Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ppielegniarka

czekam na pytania...

Polecane posty

Gość mikulka
mamj escze jedno pytaine ;ma bardzo male endometrium bo tylko 4mmm;co sie robi zeby go powiekszyc?czy robi sie histeroskopie ?i pewnie nie ma owulacji przy tak slabym krwawieniu prawda ?

Gość Młoda......
czy jak kicham i czuje bardzo moje jajniki może być coś nie tak? o od 5 dni czuje podczas kichania jak jajniki mnie bolą.. MAm faceta kochamy się kończy w środku. Czy może być coś nie tak?

Mikulka Histeroskopia jest diagnostyczną i leczniczą metodą endoskopową pozwalającą na ocenę wnętrza macicy – kanału szyjki i jamy macicy. Badanie to ma długą historię – pierwsze wykonano prawie 140 lat temu! Optykę histeroskopu wprowadza się poprzez pochwę i kanał szyjki do jamy macicy. Wnętrze macicy obserwuje się na ekranie monitora za pośrednictwem miniaturowej kamery wideo podłączonej do optyki. Dzięki temu uzyskuje się obraz doskonałej jakości powiększony, w naturalnych barwach. Badanie wykonuje się w znieczuleniu ogólnym. Po wprowadzeniu histeroskopu do macicy ocenia się błonę śluzową kanału szyjki, a następnie śluzówkę jamy macicy – endometrium. Dzięki dodatkowemu kanałowi roboczemu histeroskopu możliwe jest pobranie celowanych wycinków endometrium do badania histopatologicznego. Pozwala to na ustalenie rozpoznania i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Wskazania do histeroskopii są obecnie bardzo szerokie. Należą do nich: nieprawidłowe krwawienia z jamy macicy podejrzenie rozrostu endometrium w badaniu USG po menopauzie polipy endometrialne niepłodność oraz niemożność donoszenia ciąży podejrzenie obecności zrostów wewnątrzmacicznych wady macicy mięśniaki macicy Histeroskopia jest zarówno metodą diagnostyczną i leczniczą - operacyjną. Otwiera ona możliwości leczenia endoskopowego niektórych schorzeń ginekologicznych. Należy tu wymienić zabieg ablacji endometrium w przypadkach łagodnych rozrostów błony śluzowej elektroresekcję mięśniaków podśluzówkowych powodujących obfite krwawienia miesięczne – zabiegi dające dobre efekty bez konieczności otwarcia jamy brzusznej, pozwalające na szybki powrót do normalnej aktywności.

Dieta na wzrost endometrium:duzo czerwonego wina,orzechow i ryb. głownie wedzonych,a w zasadzie preparaty na bazie kwasow omega3 Grubosc zalezy od fazy cyklu. Musisz zaczekac z ciąza aż ładnie podrosnie(endometrium)bo teraz nie byloby w stanie utrzmac ciazy.pozdrawiam

Dieta na wzrost endometrium:duzo czerwonego wina,orzechow i ryb. głownie wedzonych,a w zasadzie preparaty na bazie kwasow omega3 Grubosc zalezy od fazy cyklu. Musisz zaczekac z ciąza aż ładnie podrosnie(endometrium)bo teraz nie byloby w stanie utrzmac ciazy.pozdrawiam

Dieta na wzrost endometrium:duzo czerwonego wina,orzechow i ryb. głownie wedzonych,a w zasadzie preparaty na bazie kwasow omega3 Grubosc zalezy od fazy cyklu. Musisz zaczekac z ciąza aż ładnie podrosnie(endometrium)bo teraz nie byloby w stanie utrzmac ciazy, norma jest od 8mm w czasie owulacji) .pozdrawiam

Mikulko! Dieta na wzrost endometrium:duzo czerwonego wina,orzechow i ryb. głownie wedzonych,a w zasadzie preparaty na bazie kwasow omega3 Grubosc zalezy od fazy cyklu. Musisz zaczekac z ciąza aż ładnie podrosnie(endometrium)bo teraz nie byloby w stanie utrzmac ciazy, norma jest od 8mm w czasie owulacji) pozdrawiam

Mikulko! Dieta na wzrost endometrium:duzo czerwonego wina,orzechow i ryb. głownie wedzonych,a w zasadzie preparaty na bazie kwasow omega3 Grubosc zalezy od fazy cyklu. Musisz zaczekac z ciąza aż ładnie podrosnie(endometrium)bo teraz nie byloby w stanie utrzmac ciazy, norma jest od 8mm w czasie owulacji) pozdrawiam

Gość rossinka
Pielęgniarko! 1. Po jakim czasie powinnam powtórzyć test ciażowy, wyszedł pozytywny ale chciałabym się upewnić. 2. Zdarzyło mi się wpić piwo - powinnam się martwić ewentualnymi skutkami? 3. lekarka przepisała mi BELLERGOT Bolał mnie brzuch jak na okres, więc zięłam 2 lub 3 tabletki (oczywiście nie razem) mogły zaszkodzić?

Gość rossinka
Pielęgniarko! 1. Po jakim czasie powinnam powtórzyć test ciażowy, wyszedł pozytywny ale chciałabym się upewnić. 2. Zdarzyło mi się wpić piwo - powinnam się martwić ewentualnymi skutkami? 3. lekarka przepisała mi BELLERGOT Bolał mnie brzuch jak na okres, więc zięłam 2 lub 3 tabletki (oczywiście nie razem) mogły zaszkodzić?

Gość rossinka

Gość rossinka

Gość rossinka

Gość mikulka
dziekuje bardzo za odpowiedz,a w moim przypadku bylo by to wskaane zrobic ta histeroskopie ,1 lekarz do ,ktorego chodzilam mowil ,ze nie trzeba ,teraz zmienilam lekarza,zobaczymy co powie ten obecny

Gość mikulka
dziekuje bardzo za odpowiedz,a w moim przypadku bylo by to wskaane zrobic ta histeroskopie ,1 lekarz do ,ktorego chodzilam mowil ,ze nie trzeba ,teraz zmienilam lekarza,zobaczymy co powie ten obecny

Gość Młoda.......
Młoda...... czy jak kicham i czuje bardzo moje jajniki może być coś nie tak? o od 5 dni czuje podczas kichania jak jajniki mnie bolą.. MAm faceta kochamy się kończy w środku. Czy może być coś nie tak?

Gość rossinka

rossinko Przede wszystkim gratuluje;-) A wiec test najlepiej zrobic w dniu spodziewanej miesiaczki(albo pare dni po) Piwo...miejmy nadzieje ze nie.Nic sie nie martw. Skoro to bylo jedno (-nieswiadoma ze jestes w ciazy) i nie bedziesz wiecej pila to ok Bellergotu nie nalezy stosowac w ciazy!Istnieje ryzyko uszkodzenia plodu.

Gość szara myszaaaaaa
Pielegniarko! Jakie jest Twoje zdanie na temat masturbacji u kobiet, robie to regularnie od jakiegos czasu. Obecnie moj partner jest za granica widujemy sie rzadko a potrzeby mam duze. Jak jestem z nim to tego nie robie wogole. Czy jestem jakas inna???

Gość sabri na
mam skąpy okres od 8 miesiecy biore tabletki anty teraz mam przerwe a 22 maja przez nieuwage wzielam druga tabletke....dodam ze nie wpółzyłam od 19 maja co moze byc przyczyna tego skapego okresu??

szara myszaaaaaa hmm...Jesli nikogo nie krzywdzisz tym nikogo i jest to mile dla Ciebie to chyba nie mam powodu zeby sie czepiac.pozdrawiam;-)

sabrino! a czy to napewno okres a nie plamienie? czy mozesz wykluczyc ciaze na 100%? jesli nadal bedzie taka skapa(mniej niż 3 podpaski na dobe?) nalezaloby sie skontaktowac z lekarzem, niestety nie mam pojecia co to moze byc.pozdrawiam;-)

Gość sabri na
hmmm zawsze o tej samej godzinie brałam tabletki zadko uprawiałam seks mimo ze mam stałego partnera okres zaczal mi sie w srode w sobote wzielam ostatnia tabletke....na poczatku byl skapy potem w czwartek troche wiekszy w piatek slaby a dzisiaj troche mocniejszy ale wystarczy mały tampon na kilka dobrych godzin....nie wiem nie widze zeby złuszczala mi sie bło9na tylko gęsta krew i tyle

Gość sabri na
czy na pewno ?? zawsze miałam tak ze odrywaly mi sie kawałki błony a teraz tylko ta gesta krew i mniej jej...

Gość sabri na
acha...no dobrze...na początku owszem były ale tylko w czwartek zauwazyłam...a zapomniałam dodac ze mam nadzerke ktora bede usowala po zakonczeniu okresu..czy to tez mogło wplynac na okres??