Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIKI..

18TYDZIEN CIAZY.....ZAJZYJCIE

Polecane posty

Gość NIKI..

CZESC.NO JAK WIECIE JESTEM W 18TYG.CIAZY I MAM BARDZO WIDOCZNY BRZUSZEK,NIE MIASZCZE SIE JUZ W DAWNE UBRANIA ALE KAZDY MI MOWI ZE BRZUCH MAM NARDZO NISKO A JEST ON DUZY.NIE WIEM CZEMU TAK JEST MOZE WY WIECIE A MOZE TO JEST NORMALNE,I CHCIALA BYM WIEDZIEC KIEDY WY CZULYSCIE RUCHY DZIECKA BO JA ICH JESZCZE NIE CZUJE:( DZIEKUJE ZA ODPIWIEDZI:) POZDRAWIAM

Ja czulam ruchy od 18 tc. Ale bylam bardzo szczupla. Osoby grubsze ode mnie czekaly dluzej na pierwsze ruchy.

Gość barbaraaaa
ja jestem w 15 tygodniu...u mnie brzuch mały...co do ruchów w 2 ciązy czuje się je wczesniej własnie koło 18 tygdonia a nawet w 17.... jesli to Twoja pierwsza ciąża to pewnie bedzie to po 18 tygdoniu....nie wiem czy nie koło 19 lub 20....

Gość barbaraaaa
jeszcze co do brzucha....u mnie jest wysoko jak na razie....mieszczę się we wszystkie ubrania dotychczasowe....chodz troche w niektórych już mi ciasnawo....ale ja mało przytyłam prza 1 trymestr niecały kg...na pewno u każdej z nas jest inaczej z tym brzuchem....moja koleżanka które jest też w ciąży w 16 tygdoniu nosiła juz spodnie ciążowe...więc pewnie brzuch też miała juz większawy...pozdrawiam....a i na kiedy masz termin bo coś pewnie koło mnie...

Gość SanSan
ja jestem bardzo szczupla, brzuch mialam minimalny a ruchy poszulam dopiero ok 22 tyg, polozna mowila ze nie mam sie martwic i tak przewaznie jest...

ja spodnie ciazowe zaczelam nosic dopiero w 7 mies brzuch mialam b malutki, sama jestem dosyc szczupla a ruchy poczulam b pozno... w 18-tym wydawalo mi sie ze cos czuje, ale nie bylam pewna dopiero po 22 tygodniu poczulam prawdziwe kopniaki :) nie ma sie czym martwic :) sama brzucha nigdy nie mialam wysoko... jezeli gin nic nie mowi to znaczy ze jest ok ;)

Gość bziczek
brzuszek to bardzo indywidulana sprawa. Jedna ma nisko, inna wysoko, jedna jak piłeczka wypchnieta do przodu inna narazie idzie "w szerz". Co do ruchów - np. ja poczułam ruchy dokładnie jak ciąża miałą 19t i 3 dni. Ostatnio położna móiła, ze wieloródki czują ruchy wcześniej, nawet ok. 16-17 tygodnia. Pierworódki później, ale też baardzo różnie, przedział srednio od 18-20 tygodnia. Nic natomiast nie wspominałą jaki wpływ ma tusza do tego. W prasie dla przyszłych mam pisali, ze pierworódki nawet do 22 tyg. mogą czekać na pierwsze ruchy. wiec jak widać o konkretne wytyczne cieżko.

Gość dondrotka
ja tez dopiero poczulam niedawno ruchy taki leciutkie kopniecia.a w ciuchy tez sie nie mieszcze....

Gość ola55
CZESC DZIEWCZYNY! JA JESTEM W 18 TC NIESTETY RUCHOW DZIDIUSIA NIE CZUJE I BARDZO MNIE TO MARTWI ZASTANAWIAM SIE CZY W JEST OK BO OD POLOWY ZESZLEGO TYGODNIA MAM SKURCZE I POBOLEWA MNIE PODBRZUSZE :-( BYLAM U P.DOKTOR ZBADALA MNIE ZROBILA USG TZN SPRAWDZILA CZY JEST PULS KAZALA BRAC NO-SPE A JAK ONA NIE POMOZE TO LECYTYNE DOPOCHWOWA {BIORE JA JUZ 3 DZIEN I MAM WRAZENIE ZE NIC NIE POMAGA}BOJE SIE ZE COS SIE DZIEJE .PROSZE PORADZCIE COS Z GORY DZIEKUJE

Gość dddf
kurcze ja nie rozumiem jak cos sie dzieje to do lekarza!na pogotowie etc lepiej dmuchac na zimne niz pozniej zalowac z pewnoscia wszystko jest ok ale kontrola nie zaszkodzi

miałam skurcze od ok 17 tc brałam nospę3 razy dziennie + magnez i duuuużo leżałam a ruchy poczułam ok 18 tc brzuch też miałam niziutko

Gość ola55
NIE WIEM CO NAPISAC ZASTANAWIAM SIE CI OZNACZA CYTAT O KUBUSIU

Gość ola55
ALE WSZYSTKO BYLO OK

Gość ola55
OGOLNIE CZUJE SIE DOBRZE TYLKO TE SKURCZE MNIE MARTWIA A CZY TY BYLAS Z TYM U LEKARZA I CO POWIEDZIAL JA BYLAM 5 DNI TEMU I PRZEPISALA MITE LEKI O KTORYCH PISALAM

Gość guuuga
ja jestem w 19 tyg i tez jeszce nie czulam ruchow dziecka...i jestem bardzo szczupla, to moja 1 ciaza, narazie sie tym nie przejmuje ale ciagle czekam...od poczatku zle sie czuje , biore caly czas luteine na bole brzucha

Gość guuuga
usg mialam w 14 tyg i bylo oki

nospa nei od razu pomogła - potrzebowałam około tyg regulanego brania ale szyjka była zamknieta i po prostu - potrzebowałam dać sobie troszkę luzu a cytat o Puchatku ... co oznacza to podejrzewam i on sam nie wie ;)

Gość ola55
guuugo, czyli to normalne?czytalam ze bule brzucha w podbrzusz to powod powiekszajacej macicy i ze to nie jest nic groznego, mimo to boje sie niestety nie moge pojsc na wizyte do swojego lekarza bo jest na urlopie :-[ w sumie to bylam juz w zeszly piatek i wlasnie wtedy przepisala mi no-spe no i kazala brac luteine wrazie jakby no-spa nie pomogla. dziekuje wam dziewczyny ze odpisalyscie , jakos tak mi lepiej lzej na sercu i w ogole-bardzo dziekuje

Gość ola55
guuuga piszesz ze bierzesz luteine na bóle brzucha a ja na ulotce nic takiego nie wyczytalam caly czas mam wrazenie ze pani dr zapisala mi ja bo obawia sie o zycie mojego dzidziusia {sama tego nie powiedziala,ja to tak odebralam}

NIKI! ja pierwsze ruchy poczulam jakos w 18 tyg- ale tak jak juz ktos pisal jak jesteś szczupła to poczujesz szybciej:) Co do niskiego brzucha to ja tez od początku ciązy mam brzuch nisko- mimo, że bylam szczupla to pod koniec 3 miesiąca musiałam inne spodnie kupować, bo dusiły mi w dół brzucha co było bardzo niewygodne:) Ponoc jak brzuch nisko to chłopiec, ale nie wiem:) bo robię sobie niespodziankę❤️ pozdrawiam

Gość ola55
troszke lepiej ale dalej mam stracha

Gość ola55
mam jeszcze jedno pytanie do was dziewczyny, czy jak stanie sie to najgorsze czyli jak to malenkie serduszko przestanie bic zawsze wystepuje krwawienie czy niekoniecznie . przepaszam ze zadaje takie staszne pytanie . chcialabym wiedziec bo ja ja nie krwawie i ta wiadomosc na pewno mnie uspokoi . poizdrawiam i z gory dziekuje

po pierwsze !!! TO MALUTKIE SERDUSZKO BIĆ NIE PRZESTANIE !!! :) na poronieniach tak wysokiej ciąży sie nie znam i dobrze i obyś Ty na ten temat nigdy się nie musiała dowiadywać !

Gość ola55
dzieki! tez wolałabym sie tego nigdy nie dowiedziec ale mysle ze bylabym spokojniejsza wiedzac jak to jest. przede wszystkim odeszły by te wszystkie czarne mysli i strach ze jednak te wszystkie przykre wydarzenia ktore spotkaly moja rodzine w ostatnich dniach nie wplyneły na moje malutkie kochane malenstwo{niestety nerwy mnie nie opuszczaly strach o zycie taty i babci byl tak silny ze nawet syropek od pani doktor nie pomagal}

Gość ola55
troszke sie uspokoilam brzuszek na razie nie boli wiec i czarne mysli zginely ale watpie ze nie powroca wieczorem dlatego bardzo zalezy mi na odp na straszne pytanie

Gość olA55
A CZY BRALAS NO-SPE ZWYKLA CZY FORTE A MOZE SIE ORIETIJESZ CZY MOGE JA LYKAC RAZEM Z TA LECYTYNA DOPOCHWOWA .PISALAS EZ MUSIALAS DAC SOBIE WIECEJ LUZU CZY TO ZNACZY ZE PRZESTALAS SIE DENERWOWAC I WSZYSTKO BYLO OK .A P.DR BYKA ZADOWOLONA Z MOJEJ SZYJKI BO TO CHYBA MA DUZE ZNACZENIE PRZY SKURCZACH ABY SZYJKA BYKA OK.PRZEPRASZAM ZE TAK DRAZE TEN TEMAT ZE JESTEM TAK UPIERDLIWA ALE Z WASZA A SZCZEGOLNIE TWOJA POMOCA JEST MI LZEJ I CO NAJWAZNIEJSZE TE CZARNE MYSLI POWOLUTKU ULATUJA Z MOJEJ GLOWY.BARDZO CI DZIEKUJE

hej Ola ;) brałam zwykłą nospę (a to przypadkiem nie luteina dopochwowa ? ) nospa działa rozkurczowo a luteina to progesteron (skurcze spowodowane są za niskim progesteronem i za wysokąoksytocyną) nospę brałam do ok 34-35 tc chociaż skurcze miałam słabe ,a le musiałam ją brać rano - zdecydowałam się bowiem po 2 mcach leżenia w domu, ze wracam do pracy (pracowałam przy kompie tylko 4 godzinki więc mogłam sobie na to pozwolić - prawie leżałam w tym fotelu w pracy ;) ,a le pracowałam :) ) a co do szyjki - pierwsze co sprawdzał mój gin jak pojechałam do niego do szpitala - nie skracała się, nie rozwierała ale pamiętaj , i na to znalazłaby się rada starałam się nastawić pozytywnie, dużo odpoczywałam, starałam się nie denerwować- stres pogarsza sprawę no i rezygnacja z sexu :( lekarz co prawda mówił, że mozna , byle nie za szaleńczo ;) ale dla spokoju woleliśmy zrobićsobie szlaban na tradycyjne \"zabawy\" skurcze, twardnienie brzucha w ciąży zdarzają się często ważna jest kontrola u lekarza leki pamiętaj, jak nie będzie przechodziło - są silniejsze, normąjest zaczynanie od możliwie najsłabszych będzie dobrze :) uwierz w to

Gość ola55
dzieki. znowu leca mi lzy .czyli wedlug ciebie wszystko jest ok

Gość ola55
tak to luteina dopochwowa biore ja od 3-4 dni wiesz co dzisiaj jakby te dolegliwosci minely, co czasami zakuje i tyle staram sie myslec pozytywnie i prawie mi sie to udaje jeszcze troche waszych doswiadczen rad i wsparcia i bedzie ok