Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewika32

adopcja

Polecane posty

Gość ewika32

Witam, jestem niezamężną kobietą.Nie mogę mieć dzieci. Aby adoptować nie mam szans, bo nie jestem w związku. Powiedzcie co zrobić. Jestem w stanie dać dziecku miłość, zapewnić utrzymanie i wykształcenie itd... Ale brak tylko małych rączek :( pozdrawiam

Gość możesz się starać jako
rodzina zastępcza

Gość albo pracować jako wolontarius

Gość ewika32
rodzina zastępcza, ale w pierwszej kolejności sa brane pod uwagę małżeństwa. więc jest problem, wolontariusz tak pomagać ale ja bym chciała wychować przekażać swo majątek na kogoś kogo pokocham jak własne

Jako osoba samotna masz dokładnie takie samo prawo do adopcji jak małżeństwo. Jesli w osrodku mówią Ci cos innego, to nie trzymaja się prawa:o. Podzwoń po ośrodkach i popytaj, zapewniam Cię, że prawo polskie zezwala Ci na adopcję;). Możesz też przemyślec adopcję ze wskazaniem;).

Gość ewika32
to mam prośbę, podpowiedz mi o adopcji ze wskazaniami. Wiem że mam prawa jak małżeństwo z tym że oni są w pierwszej kolejności, a ja mogę doczekać starości i wtedy nie dam rady.pozdrawiam

Adopcja ze wskazaniem polega na tym, że matka która zrzeka sie dziecka, nie podpisuje zgody blankietowej, tylko Ciebie z imienia i nazwiska wskazuje na mamę dziecka;). Mozliwe jest dzięki temu (o ile oświadczenie matki to zawiera-mam wzór takiego oświadczenia, jak chcesz, wyslę ci na maila;)) zabrania maluszka do domu od razu po porodzie, a nie po 6 tygodniach;) Jest to druga forma adopcji, równie popularna jak ta za posrednictwem OA, tyle, że OA czasami mają sprzeczne opinie na jej temat i traktują jak handel dziecmi:o. Ale tym nie nalezy się zrażać;). Musisz wiedziec, że w przypadku takiej adopcji matka dziecka Cię pozna. To uznawane jest (słusznie lub nie) za jej wadę, bo nie zachowuje się tutaj tajności adopcji;). Sądy w przypadku takiej adopcji i tak odeślą Cie do jakiejś placówki konsultacyjno-diagnostycznej (najczęściej do OA) na badania psychologiczne, o ile oczywiscie nie będziesz miała od nich kwalifikacji;). Dlatego proponuję Ci zrobic tak jak ja: idź do OA, zarejestruj się, przejdź proces kwalifikacji (w Twoim przypadku polecałabym Ci szukanie niepublicznych OA, bo tam dla osoby samotnej mogą byc bardziej zyczliwi):). Ale jednocześnie powiadom zaufanego ginekologa, znajomych, że szukasz dzieciątka do adopcji ze wskazaniem:). I jak znajdziesz taka Panią-adoptujesz i żyjecie sobie długo i szczęśliwie:).

Gość ewika32
Dziękuję za podpowiedź, wysłałam do Pani emila.pozdrawiam