Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ja tylko pytam...

nauki przedmałżeńskie-pytanie

Polecane posty

Gość mozna zrobic w 1 week.
ale tam przewaznie sa długie kolejki i trzeba się wczesniej zapisac. z tego co dzwoniłam i dopytywałam się to takie nauki kosztują od 70 do 300 zl. za pare. i w tym jest tez ta poradnia. a czasem da sie dogadac z pania ktora prowadzi nauki przy kosciele (te gdzie spotkania sa raz w tyg.) i ona moze takie nauki zrobic w 1-3 dni!

Gość powiem jak było u mnie
Kurs przedmałżeński zrobiliśmy weekendowy w Gdyni, u ks. Jezuitów. Płaciło się 250 zł, szło tam w piątek, a wychodziło w niedzielę. Dostaliśmy certyfikat ukończenia tego kursu jako para. Ten kurs robiliśmy półtora roku przed ślubem, bo chcieliśmy się dobrze wspolnie przygotować i wziąść udział w czymś wartościowym i ciekawym i było warto. Rozmowy z narzeczonym, omawianie wspólnych planów, dążeń itd. Byliśmy oboje bardzo zadowoleni. do tego 3 spotkania w Poradni Rodzinnej były obowiązkowe osobno do przeprowadzenia przed ślubem. Ślub zaplanowaliśmy na grudzień 2007 i przygotowania rozpoczeliśmy w sierpniu 2007. Wtedy poszliśmy do księdza ustalić termin, znaleźlismy salę. Do Poradni (jest prawie przy każdej parafii) zapisalismy się we wrześniu. Prowadziła ta sama pani, która organizowała pogadankę o metodahc naturalnych na Kursie Przedmałżeńskim, na którym wcześniej byliśmy. Mielismy do niej nr telefonu, a ona była z parafii obok nas, wiec zadzwoniliśmy, umówiliśmy się i wygladało to tak, że było jedno spotkanie na miesiąc, do listopada. Na pierwszym spotkaniu otrzymaliśmy zeszyt ćwiczeń, miałam obserować swoją temperaturę i śluz i na spotkanie w przyszłym miesiącu przyjść z obserwacjami. Omawialismy potem wspólnie wyniki. Nie było żadnych spotkań osobno, wchodzenia w pojedynkę, kazań na temat roli kobiety w rodzinie ani niczeog takiego. Pani kładła nacisk na znajomość metody naturalnej także przez narzeczonego, więc w każdym spotkaniu uczestniczyliśmy razem jako para. Na końcu otrzymaliśmy dokument potwierdzający odbycie kursu do przedłożenia w parafii ślubu. I tyle. Z tego, co wiem, każda para ma osobno tego rodzaju spotkanie.

Gość to ja Magrat
:) to tez była Magrat, co to pisała. Nie, nie był wyjazdowy, bo ja z Gdyni jestem. Pewnie to za zamieszkanie i wyżywienie było. Zresztą - kurs wart był swojej ceny, więc nie chcieliśmy oszczędzać. :)

Gość jasne nie oszczedzaj
na DUCHOWOSCI, a ksiedzu co łaska daj conajmniej 2000 tys. bo w koncu slub z tego wszystkiego jest najbardziej DUCHOWY wiec nie warto oszczedzac a im wiecej dasz to bedzie bardziej DUCHOWO! :P :D

Gość ja nie rozumiem tych tekstów
na oprawie wesela i na gadżetach ślubnych, często totalnie zbędnych, też tak oszczędzacie? Bo ja odnoszę przeciwne wrażenie i trochę nie rozumiem Waszych komentarzy. Pierwsze słyszę, zeby ktoś dawał księdzy 200 tyś za ślub. Myśmy dali 300 zł.

Gość oj ty mała mi
weź ty się lepiej za siebie a nie dowartościowujesz się na forum.