Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wszechpolka

Czemu ludzie uważają gest podniesionej prawej ręki za gest hitlerowski?

Polecane posty

Gość wszechpolkaaa
sieg hail szatan Młozierz wszechpolska jest wojną. więć... pompuj rower dla sztana

Gość realnie i rozsadnie-m
zastanawiajace jest dlaczego nazisci przejeli swastykie, jako swoj znak, bedacy znakiem slowianskim, oznaczajacym slonce. Slowian ,ktorych chcieli zlikwidowac w poszukiwaniu przestrzeni zyciowych. Dziwny narod, wydac takich geniuszy, a obok dla rownowagi takich mordercow jak Marks , Hitler, itd Podniesiona reka byl to symbol drogi, drogi ku sloncu, ku swietlanej przyszlosci. Szkoda ze nadali tak negatywne znaczenie pieknym gestom

czemu autorytatywnie nt na ktory sie nie znaja wypowiadaja sie niektorzy. mylenie faszyzmu z hitleryzmem to jak mylenie antysemityzmu [ zlego zjawiska] z antysyjonizmem [ tez zlego zjawiska] tworca faszyzmu nie majacego nic wspolnego a wrecz przeciwstawnego wobec narodowemu socjalizmowi hitlerka byl Benito Mussolini. juz w starozytnej Grecji Arystoteles sprzeciwial sie idei demokracji popieranej przez Sokratesa. Sokrates uznal racje ze demokracja nalezy do gorszych niestety ustrojow spolecznych . gdzie ilosc zamienia jakosc i niszczy prawdziwe elity intelektualne by tworzyc zasade w mysl cywilizaxcji turanskiej i bizantyjskiej : dziel i rzadz. w demokracji jest ze 10 glupich rzadzi dwoma madrymi. niestety. tylko jakos o tym tworcy unii zapomnieli tokujac wokolo o Soratesie jako tworcy modelu demokracji i jej najwiekszym krytykiem. lewactwu na pohybel.

==>> Realnie... swastyka była znana w wielu kulturach i to znacznie starszych od słowiańskiej czy germańskiej. Ruch nazistwski potrzebował wyrazistego, dobrze \"sprzedajacego\" się logo. Znak swastyki o tradycjach zakorzerzenionych w pradziejach był doskonałym pomysłem. W czasie wyborów - zwycięskich dla nazistów - Niemcy były wręcz zalepione plakatami i flagami z Hackenkreuzem. Kto wie czy tak rozpoznawalny znak firmowy obok populistycznych haseł nie wyniósł ostatecznie Hitlera do władzy w 1933 roku. Młodzież Weszpolska zapewne posługując się nazistowskimi gestami zapewne łudzi się ze podobny sukces też kiedyś stanie się ich udziałem. BTW - Marx - o ile chodzi o Karola - nie był mordercą

Gość franek z budowy
gestem wyciagnietej dloni oznajmiamy barmanowi zamiar kupienia 5 piw - to takie proste

\"Wszystkim którym się coś w makówie roi i wydaje - do refleksji - jako memento\" Jaką refleksje ma we mnie wzbudzić ten śpiewający hajot? \"Młodzież Weszpolska zapewne posługując się nazistowskimi gestami zapewne łudzi się ze podobny sukces też kiedyś stanie się ich udziałem.\" 1.Jakimi nazistowskimi gestami? 2.Głupszej teorii nie słyszałam. \"BTW - Marx - o ile chodzi o Karola - nie był mordercą\" Ale stworzył ideologie, która zabiłą według \"Czarnej Księgi Komunizmu\", którą polecam, wielokrotnie więcej ludzi niż nazizm.

w wyniku \" jedynie slusznej racji \" oraz zwiazanej z wdrazaniem jej walki klas zamordowano 200mln Ludzi. czerwoni bandyci maja lapska ubabrane we krwi ludzkiej. powinno sie zabronic wszelkich symboli komunizmu i czlonkow tej przestepczej organizacji wyeliminowac z zycia politycznego i publicznego.

Zastanawiam się po co rzeczywiście MW używa tych gestów? Piszesz że to odwołanie do historii itd ale nie da sie ukryć że te symbole/gesty kojarzą się jednoznacznie z hitleryzmem. Dlaczego więc wciąż ich używacie?

wszelkich gestow i symboli kojarzacych sie z hitleryzmem mimo ze nie on jest tworca ich tez chocby przez wzglad i uszanowanie uczuc tych , ktorzy przez tego oprawce wycierpieli.

yagon najpierw przeczytaj, a potem oskarzaj :O Napisalam \"to mi wystarczy by wyrobic sobie zdanie o tobie, bo o twojej organizacji juz mialam wyrobione\". A to znaczy, ze moje zdanie o wszechpolakach zawsze bylo negatywne (o czym napisalam od razu), natomiast zdanie nt. autorki topiku pojawilo sie, gdy przeczytalam ten topik. Jakos sobie nie przypominam abym wczesniej wypowiadala sie na jakimkolwiek topiku z udzialem tej pani. Wiec mysle, ze to ty krecisz - chesz mi dowalic, bo nie jestem katoliczka i nie mam pogladow prawicowych, ale nie bardzo wiesz jak :O Zdecyduj sie i przemysl nim cos napiszesz...

Gość gdyby nie marks
który jako pierwszy stworzył spójną społeczną wizję krytyki kapitalizmu to nie było by bodźca do dokonania reform i wiele lat więcej ludzie zapieprzali by w fabrykach po 16 godzin bez żadnych praw.

Gość od kiedy podnoszenie prawej
lapy jest 'narodowym pozdrowieniem'??? Jakiego narodu??? Nawet jesli takie pozdrowienia byly obecne w innych kulturach, to od kiedy przywlaszczyl je sobie Hitler, przybraly nowe, negatywne znaczenie i wspolczesnym ludziom kojarza sie wylacznie z hitleryzmem. http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62905,3765713.html

wszechpolka pisze: \"Jaką refleksje ma we mnie wzbudzić ten śpiewający hajot?\" Ano taką iż tzw porządnych, statecznych, niejednokrotnie prostych obywateli łatwo zmanipulować. Zwłaszcza grając na ich uczuciach patriotycznych czy religijnych lub sentymentalnych. Taką grę uprawia dziś m in. LPR i jej przybudówka MW wszechpolka pisze dalej: \"1.Jakimi nazistowskimi gestami? 2.Głupszej teorii nie słyszałam.\" Wyciągnięta ręka i symbol swastyki w tym kraju gdzie jeszcze żyją ludzie którzy do dziś budzą się z krzykiem w środku nocy i czuć swąd krematoryjnych pieców kojarzy się jednoznacznie i jakiekolwiek odniesienia do do czasów znanych z dalszej czy bliższej przeszłości wykonywania ich czy ich używania nie usprawiedliwiają. wszechpolka pisze dalej: \"Ale stworzył ideologie, która zabiłą według \"Czarnej Księgi Komunizmu\", którą polecam, wielokrotnie więcej ludzi niż nazizm.\" Hitler w Mein Kampf wielokrotnie powoływał się na filozofię Nietsche\'go czy to oznacza że pośmiertnie powinniśmy skazać tego mysliciela za zbrodnie wojenne? wszechpolka pisze dalej: \"według \"Czarnej Księgi Komunizmu\", którą polecam\" Obym nie musiała dożyć czasów gdzie ktoś wyda Czarną Ksiegę Polskiego Nacjonalizmu.

\"Piszesz że to odwołanie do historii itd ale nie da sie ukryć że te symbole/gesty kojarzą się jednoznacznie z hitleryzmem.Dlaczego więc wciąż ich używacie? \" A mi świętowanie Manifestu lipcowego przez SLD kojaży się jednoznacznie z stalinizmem. Dlaczego oni wciąż świętują rocznice powstania kolaborujacego z okupantem rządu? \"który jako pierwszy stworzył spójną społeczną wizję krytyki kapitalizmu to nie było by bodźca do dokonania reform i wiele lat więcej ludzie zapieprzali by w fabrykach po 16 godzin bez żadnych praw.\" Pierwsza raz spójną wizje krytyki kapitalizmu stworzył Robert Owen, a nie Marks. Owen nie wspominał też nic o żadnej dyktaturze proletariatu i rewolucji itd. w przeciwieństwie do Marksa. \"lapy jest \'narodowym pozdrowieniem\'??? \" Odkąd istniały przedwojenne partie narodowe. \"Jakiego narodu???\"\" Tego, z którego dana partia narodowa pochodzi. \"Ano taką iż tzw porządnych, statecznych, niejednokrotnie prostych obywateli łatwo zmanipulować. Zwłaszcza grając na ich uczuciach patriotycznych czy religijnych lub sentymentalnych. Taką grę uprawia dziś m in. LPR i jej przybudówka MW\" Udowodnij. LPR i MW nie uprawia takiej gry. \"Wyciągnięta ręka i symbol swastyki w tym kraju gdzie jeszcze żyją ludzie którzy do dziś budzą się z krzykiem w środku nocy i czuć swąd krematoryjnych pieców kojarzy się jednoznacznie i jakiekolwiek odniesienia do do czasów znanych z dalszej czy bliższej przeszłości wykonywania ich czy ich używania nie usprawiedliwiają.\" Do dziś żyją też ludzie pamiętający życie w stalinowskich łagrach i czerwonoarmistów gwałcących kobiety i kradnących zegarki, a jakoś nikt nie zabrania propagowania komunizmu i świętowania Manifestu Lipcowego. \"Hitler w Mein Kampf wielokrotnie powoływał się na filozofię Nietsche\'go czy to oznacza że pośmiertnie powinniśmy skazać tego mysliciela za zbrodnie wojenne?\" Nie. Marks stworzył od razu komunizm, a Nietsche tylko podwaliny pod nazizm. \"Obym nie musiała dożyć czasów gdzie ktoś wyda Czarną Ksiegę Polskiego Nacjonalizmu.\" A ja obym nie musiała dożyć czasów, kiedy w antynacjonalistycznej histerii MW zostanie zdelegalizowana, a ja bede miała kłopoty.

wszechpolka pisze: \"A mi świętowanie Manifestu lipcowego przez SLD kojaży się jednoznacznie z stalinizmem. Dlaczego oni wciąż świętują rocznice powstania kolaborujacego z okupantem rządu?\" Na tym moja droga polega wolność słowa - co nie znaczy że korzystanie z tej wolnosci w ten sposób nie kompromituje świetujacych wszechpolka pisze: \"LPR i MW nie uprawia takiej gry.\" Owszem uprawia. Manifestowanie swej religijnosci, otwarte popieranie działań koscioła a zwłaszcza niektórych kontrowersyjnych księży, demonstracje pełne białoczerwonych flag i narodowych haseł, jawna niechęć do \"pedałów\" i obcych kuturowo czy narodowowo społeczności to żerowanie na wzniosłych (jak patriotyzm czy wiara) jak i na najnizszych instynktach( nacjonalizm, ksenofobia) prostego ludu którego głosy ma nadzieję pozyskac LPR - póki co zawładnięte prze PiS. wszechpolka pisze: \"jakoś nikt nie zabrania propagowania komunizmu\" Zabrania - zarówno faszyzmu jak i komunizmu - konstytucja III RP. Być może nowa IV RP coś tu zmieni ale póki co obowiazuje stara. wszechpolka pisze: \"Marks stworzył od razu komunizm\" Bzdura. Marks umarł 30 lat przed powstaniem I komunistycznego państwa. wszechpolka pisze: \" ja bede miała kłopoty\" Obawiam się że już masz :)

Gość Brawo Trawnik
Wszechpolka Brat mojej babci byl w obozie.przezyl, jesli w ogole mozna w ten sposob okreslic ocalonych. Wasze podniesione lapy to policzek dla tej garstki ludzi, ktora przetrwala tamten koszmar. Jak smiesz? Nie masz o niczym pojecia. Te twoje 18 lat, to nic. Podejrzewam, ze za 20 lat bedziesz taka sama. Jestes gowniara, ignorantka i nie masz honoru.

Gość
trawnik-to wszystko,co piszesz to krystalicznie czysta schiza od poczatku do konca.Dlaczego?Bo mieszanie fikcji z faktami nia wlasnie jest.Jeden maly przyklad:Marks i Engels stworzyli komunizm.To jest fakt.Pewnie ze nie brali osobistego udzialu w tworzeniu Imperium Zla(ZSRRRR).Ty piszesz ze nie?????Czy Stalin albo Hitler zabili kogos osobiscie???Jezeli twierdzisz ze tak,to wtedy zgadzam sie ze za zbrodnie komunizmu nie odpowiada rowniez Marks i Engels.O leninie nie mowie,poniewaz on rozpetal w sovietach wojne domowa w celu wymordowania swoich przeciwnikow a pozniej napadl na Polske(1919).Tak wiec jak widzisz,mozna nie tylko kogos zamordowac nie czyniac tego osobiscie.Ludzie tego pokroju sa o wiele bardziej niebezpieczni---oni morduja miliony!!!...

Gość Hieronim Torbiello Jajec
Ludzie po co rozmawiacie z jakimś gietrychowskim daunem. Nie wstyd wam ? Ona powinna się leczyć. Wszyskie jej topiki to zwykły bełkot niedorozwinietego dziecka.

Gość Brawo Trawnik
yagon i z tego co napisales ma wynikac, ze oszolomy z MW moga uzywac hitlerowskiego pozdrowienia? Temat jest o tym, a ty zaczyna od d...maryny o komunistach. i kto tu ma schize

Gość
Bravo trawnik-przede wszystkim:wyjdz z podziemia.Po drugie odpowiedzialem na kwestie poruszone przez Trawnika.To dla ciebie schiza?Ja uwazam ze balansowanie przy tych wszystkich symbolach(przekletych przez \"dokonania\" komunizmu i faszyzmu) nie jest zbyt zreczne.Faktem jest jednak,ze zbrodnie komunistyczne do dzis nie zostaly ukarane,a organizacje neokomunistyczne maja sie dobrze.Sa strony bandyckich bojowek neokomunistow.Poczytajcie!! Media zawladniete sa nadal przez komunistow to fakt sam w sobie,poza tym media te z oczywistych wzgledow udaja ze nic sie nie dzieje...to przeciez ich ludzie... itd,itd.To jakos niektorym rowniez tu piszacym nie przeszkadza.Nazywacie faszyzm bandytyzmem.TAK,ale co z komunizmem????!!!Przeciez komunizm jest obarczony wielokrotnie wieksza liczba istnien ludzkich niz faszyzm!!!Zgadzacie sie na to,a tu,na tym forum niemalo jest komunistow.Ktos w innym topicku podal link do strony na ktorej sa odwolania do \"postepowego\"stalinowskiego kodeksu karnego!!! I co?Nic!!Zadnej odpowiedzialnosci nie ponosi wlasciciel strony.Czy z taka sama poblazliwoscia zetknalby sie wlasciciel strony faszystowskiej? A gdyby sie ktos odwolal do mein kampf?Czy to nie schiza?!!Nie mam racji?

Gość lord seshomaru
Mój dziadek zgninął w oświęciumiu faszystowsko ściero, idz się leczyć na nogi bo na głowę za póxno już.

Gość aj waj ajajaja
mój też, zwalił się z wieżyczki...🖐️

yagon pisze: \"Czy Stalin albo Hitler zabili kogos osobiscie???Jezeli twierdzisz ze tak,to wtedy zgadzam sie ze za zbrodnie komunizmu nie odpowiada rowniez Marks i Engels.\" Nie musieli - wydawali rozkazy i to czyni ich odpowiedzialnymi za zbrodnie. Wykazał to dostatecznie Proces Norymbergski i ujawnienie przez Jelcyna dokumentu z rozkazem rozstrzelania polskich oficerów w Katyniu z podpisem Stalina. Gdyby nie Lenin i jego naśladowcy Marks i Engels pozostaliby autorami tyle oryginalnej co zapomnianej filozofii zwanej komunizmem o której wiedzieliby tylko co wnikliwsi studenci nauk humanistycznych. Obarczanie tychże filozofów winą za zbrodnie które popełnili późniejsi wyznawcy ich filozofii jest takim samym nadużyciem i uproszczeniem jak obarczaniee 4 ewangelistów zbrodniami Świętego Oficjium czyli Inkwizycji

yagon pisze dalej: \"...Media zawladniete sa nadal przez komunistow to fakt sam w sobie...\" Myślisz o Radiu Maryja? O TVP ? A może o TVN czy Gazecie Wyborczej ? yagon pisze dalej: \"...na tym forum niemalo jest komunistow....\" To mi trochę przypomina manię niejakiego Bubla lub Tejkowskiego który wszędzie widział Żydów tak jak Ty komunistów :) yagon pisze dalej: \"...Zadnej odpowiedzialnosci nie ponosi wlasciciel strony.Czy z taka sama poblazliwoscia zetknalby sie wlasciciel strony faszystowskiej? A gdyby sie ktos odwolal do mein kampf?Czy to nie schiza?!!Nie mam racji?\" Nie masz. Póki nie nawołują do zbronego obalenia porządku demokratycznego w Polsce to niech sobie piszą co im ślina na język przyniesie. Mamy wolność słowa którą m.in komunizm zwalczał i za którą umierały jego ofiary. Ludzie piszący dobrze o komuniźmie w świetle naszych polskich i nie tylko doświadczeń sami się kompromitują więc pozwólmy im to robić - na pohybel

Gość liberał z liberii
ja nie jestem komunistą jestem tylko lumpenliberałem z łże elit stojącym tam gdzie zomo ale nie komunistą.

Gość HGFGFFF
PROSTE- NIEJAKI ADOLF ROBIL TAK SAMO

Jeśłi już się licytujecie, kto zginął z waszej rodziny rąk okupanta, to ja dodam coś od siebie: Mój pradziadek zginął w Powstaniu Warszawskim, a mój pradziadek od strony ojca został zamordowany przez Armie Czerwoną, bo chciał obronić gwałconą kobietę. Trawnik napisała: \"Obawiam się że już masz \" Nie za bardzo rozumeim o co Ci chodzi. \"Zabrania - zarówno faszyzmu jak i komunizmu - konstytucja III RP. Być może nowa IV RP coś tu zmieni ale póki co obowiazuje stara.\" Ale zauważ, że egzekwowany jest tylko zakaz propagowania faszyzmu. \"To mi trochę przypomina manię niejakiego Bubla lub Tejkowskiego który wszędzie widział Żydów tak jak Ty komunistów \" Z tym, ze na forum jest dużo prawdziwych komunistów. Już pare razy spotkałam się z wypowiedziami typu \"szkoda, ze PRL się skończył, gdyby był dalej, to byłby spokój i dobrobyt\" :-o itd.

Napisałam że masz kłopoty nieco przewrotnie. Chodziło mi o politykę niż o Ciebie osobiście. LPR a wraz z nią MW dzięki poczynaniom swego charyzmatycznego przywódcy odchodzi w polityczny niebyt. To że jeszcze coś znaczy zawdzięcza jedynie arytmetyce sejmowej prowadzonej przez Kaczyńskiego. Inna rzecz że nie zgadzam się kompletnie z poglądami jakie reprezentuje MW ale daleka jestem od wzywania do administracyjnego zamykania Ci ust. Po to pokolenia walczyły z totalitaryzmem by także ktoś taki jak Ty mógł się swobodnie wypowiadać. Ta uwaga dotyczy także róznej maści skrajosci w tym faszystów czy komunistów - o ile ich działania nie naruszają obowiązującego prawa.

Mylne jest uważanie, ze jesteśmy przybudówką LPR. Nigdy nią nie byliśmy, a od skandalu z Leokadią Wiącek Giertych odciął się od nas. \"Ta uwaga dotyczy także róznej maści skrajosci w tym faszystów czy komunistów - o ile ich działania nie naruszają obowiązującego prawa\" Według mnie ciekawym zagadneiniem jest, czy żądania delegalizacji MW nie naruszają prawa. Wszak taka delegalizacja byłaby spowodowana chęcią uciszenia przez środowiska lewicowe organizacji, o niewygodnej dla nich poglądach. Czyli po prostu naruszenei wolności słowa, i wolności zrzeszania się.

Gość do wszechpolki
Szczerze, nic bardziej glupiego niz twoje posty nie mozna wymyslic. Albo jestes glupia jak but z lewej nogi, albo do cna zepsuta i klamiesz. Mam nadzieje, ze tylko to pierwsze, bo jesli piszesz, ze twoj pradziadek zginal z rak hitlerowcow, a jednoczesnie bronisz faszystowskich pozdrowien, to po prostu nie wiem jak to skomentowac. Wyp..j gdzies na Syberie, bo tylko zabierasz tlen ludziom