Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elemele

Jest tu jakies prawnik??? ALIMENTY ITP

Polecane posty

Gość elemele

chodzi mi o wszytsko zwiazane z alimentami jak sie te procedure załatwia, zostane samotna matką, tatus to podły egoista, chce po 1 ograniczyc mu kontakt jak sie dziecko urodzi, a po 2 jak najwiecej uzyskac nie wybacze mu tego wszytskiego, a ze ma dosc niezłe dochody, moze uda mi sie wychowac samotnie dziecko. Powiedzcie krok po kroku co mam załatwiac od kiedy itp

Gość porada
jest platna.

Gość elemele
jasne ale chyba nie na kaffee jest ktos tutak kto jest w stanie udzielic mi stosownych informacji????

Gość elemele
puk, puk ktos przez to przechodził????

poprostu piszesz pozew, w ktorym wyszczegolniasz czego zadasz i wysylasz do sadu ;) pozniej bedziesz martwic sie formalnosciami typu: jakie masz dochody, ile kosztuje utrzymanie dziecka itd :) zycze powodzenia ;)

Gość elemele
powiedzcie mi on mi napisal, ze to ja nie chce z nim byc ze go odrzucam i ze to powie przed sadem to ma jakis wpływ?

znam przypadek w ktorym facet byl strasznie perfidny i ordynarnie klamal przed sadem, jednak matka dziecka dostala alimenty wiesz wszystko zalezy od tego na jakiego trafisz sedziego i od tego jaki byl powod rozstania, i czemu chcesz ograniczyc wladze dla ojca dziecka, musi byc jakis konkretny powod, np. ze sie nie interesuje badz was zostawil, naduzywa alkoholu lub narkotykow lub poprostu sie nie dogadujecie i dla dobra dziecka sie roztaliscie a wazne jest tez to, czy lozy na utrzymanie dzieciaczka, bo jesli nie to masz alimenty jak w banku nie wiem co moge ci jeszcze napisac sedzia wyslucha obu stron, jesli beda potrzebni swiadkowie to wezwie i podejmie decyzje

w sprawie o alimenty najwazniejsze jest czy utrzymuje dziecko i kontakt z nim, a nie to ze ty od niego odeszlas, choc pewnie i o to sedziowie beda pytac...

Gość elemele
nie jestesmy małzenstwem nie mamy dziecka, nie mieszkamy razem, ja z nim nie chce byc nie mozemy sie dogadac i rozne takie, przysługuja mi alimenty, samej bedzie mi ciezko chce załatwic te formalnosci

Gość elemele
sorry jestem zdenerwowana mamy tylko dziecko tylko to nas łaczy i przeszłosc, on od 1,5 roku utrzymuje ze mna zadki kontakt bo wciaz pracuje jak nie za granica to 400 km ode mnie, kiedys nadmienił ze jak z nim nie bede to nie bedzie utrzymywał kontaktu z dzieckiem. Mma juz dosc takiego zycia kiedy wciaz go przy mnie nie ma

przysluguja, jesli nie jest z toba i nie utrzymuje kontaktow, takze mozesz skladac pozew bez oporow czeka sie na sprawe zazwyczaj kolo miesiaca, pozew piszesz w 2 lub 3 egz. i wysylasz musisz sie wszystkiego dowiedziec u siebie w sadzie, w wydziale rodzinnym powiedza ci co i jak albo jak chcesz to wpisz w necie \"pozew o alimenty\" i bedziesz miala wzor a reszte papierkow dostarczysz pozniej a jeszcze jedno dziecko nosi nazwisko ojca czy twoje? bo jesli twoje to moze by problem i duzo sili powodzenia zycze ;)

Gość elemele
ja jestem w ciazy za 3 miesiace porod ale chce jaknajszybciej to załatwic i do tego nie wracac, wszelkie potrzebne informacje , jak przeszłyscie przez to podawajcie, bede wdzieczna

Gość elizaaaa
pozew o alimety mozesz zlozyc dopiero wtedy gdy dziecko sie urodzi i jesli załatwiona jest sprawa ojcowstwa

Gość elizaaaa
a co ma nazwisko do alimentów ???

Gość alkaaaa
wiesz do ograniczenia kontaktu ojca z dzieciem , trzeba miec powody jesli ojciec bedzie placil i bedzie chcial utrzymywac kontakt z dzieckiem to nie masz podstaw do ograniczania

Gość elemele
nie wiem ogolnie jestem laikiem w tych sprawach ale resestrujac dziecko w US podaje ktojest ojcem? ma to znaczenie jakie nazwisko bedzie miało dziecko? racjonalnie chyba myslac jezeli bym podał ojciec NN toalimenty i kogos podanie o nie mija sie z celem..

Gość elizaaaa
jesli ojciec nie przyjdzie z tobą do urzedu i dobrowaolnie nie zuzna dziecka to pozostaje ci sprawa sądowa o uzanie ojcowstwa inaczej nici z alimentów

Gość elizaaaa
jesli nie pójdzie z toba uzanc dziecka do us jedyne co mozesz zrobic to podac jego imie a nazwisko dzieco bedzie nosic twoje w swietle prawa taka sytuacje onacza ze ojciec jest nieznany

Gość elemele
wtedy co konieczne jest badanie genetyczne o ustalenie ojcostwa?? jezeli nie pojdzie?? i jezeli sprawa trafi do sadu , czy jeszcze moze dziecko uznać?

Gość elizaaaa
masz dwa wyjcia: 1, chesz zeby ojciec sie odwalił, to nic nie robisz i sama radzisz sobie z utrzymaniem dziecka ale musisz wiedziec ze to on ma prawo wniesc sprawe o ustalenie ojcowastwa i o prawa rodzicielskie 2. ojciec uznaje dziecko badz odbywa sie to sądownie, ojciec placi alimenty ale ma tez prawa do dziecka, nawet jesli bedzie je mial w ograniczonym zakresie to jakies tam beda

Gość elizaaaa
sąd go wezwie do wykonania badan i tyle

Gość elizaaaa
a moze bys jednak probowala sie dogadac a nie isc na udry

Gość elemele
raczej sie nie dogadamy , pewnie problemem bedzie wartosc przysługujacych alimentow, tzn chciałabym uzyskac jak najwicej ma niezłe dochody zadnych wydatkow, miz moja pensja utrzymaniem mieszkania i dziecka, auta , lekarzem bedzie ciezko

Gość elemele
na forum prawnym cos takiego napisałam ale nie uzyskałam odpowiedzi... oki nie ma sprawy, napisałam tez post na forum prawnym ale nie wiem czy uzyskam tam odpowiedz przekopiuje Wam pytania jakie tam zadałam moze Wy mi dogłebnie udzielicie informacji witam, mam problem z którym nie wiem jak sobie poradzić. Jestem w ciazy w 6 msc, nie jestem mezatka w zwiazku bylismy ok 3 lat, na dziecko zdecydowalismy sie oboje, niestety jak widac była to zła decyzja. Tatus nie potrafi z nami byc wpada raz w tyg z wizyta - od 1,5 roku nasz zwiazek jest na odległosc, kontrakt w Szwecji roczny, obecnie praca x km stad, celowo zeby uciec, zadne argumenty za nim nie przemawiaja.Macierzynstwo odpowiedzialnosc go przerosły, bo nie umie zmienic swojego zyciai stworzyc nam rodziny. Mnie ten zwiazek meczy i dusi, wizje rodziny aczkolwik miałam inna. Nie sadziłam ze bede musiała wystapic o alimenty ale sama finansowo sobie nie poradze. Zarabiam tylko 1200 na reke, do tego utrzymanie mieszkanka, dziecko, wyprawka, tatus na kontrakcie zagranicznym miał ponad 7tys, obecnie na probnej 3msc umowie ma 4 tys, pewnie po tym okresie zaproponuja mu lepsze warunki . W zwiazku z tym: 1) Czy mozna polubownie załatwic sprawe alimentow, jezeli tak to jak?przed notariuszem?co nalezy zawrzeć? 2) Jezeli przez sad kiedy moge wystąpić? do jakiego sądu?, zgłosic sie z pozwem do prawnika?, czy jestem w stanie samodzielnie go napisac? czy sa gdzies wzory pozwow? 3) Jakie dokumenty musze zgromadzic? co musze udowodnic? 4) Czy jakies inne dodatki z tytułu samotnego macierzynstwa? 5) czy to ze tatus przed sadem powie ze to ja odeszłam ma jakis wpływ na alimenty rozwoj wydarzen? 6) Słyszałam ze powinnam gromadzic wydatki zwiazane z ciaza i wyprwka oraz po narodzinach dzieckach czy to jest brane pod uwage? 7)Jakie przesłanki moga wpływac na korzysc pana tatusia? 8)Co zrobic zeby jak najkorzystniej na tym wypasc 9) o jaka kwote moge sie ubiegac przy takich dochodach tatusia i nikłych jegowydatkach? To chyba na tyke dziękuje za informacje i odpowiedz , bardzo mi zalezy, bo jestem alikiem w sprawach prawnych 10) o ile moge sie starac alimentow jak pozniej i tak sad moze zjechać..

Gość ale jaja jaja jaja
laska ty chyba tylko na kase tego kolesia leciałaś i nic więcej :P piszesz, ze od 1,5 roku związek wam sie rozwalał, a ty jesteś w 6 misiacu ciąży :O głupia jesteś jak but i mam nadzieję, ze sąd zasądzi ci jak najmniejsze alimenty od tego chłopaka :P bo kto normalny jak mu się związek rozwala robi sobie dziecko?? zachciało ci się kasy faceta - to teraz sama na niż zapracuj - kłamczucho wstrętna :P

Gość elemele
jasne imarzyłam o samotnym macierzynstwie... sorry jak nie znasz sprawy nie wypowiadaj sie