Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zakamuflowana

Filtry. Jeśli używam kremu z filtrem20 do tego podkładu i pudru z fil8...

Polecane posty

Gość sklad loreal
chodzilo mi tylko o to ze loreal ma stabilny filtr. sama uzywam innego. a co do biochemi na wizazu. z tego co dziewczyny tam pisza to bezkarnie z pudrami i podkladami z mika i talkiem mozna uzywac filtrow avene. na reszte kremow dziewczyny uzywaja skrobi

Gość fojfojfojf
nie uzywam ani retinoidów ani kwasów, nie biore pigułek (znane przebarwienia pohormonalne) mam jednak tendencje do piegów (jakby nie patrzec przebarwien) i chce zaczac uzywac filtry, jaki faktor byscie poleciły teraz, a jaki na lato?? Moje drugie pytanie co to znaczy ze filtr jest fotostabilny?? a jeszcze mam jasna karnacje i biore tabletki z betakorotenem dawka 15 mg jesli to cos ma do rzeczy.

Gość fotostabilność
Fotostabilność Fotostabilność to zdolność cząsteczki filtru do utrzymania swych właściwości ochronnych w stanie niezmienionym przez określony przedział czasu podczas którego jest on poddany działaniu promieni słonecznych. Okazało się jednak, że efektywność niektórych substancji chemicznych będących filtrami może ulegać obniżeniu po czasie ekspozycji na słońce czyli mogą one ulegać fotodegradacji. Polega to na tym, że promienie UV powodują zniszczenia w ich strukturze chemicznej co sprawia, że zdolność ochrony przed promieniami UV takiego filtru zostaje zredukowana po upływie pewnego czasu. Problem fotodegradacji dotyczy głównie filtrów anty-UVA oraz nielicznych anty-UVB. Naukowcy znaleźli dwa rozwiązania: Po pierwsze szukają takich substancji fotostabilnych, które nie kumulują energii UVA i dzięki temu są dłużej trwalsze i efektywne przykładem jest Mexoryl. Po drugie w formule kosmetyku stosuje się kilka filtrów jednocześnie, dzięki temu energia pochłonięta przez filtr UVA zostaje częściowo przekazana na inny filtr z rodzaju UVB, dzięki temu filtr UVA zostaje ochroniony przed rozkładem.

Gość fotostabilność
a polecialbym Ci na teraz i na lato filtr 50+

Gość fojfojfojf
dzieki bardzo.