Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kilta55

CZemu moj kolega 20letni jest prawie ŁYSY?

Polecane posty

Gość kilta55

ma wielkie zakole na czubku glowy a reszta to przezedzony cienki puszek :( czy to wina hormonow ?kiedys nauczycielka mowila ze to sprawka testosteronu i to przez jego wysoki poziom mezczyzni lysieja?? prawda to ?

Gość taka jedna kura
Patrzac na mojego mezczyzne...nie moge sie nie zgodzic;):D

Gość kilta55
kto zna odpowiedz? a moze to chobora? wiecie juz lysieje powoli ...

Gość kilta55
HORMONALNE PRZYCZYNY ŁYSIENIA Łysienie androgenowe U większości mężczyzn przyczyną przedwczesnego łysienia jest nadmiar męskich hormonów - androgenów. Chociaż są to tzw. hormony męskie to ten typ łysienia dotyka również kobiety. Androgeny Androgeny są wytwarzane przede wszystkim przez organizm mężczyzn, a w mniejszych ilościach także kobiet. U mężczyzn androgeny są wytwarzane w jądrach i przez korę nadnerczy. U kobiet androgeny są produkowane przez: jajniki, część siatkowatą kory nadnerczy. Surowcem do ich produkcji jest znany powszechnie cholesterol. Tempo wytwarzania androgenów pozostaje pod kontrolą hormonu tropowego wytwarzanego przez przedni płat przysadki mózgowej. Łysienie androgenowe typu męskiego Ten typ łysienia dotyczy około 60% mężczyzn powyżej 50 r.ż. Niektórzy mężczyźni są nosicielami „genu łysienia”, odziedziczonego najczęściej po ojcu. Rozpoznać to można wóczas jeśli łysienie rozpoczyna się już w wieku 16-20 lat i występuje rodzinnie. Mechanizm i objawy męskiego łysienia U większości mężczyzn łysieniu towarzyszy nadmierne wydzielanie łoju, za co odpowiedzialne są męskie hormony płciowe – androgeny, a konkretnie testosteron. Pod wpływem enzymu 5 alfa-reduktazy hormon ten ulega przekształceniu w substancję - dihydrotestosteron, która działa niszcząco na mieszki włosowe, szczególnie na czubku głowy. Pod jej wpływem mieszki włosowe ulegają tak zwanej miniaturyzacji, w efekcie czego cykl włosowy skraca się,a włosy z normalnych stają się cienkie czyli meszkowe, następnie całkowicie wypadają Od początku choroby obserwuje się także stopniowy zanik mieszków włosowych i osłabienie ich ukrwienia. Objawy łysienia zaczynają się od okolic skroniowo-czołowych, następnie czupryna przerzedza się w obrębie szczytu głowy. juz mam:)

Gość ja sie zgadzam z poprzedniczką
ja tez czytalam że od nadmiaru androgenów, czyli męskich hormonów

Gość 8h8g8g
mój mąż wyłysial jakmiał18 lat teraz ma 34 i ja nei znam go jako nie-łysego. da się z tym zyć ;-)

Gość ale co to za życie z
takim łysielcem,to chory człowiek,bo tam gdzie powinien miec włosy to ich nie ma a tam gdzie mógłby ich nie miec to ma:(

Gość bet123
,,a może jest inteligentny?