Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lutówka27

LUTY 2008 !!!

Polecane posty

Gość anted22
dzieki za rady, a jak tam twoje starszedziecko, szczęśliwe, przejete, cieszy się, jakby nie było tyle lat jedynak-ka ?

Mam córcię i ona bardzo się cieszy. Cały czas marudziła o rodzeństwo, obiecywała, że będzie pomagać i się zajmować:) Tak mnie naciągała na tą ciążę, tak planowała dzidziusia za mnie, że kupa śmiechu!:) Mam nadzieję, że nie zmieni zdania i nagle nie zrobi się zazdrosna i roszczeniowa:) Jest na tyle duża, że rozumie, że takie maleństwo będzie mnie potrzebowało bardziej. Myślę, że będzie dobrze:) Ona jest taka niańka dla młodszych dzieci, karmi je, czyta im bajki, wyciera brudne buzie:) Opiekuńcza jest:)

Gość anted22
no to super, fajnie że starsza to dziewczynka, napewno bardziej ci pomoże, a drugi bobac obojetna płeć czy marzy wam sie chłopak, wiem ,ze najważniejsze zeby było zdrowe, ale tak po cichutku macie jakieś marzenia? ❤️11 tyg.❤️

Nie wiem czemu, ale mam fazę, że będzie chłopak. Ale trochę mnie to przeraża, bo ja wiem jak zajmować się dziewczynką, więc gdyby urodziła się właśnie dziewczynka, byłoby mi łatwiej:) Ale mój mąż chciałby tak po cichu syna, choć córcia też będzie księżniczką:) Może dlatego tak gada, bo synuś to spełnienie męskich ambicji:), a przy pierwszym dziecku to już w ogóle!:):):) Niemal każdy facet marzy o synu:) Mój mąż nie jest ojcem mojej 10-cio letniej córci, dla niego to będzie pierwsze dziecko:)

Gość anted22
my narazie obydwoje mówimy że obojetnie, ale ponieważ mamy imie tylko dla dziewczynki mówimy na nasze maleństwo : Julka, ale dzisiaj po usg, a bylismy razem Tadek( mąż) powiedział że to chyba chłopak, ponieważ tak machał nogmi, wiec chyba wiekszość facetow ma zakodowanego gdzieś w podświadomości syna

No dokładnie:) Przy pierwszej ciąży od początku zwracałam się do fasolki jak do dziewczynki, później już po imieniu, cały czas mówiłam :Marika kopie!, Marika ma czkawkę:) No i jak zrobili mi USG w 25 tygodniu, to wyszło, że dziewczynka. Wcale zaskoczona nie byłam:) Teraz mam problem z imieniem i dla chłopca i dla dziewczynki. Będę musiała się zastanowić z mężem:) Uciekam spać, bo kręgosłup mi siada, garbię się za bardzo. Do jutra!:)

Gość anted22
dobranoc, ja tez juz odlatuje, miło sie z toba gawędziłó, pa

witam z rana i zapraszam na capucino :D synio wstał zaraz po 7, więc od rana na nogach :). Mężusiowi maży się córa, zresztą pierwszy syn miał być córką :), ale mamy faceta i tym razem kto wie, co będzie, może znów chłopak. ja też należe do grona \"szczupłych\":D, przed pierwszą ciążą w wieku 27 lat ważyłam 42,5 :) przytyłam do 49:), a potem waga utrzymywała mi się w granicach 44-45,5, a teraz właśnie się zważyłam 4,4:D

Gość zuzaaaaaaaaa
Dzisiaj byłam w Klinice Chorób Zakaźnych i lekarz powiedział mi, że półpasiec nie zagraża dzidzi, bo kiedyś chorowałam na ospę i mam preaciwciała. Poza tym nie miałam gorączki i już mi wysypka przysycha.Ale boli dalej i dalej jestem niespokojna.

witam wszystkich :) Widze ze na wagi startowe temat zszedl :) Ja zaczynam od 45kg przy 156 wzrostu i jak narazie waga ani drgnie. Dalej nie jem miesa, ale z apetytem juz lepiej, nie mam specjalnych zachcianek i staram sie nie szalec ze slodyczami, zwlaszcza ze kiedys w ogole ich nie jadlam. Zaparcia zwalczylam kapusta kiszona :P Acha i mam rade dla wszystkich cierpiacych na bole glowy. Trzeba wziac miesiste liscie kapusty, potluc je tluczkiem, tak zeby puscily sok i zrobic z tej miazgi oklad na czolo, przechodzi po paru minutach lezenia. Babcia mi tak poradzila, bo mnie mocno glowa boli ostatnio i to naprawde swietnie dziala :D Brzuch nadal boli, ale jestem spokojna. Nie bardzo rozumiem jak to z tym dotykaniem jest. Zawsze przy okresie kladlam sobie na brzuch rece, albo kota :P i to go rozluznialo i przestawal bolec. i teraz jakos odruchowo tez tak robie i efekt jest taki sam - rozluznienie. To niedobrze?

Gość zuzaaaaaaaaa
Sylwia 72- wysypka przy półpaścu strasznie boli i swędzi więc trudno ją pomylić z czymś innym. Ja na początku myślałam, że oparzyła mnie meduza, bo byliśmy w Turcji.Zadnych innych objawów nie było. Ale krostki pojawiły się nie tylko na plecach ale i na piersi więc już zanim poszłam do lekarza wiedziałam co jest. Nie dostałąm żadnych lekarstw tylko zovirax i puder do smarowania. ale już jest lepiej.

Ziuuutek, z tym dotykaniem brzucha to jest tak, że wcześniej, przed ciążą faktycznie dotyk mógł uśmierzyć ból czy rozluźnić. Teraz nasza kochana macica czuje się zaatakowana przez intruza, którego z chęcią by się pozbyła w pierwszym trymestrze i dlatego właśnie lepiej jej nie ruszać, bo to może być impuls do wywołania skurczów i poronienia - szczególnie, jak kobieta jest w ciąży zagrożonej lub ma bóle. Organizm kobiety reaguje na ciążę jak na zatrucie - stąd nasze złe samopoczucie, mdłości, wstręt do różnych rzeczy, senność. Hormony też swoje robią. Dzidziuś w brzuchu jest traktowany na początku przez nasz organizm jak ciało obce, którego należałoby się pozbyć. Nieważne, że my bardzo się cieszymy z ciąży i o nią dbamy - nasz organizm myśli sobie na początku całkiem coś innego:) Do 12 tygodnia ciąży odbywa się stała walka i próba sił między matką a dzieckiem:) Dlatego właśnie do tego czasu zdarza się najwięcej poronień. Później robi się już bezpieczniej, bo organizm matki poddaje się, a dzidziuś jest na tyle silny, że nie da się wykurzyć:) Oczywiście nie można tego przypisywać do każdej ciąży, ale w większości przypadków tak właśnie jest. Tak mi to wyjaśniał mój ginekolog. Ale wiesz jak to jest - co lekarz, to inna szkoła i inne rady:) Pozdrawiam!:)

AnnaSzn - dzieki za wyjasnienia. W sumie to co lekarz ci powiedzial wydaje sie mocno sensowne, tylko to dotykanie brzucha jest takim \"odruchem pierwotnym\", nawet nie wiem ze to robie :P zwlaszcza ze rozluznia. No nic postaram sie to kontrolowac. Jutro zaczynam 11 tydzien, to jeszcze dwa i koniec 1 trymestru :D dzis pobrali mi wieelka strzykawe krwi, ledwo sie do domu dowloklam i taka slaba i spiaca jestem, mimo natychmiastowej dawki ciacha napoleonki :P zrobia mi wszystkie badania, to w ciazy moje pierwsze. wyniki bede miala po 16 poza toxo bo na nia musze czekac do wtorku. Robila juz ktoras z was badania? Chetnie bym porownala wyniki zanim uda mi sie z nimi dotrzec do lekarza, a normy ponoc podaja tylko ogolne a nie na ciaze heh

JA już robiłam badania, hematokryt mam poniżej normy i niską hemoglobinę - choć w normie. Toxo też robiłam, nigdy nie miałam z chorobą kontaktu, więc muszę uważać. No i musiałam robić test Coombsa, bo mamy z mężem konflikt - ja A Rh (-), a on 0 Rh (+). Test nie wykrył przeciwciał, więc na razie wszystko ok:) 3 sierpnia mam badania prenatalne, ale nie inwazyjne - tylko usg genetyczne i dwa pobrania krwi:) Idę jeść zupkę:) Ziuuutek, już za tydzień możesz się głaskać:), byle nie za dużo;) Ja też instynktownie trzymałam się za brzuch w pierwszej ciąży:), to taki odruch, no nie?:):):)

wiesz napewno ze to jest konflikt?u nas ja mam o Rh + a maz ma A2 Rh- czy my tez mamy konflikt mnie lekarz nic nie mowil.poradzcie... ja slyszalam ze jak matka ma 0 Rh+ to nigdy nie bedzie konfliktu ale czy to prawda niewiem....

Cześć dziewczyny! Ale dużo do czytania! Fajnie, że pojawiają sie nowe mamy. AnnaSzn - dostałaś skierowanie na badanie prenatalne, czy sama chciałaś? Ja też mam przeciwne Rh. Przy pierwszej ciąży było wszystko ok. A podstawowe badania będę robiła dopiero pod koniec miesiąca. A krew mam całe życie słabą, więc teraz też się tego spodziewam.

Gość panna Klara
witam w ten upalny wykańczający dzień .. dzięki Nikita, to podbudowuje jak ktoś tak mówi..ale uwierz mi gdybyś była w podbramkowej sytuacji (czego nikomu nie życzę) też byś sobie dała radę..my kobiety silne jesteśmy, zwłaszcza jeśli chodzi o nasze dzieci ;-) ja zaczynam od wagi wyjściowej 57 przy wzroście 164, na razie trzymam wagę,ale przez te upały niewiele jem..głównie owoce i chłodnik :-) a co do konfliktu to jeśli matka ma Rh + to nigdy nie wystąpi niezależnie od Rh ojca..nie wytwarzają się wtedy przeciwciała bo krew dziecka niezależnie od Rh nie jest dla "wrogiem" dla Twojej krwi..odwrotnie jeśli matka ma Rh -, wtedy jej krew może potraktować krew dziecka jako "wroga "(jeśli ma Rh+) i wytworzyć przeciwciała..ale w obecnych czasach konflikt serologiczny to żaden problem, więc się nie stresujcie, jedynie trzeba co jakiś czas sprawdzać poziom przeciwciał :-) pozdrawiam wszystkich a na weekend w górki :-)

Gość anted22
ja tez juz jestem po badaniach jakis m-c, i wszystko o.k, gin., powiedziała ze żelazo mam w normie, ale tak na granicy i dodatkwowo zalecila mi brać poza wit. jeszcze bioferfolic. Na Toxo też nie mam p/cial ale tu to źle ponieważ mam kotka, więc musze uważać i w II trym. powtórzyć badania.

Do nowych lutowych mam. Wpiszcie się do tabelki NICK.......WIEK.....MIEJSCOWOŚĆ......ost.@....TC. ...TERMIN PORODU Antoś.........26.......dolnośląskie........23.04.....12. ......01.02 Jennny.......24.......Elbląg/Stratford....26.03......... ......01.02 -WIOSNA-....26.......dolnośląskie........27.04.......... .....03.02 Anastazja....27.......świętokrzyskie.....29.04......11.. .....05.02 AngelikaWrocławianka....28....WROCŁAW....03.05.......... 05.02 oga............22.......wielkopolska.......02.05........ ........06.02 gosiaczek76...31........warm.-maz.......02.05........... ....09.02 Olcia_M.......27......pomorskie...........05.05......... ......12.02 jokas.........27........Niemcy..............08.05....... ........12.02 ziuuutek......26........dolnośląskie.......11.05........ ........15.02 nikita27.......27....zachodniopomorskie 14.05................19.02 Anna-Szn.....32.........Szczecin...........16.05........ .......20.02 kina...........24........pomorskie..........15.05....... ........21.02 titi------------29........Wawa................20.05..... ..........27.02 Sylwia72......35.......Gdynia................18.05...... .........25.02 panna Klara...28......Katowice.............10.05................17 .02 MysiaTygrysia..24......Wrocław...........14.05.......... ......27.02 Motylek27.....27......Warszawa...........10.05.........9 ......15.02 wasiulka29 .... pomorskie ..............19.05..................23.02

Hej. Czy jak sie nie ma owu to mimo to moze pojawic sie ten sluz rozciagliwy?

Gość anted22
Sylwia 72 - a jak sie do niej dopisać ? :) ❤️ 11 tyg.❤️

Z konfliktem jest dokladnie tak jak napisala panna Klara, jesli matka ma Rh+ to nie bedzie konfliktu bez wzgledu na to co ma ojciec. Odebralam swoje wyniki i mam hemoglobine i hematokryt za niski, ponizej normy. HGB 11,3 a norma zaczyna mi sie od 12 HCT 30,8 a norma zaczyna sie od 37 Jakie wam wyszly wartosci? Pytanie do tych dziewczyn, ktore maja za niskie :) anted22 - jak dopisujesz swoja wypowiedz to skopiuj tabelke, wklej w tersc wypowiedzi i sie do niej dopisz :) panno Klaro, anted22 pomalujcie sie na czarno bo sie jakis podszywacz zaraz czepi :)

Gość anted22
ziuutek, dzieki za rady, ale z tym wklejaniem tez mam problem, chyba muszę poczekać na męża, probowałam ta droga "ctrl v -c ", ale to narazie mały problem dojde do tego jesli chodzi i moje wyniki to HGB: 11,7 HCT: 36,5, ale to prawie na granicy, jak juz wspomniałam dodatkowo biore Bioferfolic( czyli żelazo w tabletkach)

NICK.......WIEK.....MIEJSCOWOŚĆ......ost.@....TC. ...TERMIN PORODU Antoś.........26.......dolnośląskie........23.04.....12. ......01.02 Jennny.......24.......Elbląg/Stratford....26.03......... ......01.02 -WIOSNA-....26.......dolnośląskie........27.04.......... .....03.02 Anastazja....27.......świętokrzyskie.....29.04......11.. .....05.02 AngelikaWrocławianka....28....WROCŁAW....03.05.......... 05.02 oga............22.......wielkopolska.......02.05........ ........06.02 gosiaczek76...31........warm.-maz.......02.05........... ....09.02 Olcia_M.......27......pomorskie...........05.05......... ......12.02 jokas.........27........Niemcy..............08.05....... ........12.02 ziuuutek......26........dolnośląskie.......11.05........ ........15.02 nikita27.......27....zachodniopomorskie 14.05................19.02 Anna-Szn.....32.........Szczecin...........16.05........ .......20.02 kina...........24........pomorskie..........15.05....... ........21.02 titi------------29........Wawa................20.05..... ..........27.02 Sylwia72......35.......Gdynia................18.05...... .........25.02 panna Klara...28......Katowice.............10.05................17 .02 MysiaTygrysia..24......Wrocław...........14.05.......... ......27.02 Motylek27.....27......Warszawa...........10.05.........9 ......15.02 wasiulka29 .... pomorskie ..............19.05..................23.02 zapka.............Siedlce.......................22.05................29.02

Gość anted22
NICK.......WIEK.....MIEJSCOWOŚĆ......ost.@....TC. ...TERMIN PORODU Antoś.........26.......dolnośląskie........23.04.....12. ......01.02 Jennny.......24.......Elbląg/Stratford....26.03......... ......01.02 anted22......32.......Ustka.................26.04.....11.......01.02 -WIOSNA-....26.......dolnośląskie........27.04.......... .....03.02 Anastazja....27.......świętokrzyskie.....29.04......11.. .....05.02 AngelikaWrocławianka....28....WROCŁAW....03.05.......... 05.02 oga............22.......wielkopolska.......02.05........ ........06.02 gosiaczek76...31........warm.-maz.......02.05........... ....09.02 Olcia_M.......27......pomorskie...........05.05......... ......12.02 jokas.........27........Niemcy..............08.05....... ........12.02 ziuuutek......26........dolnośląskie.......11.05........ ........15.02 nikita27.......27....zachodniopomorskie 14.05................19.02 Anna-Szn.....32.........Szczecin...........16.05........ .......20.02 kina...........24........pomorskie..........15.05....... ........21.02 titi------------29........Wawa................20.05..... ..........27.02 Sylwia72......35.......Gdynia................18.05...... .........25.02 panna Klara...28......Katowice.............10.05................17 .02 MysiaTygrysia..24......Wrocław...........14.05.......... ......27.02 Motylek27.....27......Warszawa...........10.05.........9 ......15.02 wasiulka29 .... pomorskie ..............19.05..................23.02 zapka.............Siedlce.......................22.05... .............29.02

Gość anted22
dzieki za podpowiedzi , udało się

ja narazie bez witamin, tak mi lekarka kazala. Ale teraz zmienilam lekarza no i wyniki juz mam to pewno bez doladowania żelastwem sie nie obejdzie. W sumie mnie moja hemoglobina wcale nie dziwi. Miesa nie jem, szpinak mi smakuje zardzewialymi śrubami a to co ma najwiecej zelaza czyli moje niegdys ukochane krewetki, teraz mi smierdza, heh

Gość anted22
a lubisz buraczki, jakupuje sok hotexu, jest dobry ponieważ nie sa tam gołe buraki , sa plus warzywa takie ogólne włoszczyzna i jest b. dobry, spróbuj

Gość anted22
miałam na mysli firme HORTEX, literówka :)

hmm moze czas na barszczyki, buraczki na cieplo, barszczyk kiszony, zapomnialam o tych burakach. Soku z burakow niestety nieznosze, podobnie jak soku z marchewki, ale marchewy chrupie na surowo a z burakow wiele mozna kombinowac. mam tylko nadzieje ze gotowanie z nich zupy nie zabija w nich wit.