Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majjka / zgódź się

KONCZITA --moze bedziesz tu miała swój topik z przepisami

Polecane posty

Konczita- a bez papryki jest dobra?? Bo ja nienawidzę papryki kons. A czy taką konserwową można zastąpić świeżą??? Może byś zaserwowała jakąś zapiekankę?? Masz fajne przepisy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewnie, ze moze byc bez papryki. albo ze swieza. moze byc z czymkolwiek lubisz :) ja uzywalam papryke pieczona ze sloika, jest w takiej zalewie wodnej, nie typowo konserwowej. zapiekanka jest pare wpisow wyzej, ziemniaczano serowa. innych zapiekanek nie robie. za bardzo mi sie nie chce podwojnie przerabiac jedzenia ;) ale jak mi nieraz zostanie makaron, to robie improwizowana zapiekanke, w ktorej z reguly jest pociachany pomidor, cebulka, szczypior, potem tunczyk z puszki i na wierzchu sporo sera, a wszystko zalewam paroma lyzkami smietany rozbeltanej z jajem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurczak w sosie lekko kwaśnym Skladniki: 2 łyżki oleju, drobno posiekana szalotka, drobno pokrojona kurza pierś (20-30 dag), łyżeczka masła, 1/4 szkl. białego wina, 1/2 szkl. bulionu, 1/4 szkl. słodkiej śmietany, 2 łyżki posiekanych kiszonych ogórków, 2 łyżki startej marchwi, 2 łyżki tartego ostrego sera (np. cheddar), sól i pieprz. Jak przyrządzić? Podgrzewamy olej, a na nim lekko złocimy szalotkę. Dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy masło, wino i gotujemy do lekkiego odparowania cieczy (2-3 min). Dodajemy bulion, śmietanę, ogórki i marchewkę, gotujemy 5-6 minut na małym ogniu. Dodajemy ser, a gdy się rozpuści, sprawdzamy smak potrawy, po czym wg uznania dodajemy sól i pieprz. Jak podawać? Z kalafiorem lub ryżem albo kuskusem. Na talerzu można posypać czymś zielonym i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Uwagi: Jeżeli na końcu sos okaże się za rzadki, można dodać więcej sera lub minimalną ilość mąki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Błyskawiczna fasolka pomidorowa Składniki: 4 łyżki oliwy, 3 rozdrobnione ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, puszka białej fasolki, 1 łyżeczka wiórków ostrej papryki (najlepiej wędzonej), spora gaść majeranku, 20 dag parówek lub lepszego mięsa, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, sól, garść szczypiorku. Jak przyrządzić? W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Kiedy zapachnie, dodajemy pomidory (z sokiem) i paprykę, gotujemy 2-3 minuty do lekkiego zagęszczenia sosu. Dodajemy odcedzoną fasolę i majeranek, gotujemy chwilę do połączenia składników. Wrzucamy pokrojone parówki, gotujemy 1-2 min. Na końcu można posolić wedle zapotrzebowania, a po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i szczypiorek. Jak podawać? Z białym ryżem, ew. czymś innym o delikatnym smaku (np. kuskus). Uwagi: Ostrość potrawy musimy dostosować do własnych preferencji - to nie musi, ale może być nawet bardzo ostre. Wędzona papryka (chipotle) doda fajnego wędzonego posmaku, ale można ją zastąpić inną ostrą papryką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita- ajak zrobić chłodnik litewski. Wiem , że do tego idą buraki. Ale jakie??? Czy same czy z nacią?? No i co poza tym??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Papryka pieczona ze słoika?Nie konserwowa?Dawaj przepis,jeśli to się nadaje do leczo i innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ika0011 - nie wiem, jak zrobic chlodnik litewski :D Dla mnie na oko za duzo roboty, nawet nigdy go nie jadlam, ale na pewno znajdziesz gdzies przepis, bo to klasyczna potrawa :) amita - przepraszam, ale czy uwazasz, ze ja ta papryka sama robilam? to w sumie jest papryka konserwowana, ale nie taka typowa w zalewie octowo-przyprawowej. z tego co mi sie wydaje, to sie ja piecze w piekarniku i daje w sloje, zalewa woda i daje kwasek cytrynowy lub troche octu. ale ma ona nie octowy smak. Mozna tez w oleju taka upieczona zakonserwowac. jak napotkam bardziej szczegolowe informejszyn, to zapodam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurcze,myślałam,że sama robiłaś.Ja robię konserwową z miodem,pyszna,ale na taką bez octu to nie mogę znaleść przepisu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co taka cisza
to ze nie pisze nie znaczy ze nie czytam :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no nie moge codziennie wymyslac nowego przepisu, a poza tym nie wszystko co wymysle jest az tak fajne, zeby to oglaszac calemu swiatu ;) potem wyjde jak niektorzy internauci z bon apetit, co to zapodaja przepisy typu jak ugotowac zupe z torebki, albo sos ze sloika ;) mam fajny przepis, ale nie wiem, jak sie nazywa tak mala zielona dynia, co wyglada jak zoledz debowy, wielkosci glowy niemowlaka ?? wie ktos moze? buziaki 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomarańczowy wpisie//:D chyba każdy z nas wyszedł z założenia, że nie pisze tylko czyta i stąd ta cisza :D:D konczita//:) te najprostrze przepisy są najczęściej najfajniesze, bo najpraktyczniejsze ;) pozdrawiam 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tylko wyjechałam na pare dni i proszę... co tu za pustki? Gdzie założycielka tematu, gdzie bohaterka tematu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bylam na kilkudniowym wyjezdzie, ale juz wracam i bede sie produkowac ;) omlet z warzywami i nie tylko: na patelnie lejemy troche oliwy, na to wysypujemy mrozonke drobno pokrojonych roznych warzyw (np. marchew, groszek, kukurydza, fasola lub cos w tym stylu) albo swieze warzywka w drobna kostke (cukinia i co tam lubimy). gdy warywa podmiekna, zgarniamy je na jedna strone patelni, a na druga kladziemy cienki plaster wedzonej szynki. gdy szynka sie podpiecze, wylewamy na patelnie rozbeltane jaja z przyprawami (sol, pieprz i ziola). gdy jaja sie prawei calkiem zetna kladziemy pare cienkich plasterkow sera i zginamy placek jajowy na pol. proporcje wg. uznania i potrzeb. jedna duza patelnia w/w jedzenia wystarczy na 2 osoby. a do tego zielona salata z pomidorami, szczypiorem i sosem o smaku orzezwiajacym (nie majonezowato-smietanowym).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makaron z krewetkami (bez wiekszych komplikacji ;) ) skladniki na 2 porcje: - 1/3 opakowania makaronu (paczka 500g) - 2 lyzki oliwy (lub oliwa i maslo) - 10 czarnych oliwek pokrojonych w krazki - lyzeczka wiorkow ostrej papryki (lub rownowartosc swiezej, lub cayenne) - lyzeczka suszonej bazylii - 15-20 srednich krewetek (surowych, rozmrozonych, obranych) - szczypta-dwie soli morskiej - 1/3 szkl. slodkiej smietany - 3-4 lyzki startego parmezanu - swieza zielenina do posypania, np. pietruszka, bazylia, szczypior ... wykonanie: 1. gotujemy makaron 2. na patelni podgrzewamy oliwe, dodajemy oliwki, bazylie, papryke i podsmazamy az zapachnie 3. dodajemy krewety oraz sol i smazymy 1-2 minuty 4. wlewamy smietane, dodajemy ser 5. trzymamy na malym gazie do ugotowania makaronu 6. na koncu wsypujemy swieza zielenine i polewamy sosem makaron na talerzach, mozna zmielic troche pieprzu i soli wg. zapotrzebowania na wierzch ps. jezeli kupimy krewetki uprzednio ugotowane, pomijamy smazenie ich, a poza tym wszystko tak samo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ku ku
:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam ,sama robiłam pychotka choć troszkę droga.karkówka z kapustą. kapustę kiszoną posiekać ,udusić z wędzonym boczkiem kotlety zkarkówki rozbić zawijać kapustę w kotlety zpiąć wykałaczką obsmarzyć dusić do miękości Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ooo!!! jaki fajny przepis... dzięki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i co dalej
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie cus

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sos czosnkowy: 4-5 zabkow czosnku rozzgniecionych 1/3 szklanki oliwy 1/4 szklanki soku z cytryny miksujemy w blenderze. nadaje sie na marynate, jako sos do salatek/surowek, do ryby, miesa, jako \"maczacz\" .... a oprocz tego samo zdrowie :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kuku! ja chyba juz wiem jak naprawde dziala powiedzenie przez zaladek do serca ( mam dowody);)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita w przepisie fasoli bialej , chodzi ci o jaska? no ale z ryzem??? Przybliz mi o jaka fasole dokladnie chodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) Konczita, Konczita - :D Ale smaka znowu mi narobilas :D To jest chyba Twoja specjalnosc :D :) Arnusia - Ciebie tez bardzo serdecznie pozdrawiam :D Swietna stopka! :):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to moze tu bedziemy sie gromadzic na wyuzdane pogadanki o jedzeniu :D :D zaraz sie rozejze z ta fasola, bo cos mi umklo z pamieci .... - bAGA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z ta fasola, to moze byc jakakolwiek biala - ja mialam taka mniejsza zdecydowanie niz jasio. no i ta mamalyge fasolowo-pomidorowa mozna zapodac na ryz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja zrobilam dzis krewetki- rozmrozilam duze krewetki \"black tiger\" hi hi cos dla Konczity;) obralam zostawiajac tylko ogonek a cala krewetke przecinam wzdluz potem w misce ugniatam je z oliwa z oliwek + sos sojowy + pulpa papryczki cayenne i na godzine do lodowki w tym casie gotujemu ryz na sypko z warzywami ( ja uzywam mieszanki chinskiej wok) krewetki wrzucamy na goraca oliwe najwyzej 3-4 min, przez to przekrojenie one sie tak ladnie wywijaja jak rozyczki (podpatrzone u Chinczykow)i mieszamy z ryzem warzywnym-pycha! Margot dzieki za pochwale za stopke , dla mnie -jelopa informatycznego to duuza rzecz❤️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
precyzuje ze krewetki przecinam wzdluz ale nie do konca- nadcinam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×