Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość djdkjf

wypowiedzenie umowy kobiecie w ciazy

Polecane posty

Gość djdkjf

zrobialam blad bo poslzam na zwolnienie lekarskie bedac w ciazy w 7 tyg , mam umowe na czas okreslony do listopada, teraz szef moze mnie zwolnic bo nie minelo 3 miesciace, jak pozostane na zwolnieniu do 3 miesciaca to bedzie mogl mi wypowiedziec umowe...::((

Gość djdkjf
????

Gość 101082
Czesc ja tez poszlam na zwolnienie w 7 tyg ciazy i juz jestem chroniona Wiec twoj szef niie moze cie juz zwolnic. Przynajmniej tak jest ze mna wiec ciebie chyba tez to dotyczy

Gość qwertyu
Szef mógłby cie zwolnić gdybyś miała umowę na czas określony która ulegała by rozwiązaniu przed upływem 3 miesiąca ciąży. W twoim przypadku szef musi ci przedłużyć umowę do dnia porodu. Dopiero po porodzie może rozwiazać z tobą umowę.

Gość angela_
nieważne czy jesteś w tej chwili w 3 czy 1 m-cu ciąży, ważne że umowę masz do listopada a w dniu zakończenia umowy będziesz juz dawno po 3 m-cu jeżeli twoj pracodawca rozwiaze z tobą umowę teraz musi podać ważną przyczynę - nie może ot tak sobie ciebie zwolnic jezeli bedziesz z kolei na zwolnieniu wymówienie bedzie mogł ci wręczyć dopiero po powrocie do pracy

chronina czym chyba swiadomoscia ze jestes w ciazy...kobieta jest chronina po uływie 3 mies ciazy,,,,wczesniej mozesz wyleciec z pracy w kazdym momencie

Gość qwertyu
Art. 177. KODEKSU PRACY: §3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Teraz wszystko jasne. :)

Gość djdkjf
czyli moze???

Gość djdkjf
a tez mialas umowe na czas okreslony ??

Gość djdkjf
juz nic nie rozumiem , niektorzy mowia ze trezba przepracowac 12 tyg inny ze nie:(

Gość SabinkaN
kobieto ,a po co ty wogole szlas do tej pracy? chyba tylko dlatego zeby kase dostac :-o zapytaj sie kadrowej jak nie wiesz

Gość mamamijaaaaaaa
czy wy zachodzicie w ciaze po to by wymigac sie od pracy bo czegos tu nie rozumiem zadna nie pisze ce cos jej dolega tylko jest w ciazy a czy ciaza jest przeciwskazaniem do roboernia czegokoliwek w pracy np za biurkiem???

Gość djdkif
w tej firmie pracuje juz ok pol roku tylko od niedawna mam normalana umowe bo caly czas mialam umowe o dzielo a po 2 to wolabym pracowac niz zajsc w ciaze ...bo mam dopiero 20 lat ..i co mam zrobic apo 3 mamm taka prace ze siedze caly czas a do ubikacji moge wyjsc 2 razy bo robie w grupie i nie moge odstawac z szybkoscia od innych osob bo one na tym traca, traca kase ze maja w grupie osobie ciezarna, bo 4 jak ja mam pracowac jak caly czas mnie brzuch boli i caly czas zbiera mnie na wymioty...

Gość mamaa Oli
jesteś chroniona od 1 dnia ciąży, NIE MOŻE CIĘ ZWOLNIĆ!!!, musi przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. I nie słuchaj wypowiedzi w stylu: "po co szłąś do pracy???" "Chcesz wyłudzić..." Tylko idioci i debile mogą pisać takie kretynizmy. Pozdrawiam

Gość djdkjf
dzieki:)

Gość madayka
szanowne Koleżanki, prawo po stronie przyszłych ciężarrówek. Szef nie ma prawa Cię zwolnić pod warunkiem, że wie, że jesteś w ciąży. nawet jeśli da Ci wypowiedzenie - umowa rozwiązuje się w dniu porodu a nie po np dwóch tygodniach.

Gość madayka
sama jestem w 18 tygodniu, tylko że jestem sekretarą i kadrówką jednocześnie. Jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży i oswoiłam się z tą myślą, poszłam do Szefa i powiedziałam jak jest. Choćby po to aby później nie mieć problemów np z wcześniejszym wyjściem lub późniejszym przyjściem do pracy. Pamiętajcie, że mamy prawo się zwolnić z pracy do lekarza, i są to normalnie płatne godziny, jeśli nie możemy mieć wizyty poza godzinami pracy.