Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do studentów prawa

czy prawo to naprawdę ciężkie studia?

Polecane posty

Gość mgr prawa od miesiaca
chociaz jak juz sie jest np na adwokackiej lub radcowskiej to chetniej przyjmuja do pracy np w kancelariach niz takiego magistra prawa bez aplikacji:)

Gość Domminika
kurde to strasznie ciezko :( jesli kolega sie znalazl w takiej sytuacji :( zaczynaja mnie dobijac te studia :)

Wiesz, ta cala aplikacja to tak ja kolejne studia, masz egzaminy co semestr i w ogole zajecia raz w tygodniu. No i na dodatek na radcowskiej i adwokackiej placisz 5000 zl za rok.

Gość Domminika
myslisz,ze ciezko tak uczyc sie od 1 do 5 roku i wszystko zapamietywac ?/ na prawie jest tak ,ze ciagle sie przewija ten sam material czyli,ze nie zapomina sie czy tez jest jak w szkole, co troche co innego ?? :(

praktyke zdobywasz w kancelarii, do ktorej musza Cie przydzielic po dostaniu sie na apliakcje, wtedy adwokat lub radca ma Cie pod swoja opieka i uczysz sie praktyki zawodu:)

Gość Domminika
jejku to strasznie droga , okropnie wrecz 50 000

Tez swego czasu marzylam o prokuratorskiej lub sedziowskiej. Przeszlo mi po tym, jak odbylam praktyki w prokuraturze i zobaczylam jak naprawde wyglada ta robota. Zapewniam Cie - nieciekawie- glownie papierkowa robota, biurowa - to po pierwsze. Po drugie: prowadzenie spraw o molestowanie dzieci itp. nie naleza do najprzyejmniejszych, podobno niektorzy nie wytrzymuja nerwowo. Po trzecie: dostac sie na te aplikacje graniczy z cudem. 60 miejsc na Polske rocznie - tak bylo rok temu. Moze sie cos zmienilo teraz, choc watpie. W trakcie studiow doszlam do wniosku, ze nie interesuje mnie prawo jako sama teoria, wykladnia, czyste normy. Ide w kryminalistyke, ocierajac sie o kryminologie, wiktymologie, medycyne sadowa, czyli takie prawo w praktyce :)

kazdy przedmiot to cos innego. Ale np jak juz sie nauczysz np procedury cywilnej, to latwiej jest sie nauczyc karnej czy administracyjnej. Ale ogolnie to co chwile jest cos nowego i ciezko wszystko zapamietac. Ja caly czas cos tam sobie poczytywalam, bo akurat to mnie interesowalo, ale niektorzy zakuwaja i za 2 dni zapominaja.

Gość Domminika
bumtarararara - to ciekawe :) to na jakie studia czy ogolnie na kieryunek idziesz po prawie aby zajmowac sie kryminalistyka itd ?? :) noi gdzie mozna pracowac po takim czyms ?? :) bo to jest naprawde ciekawe sama bym chciala wiedziec , moze tez sie kiedys skusze :)

Gość Domminika
zazdroszcze Ci ,ze masz taka pamiec :) boje sie ,ze ze stresu zapomne :) co radzisz ,zebym sobie przygotowywala juz w wakacje ?? na 1 rok studiow czego moge zaczac sie uczyc, przegladac ?? jakies kodeksy czy cos ?? :)

wakacje sobie odpusc. Na 1 roku masz typowo historyczno-teoretyczne przedmioty, ktore sie do niczego potem nie przydadza, no moze poza prawem rzymskim. Prawdziwe przedmioty prawnicze beda dopiero na 2 roku.

Gość Domminika
czyli co ogolnie moge przeglac co bede miala na bank na 1 lub 2 roku do wkuwania, chce chociaz sie oswoic z tą mysla :)

na 1 roku mielismy doktryny prawnicze, socjologie prawa, historie prawa polskiego i historie powszechna prawa. Na 2 roku cywilne, karne, administracyjne i konstytucyjne. I jeszcze miedzynarodowe prawo publiczne i prawo Unii Europejskiej. Ja studiowalam w lublinie, wiec w rzeszowie jest pewnie podobny program, bo ci sami prof sa:D

Gość Domminika
czyli widze,ze nawet nie mam za bardzo co przygotowywac sie na pierwszy rok :) odpuszcze sobie , najwyzej jesli zdam na 2 rok to poprzegadam te kodeksy :) ale to dopiero za rok :)dzieki za odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania :)

spoko, powodzenia:) wracam do nauki:)

Gość Domminika
:) no nawzajem powodzenia :) noi nie dziekuje :) ostatnie pytanko czyli nie masz wakacji jeszcze ?? :) wiekszosc moich znajomych studentow ma juz wakacje ,a Ty jeszcze nie ?? :( ?? ja dziekuje tak sie uczyc :) dniami i nocami

Gdzie kryminalistyka? Policja (odpowiedni wydzial, np. dochodzeniowo-sledczy), AW, labolatoria kryminalistyczne, sporo tego. Ja na pierwszym roku mialam wstep do prawoznawstwa, konstytucyjne, historie panstwa i prawa polskiego i powszechna, rzymskie, logike, ekonomie chyba, lacine. Ale daj sobie spokoj w wakacje, zdazych to poprzegladac, ciesz sie wolnoscia :D

no egzamin na aplikacje 30go wiec jako takich wakacji nie mam, chociaz skonczylam studia w maju. a potem to do pracy juz ide, wiec raczej wakacji nie bede miala:O

hihi, juz nie jestem studentka, niestety...szkoda....

ja też bym Ci powiedziała, zebys sobie odpusciła wakacje, bo i tak bedzie co obic w czasie roku... własnie dzisiaj zdałam ostatni egzamin z teg masakrycznego 3 roku, przyznaję... najgorszy do tej pory, zezarł ze mnie cała energie:O ale już po sesji:) od dzisiaj witajcie wakacje:) pozdrawiam wszystkich z topica od razu ja od podstwaówki wiedziałam ze chce isc na prawo prawda jest taka, ze nie ma lekko, zalezy na którym roku pierwszy wiadomo, wszystko jest nowe, całkiem inny tok niz w liceum, tu najwazniejsze prawo rzymskie, podstawa do cywilnego i ktos tu rzucił cos o bezmyslnym wkuwaniu i lajtowych studiach, oj sie nie zgadzam i z jednym i z drugim, przede wszystkim, popieram wypowiedx, ze wykuc i wyklepac, nie wystarczy,trzeba mieć umysł otwarty i myslec logicznie wbrew wszelkim pozorom... jesli Cię taki kierunek interesuje to dobrze, nie przejmyj sie tym, ile stron bedzie do nauki, mnie przerazali wszystkim, ale prawda jest taka, ze jak sie juz w to wdrazysz, bedzie szło

magister prawa od miesiaca -> przede wszystkim gartulacje za mgr:) ja sie jeszcze przemecze przez dwa lata,m zwłaszcza 4, i trzymam kciuki wielkie za egz:) powodzenia do autorki -> Tobie takze zycze powodzenia:) bedzie dobrze:)

Gość Domminika
bumtarararara - jesli chodzi o policje to musze najpierw byc policjantka?? zdac ta całą sprawnosciowke i testy psychologiczne ?? :) noi trzeba pewnie jakies studia dodatkowo po prawie ukonczyc np kryminalistyke czy cos ?? mgr prawa - to wkuwaj kochana :) zdasz na pewno :) rogwieżdzone niebo - na poczatku gratuluje zdania wszystkiego i ukonczenia 3 roku :) ,a co do pamieciowki to troche mnie pocieszylas jesli uwazasz ,ze wciąga się w to :) w koncu zjazdy sa przewaznie co 2 tygodnie ,wiec w domu bede miala czas na nauke :)

no teraz moge powiedziec dziekuje.... a bo ty bys chciała na zaocznych ja akurat studiuje dziennie, ale na zaocznych jest o tyle trudniej ze przewaznie ludzie w takim systemie pracują mają mniej czasu, łatwiej tym którzy mogą poswiecic ten czas, ale jak wyglada faktyczna mobilizacja w przypadku zaocznych to nie wpoiem, moze ktos kto tez na takich jest:) ale osobiscie jesli nie zamierzasz pracować, to jednak polecam studia dzienne, jak masz wybór oczywiscie, a na razie ciesz sie wakacjami, z góry powodzenia:) trzymajcie sie ciepło ps i jeszcze raz wzmocnione pozdrowienia dla mgr prawa od miesiaca:) jasne, nie moze byc inaczej:) dobranoc

Z Policja jest tak, ze musisz najpierw zdac testy psychologiczne, fizyczne i isc na szkolenie do szczytna lub legnicy- teraz chyba 9miesiecy. studiow nie musisz miec dodatkowych. Nie ma takiego kierunku studiow jak kryminalistyka :) To jest jeden z przedmiotow jaki bedziesz miala na studiach. Choc nie wiem jak to bedzie w Rzeszowie. Moja uczelnias podobno ma bardzo duzo przedmiotow typu kryminalistyki, medycyny sadowe i podobne. Wlasnie, kolezanki z innych uczelni, macie takowe przedmioty? Nigdy nie skonfrontowalam tych plotek.

no ja miałam w tym roku wiktymologię, psychologie sadową, psychiatrie sądowa, medycynę sądowa i kryminologie,wszystko sobie dobrałam sama,jako monografy( dla Dominiki -czyli wykłady monograficzne, do których nie ma cwiczen, ani egz.tylko ocena jest w miejscu zaliczenia) poza oczywiscie podstawowymi i kierunkowymi wiec w tym roku poszłam w strone karnego jesli chodzi o monografy, na czwartym zabioeram sie za stronę cywilną;) ze sie tak wyraze a kryminalistyka, podobnie jak prtawo dowodowe, to przedmioty kierunkowe, ale ja ich nie wybierałam no a podstawowe na trzecim, to prawo finansowe, postepowanie krane, prawo cywilne(zbowiazania i spadki) postepowanie administracyjne i jeszcze miałam z kierunkowych prawo karne wykonawcze prawo wykroczen i karno skarbowe, prawo ue, publiczne prawo gosodarcze... Boze widze przez ile przeszłam w tym roku;)... no ale odbiegajac od tematu te przedmioty u mnie byly samymi monografami, i np niestety nie dało rady zabrac nas na sekcje, co sie niekiedy zdarza(io ile ktos ma mocne nerwy ) z powodu duzej ilosci chetnych na ten przedmiot(medycyna sądowa)

Gość Domminika
aha :) no zobaczymy jak to bedzie :) zycze nam wszystkim abysmy duzo zarabiały i wykonywały zawod z pasją ,żeby nie był nudny tylko taki jak sobie wymarzyłyśmy ,a teraz ide spac :) jak bedziecie mialy czas to zaglądajcie , ja bede tu zagladac :) buziaki kochane ❤️ :)

a jest tu moze ktos kto studiuje zaocznie prawo na uam w poznaniu? jak to wyglada? czy naparwde jest tyle zakuwania?

Hej:) Wpadlam z ciekawosci, co tam ciekawego pisalyscie:D rozgwiezdzone niebo: dziekuje bardzo, myslalam, ze obrona bedzie trudniejsza, ale bylo ok. I cos mi sie wydaje, ze studiujesz tam gdzie ja:) Przezyłaś Wande i Skręta??:D:D:D Mam nadzieje, ze sie nie pomylilam, ale przedmioty sa identyczne jak u mnie na 3cim roku:) Dominika, mam nadzieje, ze dasz rade, Milego dnia🌻