Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nareszcie znalazłam mój krem

Kto nie może dobrać sobie kremu do twarzy, bo mu wszystkie szkodzą niech wejdzie

Polecane posty

Przez długi czas (nawet kilka lat) nie mogłam sobie dobrać kremu do twarzy. Mam cerę mieszaną, lekko trądzikową (ale to chyba przez te kremy miałam pryszcze) Wszystkie kremy mi szkodziły! Te bardziej nawilżające okropnie przetłuszczały mi twarz i powodował pryszcze, a te matujące okropnie wysuszały, aż się skóra łuszczyła i podrażniały. Byłam tak zdesperowana, że co 2 tygodnie kupowałam nowy krem, przez co moja skóra jeszcze bardziej się buntowała! Ale powiedziałam koniec!! Znalazłam tu na forum (za co będę wdzięczna do końca życia) info o Humektanie. Pomyślałam prosty skład, fińska receptura, więc co mi szkodzi, skoro i tak wypróbowałam tyle tego badziewia. No i teraz nie poznaję mojej buzi!!! Jest cudnie nawilżona, ale żadnego przetłuszczenia, kremik jest leciutki, wodnisty, prawie bezzapachowy. Krostki wyraźnie rzadziej się pojawiają!! Jestem nim zachwycona!!! Będę mu wierna na zawsze!!!

JEJ MAM TAKI SAM PROBKLEM JAK TY podzrawiam Cię ciepło:0 🌻 też mam cere hmm, raczej mieszana... bo na pewno nie jest sucha, i raczej nie tłusta. tylko oibecnie leczę się udermatologa, bo mam tadzik na pleckach , łoptkach, na buźce tylkookzajonalnie coś wyskoczy... widze wefekty, ale póki co dostałam też na buxkę, differin, zeby całkiem zeszły jakieś otwarte pory, i emulsję oraz krem nawilzajacy Cetaphil... mam ich uzywac poki nie skonczy się mmoja \"terapia\" tetralysalem, ale tern skomczyłam brac w nd. a krem stosuję dalej.. tylko ten cetaphil i differin miał być brany podczas tego tetralysalu, zeby się doelikatnie z nuzią obchodzic, ogólnie to jest drogi krem i ta emulsja, no ale raz się rzuyciłam z kasa... a potem moge juz wrócić do \"swoich kosmwtyków\" tak powiedziała dermatolog, bo ten krem nawilzajacy, jest dobry ale nie rewelacyjny, a ostatnio zobaczyłam ze sie o nim siwece jak lampka choinkowa.. tylko mam problem, bo ja nie mam swoich kosmetyków, nie wiem jaki krem sobie kupic, raz kupiłam garnirra zielony, to mi jakos wiecej krostek powyłaziło, wiec mi chyba nie słuzył, innym razem miałam ziaję, ale jakoś nie tak, a jeszcze innym, zeby sie pozbyc po tych kremach lekkiego tradziku to kupoiłam 20 w d óół, zel antybakteryjny, ale on był na bazie alkoholu...wiec wysuszał strasznie... i znowu problkem czym smarowac zeby nawilzac.. iteraz konczą mi sie te cetaphile i nie wiem do czego wrócić, co zaczac uzywac... generalnie buźke mam czystą, raz na jakis czas, gdzieś cos wyskoczy ale niuektóre kremy to jednak zwiekszały..

a powiedz co stosujesz zanim nawilżysz, moze się skuszę na ten humektan, ale to jest nawilzajacy, a wczesniej co? jakis tonik? jakis zel? coś do mycia biuźki, ale co?doradzisz cos? mimo ze wiem, ze na Ciuebie moze swietnie działać, a inych inaczej, ale co szkodzi spróbować;)

Już Ci piszę :) Więc nie używam żadnych mleczek, toników i innej niepotrzebnej chemii :o Buzię myję jedwabiście kremowym żelem do mycia twarzy Lirene, a potem buzię wycieram i nakładam Humektan i tyle!! Im mniej chemii i kosmetyków, tym buzia ma się lepiej! Pozdrawiam.

A i jeszcze coś. Miałam emulsję Cethapil, ale jakoś mi nie pasował, bo miałam wrażenie, że w ogóle nie zmywa buzi. Ona chyba nadaje się tylko do bardzo suchej cery. Mi nie pasowała, żel Lirene jest dla mnie o wiele lepszy, no i 3 razy tańszy :D

tez się zgadzam im mniej tego tym lepiej.. mam nadzieje ze bedzie mi to służyło, pozyjemy , zobaczymy;) dobrze ze znalazłaś juz odpowiednie kosmetyki dla siebie, niestety do tego czasami prowadzi kreta i długa droga ; mam nadzieje ze inni też tu zajrzą i podzielą sie swoimi doswiadczeniami, nie raz ich rady na pewno przydadzą się innym:)

Nie ma za co 🌻 Mam nadzieję, że Tobie tez pomoże :) Powiem Ci jeszcze, że czasami nie w każdej aptece mają Humektan i czasami trzeba zamawiać, no ale to tylko jeden dzień się czeka, więc raczej żaden problem :) No i za 30 ml płaciłam ok 11zł, a za 100ml ok. 25 zł chyba.

Powiem Ci szczerze, że ja "swojego" kremu szukałam kilka lat (ok. 6 lat) Przez ten czas wypróbowałam chyba z 50 kremów (wcale nie przesadzam!) i żaden mi nie pasował!! Jestem pewna, że od tego miałam problemy z trądzikiem. Teraz żałuję, że nie trafiłam na Humektan wcześniej, bo może uniknęłabym teraz przebarwień potrądzikowych, no ale widzę, że powoli znikają :) Trzymam kciuki, żeby Tobie też pomogło. Pisz o efektach :)

z tym zamawianiem to sie juz spotkałam przy cetaphilu, ale przeraziła mnie cena, ale już kupiłam, jednak teraz i cena i to, ze to zadna rewelacja, spowodowały ze z przyjemnoscia kupię ten humektan(juz o nim kiedys słyszałam, ale pusciłam to mimo uszu, bo ktoś to uzywał do ciała a nie na buźke, a ja się nie dopytywałam) oraz ten Lirene a lubie ta firme:) jeszcze raz dzięki 🌻 i trzymaj kciuki zeby było dla mnie opdowiednie... pewnie trzeba bedzie trocje poczekać zeby zobaczyc jak moja skóra to toleruje 🌻 🌻 🌻

Ja na początku (przez niecały tydzień) miałam wrażenie, że Humektan nawilża za słabo, ale to przez to, że miała wysuszoną skórę przez poprzednie kosmetyki. Ale po 2 tygodniach się to zmieniło i teraz już mam trzecie opakowanie tego kremu. Zużyłam 2 małe i teraz mam duże :) Kremik jest baaardzo wydajny, bo jest wodnisty i wystarczy kropelka na cała twarz. A i taka mała rada: jak będziesz wyciskać emulsję z tubki, to trzymaj ją "do góry nogami" bo jest taka rzadka, że się sama wylewa.

jestem w przedziale wieku 20-30 9jeszcze tej pierwszej połowie;) wiec juz raczej problemy z tradzikiem powinny zejsć (ale nie chca,z tym na plecach, ale wiem, ze teraz to już nie zalezy od wieku, duzo ludzi ma ten problem bez względu na wiek, stad ten dermatolog) a w tym wieku skóre twarzy sie naiwlża przede wszystkim wiec a potrzebowałam jakiegoś punktu zaczepienia 🌻

Ja mam prawie 24 lata i do tej pory problemy z trądzikiem miałam. A jako nastolatka nie miałam problemów. W sumie, to chyba moje problemy zaczęły się właśnie od momentu kiedy zaczęłam używać tych nieodpowiednich kremów :o Potem z każdą kolejną zmianą kremu było coraz gorzej :( Skończyłam u dermatologa z antybiotykiem doustnie. Potem znów był zmiany kremów i znów pogorszenie stanu sery. No ale teraz wiem, że to była wina nieodpowiednich kosmetyków, więc już nie popełnię tego błędu!

bede pamietac, naprawde dzieki za wszystkie rady i te bardziej ogólne i te typowo techniczne 🌻 a mi się naprawde przyda zwłaszcza jeszcze [p tym diferinie odzywienie skróy buxki, bo mimo ze uzywam tego kremu co miałam zalecony(cetaphil-dobrze ze już się konczy) to zobaczyłam ze to wszystko ogólnie podrazniło moją twarz :( wczesniej tak nie miałam, a na poczatku byłam w szoku, bo zamsiat emulsji do mycia zanim miałam nakładac krem, dostałam zelk z iwostinu, taki niby dobry dla skóry bardzo wrażliwej, i ja nie wiem jak to sie stało, ale mi prawie skóra schodziła:( to było dla mnie szokiem, taki niby delikatny dla typowych wrażliwców, a mnie dosłownie \'skrzywdził\" ale jestem dobrej myśli, teraz już to podrażnienie jet mniejsze, ale bałam sie konca tego cetaphilu, bo przede mną była wizja pójscia do sklepu i przebierania w tych kremach.. a to jest straszne uczucie, stoisz przed półką i nie wiesz co wybrac:( ps. teraz już wiem:) i oby poskutkowało, ale to tj napisałam wyzej, posmarujemy się, zobaczymy ;) ps sorry za literówki, ja nie wiem jak to robie ale zawsze mi literki skacza ;)

Mnie też podrażniały wszystkie maści od dermatologa, a teraz nie używam już nic i jest lepiej :) Dodatkowo łykam witaminy B2 i B6, które mają bardzo dobry wpływ na stan cery :)

Cytat ze strony internetowej: "Witamina B2 i B6 . Witamina B2 jest odpowiedzialna za procesy biochemiczne skóry, paznokci i włosów. Stosowana jest w leczeniu trądziku i łojotokowym zapaleniu skóry. Dzięki tej witaminie Twoja skóra utrzymuje naturalny koloryt. Zapobiega wypadaniu włosów, opóźnia powstawanie zmarszczek (w szczególności wokół ust). Witamina B6, podobnie jak i witamina B2, pomocna jest w przypadku chorób skóry. Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej." Podobno dużo tych witamin jest w arbuzie :) Czekam więc na arbuzy :)

Gość tyrewdg
a czy moge prosic o skład humektanu?? może i ja wypróbuje?? mam tylko jedno "ale" co do tego żelu lirene którym myjesz twarz, czy on ma Sodiu laureth sulfate?? podejrzewam ze jak większość tak. Może wypróbujcie fitomed żel ziołowy do mycia twarzy?? mi co prawda on nie służy ale może moja kaprysna cera wolałaby ten do cery suchej niż tłustej?? No bo ja mam przede wsyztskim kaprysną buzię raz tłsuta mega raz sucha raz nawilżona raz nie i też podejrzewam że chemai ma tu duzo do powiedzenia. Z chęcia wypróbowalabym physiogel tylko ta cena na razei mnie odtsrasza, za to skąłd zachęca ;-) Jezeli niestraszen Wam SLS to polecęWam moje najnowsze odkrycie: łagodny peeling domycia twarzy Olay do cery mieszanej i tłustej (SLS nie jest tu na 2 miejscu jak w 90% żeli ale tak w połowie skąłdu więc nienajgorzej). Nie bójcie się ze to peeling bo ma te perełki mega delikatne prawie ich nei czuć a świetnie radzi sobei z lekko trądzikowa cerą. A ten humektan to chyba w końcu kupię już tyle dobrego onim słyszałam... A i sorki że tak się wtracam w ten topik...

Gość tyrewdg
A i witaminy o których piszesz są bardzo ważne także B12 oprócz tych wymeinionych. O ile wiem to maja ich sporo strączkowe jesli Ci nei starszne jedzenie ich to zanim pojawią się arbuzy jedz fasolę, groch, soczewicę czy cieciorke.

no ja ostatnio widziałam w sklepie, i orzeszłam obojetnie, choć też uwielbiam:) mmmmm.no to się zaarbuzujemy;) z tymi witaminkami tez pomyślę, na razie przez trzy miesiace ostatnio też z olecenia dermatologa, podczas tej całej kuracji łykałam drozdze, lewitan z, ale zeby one jakośznacznie podziałały to nie zauwazyłam...

tyrewdg witamy🌻 im nas wiecej tym lepiej, myslę ze autorka też takiego zdania ;) kurczę moze ja sie jeszcze az tak nie znam,ale to prosze oswiec mnie, co to jest to sls o co chodzi, i jaki to ma wpływ?

Gość e tam co takiego super
widze ze on ma spf :)

No z tą witaminą B12 to uważajcie, bo czytałam już nie raz, że ona właśnie może zaostrzać trądzik :o W przypadku trądziku ona nie ma dobrego działania.

Gość e tam co takiego super
a nie to hydrosun

SLS to składnik dzięki któremu kosmetyk się pieni, ale przez to podrażnia skórę i ją wysusza.

Nie Hydrosum tylko HUMEKTAN!!!! On ma najlepszy skład. Pozostałe emolienty mają bardziej skomplikowane składy. Humektan jest najbezpieczniejszy!