Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dodusia20

Co kupic w czasie ciazy. Jakie ubranka, smoczki itd.

Polecane posty

Gość gość
a ty Gosciu myslisz ze ja jemu te 3 000 EU tak po prostu podaruje???? ze ja nic nie robie zeby to odzyskac? ja nawet firmy windykacyjne pytalam, jestem gotowa im odpalic ten procent od calosci zeby te kase odzyskac, ale firmy windykacyjne jak Kruk nie zajmujä sie alimentami! a komornik, przeciez ja juz wszystkiego probowalam, przez sädy, prokurature, inne istytucje.. nikogo nie obchodzi za co ja i moj syn zyjemy, tak polskie prawo chroni alimenciarzy! powinien dostac przymus pracy, i zeby mu odciägali z wyplaty powiedzmy 60% na pokrycie zaleglosci. a nie tylko ja zapieprzam a on nic nie musi

Gość gościk
popytac mozesz,tak jak mowilam, niestety nie wiem, jak to jest, gdy ojciec mieszka w polsce. Czy wtedy Jugendamt i tak sie moze w to wlaczyc..zyjecie tutaj, tu wszystko tez kosztuje.... A bylas tutaj bei einem Anwalt? wiadomo troche taka wizyta bedzie kosztowac, ale dowiesz sie wiecej... Skad jestes..znaczy w jakiej miejscowosci mieszkasz? (jesli to mala miejscowosc, to podaj jakas wieksza w okolicy) Bede sie przeprowadzac za jakies 4 -5miesiacy..i bede miala do sprzedania meble do pokoju dzieciecego, w miare niedrogo. Jesli chodzi o turkow- niestety..ale oni maja wlasnie po 5 dzieci w domu..zyja z kindergeld..i najczesciej dochodu tatusia. Owszem dostaja meble czy inne rzeczy, ale to wszystko uzywane. Nie dostaniesz nowych rzeczy od urzedu. Albo wlasnie "bony" na meble uzywane... Hm, jestes zarejestrowana teraz w urzedzie pracy?

Gość gość
mieszkam obok Schnaittach, to jest jakies 30 min samochodem od Nürnberg, Frankonia. w Arbeitsamt nie jestem, bo jestem zatrudniona tyle ze nie moge teraz pracowac ze wzgl. na Charakter mojej pracy i zagrozona ciäze. Dostaje nadal moj Entgeld ale tylko podstawe, bez dodatkow, co czyni mojä wyplate duzo mniejszä niestety. Ale to oczywiscie lepsze niz nic. Arbeitslosengeld nigdy nie pobieralam. Najgorsze jest ze gdy skonczy mi sie umowa, zaraz po okresie Mutterschutz czyli po tych 8 tygodniach po porodzie zostane na lodzie, i jesli dostane Elternsgeld to tylko 300 EU.. wiec juz teraz mysle o wszystkim zeby wszystko skompletowac, bo potem zostaniemy z 2 tys EU na CZTERY osoby. od lekarza mam Beschäftigungsverbot, to byla dla mnie na prawde niespodzianka, bez zadnego problemu mi to lekarz wypisal, no ale w pracy nie byli zachwyceni

Gość gość
ja wlasnie zaczynam szukac tych uzywanych rzeczy, troche mozna na niemieckim Ebayu tez znalezc, albo niedrogo, tylko ze tyle jest tego do kupienia, masakra, te drobniejsze rzeczy jak butelki, smoczki itd. wolalabym jednak nowe. pozostaje najwiekszy Problem a wiec wozki, posciel, wanienki itd tego sie raczej za darmo nie dostanie, oczywiscie moze byc uzywane. Do anwalta tez chce sie wybrac, ale musi byc to Taki ktory zna sie na prawie miedzynarodowym (ani ja ani syn nie mamy niemieckiego obywatelstwa)