Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wercia75

DLACZEGO DZIECI MAJĄ TAK OKLEPANE IMIONA?

Polecane posty

Gość też mnie to wkurza
20-30 lat temu były same Joanny, Katarzyny i Anny. Ja miałam w klasie 3 Anki i 4 Agnieszki. Julia w całej szkole była tylko jedna. Teraz w każdej klasie jest po 5 Julek, a za to Ania i Agnieszka wyszły z mody. Za 20 lat modne będą inne imiona. Teraz coś, co jest oryginale i niepowtarzalne, za kilka lat będzie oklepane i nie wiadomo, na które imię trafi. Kiedyś Julia nie była modna, bo mało mam, tak nazywało swoje córki, a teraz nagle 20% matek nazywa tak swoje córki. Ciekawi mnie tylko to, dlaczego ludzie zamiast się wyróżniać wolą się przyrównać do innych? Bo nie uwierzę, że nagle wszystkim to imię zaczęło się podobać.

Gość amerkanizacja
Najdziwniejsze imię jakie ostatnio usłyszałam, to Roger. Babcia wołała na niego "Rogerek, Rogerku chodź do babci". Bardzo dziwne imię. Póki co szokują mnie te amerykańskie imiona jak: Brajan, Kevin. O dziwo do Sandry, Nikoli i Angeliki szybko się przyzwyczaiłam, bo znam wiele dziewczynek o tym imieniu, ale do Alana i Denisa jakoś nie mogę.

ja ostatnio słyszałam jak jakaś mama wołała Kasjan nie słyszałam jeszcze takiego imienia u nas w bloku jest mała Ismena - w sumie fajne imię, takie delikatne

Raz w sklepie widziałam małżeństwo z dziewczynką w wózku ( ok 2 latka ). Widać było, że ludzie baaaaaardzo dobrze sytuowani. W pewnej chwili dziewczynka zaczęła coś marudzić, a mumusia do niej: - D E B O R O ! Proszę zamilknąć! Ludzie w sklepie pewnie położyliby się ze śmiechu, ale nie wypadało, więc każdy rechotał w kołnierz. A moim zdaniem nie ma się z czego śmiać. Biedne dziecko. I to niekoniecznie z powodu imienia....

Gość i to na tyle
Coś, co dla nas jest dziwne, innym może się podobać.

Gość taka jest prawda..........
Czasem jest mi przykro, kiedy piszę, że moja córeczka ma na imię Nikola, a ktoś najeżdża na mnie, że jestem po zawodówce, że mieszkam na wsi, że jestem biedna i amerykańskim imieniem chciałam wyróżnić swoje dziecko z tłumu. Mieszkam w mieście, skończyłam studia, biedna nie jestem, a moja córka ma na imię Nikola, bo podoba mi się to imię.

Gość Nikita 331
A ja dałam mojej córeczce na imie Anastazja wołamy na nią Nastusia,Nastka i nie obchodzi nas to ze komus ono moze się nie podobac,ważne że nam sie podoba i mamy nadzieje że w przyszłosci naszej małej tez bedzie dobrze z tym imieniem,a jak nie bedzie jej sie podobało to może korzystac z drugiego imienia Agata

Agata :) jest bardzo ładne :) Wszystkie Agatki są urocze :) moja przyjaciola jest Agusia

Gość do spacji
Ustawiłam suwaczek na tej stronce, mam kody i nie wiem, który wkleić.

Gość Nikita 331
to takie szlacheckie imie:D spowite legendą:)

ja akurat choruje na Debore od paru lat. uwielbiam to imie! :) tylko rodzina miala wąty,a ze mielismy tez alternatywy w kwestii imion poki co nie mamy deborki a tylko \"oklepane\" gabi i emilke. bardzo podoba mi sie imie kalina i gdyby nie to, ze w polaczeniu z nazwiskiem wyszla by kalina kalinowska to to imie na pewno bysmy wybarali.

Ja też mam córeczkę Anastazję. :) A nie zauważyłyście, że dane imiona podobają nam się, lub też nie, bo odnosimy je do znanych sobie ludzi, których lubimy lub nie? Może stąd tyle sprzecznych zdań o imionach. I tak na przykład ja uwielbiam imię Artur ( nie mam pojęcia, jak to można ładnie zdrobnić ), ale imię kojarzy mi się z legendarnym Królem Arturem, rycerzem Avalonu, szlachetnym i prawym wojownikiem itd. A moja koleżanka uważa to imię za obrzydliwe, bo miała w klasie małego, grubego, nieco przygłupiego i zawsze przepoconego Arturka G. i nie wyobraża sobie tak nazwać dziecko :) No coś w tym jest! Niektórzy ludzie, zajmujący się stosowną dziedziną ( nie pamiętam nazwy, może chodzi o numerologię? ) uważają, że każde imie ma charakterystyczne wibracje i albo ułatwia życie dziecku, albo skazuje na same klęski i niepowodzenia. Ba! Ale kto się na tym zna :) :D i kto to traktuje serio? :) A może jest w tym coś prawdy? Jest na sali numerolog? Może się wypowiedzić?

coś w tym jest, czytałam że imię musi się zgadzać z cechami dziecka np kogoś spod lwa nie można nazwać imieniem, które charakteryzuje ludzi słabych , bo będzie miał konflikt wewnętrzny. Ja z kolei przedobrzyłam, moja córka jest spod Barana czyli znaku wysoce ruchliwego i upartego i pewnego siebie a ma na imię Patrycja, które to imię charakteryzuje ludzi właśnie ruchliwych, uparych i przebojowych. I nic dziwnego, że czasem pierdzielca można z nią dostać :O, takie cechy do kwadratu...

Rafinko a jak ma sie moje imie do znaku(takiego jak twoja corka;) ) jak wiesz to prosze napisz:)

mi się podoba Zuzanna - ostanio jest to coraz bardziej popularne imię, ale nie zależy mi, żeby było oryginalne ;)

Gość Klaudia B.
Dlaczego dzieci mają tak oklepane imiona? Bo Mamusiom i Tatusiom takie imiona właśnie się podobały. To, że nazwałaś córę Ramona a następnie szukasz wśród szarego społeczeństwa akceptacji dla własnych /dziwnych/ upodobań jest twoją indywidualną sprawą. Mój syn to Jasio, i nic Ci do tego. :**

Gość mama czworeczki
julka i kubus to najładniejsze imiona na swiecie a ramona to raczej przezwisko dla starej cyganki flllleeeeeee

Gość mama czworeczki
znajomej kolezanka ma takie imie wołaja ja Rama nie wiem czy to mozna imieniem nazwac

A ja dam moim dzieciaczką - bliźniaczką właśnie Julka i Kubuś są modne i ładnie brzmią a nie jakas Ramona?

Gość 1111111111111
a co to znaczy dzieciaczką-bliźniaczką?

w sumie to imie jest oryginalne i bravom za odwagę ale nie dziw sie że masz pojechane skoro twierszisz że inni są bez wyobraźni itd...miej szacunek dla innych-mniej odważnych czy tradycyjnych ludzi pozdro ;)

Gość a moje dzieci mają na imię
NORMALNIE :jas i marysia:P

Gość ludzie papugują
Ja chcę nazwać córkę Alicja, ale ostatnio to imię jest coraz bardziej popularne. 10 lat temu nazwałam pierwszą córkę Oliwia, bo chciałam, żeby miała jakieś oryginalne imię, nagle to imię zaczęło się wszystkim podobać, stało się popularne i oklepane.