Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mekko

sprawa dotyczaca slubu ..prosze o rade

Polecane posty

Gość mekko

dostalem od mojego kumpla zawiadomienie o slubie. sprawa jest taka ze na samym slubie, mszy slubnej nie za bardzo chce byc. ale wiem ze znajomi organizuja spotkanie "pozegnalne" :P dla kumpla i jego narzeczonej i mysle zeby sie na nie wkrecic. i teraz pytanie: skoro dostalem zawiadomienie, czy oprocz "telegramu slubnego" wypada dac jakis prezencik, czy raczej sobie odpuscic ?

Gość ojjjj
ale dlaczego nie chcesz być na slubie? przeciez oni zaprosili cię bo chcą zebyś towarzyszl im w tak waznej dla nich chwili...a ty sobie o tak mowisz ze ci sie nie chce ile ty masz lat? glupi jestes!

Gość mekko
mam 26 lat, ale nie o to pytalem czy byc czy nie. poki co mi sie nie chce ale jeszcze nie podjelem decyzji. a mam swoje powody dlaczego nie lubie bywac na takich "imprezach". poki co pytam o kwestie prezentu (tak? nie? )

Gość mekko
i powtarzam ze dostalem zawiadomienie a nie zaproszenie.

Gość mekko

Gość mekko

Gość jeśli nie przyjdziesz
to i prezent masz z głowy. Chyba że wybierasz się na to spotkanie, to wtedy tam powinieneś przynieść i przeprosić, że na głównej uroczystości cię nie będzie, bo coś tam...

zaproszenie jest tylko na wesele. O ślubie się powiadamia. Ale skoro chcesz iść na imprezę, to wypadałoby coś przynieść

Gość YQuleem
Wg mnie powinienes im dac jakis maly prezencik skromny,a dlaczego nie chcesz byc w kosciele,przeciez to w tym cale sedno prawy,przysiega przd Bogiem..a nie Weselicho...

Gość mekko
no dobrze to jeszcze raz wytlumacze: wiem ze zawiadomienie dotyczy tylko slubu w kosciele i moge sie na mszy zjawic i wreczyc kwiaty i telegram, lub tez wyslac tylko telegram. wiem ze zaproszenie dotyczy slubu + wesela. natomiast ja pytam czy mojemu kumplowi wypada w zwiazku z tym ze otrzymalem ZAWIADOMIENIE wreczyc oprocz telegramu rowniez jakis prezencik skromny. a planowalbym to jak juz nie na slubie ( jesli wogole bede) tylko na zamknietym spotkaniu w malym gronie znajomych ze studiow na ktorym bedzie rowniez jego narzeczona.

Jeśli dostałeś tylko zawiadomienie (czyli zaproszenie na uroczystość ślubu w kościele), możesz wręczyć zarówno kwiaty, jak i prezent (od Ciebie zależy jego wielkość). Jeśli jest to Twój blisko kolega, możesz na takim spotkaniu wiać go i jego narzeczoną na bok, wyjaśnić im powody swojej decyzji (o ile faktycznie nie zamierzasz pojawić się na ślubie) i wtedy wręczyć im prezent :)

no przecież napisałam, ale chyba nie zauważyłeś. Jeśli chcesz się wkręcić na pożegnalną imprezkę, to przynieś drobny prezencik i wytłumacz, że na ślub nie przyjdziesz, bo coś tam cos tam