Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda mezatka i dylematy

Powinniśmy zwrócić rodzicom kasę?

Polecane posty

Gość mloda mezatka i dylematy

Chciałam zorganizować bardzo skromne wesele, wziąć mały kredyt i zaprosić około 30 gości, ale rodzice stwierdzili, że jestem ich jedyną córką, zapożyczyli się i zorganizowali mi wesele. Jedynym ich warunkiem było to, żebym zaprosiła te wszystkie ciotki i wujków, których nie chciałabym widzieć, ale rodzicom zależało na ich obecności- zaprosiłam. Wesele się odbyło i było wspaniale. Spodziewałam się, że dostaniemy kilka żelazek, 3 mikrofalówki itp. ale okazało się, że uzbieraliśmy sporą sumę pieniędzy. To są nasze, czy rodziców pieniądze? Mam się ich zapytać, czy chcę te pieniądze? Wiem, że ślub był nasz, ale wesele, to oni zorganizowali. Jak zachowałyście się będąc w mojej sytuacji? Wiem, że na tym forum jest wiele par, który pobierając się korzystały z pomocy rodziców.

Gość to sa jak najbardziej wasze..
pieniadze...to w koncu rodzice chcieli, abyscie zrobili duze przyjecie a nie wy, wiec nie masz wcale obowiazku oddania im pieniedzy..Porozmawiaj z nimi i zobaczysz..

Możecie zaproponować rodzicom zwrot części pożyczki... Ale i tak myślę, że się nie zgodzą...

Gość ja bym zaproponowala
Skoro rodzice sie zapozyczyli to ja bym oddala, nie mialabym sumienia- chociaz pewnie i tak moi rodzice by tego nie przyjeli.

Gość moi rodzice od kiedy mnie
planowali, wiedzieli ze zorganizują mi wesele sami. Ostatnio z nimi rozmawialam, konkretnie z mama o prezentach slubnych i pieniadzach, ale poruszalismy inna kwestię, ale to nieważne. Tak czy inaczej moja mama powiedziala: pieniądze ze slubu i prezenty beda wasze, ja was z nich rozliczac nie bede. czyli nawet jej nie przyszlo do glowy by cokolwiek zwracac.

Gość może to się przyda
Mieliśmy podobną sytuację. Z tym, że moi rodzice nie brali kredytu ani nic w tym rodzaju tylko skorzystali ze swoich oszczędności. Przyjęcie weselne kosztowało ok. 18 tys. Moi rodzice wyłożyli na nie 16 tys. Rodzice mojego męża 2 tys. Po przeliczeniu ilości gości zwróciliśmy moim rodzicom 3 tys. z pieniędzy które były od rodziców męża z przeznaczeniem na organizację wesela. Jeśli zaś chodzi o prezenty to wszystkie pieniądze jakie dostaliśmy wpłaciliśmy na nasze konto - uzbierała się całkiem spora sumka :) Wesele było duże, lista gości konsultowana z rodzicami - zaprosiliśmy nie tylko naszych przyjaciół, ale także przyjaciół moich rodziców. Wesele było bardzo udane :)

Gość o powinnosci..
powinniscie zaproponować zwrot chociaż części pożyczki, a rodzice powinni odmówić przyjecia tych pieniędzy

Jak wyżej, a oprócz tego: Pieniądze, jakie otrzymaliście od gości, nie są zwrotem kosztów wesela, Nie są też opłatą, jaką goście zdecydowali się uiścić za wyżywienie i zabawę, nie są wejściówką. Są one PREZENTEM, który goście chcieli dać MŁODEJ PARZE, więc należą one do Was. Nie dawano ich Wam po to, byście je odnieśli rodzicom. Goście nie wnikają w sposób finansowania wesela, po prostu dają prezent, który nie podlega zwrotom.

Jak wyżej, a oprócz tego: Pieniądze, jakie otrzymaliście od gości, nie są zwrotem kosztów wesela, Nie są też opłatą, jaką goście zdecydowali się uiścić za wyżywienie i zabawę, nie są wejściówką. Są one PREZENTEM, który goście chcieli dać MŁODEJ PARZE, więc należą one do Was. Nie dawano ich Wam po to, byście je odnieśli rodzicom. Goście nie wnikają w sposób finansowania wesela, po prostu dają prezent, który nie podlega zwrotom.