedzia艂em niedawno 偶e mam ten dziwny prze艂膮czniczek w m贸zgu, kt贸ry to przepuszcza obraz tylko z jednej mojej kamerki albo drugiej. Jestem troch臋 w do艂ku a my艣la艂em ,偶e z zezem mo偶na robi膰 wszystko a tu kiszka ledwo przesz艂em te badania na w贸zek wid艂owy a ja tak lubi臋 je藕dzi膰. ja bym chcia艂 kiedy艣 zobaczy膰 艣wiat w 3D ale podobnie jak koledze nie wgrali mi programu no c贸偶 miejmy nadzieje 偶e istnieje reinkarnacja :-) m贸wi膮 偶e co 5 cz艂owiek ma zeza akurat to prawda ja mam 30 lat a jako艣 mo偶e ze 4 osoby do tej pory widzia艂em z zezem por膮bany ten 艣wiat...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tylini89
Witajcie, Mam 22 lata pracuje w g贸rnictwie od 3 lat za pierwszym razem nie przeszedlem badan zalatwilem prywatnie ... niewiedzialem ze mam brak widzenia obuocznego te badania mi lekarka podpisala ale nie powiedziala mi ze mam takie schorzenie minol rok i musialem znowu zrobic badania poszedlem prywatnie do okulisty i ten mi powiedzial ze mam brak widocznosci przestrzennej niewiem jaka jest roznica miedzy widocznosciom przestrzennom a widocznosciom obuoczna ... po powrocie do domu szukalem dobrego okulisty trafilem na takiego w chorzowie w klinice waiss bordzo wysoko oceniana w internecie i dzisaj wlasnie bylem w tej klinice okazalo sie ze mam brak widzenia obuocznego... jestem zdolowany maksymalnie bo wiecznie badan przechodzic nie bede... a jednak z taka wada bedzie ciezko znalesc prace w kazdym innym zawodzie ... Do dzisaj myslalem ze jestem marny w siatkowke w ping ponga pilkarzyki ze niemam refleksu zlapac czegos z zaskoczenia i dowiaduje sie teraz ze to wina tych paskudnych oczu... mam minimalnego zeza ale jako tako go niewidac przynajmniej inni go nie widza na pierwsyz rzut oka za to ja go widze i do tego jedna powieka mi sie nie domyka w tym lewym oku dodam ze mialem operacje tego oka bo mialem mega zeza w 93 roku po operacji nosilem okulary kilka lat az do gimnazjum gdy stwierdzil lekarz ze nie musze ich juz nosic ale tej wady nie wykryl taki to okulisty beznadziejny teraz moja wada wynosci +1,5 na lewym oku widze calkien niezle gozej jak prawe zaslonie to widze slabiej ale nie tragicznie do dzisaj myslalem ze widze dobrze ale to tylko zludzenie... teraz mam problem ze zdaniem prawa jazdy nie zdalem juz 2 razy ale bylem bardzo blisko i zrobilem glupi blad wiec bede jeszcze walczyl wydaje mi sie ze da sie zdac na spokojnie jedyne co mnie zastanawialo dlaczego plywam jak jade dlugo na wprost i teraz juz wiem co jest przyczyna ... mam nadzieje ze za parelat bede mogli mi zamontowac jakas kamerke hd w 3d:P Jak by ktos chcial pogadac ja chetnie gg 9571620;] pozdrawiam wszystkich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 biker21
prawko kat A da si臋 zrobi膰 bo to nie jest prawo jazdy zawodowe.

Udost臋pnij ten post