Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa_kasia

czy mozna cwiczyc brzuszki we wczesnej ciąży

Polecane posty

Gość nowa_kasia

Witam serdecznie! Mam pytanie do doświadczonych kobitek, czy mozna ćwiczyć brzuszki w pierwszym miesiącu ciąży? Tzn. staramy się o dziecko w tym miesiącu, a ja cwicze brzuszki, chcialabym wiedziec, czy tak mozna? Pozdrawiam

Gość zatroskana
... ja bym sobie darowala...

skoro wskazane jezdzenie na rowerze to chyba lekkie brzuszki nie zaszkodza!?Rower oczywiscie do3m-ca

Gość zatroskana
tylko jakie to sa lekkie brzuszki :)

A po co CI teraz ćwiczenie brzucha jak chcesz być w ciąży? Ogólnie zachowaj dobrą kondycję, ćwcz, ale nie wysilaj się za bardzo i nie męcz zbytnio dolnych partii. Dobra kondycja to jest coś świetnego w ciąży i przy porodzie. NIestety ja jestem leniwa :(

ja równiez nie radzilabym robic brzuszkow. Sa odpowiednie cwiczenia dla kobiet w ciazy. Poczytaj w necie.

Gość idz raczej na basen
wzmocnia ci sie miesnie brzucha i plecow i latwiej bedziesz znosic ciaze i porod, latwiej tez wrocisz do formy po...

Gość nowa_kasia
Dzieki dziewczyny za rady. Na basen nie mam po co chodzić, bo nie umiem pływać, więc o za bardzo nie ma sensu. Mieszkam teraz w małym mieście i nawet nie ma tu żadnych ćwiczeń dla kobiet w ciązy. Ja teraz nie jestem w ciąży, chcemy sie starac w tym miesiącu, a robię sobie "szóstkę Weidera i chciałam dokończyć:) Chodzi mi właśnie o ten pierwszy miesiąc, przecież od razu nie będę wiedziała, czy się "udało" i tak może byc co miesiąc, więc nie wiem, czy musze tego zaprzestać już w czasie starań, czy dopiero jak będę wiedziała, że "zaszłam":)

Gość mozesz isc na basen an aquarob
aquarobic mysle, ze mozesz skonczyc 6 weidera : ladnei przygitujesz brzuszek do ciazy , mocniejsze miesnie latwiej wroca do formy po porodzie!

Gość hfgkjgk
to przesuń ciążę o miesiac-dwa i bedzie spokój

Gość ggggaaa
czyli juz od sexu bez zabezpieczenia trzeba zrezygnowac z cwiczen na brzuch?

Gość o rany.....
nie koniecznie ale pozniej nie zadawajcie glupich pytan, cwiczylam w ciazy a teraz plamie, albo b boli mnie brzuch... jak jest sie takim dojrzalym zeby w ciaze zachodzic, to trzeba z pewnych rzeczy umiec zrezygnowac....

Gość bziczek
chodziłam na aerobik przez pierwsze dwa miesiące ciąży. Ćwiczyłam na maksa z innymi dziewcznami. Instruktorka wiedziała, ale nie robila problemu bo wczesniej ćwiczylam regularnie ponad rok, 3 razy w tygodniu wiec i brzuszek był do cwiczeń przyzwyczajony. Od 3 miesiąca zapisałam sie na aerobik dla cieżarówek - tam ćwiczenia na brzuszek też są, ale duuużo łagodniejsze. Mieśnie brzucha są bardzo bardzo ważne - tylko trzeba ćwiczyc bardzo delikatnie, glównie są to cwiczenia oddechem, w siadzie odchylanie sie do tyłu i napinanie miesni, czy leżąc na boku unoszenie tulowia z jednoczesnym podparciem ręką, z leżenia na plecach delikatne unoszenie barków z naprzemiennym wyciąganiem ręki (więcej nie pamiętam;) ) WARUNEK - ĆWICZYĆ MOGĄ KOBIETY PO WCZEŚNIEJSZEJ KONSULTACJI Z LEKARZEM. Gdybym czekała z cwiczeniem aż zajdę w ciązę to przez dobre 3 lata obrastałabym w tłuszczyk :)

Gość no ja tez mam ten dylemt
staramy sie a ja cwicze. jestem dorosla, ale chcialabym tez jakos wygladac i sie czuc. skad mam wiedziec,ze w tym miesiacu sie uda:( I tak moze przez kilka lat nic nie robic tylko czekac az zajde.

Gość upupuuuuuuuuuu
odwiezam

Gość dobra rada odpowiada
Instruktorka wiedziała, ale nie robila problemu ??????? a co to instruktorke obchodzi ? to nie jej ciaza

Gość timbim
Jaki sens ma ćwiczenie brzuszków przed ciążą ? Przecież ćwiczenia mają powodować skracanie mięśni a w ciąży mięśnie muszą się rozluźnić i rozejść by macica miała gdzie się pomieścić..... Chyba bardziej sensowne są ćwiczenia na nogi, pośladki, biodra, ramiona. O brzuszek można zadbać dopiero po porodzie i to też nie od razu. W czasie ciąży za to trzeba dobrze nawilżać i natłuszczać skórę brzuszka by była elastyczna i nie pojawiły się rozstępy.

ja przez 3 tygodnie gdy nie wiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży intensywnie ćwiczyłam -praktycznie codziennie i -odpukać- nic się nie stało.. ale świadomie na pewno nie odważyłabym się :)

Gość minka987
wycwiczony brzuch szybciej wroci do poprzedniego stanu po porodzie

Gość minka987
moonisia :) czyli najlepiej od czasu prob zrezygnowac z cwiczen? a jak mi sie nie uda w pierwszym miesiacu?:(

Gość timbim
No nie wiem, wydaje mi się że dziewczyny, które przed ciążą miały okrąglejsze brzuszki po porodzie mają mniejszy problem z brzuszkiem niż te, które były bardzo szczupłe i miały płaskie brzuszki. Te okrąglejsze miały pewien "zapas skóry" więc w czasie ciąży skóra nadmiernie się nie rozciągneła i łatwiej się wchłoneła. U szczupłych po ciąży przeważnie zostaje taki fartuszek luźnej skóry i z tym raczej trudno coś zrobić.

Gość dziiiizzasss

Gość timbim
Czysta matematyka. Jeśli przed ciążą masz 65 cm w talii a w ostatnim miesiącu ciąży masz 110 cm to ta rozciągnięta skóra nie zniknie całkowicie.

wydaje mi się, że lepiej zrezygnować z ćwiczeń albo po prostu przełożyć starania :) jesli masz już teraz płaski, wyrzeźbiony brzuch, to kilka dni czy tygodni Cię nie zbawi, a mogłoby, choć nie musi zaszkodzić dziecku. jeślio natomiast chcesz poprostu dokończyć cykl ćwiczeń, to nie wiem czy jest sens, bo w ciąży i tak \"urośniesz\" ;)

Gość szkodazedopoieroteraz
dokladnie ja z moja siostra zaszlysmy w ciaze miesiac po miesiacu jestem strasza i lubilam cwiczyc, skora napieta, ani grama tluszczu juz w 4 mies mialam wysyp rozstepwo na brzuchu :( do tego flak do dzis ze skory po ciazy moja siostra nie gruba, ale plaksiego brzuszka nie miala jak jak, rozsteopy tylko na biodtrach i to moze ze 3 paski z kazdej strony, za to na brzuchu zero, nic, dzis wyglada ciut lepiej niz przed zajsciem, bo schudla wiecej wiec cos w tym musi byc...

Gość minka987
moja siostra cioteczna miala bardzo plaski brzuch przed ciaza i bardzo szybko wrocila do figury i wyglada duzo lepiej niz ja, mimo ze to ona ma dwoje dzieci... Sadzilam, ze wlasnie plaski, wycwiczony brzuch pomoze mi wrocic do poprzedniego stanu w miare szybko..

Gość timbim
To jak się zmienia figura po ciąży to wypadkowa starań i genów. Znam dziewczynę, która urodziła trójkę, w tym bliźniaczki i ma brzuch w stanie idealnym, zero rozstępów i brzuch jędrny i zwarty jak u nastolatki. Nie dbała specjalnie ani o wagę ani nie pielęgnowała specjalnie skóry. Druga z kolei ćwiczyła całą ciążę, dbała o to by nie przytyć nadmiernie, a mimo to nabawiła się masy rozstępów i po brzuszku został jej fartuszek.

Gość timbim
Myślę, że jak ktoś ma tendencję do nadmiernego rozciągania skóry i rozstępów to niewiele moze zrobić. W pielęgnacji ważne są nie tyle kremy co masaż szczypankowy. Chwyta się fałd skóry miedzy kciuk i palec wskazujący i lekko naciąga natłuszczoną skórę tak jakby się chciało uszczypnąć z "zakrętasem". Do pielegnacji skóry ponoc najlepsza jest zwykła oliwka dziecięca lub nawet oliwa z oliwek.