Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olówa

CZY ISTNIEJE ZWIĄZEK SZCZEPIONKI ODRA, ŚWINKA, RÓŻYCKA Z AUTYZMEM???

Polecane posty

Gość olówa

Kiedyś oglądałam taki film w telewizji gdzie grupa rodziców walczyła o wycofanie tej szczepionki. Możecie mnie wyśmiewać od rozhisteryzowanych mamusiek, które naoglądały się bzdur w tv, ale przedstawiony tam schemat zapadania dziecka w chorobę wyglądał naprawdę wiarygodnie, a kiedy człowiek wie jak firmy farmaceutyczne nabijają nas na codzień w butelkę z różnymi ibupromami zatoki, apapami noc, gripeksami itd to trudno wierzyć w ich uczciwość i jakąkolwiek troskę o nasz stan zdrowia. Boję się, że czerpane zyski mogą tu decydować o nie ujawnianiu pewnych informacji także przez środowisko lekarskie. Dlatego mam pytanie czy może ktoś zetknął się z tym problemem osobiście lub wie gdzie można uzyskać na ten temat wiarygodne informacje!!??

Nie da się uzyskać wiarygodnych, potwierdzonych na 100 procent informacjii. Ilu przeciwników, tylu zwolenników i to nie tylko tu a forum ale mowa i o lekarzach, światowych sławach.....jeden podaje mnóstwo faktów i powodów aby nie szcepić drugi wręcz przeciwnie...

Każdy lekarz, którego o to pytałam zaprzeczył, że ma to jakikolwiek związek. Lekarzom przestaję powoli wierzyć, bo zapewniali mnie o pewnej sprawie, a okazało się po roku, że jednak się mylili. W każdym razie mój starszy syn przeszedł po MMR II poronną odrę, było podejrzenie zapalenia mózgu, po szczepionce przeciwko gruźlicy młodszy synek miał powiększony węzęł. Boję się tych wszelkich szczepionek.

W filmie ( też oglądałam) była mowa o szczepionce, której nie stosuje się od lat... W Polsce chyba nawet nie została wprowadzona do obiegu...

Kiedy bylam w szpitalu z synkiem widzialam dziewczynke ktora miala regres w rozwoju -najprawdopodobniej bylo to powiklanie po szczepionce. Dziewczynka miala 1,5 roku, przestala chodzic, mowic...:( spytalam lekarki, powiedziala ze kazda szczepionka niesie za sobą jakies ryzyko, dlatego najlepiej wybrac te bardziej bezpieczne, skojarzone(tlumaczyla mi to dokladniej ale nie jestem w stanie przytoczyc naukowych slow ktorymi sie poslugiwala). ja sie bardzo boje szczepionek:( ale nie zaszczepienie to wieksze ryzyko!

Gość olówa
Dziękuję za odpowiedzi! Moja starsza córeczka przeszła wszystkie obowiązkowe szczepienia i w zasadzie nic szczególnago się nie działo. Czasami chyba niewiedza okazuje się błogosławiona. Teraz kiedy wiem, że mogłyby wystąpić tak poważne powikłania to nie wiem co robić i komu wierzyć. Nie wybaczyłabym sobie gdyby małemu coś się stało, a ja miałam przesłanki do uniknięcia całej sytuacji! Może jeszcze znajdą się rodzice, którzy mieli kontakt z tym problemem???

Gość Paulinka Misiak
Moj synek mial do tej pory 2 szczepionki (6 w 1). Po kazdej zauwazylam, ze zaczyna sie wyginac do tylu (przez kilka dni, potem przechodzilo). Tez boje sie szczepionek.....................

Gość olówa
Na tym filmie problem polegał na tym, że szczepionka była właśnie skojarzona i organizm nie radził sobie z liczbą wirusów. Nie wiem więc czy skojarzone są bardziej bezpieczne

Olówa to nie chodzi o to czy skojarzone czy nie, bo to czy podasz wszystkie szczepionki w jednym zastrzyku czy trzy w pojedynczych ukłuciach nie ma żadnego znaczenia organizm i tak dostanie tą samą liczbę wirusów. Róznica poelga na tym, że w skojarzonych DTP wirus krztuścca jest w formie acelularnej czyli bezpieczniejszej i lepiej tolerowanej dla dziecka z problemami neurologicznymi, dla zdrowego nie ma to wielkiego znaczenia. Film oglądałaś na temat MMR czyli odry, świnki, różyczki, w Polsce nie ma możliwości podania oddzielnie tych szczepionek ..