Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niebieska sukienka

Mieszkanie -brac czy nie?

Polecane posty

Dobra pomozcie mi. Przedstawie wam nasza sytuacje i chcialabym zebyscie powiedzieli co WY byscie zrobili na naszym miejscu? Wiec obecnie mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu (36m2) za ktore placimy 600zl plus oplaty. W niedlugim czasie bierzemy slub. Mamy okazje kupic mieszkanie tbs za 25 tys zl.Jak wiecie taki tbs nie jest na wlasnosc. Jest to mieszkanie okolo 60m2. Mamy w rodzinie taka sytuacje ze po cichu liczymy na duzy przyplyw gotowki (byc moze w formie prezentu slubnego). Ale to nie jest pewne. I teraz nie wiemy co robic. Brac ten tbs czy czekac w niepewnosci na ten prezent w postaci duzej ilosci gotowki na mieszkanie?Problem polega na tym ze osoba ktora mialaby nam zrobic ten prezent moglaby uznac ze jesli mamy to mieszkanie w tbs to mamy gdzie mieszkac. Generalnie wiem ze to strasznie roszczeniowo brzmi ale wierzcie mi ze tak nie jest. nie chce tu przedstawiac konkretow ale ta osoba napewno nie odczuwa z naszej strony presji i raczej chce nam zrobic niespodzianke. Ale pewnosc nie ma. Wiec pytanie: co wy byscie zrobili na naszym miejscu?

Gość ciekawa sytuacja
To zależy kim jest osoba która może sprawić taki prezent, jaka jest jej sytuacja materialna, jeśli jest kimś z rodziny bardzo bliskim, rodzice, teście, babcia, dziadek, to może. No i nie jest to pewne. A tbs też piechotą nie chodzi, zwłaszcza 60 m2. A nie możecie się wstrzymać, może tbs poczeka?

Gość frgdgdyhty
jestes popierdolona tyle ci powiem

Gość ja bym brala to co jest
i juz

Gość ciekawa sytuacja
umiesz liczyć licz na siebie, bierz tbs

Gość ciekawa sytuacja
i nikogo się nie proś

Gość jednorazowa reklamówka
Zwłaszcza że zmienia się ustawa w sprawie mieszkań i pewnie tez tbs będzie z prawem własności dla mieszkańców

Poza tym, skoro będziecie już mieć mieszkanie, może dostaniecie od "tej osoby" samochód ? :P

To jest bliska osoba. Pokrewienstwo jedno z przez ciebie wymienionych. Jej stuacja materialna jest dobra a wkrotce czka ja znaczny przyplyw gotowki. Kupno mieskzania nie bedzie dla niej wydaniem wszystkich oszczdnosci-zdecydowanie. A tbs nie bedzie czekal bo jak my sie nie zdecydujemy to juz sa osoby ktore chca wziac.

Gość nie wiem co bym zrobila
nie wiem jakbym sie czula jakby mi ktos dal tyle pieniezdy na mieszkanie. Jest mozliwosc ze moze wam to wypominac do konca zycia. Rozumiem dostac od rodzicow ale od kogo innego to chyba juz nie

Mozesz rozwinac mysl z ta zmiana prawa w sprawie tbs? My tez generalnie sie kierujemy zasada \"umiesz liczyc licz na siebie\". Chce tylko waszego spojzenia z boku. Prosze o dalsze opinie. Bez wulgaryzmow.

Gość ciekawa sytuacja
to porozmawiaj z tą osobą szczerze, jeśli to okaże się pewne to wtedy zrezygnujesz z tbs, żebyś nie została z niczym

co to jest tabs to jakas strasznie niska cena za 60 m2

ja mam mieszkanie tbs i tez licze na zmiane ustawy. Ale wtedy raczej trzeba bedzie wykupic to mieszkanie czyli wplacic reszte wartosci w waszym przypadku byloby to jakies 70 tys. Ale ustawa moze sie zmienic za kilka lat a moze za 20 albo w ogole. Jeszcze nic nie wiadomo. Plusem jest to ze te mieszkania sie dziedziczy. Ale lepiej licz na siebie bo mozecie zostac bez niczego

ja bym się wogóle nie zastanawiała, gdyż w TBS jest tak że zawsze można później, w trakcie już mieszkania tam zrezynować i oni zwrócą ci kałcję czyli te pieniądze, które wpłaciłaś, może nie w całości. Zawsze możesz też popróbować samemu znaleść kogoś na własne miejsce co w dzisiejszych czasach nie będzie stanowiło problemu. A co do prezentu to zawsze można się przeliczyć i jednak nic nie stoi na przeszkodzie abyście później kupili własne mieszkanie. A żeby później dostać się kolejny raz na listę do TBS nie będzie już tak łatwo-tym bardziej że czas oczekiwania jest dość długi

Napewno nie bede z ta osoba rozmawiala na ten temat gdyz to byloby dla mnie chamstwem poprostu. \"Masz sie zdeklarowac czy dasz czy nie bo nie wiemy co zrobic\"-no wybacz ale nie. Mam slaby dzis transfer wiec moje odpowiedzi beda opoznione.

Gość zykzak
najlepiej porozmawiać z tą osobą czy to jest pewne z tą kasą, bo jak tak to ja bym kupiła mieszkanie, swoje to swoje

Gość mam takiego pomysła
Wpłać na tbs i nikomu nie mów. Jak dostaniesz pieniądze, to odsprzedasz udział i kupisz sobie własne mieszkanie, a jak nie to będzie gdzie mieszkać :)

Gość ciekawa sytuacja
to bierz tbs i nie marudź, nie ma się nad czym zastanawiać, druga możliwość dostania mieszkania z tbs może się nie trafić

Wczoraj była głosowana, sama czekam, bo mam komunalne, którego nie chcą mi dac wykupić. Owszem, pewnie trzebaby dopłacić resztę wartości o ile nie było wkładu własnego w postaci czynszów czy remontów generalnych, ale zawsze można na to wziąć kredyt i płacić tyle co teraz za wynajem, ale na swoim i dwa razy większym. Nie wiem, czy zmienią się też TBSy, ale ma zmienić się własnośc spółdzielcza, lokatorska i komunalna

Gość zykzak
w tbs płacisz czynsz i opłaty, 20 tys. wpłacasz jako kaucję i możesz tam mieszkać dożywotnio, ale nie możesz tego mieszkania wykupić na własność

tbs mozna sprzedac duzo drozej niz sie kupilo. Ja mam w warszawie i wplacilam na niego 25 tys ale teraz jak ktos chce odstapic komus tbs to widzialam ze za takie jak ja mozna dostac od innych ludzi spoikojnie 140-160 tys. Wiadomo jest popyt to ceny w gore. Ludzie sa gotowi wiele zaplacic zeby dostac szybko mieszkanie z tbs a nie czekam w kolejce po 10 lat

Macie racje dziewczyny. My myslelismy podobnie ale zawsze takie spojzenie z zewnatrz pomaga. Co mnie tylko martwi to wysokie czynsze w tbs. Nie wiedzialam ze tbs mozna dziedziczyc. A z ta kaucja macie racje napewno sie w razie czego pozniej kogos znajdzie. Musze dzis z narzeczonym pogadac.

a z tego co mi wiadomo ustawa o tbs nie jest jeszcze przygotowana wiec na pewno co najmniej kilka lat to potrwa

Gość kasia...............
Ja bym raczej kupiła, nie czekając na te pieniądze, bo można sie przeliczyć, jak pisały poprzedniczni. A dlaczego właściwie kupujesz w TBS, ja szczerze mówiąc nigdy nie kupiłabym takiego mieszkania.

Gość ciekawa sytuacja
ale jakbyście zrezygnowali z tbs to ta osoba i tak się zorientuje że po cichu czekacie na prezent, to może mniejsze chamstwo niż otwarcie pogadać? koleżanka wyżej też ma dobry pomysł nie mów nic nikomu i wpłać na tbs

Gość zykzak
chyba chodzi o odstąpienie partycypacji a nie sprzedaż mieszkania

dobre przy "sprzedazy" tbsow jest to ze to nie tbs Ci narzuca komu odstepujesz mieszkanie tylko Ty masz pierwszenstwo wskazac osobe. Np. umawiacie sie na 100 tys on ci daje 75tys spolka oddaje 25 tys a on wplaca do spolki swoje 25 tys. Oczywiscie jak nikogo nie znajdziesz na zamiane to oni maja bardzo dluga liste oczekujacych i trafia pierwsza osoba z kolejki