Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wq..na na maxa

Religia będzie się liczyć na świadectwie

Polecane posty

Gość Magdalenka23
U mnie w szkole byla etyka.

hm... u mnie w szkole wszyscy mieli 5 , wiec dlatego pomyslalam ze pewnie wszedzie jest tak samo... jesli jednak problelem jest jej dostanie to faktycznie nie jest za ciekawie. a co do ksiezy, to juz tak maja... niektorzy oceniaja czlowieka pod wzgledem czestotliwosci z jaka uczeszcza na msze, z reszta nie tylko oni. moja babcia tez ... ;/

Co wy chcecie? W końcu żyjemy w kościelnym państwie. Powinniśmy jeszcze bardziej się cofnąć w rozwoju. Może niedługo wprowadzą kary cielesne, publiczne egzekucje (stryczek, palenie na stosie). Ale nie można się czepiać. Sami tak wybraliśmy...

Gość Magdalenka23
greca u Nas ksiadz jeszcze w podstawowce sie awantural czemu nie chodze, cos bakal, ze z rodzicami porozmaiwa jak mozna nie chodzic! Smieszne, powiedzialam ze moj ojciec jest innego wyznania, a matka nie praktykujaca i chodze na religie dla swietego spokoju zeby dzieciaki zklasy sie nie smialy ze mnie. Prosto z mostu mialam to w dupie, nie bedzie mi nikt nakazywal chodzic do kosciola co niedziela i co piatek na msze dla mlodziezy:/

Gość Magdalenka23
Kuraiko nie pewnie sie nie zmienilo, bo ja liceum tez dawno skonczylam, wiec jestesmy w podobnym wieku. Pewnie kazdy ksiadz po swojemu uczy, bo jak Nam sie ksieza zmieniali co roku to ciagle bylo o czyms innym, ale glownie o biblii i z tego sprawdziany dziwne. Nie ma chyba konkretnego programu w religii bo znajomi z innych klas i szkol mieli co innego, a to co Ty mialas to ja w ogole nie slyszalam zeby ktos sie uczyl...

Gość Magdalenka23
B.N.N. no niestety niektorzy w Naszym narodzie tak wybrali. Gdyby nie Rydzyk i jego wtracanie byloby inaczej. Niestety moherow jest jeszcze za duzo na tym swiecie i wybrali za Nas mlodych. Od poczatku bylo wiadomo, ze sie zacznie i bedzie coraz gorzej w sprawach kosciola. Ja jak uslyszalam, ze kaczynski chce rozwody zlikwidowac i sluby cywilne to juz rece mi opadly kompletnie. Co z niewierzacymi, nie beda w ogole slubow mieli? Pfff normalnie CIEMNOGROD!!!

Ja ostatni raz na mszy to byłem na swoim ślubie, a potem to chyba tylko na pogrzebie babci. I wcale nie tęsknię za tą instytucją...

Gość Magdalenka23
U Nas filmow to zadnych nie bylo. Bylo o roznych zasadach moralnych, nawet o masturbacji, ale to juz w 3 klasie technikum. Takie tam no i wlasnie testamenty i sprawdziany z tego, ale pytania to byly nie wiadomo skad, ludzie wywalali oczy i nie wiedzieli wogole o co chodzi.

Hm, tu już możemy dzielić ludzi na przeciwnych/za/fanatyków. Osobiście jestem przeciw łączeniu wiary z jakąkolwiek dziedziną życia publicznego. A ten pomysł jest kolejną próbą żałosnego połączenia interesu kościoła w życie obywateli. Ale mniejsza o to. Polska jest krajem demokratycznym- demokracją jest władza ludu. Władza większosci. Tą większością jest 96% ludzi deklarujących przynależność do KK. Ale nieoficjalnie jest państwem teokratycznym (\"Królowa Polski- Maryja. I pomysł- Jezus Królem\"). Nie pomyślcie że jestem jakimś anty-klerykalnym oszolomem. Jestem poprostu zdania że wiara to osobny temat od szkolnictwa/urzędu. Nie boli mnie to że jest taki przedmiot jakim jest Religia. Nie twierdzę że powinno się wypieprzyć wszystkie krzyże ze ścian i religię ze szkół. Nie. Ale powinna być pewna swoboda w działaniu. W mojej szkole na 384 osoby, 10 nie chodzi na religię. I to są pojedyncze przypadki z pojedynczych klas. Jak z tym pogodzić? Nie wiem. Ale wiem że moherowe-oszołomy-z-partii która idzie na dno razem ze swoimi \"cudownymi\" pomysłami, mają coś nie tak z głową. I powinni respektować to co pisze w konstytucji(tzn. wolność wyznania). I nie chcę żeby było oskarżeń że \"nie może nas kontrolować mniejszość\"(analogicznie do sytuacji homoseksualistów)- bo krzyk mniejszości jest glośniejszy od milczenia tłumu. Wliczaniu oceny z religii do średniej mówię nie. Partiom prokatolickim(tylko takie występują na naszej scenie) mówię nie. Zmianie progu wyborczego z 5% na 3%- mówię nie. Koniec.

wlasnie dlatego ze nie mieli by jak brac, nie mozna zlikwidowac slubu cywilnego

Gość Magdalenka23
B.N.N ja bylam tez na slubach tylko, a tak na wlasnym biezmowaniu 7 lat temu. Kochana taki byl ich plan! Chcieli do tego dazyc, ale nie sadze aby to przeszlo. Tymbardziej teraz jak Kaczynska zanim sie rozwiodla juz byla w ciazy z innym i ma slub tylko cywilny. Chyba nie beda juz drazyc tematu, no chyba, ze LPR i inni poza Kaczynskim.

Gość melancholijna pani
Duzo wiecej osob nie chodziłoby na lekcje religgi ale boja sie szykanowania,wytykania

Gość Magdalenka23
greca nie, co Ty myslisz, ze tych idiotow inni obchodza? Jakby obchodzilo ich to by nie kombinowali z ochrona zycia od poczecia i z innymi pomyslami. Kraj jest katolicki i nie interesuja ich "inni" skoro z takim pomyslem wyszli w ogole. Jednak lewica by do tego nie dopuscila.

w sumie to prawda, ale i tak licze na to ze przejrza na oczy, juz wszyscy sie z nas smieja, bo zamiast wprowadzac coraz wieksze rownouprawnienie i przyczyniac sie do propagowania tolerancji, to jak na razie tylko sie \"uwsteczniamy\" pod tym wzgledem w porownaniu do innych krajow

Gość Magdalenka23
Za 2,5 roku.

Akurat się nie boję bycia wytykanym- poprostu wolę przesiedzieć 45minut się pośmiać niż mieć godzinę wolną w środku dnia... No i pomysły o ochronie życia od momentu poczęcia. Niech obłożą jeszcze masturbację zamachem na życie. A za złamanie 24h dozór kuratora + spanie z rączkami na kołderce.

Gość Magdalenka23
greca znajdz temat "co myslicie o ZIOBRZE" czy jakos tak i zobaczysz ilu jest fanatykow slepych - np. redman. Szok! mohery nigdy nie przejrza na oczy, bo Rydzyk powiedzial i koniec!

Gość Magdalenka23
KW i w kajdankach :D

Gość To tak jest ...........
jak ministrem swiaty jest ktoś kto nie ma zielonego pojecia o tym co robi...

Gość No co ..........
Giertych chce przypodobac sie Rydzykowi i KK dlatego wchodzi bez masła w tyłek, reszta się nie liczy ... To jest cały PiS

to bylo oczywiste ze bedzie pierdzial w jakis stolek. szkoda ze wypadlo na ten....

Przez te ich durnowate pomysły to chyba rzadna kobieta na nich nie zagłosuje a i pewnie większość mężczyzn. No chyba tyko ci, którym zrobiono wodę z mózgu. I ewentualnie \"kościółkowe babcie i zakonnice\"

Gość Magdalenka23
Kuraiko ja wlasnie dlatego w kosciele nie bede brala slubu, bo spowiedz to cos smiesznego jest. W dodatku moj narzeczony jest rozwodnikiem to juz w ogole ksiadz by mnie pogonil haha:P

I do tego on ma wykształcenie prawnicze- śmiech na sali. Niech się zajmuje tym co robi lepiej. Tylko czy to coś jest...? No- o kajdankach nie zapominajmy, tylko ćśśś- lubię kajdanki^^ Hm, tu generalnie ludzie nie boją się powiedzięć dosadnie i wyładować swojej frustracji... No i pomysł mundurków- osobiście jestem przeciw \"spodniom na kant\" ale coś w stulu \"amerykańskim\" tak lansowanym w telewizorni- mogłobybyć ciekawe. Pomysł rzucil dyrektor.

Gość Magdalenka23
Dokladnie - tylko mohery beda na nich glosowac i Ci zaslepieni kosciolem. Ja z kazdym dniem coraz bardziej sie wstydze swojego pochodzenia. lepsze chyba afery korupcyjne niz wytykanie Nas przez caly swiat. Niedlugo wszyscy odwroca sie kompletnie od Polski i dopiero bedziemy mieli. Stoczymy sie na wieksze dno finansowe i nie tylko...

no wlasnie... jak ktos chce to niech sobie wezmie taki jaki mu odpowiada, ale na pewno ktos kto bierze cywilny nie powinien byc w jakikolwiek sposob dyskryminowany przez nasz \"tolerancyjny\" kraj

Generalnie- czas idzie do przodu. Kiedy moherkom zacznie być źle, i przestanie wystarczać kasa z systemu emerytalnego, spojrzą w rząd na który tak glosowali. Na ten który był za ochroną rodziny i budową świątyni opatrznosći bożej. A nie za systemem emerytalnym i racjonalnośćią... Selskcja naturalna i przemijanie- za 20 lat może będzie jakoś...

Gość AUTORKO TOPIKU
całe szczęście że uczyłam się w czasach gdy mogłam sobie zadecydować czy chcę się uczyć religi czy nie-miałam wybór już w wieku 15 lat!!