Damaisa 0 Napisano Maj 3, 2007 Witam wszystkich ;d Ah, co za piękny dzień, a jutrzejszy jeszcze piękniejszy, ale do rzeczy ;d Piszę z zapytaniem, bo pewnie roi się tutaj od specjalistów ds żywienia, co mogłabym zjeść na śniadanie, żebym od razu dostała tzw kopa, żeby mózg się obudził i żeby chciało mi się myśleć ? No bo ja mam jutro maturę ;d A z moim zboczeniem co do zdrowego żywienia nie mogę zjeść byle czego ;d Czekam więc z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczów gorąco ;d Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie mam nicku Napisano Maj 3, 2007 platki owsiane na wodzie, z tartym jablkiem, sliwkami suszonymi, jakimis pestkami i orzechami, posypane cynamonem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pieguska 22 Napisano Maj 3, 2007 zacytuje z gazety: "w egzaminacyjnym menu powinno sie znalexc jak najwiecej chudego bialka zwierzecego i witamin z grupy B- to pozywka dla mozgu.tymczasem makaronu i bulki go rozleniwiaja..........Jesli startujesz z nauka od rana zrezygnuj z banana i platkow zbozowych, poczujesz sie przez nie zbyt zrelaksowana, a nie skoncentrowana. na sniadanie lepiej zjesc kanapke z wedlina, serem bialym i rzodkiewka lub serem zoltym.........siegnij po mieszanke studencka (tutaj chodzi o magnez)" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie mam nicku Napisano Maj 3, 2007 To dziwne co piszesz, bo mozg odzywia sie wylacznie glukoza, a bialko glukoza z pewnoscia nie jest. Nie ma to jak pseudonaukowe artykuly. Owsianka z orzechami wloskimi, jakimis pestkami z dyni czy tez slonecznika to sam miod dla mozgu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pieguska 22 Napisano Maj 3, 2007 w sumie to tez zawsze myslalam ze owsianka z orzechami jest the best. a to co zacytowalam to niby dieta, ktora wspiera glowe i sa to slowa pani dietetyk Alicji Kalińskiej z Centrum Dietetycznego SetPoint. wiec juz sama niewiem:/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Damaisa 0 Napisano Maj 3, 2007 No to zgłupiałam ;D A polecacie pic kawę czy np zieloną herbatę ? ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kinga567 Napisano Maj 3, 2007 Kawa dla tych, którzy wiedzą jak na nich działa. Jeśli ktoś dotąd nie pił to może się okazać, że w ogóle się nie skupi. Mnie mleko zawsze rozleniwiało. Więc na śniadanie przed egzaminami jadłam raczej jakieś orzeźwiające kanapki. Zielona albo czerwona herbata są super, bo działają lekko pobudzająco, ale nie tak drastycznie jak kawa. Dużo witaminy b i orzechy - magnez i fosfor dla mózgu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chcę ważyć 52 kg. 0 Napisano Maj 3, 2007 A ja jutro wstaję o 6, biorę prysznic, i robie sniadanko : kakao + jajecznica + kromeczka chlebka z masełkiem :) A w szkole, może na szybko gorąca czekolada :) a przed matura (wiem, wiem nie powinnam ale to nie mi mowic) papierosek.. Ehh tak to juz jest z tym nałogiem ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość takakakkak Napisano Maj 3, 2007 zjedz same orzechy wloskie + kawa czarna. Orzech wloski w plywa na kore mozgowa ale sam bez dodatkow. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kawa czarna Napisano Maj 3, 2007 wyplukuje magnez z organizmu, wiec bardziej bym polecala zielona herbate. i moze jakis pasek czekolady przed wyjsciem;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lady_in_red21 0 Napisano Maj 3, 2007 ja tam bym zjadla smazonego banana z polewa czkoladowa, do tego szklanka soku i pare orzechow. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Damaisa 0 Napisano Maj 3, 2007 Extra ;d Dzięki za odpowiedzi ;d Może mi się jeszcze jakieś rozwiązanie w nocy przyśni ;d Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mozg wcale Napisano Maj 3, 2007 nie tylko odzywia sie glukoza, sklada sie w gl. z tluszczow, b. dobrze dzialaja kwasy omega-3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pieguska 22 Napisano Maj 4, 2007 Damaisa daj potem znac co w koncu wybralas no i oczywiscie jak pierwszy dzien matur:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Banany są pyszne Napisano Maj 4, 2007 i bardzo zdowe, zielona herbata, nie tylko rano na rozpęd ale na co dzień do picia, zamiast kawy, napojów gazowanych i słodzonych soków Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Damaisa 0 Napisano Maj 4, 2007 Generalnie to ja pijam tylko i wyłącznie herbatę zieloną i czerwoną, wodę i mleko ;D Ewentualnie alkohol ;P A pytałam o herbatę, bo generalnie teraz jest taki problem na maturach, że nie można wychodzić siusiu, chyba, że ma się jakieś tam papierki od lekarza ;D A ja po herbatkach do kibelka latam co sekundę ;P Ostatecznie zrobiłam sobie kanapeczki z wędlinką, serkiem, pomidorem, ogórkiem, jajkiem i sałatą ;D I nic nie wypiłam, żebym się nie stresowała niepotrzebnie ;P Pierwszy dzień ogółem pozytywnie ;D Gorzej będzie potem, bo czeka mnie jeszcze matematyka i fizyka ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Landrynka_truskavkova 0 Napisano Maj 4, 2007 Matma, fizyka? Ło matko :-D Fizyka to moja słabsza str w liceum była...a na maturze zdawałam biologię, chemię, polski i niemiecki...Ale to było 5 lat temu:-) Na studiach z racji kierunku trochę nadrobiłam z tą fizyką...:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Damaisa 0 Napisano Maj 4, 2007 To ja tak mam z chemią ;D A raczej miałam ! Wreszcie koniec ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gruuube_ świnsko Napisano Kwiecień 27, 2011 ja nic nie jem,co raz odkrajam cos z brzuszka,przeszłam na diete i sie odchudzam. słonce mnie karmi. lubie czasem na deszcz wychodzic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kkkilianka67 Napisano Wrzesień 17, 2012 Najlepiej zjeśc cos lekkiego ale z duża ilością błonnika, zebyśmy przez długi czas czuli sytość. Najlepiej jest zjęśc rano płatki owsiane,np. z chudym jogurtem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 9, 2014 Artykuł na temat związków jedzeniem z pracą mózgu - http://zwierciadlo.pl/2014/zdrowie/dieta-ktora-zwieksza-sprawnosc-mozgu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MMartha 0 Napisano Październik 9, 2014 jogurt z platkami i owocami,zielona herbata;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MMartha 0 Napisano Październik 9, 2014 a po sniadaniu zapalic jonta;)))) ;)))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach