Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość et*

dziwne imiona w Polsce

Polecane posty

Gość et*

Taka jedna urodziła dziecko i nazwała je Mietłosława. Tak jej zarejstrowali. co o tym sądzicie? Mietka - nowe imię żeńskie. Historycznie z czasów Światopełka, ale jednak na wskroś współczesne. Tak jak i Dżerik (imię męskie z kolei).

Ludzie lubią ośmieszać swoje dzieci, bo w życiu nie uwierzę w to, że matka nazywa dziecko Mietłosława, bo jej się to imię podoba.

Gość fantakurwastycznie
"Taka jedna urodziła dziecko i nazwała je Mietłosława" akurat, już to widze :P

Gość zrob tak samo
moja kolezanka nazwala corke :ANIKA szkoda ze nie Amika jak firma robiaca sprzet agd ;)

Gość Kruszynka..
ja tez narzekam na swoje imie:(:P

Gość et*
a wierzycie w Dżerika? to jest autentyk! raz w sklepie jedna woła "dzerik, dżerik gdzie jesteś?" myślałam, że pies wlazł w nabiał a to było dziecko... ale skandallismo :(

mam kolegę który ma na imię Dezyderiusz - bardzo sympatyczny gość :)

W mojej klatce mieszka 2-letni Jeremi. Niby to normalne polskie imie ale pasuje do 70-letniego dziadka a nie do małego chłopca :O

ale ten Jeremi przez większą część życia będzie dorosły, chłopcem będzie tylko kilka lat

Gość tally
Anika jest b. popularnym imieniem w Niemczech...co w nim jest takiego zlego??

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 to imię nadane szwedzkiemu dziecku przez jego rodziców w maju 1996 roku. Rodzice planowali nigdy nie zatwierdzić imienia, jako protest przeciwko ścisłym szwedzkim regułom nadawania imion dzieciom szwedzkiego rządu. Tam rodzice mogą wybrać jedno z listy tysiąca imion. Jeśli nie znajdą odpowiadającego im imienia, mogą optować za innym przez złożenie wniosku lub zgłoszenie sprawy do sądu. Od ok. 2000 r. reguły zostały nieco rozluźnione, lecz są wciąż bardzo surowe w porównaniu do obowiązujących w pozostałych krajach Europy: opowiadanie się za nieistniejącym imieniem wciąż wymaga wystosowania petycji. Sąd okręgowy w Halmstad (południowa Szwecja) nałożyła na rodziców (Elizabeth Hallin i niezidentyfikowany ojciec) grzywnę 5 000 koron (równowartość 550 euro) za niezarejestrowanie imienia chłopca przed jego piątymi urodzinami. W reakcji na karę rodzice przedstawili liczące czterdzieści trzy znaki imię twierdząc, że jest ono „znaczącym, ekspresyjnym osiagnięciem, który widzieliśmy jako wytwór artystyczny”. Zasugerowali, że imię jest rozumiane w duchu patafizyki. Sąd odrzucił imię i podtrzymał grzywnę. Rodzice próbowali wtedy zmienić imię na A. Sąd ponownie nie zaakcepował pomysłu na nazwanie dziecka, gdyż w Szwecji zabronione posiadanie jednoliterowego imienia. W 1997 chłopiec wciąż nie miał imienia, lecz posiadał paszport. :-)))

Gość szalallala
moja kolezanka ma w dowodzie imie: Solidarność. Jej rodzice byli wtedy w Solidarnosci, walczyli o wolna Polske. a ona biedna akurat urodzila sie, gdy komuna upadla, no i nie wiem jakim cudem przeszlo w urzedzie to imie. Oczywiscie dziewczyna sie nie przyznaje, jak ma na imie naprawde. Jej mlodsza siostra tez sie nazywa Tradycja. Ale to i tak lepiej niz Solidarność??? Jakbym to od kogos uslyszala, to bym nie uwierzyla, ale ona mi pokazala swoj paszport!!! szok normalnie.

Gość tally
Anika - imię żeńskie pochodzenia skandynawskiego, jedna z form pochodnych od imienia Anna. Angielska forma imienia: Anneka Anika imieniny obchodzi razem z Anną, m.in 26 lipca, 3 maja. Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Anika"

Gość kłania sie arnika

Gość bzyykkkkkk
kiedys uslyszalam w telewizji imie PERPETUA

Anika ładne, Jeremi bardzo ładne. Co w nich dziwnego?

Nie wiem, czy to prawda, ale kiedyś czytałam, ze Dorota Gawryluk ma syna Nikona, a jesli będzie mieć kiedyś córkę to nazwie ją Minolta. Ale i tak najdziwniejsze imiona nadaje Wisniewski. A moja koleżnka daje swojemu synkowi na imie Fabian. Według mnie niezbyt ładnie. Moja babcia która trochę nie dosłyszy, zrozumiała Pawian. Pewnie w szkole tak będą go przezywać.

Gość bzyykkkkkk
Minolta...o bosz :-O a moze kodak...albo cannon :-/

Fabian jest niemieckie, znam kogos takiego i bynajmniej go pawianem nie przezywano:O

A ja spotkałam dziś na Targach Książki m.in. małą Iwetę, Bruna, Olafa, Jagodę, Elizę, Michasię, Igora, Sławka. Był też chłopiec o imieniu Iwo. I, szczerze mówiąc, cieszy mnie ta różnorodność imion, to że imiona staroświeckie czy archaiczne otrzymują nowe życie. Byleby pasowały do nazwiska :D Irytują mnie za to i śmieszą spolszczone formy imion zaczerpniętych z innych języków. Są rozpaczliwie pretensjonalne. Ale zazwyczaj noszą je dzieci osób, które podobne gusta przejawiają w wiekszości dziedzin życia. I raczej trudno spotkać je na Targach Książki :D

Gość moja kuzynka nazwała syna
Pascal a jest po filologi polskiej :D

Gość wczoraj mój mąż znalazł
w białoruskim kalendarzu imię Miafodzi i od wczoraj namawia moją siostrę aby nadała takie imię swemu jeszcze nienarodzonemu synkowi--------ale bezskutecznie

Gość Karolina ...MS
Kto nazwałby swojego syna imieniem Magnus ? Mnie osobiście się podoba, imię chyba Islandzkie ? Mam kolegę o ty imieniu (Polak)

Gość moja corka ma na imie LIV

Gość hahahahah
wyrazy ubolewania

Imię samo w sobie bardzo ładne, ale jak je zdrabniasz?

Gość moja corka ma na imie LIV
Livka , Linka